Bun, hai ca revin cu niste pareri suplimentare dupa aproape doua luni de utilizare. Am trecut prin ea undeva la 7-8kg de cafea cred, din care doar 2kg au fost dark roast de 'rodaj'. Va spun sincer, s-a baut cafea, si nu s-a dormit atat de mult precum se dormea inainte de aceasta rasnita.
Am facut si experimente – am avut cate 5-6 cafele, am preparat si la Bugster si la Bianca, am facut si filtre, deci am construit tot felul de nebunii. Am trecut prin ea Mabo (3), Meron (3), Nomonym (5), DAK (2), Terres de Cafe (2), NOIR, si inca vreo doua care imi scapa, aduse de prieteni. Intre paranteze sunt numarul de soiuri de la acel prajitor.
De la inceput spun ca tot ce am facut a fost cu setul de cutite HU, NU cu cele CORE, deci teoretic pe cele de filtru. Asta pentru ca am avut Honne inainte, si am vrut sa ma joc cu conceptul de espresso high clarity cu mai putin accent pe corp. Si ca sa pot sa ma joc si cu ce spun unii ca ar fi cele mai clare filtre din piata (statement-urile mari de acest gen trebuie luate cu sare).
Asadar, sa incepem cu intrebarea cea mai importanta – se blocheaza? Da. Si nu. Se blocheaza daca torni toate boabele filter-roast de-odata, la mai putin de 950RPM, pe setarea de espresso (adica acolo unde cutitele HU aproape se ating, si chiar se si ating cand nu e cafea in ele). Fiind cutite HU de filtru, trebuie sa mergi foarte jos ca sa poti scoate espresso pe ele. Nu se blocheaza niciodata, nici daca le torni dintr-una daca A) esti peste 950RPM sau B) nu esti la setare de espresso si aproape niciodata daca C) nu folosesti cafele filter-roast pe setare de espresso. Fiecare ia aceasta informatie si o proceseaza cum crede. Pentru a debloca rasnita ce fac este sa o opresc, si apoi sa folosesc functia de reverse si High RPM, si o ia din zbor. Adica nu am fost nevoit sa arunc cafeaua prin a schimba setarea de espresso ca sa o deblochez. Se simte ca blocajul este cauzat de failsafe-ul motorului, nu e ceva stresant ca nu il auzi ca se chinuie, ci auzi efectiv cum se opreste cand vede ca e prea greu de impins.
Continuam cu a doua intrebare – face cafea buna? Da. Face cafea buna de €4,000? Normal ca nu. Este o experienta minunata sa o folosesti si ai un sentiment bun cand bei cafeaua stiind ca daca nu iese bine e fie vina cafelei fie vina ta ca barista, si mai mult ca sigur nu este vina rasnitei? Da. E ceea ce traim oricand alegem sa luam varianta 'fara compromis', cea mai scumpa. Acum stiu ca defapt si solutia 'fara compromis' implica compromisuri, dar EU simt cu tarie ca pentru Weber aceste 'compromisuri' sunt infime. Singurul pe care-l vad fiind aceasta chestiune cu blocajele.
Ok, dar cat de buna e? E buna. Pentru mine si limba mea, am baut cele mai bune espresso-uri pe care le-am gustat eu vreodata, de departe. Asta nu pentru ca echipamentele din cafenele nu ar fi potente, ci mai degraba pentru ca am acest echipament, si pot face espresso-ul exact dupa gustul meu. Dulci, clare, hiper-parfumate. La toate abordarea mea este de preinfuzie la doi bari, apoi full pressure la 7 bari, si decrease treptat pana la 0 cand atingem cantitatea de lichid dorita. Din fericire Bugster imi permite acest joc de presiune. Cu Weber Basket asta inseamna espresso complet cam in 25s, incluzand preinfuzia. Cu basket VST inseamna cam 35-40s incluzand preinfuzia, dar gustul fiind destul de similar, mai clar pe Weber Basket.
Am range de espresso pe cutitele de filtru? Da. Am facut espresso-uri intre 3 si 4.2 pana acum. Este foarte usor sa o blochezi, si este super predictibil comportamentul pe schimbarile de granulatie stepped. Este o placere sa configurezi retete si sa incerci lucruri noi, ca stii ce faci si ce urmeaza sa obtii. Ce m-a bucurat dupa ce am trecut de la Honne este ca indiferent de cafea, sunt tot timpul la 2 masuri distanta de a bloca espressorul. Adica am tot range-ul. Fiind cutite HU, mergi foarte jos pentru setarea de espresso. Atat de jos incat cutitele se aud usor cand rasnesti in gol, pana pui cafeaua. Apoi dupa cafea nu se mai aud, si apoi se aud iar. Esti departe de punctul in care patineaza unul pe altul, care e undeva la 2.5. Deci ai tot spatiul sa blochezi rasnita. Lance explica mai clar acest aspect in review-ul lui. Are legatura cu arhitectura ei, felul in care se face alinierea si stau cutitele.
Si filtrele? Recunosc ca cel mai bun filtru nu l-am baut cu Weber-ul. Ci la sora mea acasa, pe un Fellow Ode. Motivul nu a fost rasnita, ci cafeaua. Avea un Bob Superstar, cele din cutiile negre, si aia a fost cea mai stralucita cafea pe care am baut-o eu in viata mea. Din pacate din toate cafelele pe care le-am avut pana acum nu am dat de ceva atat de bun. Dar am baut filtre bune, parfumate, clare, lipsite de amareala. Nu sunt insa expert in filtru, deci nu ma pronunt mai departe de atat.
Restul chestiilor cum sunt? Workflow gen? Excelent. Este insane cat de placuta e ca flow de lucru, si am invatat-o. Ce imi place este ca e super clean. Nu sunt niciodata nevoit sa sterg blatul in jurul ei de la cafea cazuta. Datorita RDT-ului (fara arunca si in jur de la static), totul pica in blind shaker. Am capacul langa, pun capacul si amestec tare. Apoi bat odata cu capacul astfel incat sa se desprinda de pe laterale si de pe capac, scot capacul, si ii dau drumul in portafiltru unde apoi fac WDT. Curat, rapid. Cafeaua nu sare, nu exista popcorning, iar palnia in care torni e indeajuns de mare incat sa nu patesc sa-mi cada pe langa vreodata. Eu stau peste 950RPM la espresso, ma duc la 500RPM doar pe filtru, si atunci nici nu ma preocupa vreun pic cum o torn. Totul este la indemana, de la buton, la ecran, la knocker-ul de jos, la cat de usoor este sa o deschid si 'perii' inainte sa trec pe filtru ca sa nu-mi cada particule mici ramase de la espresso.
Retentie? Are ca orice rasnita 'zero-retention'. Adica raman un 0.1-0.2g in functie de cafea cu RDT. Uneori mai mult, alteori mai putin. Cand o desfac si curat dupa doua saptamani de facut cafele matur din ea cam 1g-2g de cafea. Can you live with that? Fiecare stie pentru el.
Potential de upgrade? Da. Cand o sa simt ca am scos tot ce puteam din aceste cutite abia astept sa ma mut pe CORE burrs, si sa vad ce espresso-uri scot cu ele. Si apoi cand ma voi plictisi pot sa explorez si altele, cum ar fi Lab Sweets. E atat de usor sa o deschizi, sa schimbi lame si sa o aliniezi incat nu vad ce m-ar opri.
S-a oprit la un moment dat si am crezut ca s-a stricat? Da. S-a stins. Am inteles ca uneori de pe transport se mai intampla sa iasa un plug de pe placa de baza care poate fi reparat. M-am panicat ca voi sta doua saptamani sa-mi inlocuiesc rasnita de €4,000 pe garantie dupa o luna? Da. Din fericire pur si simplu – s-a reparat de la sine. Sper sa n-o mai patesc ca nu vreau sa umblu. Cam neplacut, recunosc.
E indeajuns de carismatica incat sa consider ca a facut banii si-si compenseaza 'hibele'? Da. De 5 ani e rasnita visurilor mele, si de fiecare data cand ma uit la ea sunt recunoscator pentru ce am reusit sa fac pana azi ca sa ajunga sa-mi stea pe bar. Parca si Bugster-ul verde e mai frumusel langa ea

. Negresit ce a spus fiecare persoana care a vazut-o – e superba. Fit and finish e beyond ce vezi in jur. E in zona de Macbook Pro, sau poate de boxe high-end moderne. E un nivel de finisaj care e vizibil si tangibil. Multe din cafelele preparate au fost la o petrecere unde am fost invitat unde s-au degustat espresso-uri. Toata lumea care o vedea spunea ca este superba. N-ar da banii astia, dar e superba. N-are cum sa faca cafea mai buna decat alte rasnite, dar este superba. Asta era consensul.
De ce am ales Weber in locul altor rasnite pana in banii aia?
Am vrut sa iau o rasnita no-compromise. Stiam ca asta imi va aduce bucurie zilnica, si ca pentru mine asta se justifica. Sunt trei categorii de obiecte a caror utilizare consta intr-un ritual ce imi aduce bucurie absolut zilnic – sistem audio, cafea si masina. Atat cat imi permit fara sa rup banca, atat voi investi in aceste hobby-uri. Aici imi canalizez 'obsesiile'. De aceea am vrut high-end. Nu pentru ca stiu
sigur ca ce scot pe Weber este de 20 de ori mai bun decat pe o rasnita de €1000 sau de €800.
Ci pentru ca vreau sa nu am dubiul asta – e ceva profund emotional, si intr-adevar usor obsesiv. Vreau sa stiu ca nu am facut compromisuri, ca facem atatea in toate celelalte aspecte ale vietii.
Asadar, din zona high-end, aveam ca alternative – Lagom One sau P100, EK43 modded by Titus, Kafatek Monolit. Kafatek ar veni peste doi ani si nu as avea suport in UE. Lagom ar veni peste 6 luni si nu as avea suport in UE. EK43 e o optiune ok, dar si cu mod-urile lui Titus tot este high retention, si ca sa o duc la Titus implica mult efort, si costuri similare daca nu chiar mai mari decat la Weber. Plus ca nu e nici frumoasa, nici o placere ca workflow in mod particular. Ramanem, deci, cu Weber. Ca dovada ca si acum daca rasnita pica, stiam ca o pot rezolva pe garantie in Europa, fara sa platesc taxe vamale si sa stau o luna+ cu ele pe transport. Bine ca n-a fost cazul, oricum.
In concluzie, daca esti dement si-ti permiti, Weber EG-1 este o rasnita..perfecta! ...cu o singura imperfectiune.
Daca aveti intrebari sunt aici sa raspund.