cradun: "Mi se pare foarte complicat sa faca cineva o recomandare. "
da, e o problema de
common sense si de simt autocritic...
eu, cel putin nu sunt in stare sa evidentiez superioritatea unei rasnite, dintre mai multe in aceeasi categorie!
sa zicem ca am 2 plane mari, tancuri... care e mai buna? nu stiu! si nici nu asta ar fi criteriul de alegere!
care superioritate? in ce domeniu?
ok, sunt si agnostic si sceptic... de aceea cred ca o comparatie intre rasnite implica in primul rand cafeaua si metoda de extractie! pana la urma, 'traducerea' cea mai buna mi-a parut mereu una de care se cam feresc toti fabricantii din zona de consum sa zicem...
e vorba de
distributia dimensionala a particulelor, dar si de
forma particulelor, ambele specifice unei rasnite (cu anume cutite, viteza etc.) si unei metode de lucru (
single dose,
on demand etc.) si chiar, a unei cafele!
si daca o asemenea analiza e atat de scumpa, inseamna ca e vulnerabila... ma gandesc cum a reusit Matt Perger sa scoata din ditamai analiza dimensionala a particulelor, in laboratoarele Malkhoenig, ca EK43 rasneste mai bine decat... Robur!
o multime de oameni, cu o multime de modele de rasnite si acestea cu diferite tehnologii de rasnire - ma gandesc la cele capabile espresso - cu o multime de preferinte in ce priveste cafeaua, modul si auxiliarele de preparare si modul de-a o bea, se pun la o discutie in care de regula, se compara lucruri diferite - mere cu pere (ma gandesc la acel
sweet spot al fiecarei rasnite: pentru o anume cafea si o anume doza, exista o anume granulatie optima a rasnitei respective! nu le putem baga pe toate intr-un acelasi pat al lui Procust!
nu e asta o manifestare a sindromului Babel?...

sau ramanem la covid? ...
toate rasnirile
single dose sunt cazuri particulare, defavorabile, de distributie dimensionala a particulelor!
altfel pus: pentru o distributie
bimodala, cu dispersie mica si un procent rezonabl de
fines (espresso
traditional!), rotile de rasnire au nevoie de zdrobirea boabelor! chestia asta se intampla defectuos la rasnitele asa zis '
single dose'!
si se intampla mai bine la rasnitele cu dantura conica, bazate mai mult pe efect gravitational, decat centrifugal;
de altfel, in ciuda a atatea opinii favorabile superioritatii cutitelor plane, mai ales pentru prajirile usoare, modelele cel mai mult discutate si laudate in forum sunt Kinu si Niche, ambele cu dantura conica!
exceptia ar fi rasnirile apropiate de
unimodal, unde nu mai e nevoie de zdrobirea boabelor, si niste roti mari in plan vertical fac o treaba buna si in
single dose!
rasnita - cam ezoterica - Monolith KafaTek, o rasnita
single-dose, are printre accesorii, scule pentru wdt, rdt etc. e bine asa? macar Niche Z, rasneste in paharul ei si pana torni in basket mai faci ceva omogenizare... e mai buna una din astea pentru ce-ti ofera suplimentar, sau pentru ce rasneste!?
sigur, totul e un
work in progress, rasnitele destinate lucrului acasa sunt tot mai bune (de citit: ergonomice) si acum, cu chinezii, mai ieftine!
cat de bune au ajuns, cand la baza se foloseste acelasi model fizic de cateva milenii incoace!?
dar fara o argumentare obiectiv stiintifica, suntem mereu victime ale propagandei comerciale!
rasnita Sette 270, nascuta 'invers', si privita cu oarece dispret de rudele ei cu cutite mai mari si structura robusta,
all metal, este o alegere - zic eu - foarte buna pentru
single dose!
ok, dar o rasnire
single dose de 20g, sa zicem, dureaza cca. 6-7 sec (eu las 10s), in timp ce, daca o fac
on demand, cu boabe destule in hopper, dureaza 4 sec! pot fi cele 2 rasniri comparabile in distributia diimensionala a particulelor? are cineva argumente concrete, credibil obiective si nu acel 'gust in ceasca, cu masina X', usor de invocat si practic, imposibil de argumentat stiintific (singura forma acceptabila ar fi un
test orb cu multe sute de shot-uri!)?
revenind la Sette: in lumea asta a espresso-ului de casa e vorba de hobby si asta merge mana-n mana cu o anume fetisizare a obiectelor cu care lucram! impresia pentru noi, e impresia ce o facem altora!? rasnita monumentala, rasnita eterna, a devenit un simbol dorit! mai concret: cu ce si cum rasnesc azi si lunile urmatoare... sau, cu ce si cum rasnesc secolul ce vine!? :)
oare rasnita nu e locul in care putem vedea cu suficienta evidenta deosebirile intre lumea espresso-ului de casa si cea comerciala?! in cafenelele obisnuite ale lumii, se folosesc inca, intr-o majoritate covarsitoare, rasnitele cu
doser!
sunt mai simplu de folosit cu clampaneala respectiva, decat niste rasnite
on demand, cu timer la care apesi pe-un buton? nu!
sunt mai ieftine? posibil, dar temporar;
sunt mai bune? probabil...
si asta e valabil si acasa? nu, in doar in mediu de cafenea!
acasa sunt o pacoste - zic eu! cu povestile alea cu retentia, periatul si suflatul? nu, cu calitatea macinaturii, cand sunt folosite impropriu, in mod 'compromis', in
single-dose!
si, ca s-o lungesc tot asa... un compromis acasa, poate da rezultate mult mai bune decat amestecul de infatuare, incompetenta, chiar bataie de joc, al unui operator de cafenea obisnuita! ... toate IMO!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)