Welcome Back Log In Create Account

caut alternativa la Niche Zero

Salut espressomani,
Caut o rasnita care sa faca echipa cu MaraX. Am intrat in comanda de grup pentru Kinu, dar pe termen lung nu e o solutie.

Ma ajutati va rog sa gasesc un rival (single-dose) pentru Niche Zero in alegerea rasnitei? Poate fi si second-hand daca am garantia ca a fost folosita corect.
Buget 3000 lei.

Mersi!
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Aeropress / Kinu M47 Phoenix

Reply
De curiozitate doar...de ce rival? 

Cu siguranta este un rival in acest buget (chiar second hand) si colegii mai experimentati o sa iti ofere mai multe variante :)
Lelit Elizabeth PL92T V2 | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Bravo tools 

Reply
Nu gasea cuvantul "alternativa", la momentul cand a postat... :)

As zice ca s-ar putea sa ajungi la concluzia ca termen lung poate fi chiar lifetime, cand te vei imprietenii cu Kinu. ;)
Eu chiar nu vad in clipa asta un rival pentru manuala mea... si in contextul asta intentionat am ales cuvantul acesta, de data asta in sensul corect... :D

Reply
(13-08-2020, 16:46)Vlad80 Wrote: De curiozitate doar...de ce rival? 

Pentru ca in ultima perioada de timp am cautat diverse clipuri, tutoriale, review-uri pentru NicheZero incat va fi destul de dificil sa virez spre alta rasnita (si pentru ca voiam sa scriu "alternativa"). Dar incepator fiind, sunt sigur ca sunt variante de luate in calcul.

(13-08-2020, 17:01)renatoa Wrote: Nu gasea cuvantul "alternativa", la momentul cand a postat... Smile

As zice ca s-ar putea sa ajungi la concluzia ca termen lung poate fi chiar lifetime, cand te vei imprietenii cu Kinu. Wink
Eu chiar nu vad in clipa asta un rival pentru manuala mea... si in contextul asta intentionat am ales cuvantul acesta, de data asta in sensul corect... :D

Alternativa! Asta era...  :wall:

Asa este, ma gandesc si la varianta de a ramane cu Kinu o perioada mai lunga decat anticipez acum. Singurul lucru de care imi e groaza e munca depusa pentru a trage 5-6 shot-uri. Totusi Niche ar ajunge cel devreme in Noiembrie...

Reply
Sette pentru SD.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Stai linistit, nu mai cauta, dc nu ai pretentii de " extreme high-end" Niche livreaza ce trebuie!
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
Cred ca partea cu noiembrie e problematica. Recunosc ca si eu am asteptat 2 luni jumate pana a venit Niche-ul, dar Kinu a fost (si este inca) o rasnita excelenta. Eu am folosit Kinu la 3 shoturi duble (in medie) / zi pentru ~9 luni si in afara de cateva cafele cu boabele mai tari/dure (nu gasesc cuvantul potrivit) nu mi s-a parut o munca grea :)
Lelit Elizabeth PL92T V2 | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Bravo tools 

Reply
Eu am asteptat 11 luni sa fie livrata! plus riscul de rigoare....
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
Mi se pare foarte complicat sa faca cineva o recomandare. Mie nu imi place ce iese din Kinu la espresso, altii o prefera fata de Niche ca gust. Eu am simtit ca Sette e sub Niche ca gust, altii au gasit Sette in aceeasi zona de gust ca si Niche. Ce stiu insa e ca, dc folosesti un espressor cu pompa ca Mara X, e posibil ca o rasnita cu cutite plate sa fie interesanta. Asta pt ca ai scris de 5, 6 shot-uri pe zi. La 1, 2 shot-uri, rasnita cu cutite plate si cu hopper ar fi dificil de folosit (retentie, boabe in hopper, etc.), dar, la 6 shot-uri pe zi, timer-ul si coloana de boabe deasupra (obligatorie pt rezultate bune) dobandesc un rol bunicel. Dc mai bei si cu lapte (pt ca ai HX), probabil ca efectul cutitelor plate (concluzie personala, nevalidata in test blind) de a aduce echilibru in shot ar fi potrivit cu nevoile tale. Pe de alta parte, dc renunti la o mica parte din calitatea shot-ului, Kinu e mai mult decat ok, te scuteste de multe batai de cap, reglajul e instantaneu (schimbi gradul de macinare si ai imediat macinatura modificata, la cutite plate e putin mai complicat, mereu mai ramane macinatura din reglajul vechi pe undeva), retentie e 0 si calitatea macinaturii e, zic multi, foarte ok. 6 la rand nu am rasnit niciodata cu Kinu, dar 4 da, se rasneste acceptabil.

Pe scurt, nu vad nici o alternativa single dose la Niche, din ce am incercat eu. Dc ai curaj sa iei o rasnita cu cutite plate ca sa o folosesti cu boabe in hopper si sa iti asumi bataia de cap corespunzatoare, rezultatele in ceasca sunt foarte ok, probabil peste Kinu si, dpdv al echilibrului in ceasca, pt un espressor fara profilare, probabil peste Niche. Insa eu am folost Niche vs rasnita cu cutite plate cu un levier si am preferat ce a iesit din Niche, dar, din nou, testul meu nu a fost blind, din Niche iesind ceva foarte "viu", cu note accentuate, iar din cutite plate iesind un espresso foarte echilibrat, dar mai putin pe gustul meu.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
cradun: "Mi se pare foarte complicat sa faca cineva o recomandare. "

da, e o problema de common sense si de simt autocritic...
eu, cel putin nu sunt in stare sa evidentiez superioritatea unei rasnite, dintre mai multe in aceeasi categorie!
sa zicem ca am 2 plane mari, tancuri... care e mai buna? nu stiu! si nici nu asta ar fi criteriul de alegere!
care superioritate? in ce domeniu?

ok, sunt si agnostic si sceptic... de aceea cred ca o comparatie intre rasnite implica in primul rand cafeaua si metoda de extractie! pana la urma, 'traducerea' cea mai buna mi-a parut mereu una de care se cam feresc toti fabricantii din zona de consum sa zicem...
e vorba de distributia dimensionala a particulelor, dar si de forma particulelor, ambele specifice unei rasnite (cu anume cutite, viteza etc.) si unei metode de lucru (single dose, on demand etc.)  si chiar, a unei cafele!
si daca o asemenea analiza e atat de scumpa, inseamna ca e vulnerabila... ma gandesc cum a reusit Matt Perger sa scoata din ditamai analiza dimensionala a particulelor, in laboratoarele Malkhoenig, ca EK43 rasneste mai bine decat... Robur!

o multime de oameni, cu o multime de modele de rasnite si acestea cu diferite tehnologii de rasnire - ma gandesc la cele capabile espresso - cu o multime de preferinte in ce priveste cafeaua, modul si auxiliarele de preparare si modul de-a o bea, se pun la o discutie in care de regula, se compara lucruri diferite - mere cu pere (ma gandesc la acel sweet spot al fiecarei rasnite: pentru o anume cafea si o anume doza, exista o anume granulatie optima a rasnitei respective! nu le putem baga pe toate intr-un acelasi pat al lui Procust!
nu e asta o manifestare a sindromului Babel?... Smile sau ramanem la covid? ... Smile

toate rasnirile single dose sunt cazuri particulare, defavorabile, de distributie dimensionala a particulelor! 

altfel pus: pentru o distributie bimodala, cu dispersie mica si un procent rezonabl de fines (espresso traditional!), rotile de rasnire au nevoie de zdrobirea boabelor! chestia asta se intampla defectuos la rasnitele asa zis 'single dose'!
si se intampla mai bine la rasnitele cu dantura conica, bazate mai mult pe efect gravitational, decat centrifugal; 
de altfel, in ciuda a atatea opinii favorabile superioritatii cutitelor plane, mai ales pentru prajirile usoare, modelele cel mai mult discutate si laudate in forum sunt Kinu si Niche, ambele cu dantura conica!

exceptia ar fi rasnirile apropiate de unimodal, unde nu mai e nevoie de zdrobirea boabelor, si niste roti mari in plan vertical fac o treaba buna si in single dose!

rasnita - cam ezoterica - Monolith KafaTek, o rasnita single-dose, are printre accesorii, scule pentru wdt, rdt etc. e bine asa? macar Niche Z, rasneste in paharul ei si pana torni in basket mai faci ceva omogenizare... e mai buna una din astea pentru ce-ti ofera suplimentar, sau pentru ce rasneste!?

sigur, totul e un work in progress, rasnitele destinate lucrului acasa sunt tot mai bune (de citit: ergonomice) si acum, cu chinezii, mai ieftine!
cat de bune au ajuns, cand la baza se foloseste acelasi model fizic de cateva milenii incoace!?
dar fara o argumentare obiectiv stiintifica, suntem mereu victime ale propagandei comerciale!

rasnita Sette 270, nascuta 'invers', si privita cu oarece dispret de rudele ei cu cutite mai mari si structura robusta, all metal, este o alegere - zic eu - foarte buna pentru single dose!
ok, dar o rasnire single dose de 20g, sa zicem, dureaza cca. 6-7 sec (eu las 10s), in timp ce, daca o fac on demand, cu boabe destule in hopper, dureaza 4 sec! pot fi cele 2 rasniri comparabile in distributia diimensionala a particulelor? are cineva argumente concrete, credibil obiective si nu acel 'gust in ceasca, cu masina X', usor de invocat si practic, imposibil de argumentat stiintific (singura forma acceptabila ar fi un test orb cu multe sute de shot-uri!)?
revenind la Sette: in lumea asta a espresso-ului de casa e vorba de hobby si asta merge mana-n mana cu o anume fetisizare a obiectelor cu care lucram! impresia pentru noi, e impresia ce o facem altora!? rasnita monumentala, rasnita eterna, a devenit un simbol dorit! mai concret: cu ce si cum rasnesc azi si lunile urmatoare... sau, cu ce si cum rasnesc secolul ce vine!? :) 

oare rasnita nu e locul in care putem vedea cu suficienta evidenta deosebirile intre lumea espresso-ului de casa si cea comerciala?! in cafenelele obisnuite ale lumii, se folosesc inca, intr-o majoritate covarsitoare, rasnitele cu doser!
sunt mai simplu de folosit cu clampaneala respectiva, decat niste rasnite on demand, cu timer la care apesi pe-un buton? nu!
sunt mai ieftine? posibil, dar temporar;
sunt mai bune? probabil...
si asta e valabil si acasa? nu, in doar in mediu de cafenea!
acasa sunt o pacoste - zic eu! cu povestile alea cu retentia, periatul si suflatul? nu, cu calitatea macinaturii, cand sunt folosite impropriu, in mod 'compromis', in single-dose!
si, ca s-o lungesc tot asa... un compromis acasa, poate da rezultate mult mai bune decat amestecul de infatuare, incompetenta, chiar bataie de joc, al unui operator de cafenea obisnuita! ... toate IMO!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
În final, dacă obții 15% EY dintr-un setup cu sau fără Sette sau Niche, e mai puțin relevant dacă se folosește exclusiv cafea prăjită solubil. Mai ales că un EY mai mare e foarte posibil să aibă un gust mai rău, pentru extragi mai multe zaharuri caramelizate prea tare.

Și nu e ca și cum, stă un arbitru in bucătăria ta și îți arată cartonase colorate, la fiecare pas greșit. Cât timp ne judecăm singuri rezultatele, și ne încurajăm că e mai bună cafeaua de acasă decât într-o cafenea cu brand, chiar că nu are rost să investighezi de ce costă râșnița x mai mult decât y, sau cât de aproape suntem de punctul diminishing returns.

Reply
Intr-un final, am ramas la NicheZero si am purces la a o comanda :) Astept rasnita in comanda de Decembrie.

Reply
și-a venit  Rolleyes

[Image: waGk8wP.jpg]

Reply
Deci alternativa la Niche e... Niche :)
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
Ai stecher de UK?
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI

Reply
(20-12-2020, 18:23)razvandumitru1 Wrote: Ai stecher de UK?

Da

Reply
Cica ar aparea si in RO alternativa in ianuarie, pe la 350E, design asemanator cumva, cutite plate inox 64mm... chiar sunt curios care-i faza
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
La un 350-400 EUR, cu cutite plate, daca mecanica ar fi decenta, ar fi ceva super bun, mai ales daca este gandita sa fie single-dose.

Personal ar fi interesant, fiind ca pt acum am un pitic care tot imi spune "Langom P64"  dar aici este cu tot un alt buget, si probabil, alta performanta.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(20-12-2020, 22:53)Lyvyoo Wrote: Cica ar aparea si in RO alternativa in ianuarie, pe la 350E, design asemanator cumva, cutite plate inox 64mm... chiar sunt curios care-i faza

Alternativa la Niche la 350E si comandabila din RO? Wow...Count me in.
@Lyvyoo, pot sa te intreb unde ai auzit asta? Eram dispus ca iau altceva in Ianuarie, dar parca acum as mai astepta.

Le-am scris celor de la Niche zilele trecute, vazand ca nu se mai pot face comnzi pe Indiegogo si mi-au raspuns ca sunt Out of Stock cu Niche Zero.

"We are currently out of stock on that model. As we are currently juggling Christmas, Covid 19 and Brexit, we are unable to say when we can expect the next batch of stock to be available."
Lelit Bianca V2, Bentwood 63, Niche Zero, Ode V2, Comandante MK4, Kinu M47 Phoenix,
Ex: Lelit Mara X, PL41TEM, Ascaso i-mini

Reply
Momentan nu e nimic 100 la suta dar teoretic la început de ianuarie vine exemplarul de test, iar daca totul arata bine se va merge înainte. Voi incerca sa va tin la curent, sper sa pun mama pe ea cat mai repede. Alte detalii nu sunt cunoscute ori sunt confidențiale.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Tocmai ce a mai aparut un batch de Niche pt martie. Desi, cand am luat prima rasnita 500 lire era cam mult, de cand am vazut NBul parca ar merge. As dori sa fac un upgrade la mignon Manuale pt espresso. Dar nu exista si variante mai bune decat NB in banii astia?
Lelit Elizabeth, Niche Duo
Gene Cafe

Reply
Nici în banii ăștia nici în dublul lor din păcate...in materie de gust în ceașcă e subiectiv și unii ca chiar spun ca Mignon oferă gust la fel de bun sau peste, dar ca workflow, plăcere și ușurință în utilizare, curățenie și mai ales single dosing și aspect :) , rivalele sunt la diferenta enorma de preț.
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg

Reply
Am citit cateva comparatii NB cu Baratza Vario, Sette 270 si Mignon. Dar nu am inteles daca macinatura e mai consistenta la NB fata de resul. Workflowul imi e comod si la Manuale.
Lelit Elizabeth, Niche Duo
Gene Cafe

Reply
Ce este NB?
Ms

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Dc folosesti Mignon single dose, NZ va fi un upgrade cel putin dpdv al corpului si va scadea aciditatea. Concluziile mele sunt din testul NZ fata de o rasnita cu cutite plate de 64, folosita single dose. Dc folosesti Mignon cu boabe in hopper, NZ nu cred ca va fi un mare upgrade ca gust, va fi doar putin diferit din acest punct de vedere, dar va fi foarte diferit ca procedura de lucru. Deci daca folosesti Mignon-ul asa cum il folosesc majoritatea, single dose, atunci da, NZ este o rasnita care da rezultate mai bune in single dose. Dar nici Niche nu are cutite facute sa rasneasca single dose, desi conicele sunt ceva mai bune la asta decat platele. Mai pui niste bani si iei prima rasnita conceputa cu adevarat sa rasneasca single dose corect - Honne.

LE - Prima ca pret deasupra lui NZ, nu prima dpdv cronologic :)
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
https://youtube.com/c/KyleRowsell pe canalul asta o sa găsești comparații între NZ vs Specialita și NZ vs Sette. Comparația cu Sette e făcută și la consistenta, cu sitele Kruve.

Reply
La ce se refera NB, ce rasnita este? Nu îmi dau seama..

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Greșeală de tipar, cred că s-a referit la Niche Zero (NZ).
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Si eu sper la fel, altfel am vorbit degeaba :)

Reply
csf, ncsf... nsfw!
asl pls
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)