Salut
Pana sa cumpar Lelit-ul, am avut pe rand:
- Bosch Tassimo x 2 (unul primit cadou cand am cumparat masina de spalat). (vreo 5 ani)
- Philips Saeco X-Small HD8743 (2 ani)
- Philips Saeco Intellia HD8752 (3 ani)
- Delonghi Magnifica S ECAM 22.110B x2 (unul are aproape 2 ani, altul 2 ani si jumatate. Unul la socri si unul la noi)
Tassimo au fost folosite cel mai putin (doar pt ciocolata calda si bauturi cu lapte --> aratau grozav in ceasca). Philips-urile le-am folosit zi de zi (in medie cam 10 cesti, 4 persoane). Au fost in service de 2, respectiv 3 ori in perioada de garantie. Dupa ce au iesit din garantie pretul reparatiei a facut sa fie mai rentabila cumpararea unui aparat nou.
In ceea ce ma priveste, nu as recomanda Philips/Saeco decat daca ai rabdare sa mergi la service. Ambele au avut probleme la partea electronica. La al doilea aparat s-a stricat si pompa.
Pe de alta parte, DeLonghi merg foarte bine si pana acum nu am avut nici o problema. In afara de intretinerea regulata (curatare, decalcifiere si gresare) nu am facut nimic.
Nici unul dintre ele nu face espresso in adevaratul sens al cuvantului, de cappucciono nici nu se pune problema, chiar daca unele au tot felul de adaptoare/carafe/furtune etc.
Cea mai mare neajuns pe care il vad eu e ca desi aparatele au multiple posibilitati de ajustare a unor parametri de baza (cantitate de cafea, grad de macinare, cantitate de apa, temperatura apa), cei mai importanti parametri nu pot fi determinati riguros: de exemplu pentru temperatura apei ai cateva niveluri predefinte (4 mai exact la DeLonghi), dar nu scrie pe nicaieri cate grade corespund fiecarui nivel; poti ajusta dintr-un buton cantitatea de cafea macinata per shot, dar nu ai cum sa o cantaresti sau sa stii cate grame corespund fiecarei gradatii; rasnita are un numar foarte limitat de pasi (13), etc.
Totusi, folosind o cafea buna si ceva rabdare se poate ajunge la determinarea empirica a unui set de paramatri care sa produca o cafea decenta. Cum spuneam, eu inca il folosesc. Nu toti din casa stiu/vor/au rabdare sa astepte sa se incalzeaasca aparatul/cantareasca/rasneasca/tampeze... Desi e unanima pararea ca e mai bun espresso decat cafeaua facuta cu DeLonghi, prefara comoditatea DeLonghi .
Au si super-automatele avantajele lor:
- timp aproape zero de preincalzire (oprit fiind, prima ceasca de cafea e gata in sub 2 minute)
- foarte comod (pui ceasca, apesi un buton si cafeaua e gata. totul e preconfigurat)
- procesul e mult mai curat. Resturile de cafea si zat se aduna in vasul colector al apartului. Zero mizerie pe blat.
- proces de decalcifiere automat. Acum am HX si din cate am citit e o a adevarata pacoste decalcifierea lui.
- ocupa mai putin loc. Desi Lelit-ul e chiar putin mai mic, ansamblul rasnita/espressor are nevoie de mai mult spatiu.
- unii ar spune ca e mai frumos DeLonghi. Chestie de gust, dar am primit si acest feedback
. Rasnita (Macap M42M, fara hopper montat) a fost cea mai criticata pentru aspect.
- in majoritatea anului au discount semnificativ. De BlackFriday anul trecut a costat 1000 RON.
Una peste alta, daca esti in cautarea espresso/cappuccino/macchiato/flat-white-ului perfect, super-automatele nu au cum sa iti ofere nici calitatea bauturii si nici posibilitatile de invatare necesare. Singura solutie e rasnita + aparat manual/semi-automat.
Daca esti ok cu limitarile unui super-automat, si cu faptul ca nu vei bea de fapt espresso, atunci un astfel de aparat te va servi bine si iti recomand cu toata caldura DeLonghi. Cafeaua e buna atat timp cat respecti niste mici reguli:
- folosesti cafea de buna calitate (proaspat prajita, nu cea ambalata din supermarket)
- petreci ceva timp pentru calibrare/ajutare
- nu pui in hopper decat cantitatea de cafea pe care o bei intr-o zi
- arunci prima cafea in fiecare dimineata (ramane foarte multa cafea macinata in rasnita care mai apoi oxideaza)
- nu faci niciodata cafea lunga. incerci sa reglezi aparatul cat mai aproape de parametrii unui espresso dublu (volumetric: 50-60 ml in 25-30 secunde, nu ai cum sa faci ajustari in functie de greutate pt ca nu poti cantari macinatura). Daca vrei cafea lunga pune apa dupa.
Lelit PL62S, Macap M42M, IMS Competition E61 18g, TTP Coffee Sensor, Nivelator 58.5 no-name