Hello There, Guest! Login Register

Weber EG-1 Mk.3

Am vazut ca nu exista niciun thread pe forum pe acest subiect, asa ca am decis eu sa il fac. Dupa 3 ani de Honne, si niste victorii profesionale care m-au adus in acest punct in care sunt extrem de recunoscator pentru ce am – am facut pasul si am luat rasnita la care eu visez de cand am pus prima data ochii pe ea in review-ul lui Hoffman. 

Astazi dimineata, la ora 9, am plasat comanda pentru un Weber EG-1 alaturi de un set de cutite HU de filtru si un Unibasket de 20g. Costul total – o nebunie – RON22,300 cu transportul inclus (care a fost 1,200RON).

Daca va sari cineva sa-mi spuna ca este o achizitie irationala, ca nu vad ce poate face aceasta rasnita mai mult decat un DF83V cu cutite SSP sau o alta asemenea chestiune – nu va obositi. Sunt de acord. Este o achizitie total irationala, poate cea mai pe care am facut-o vreodata. Dar am facut-o din banii mei, munciti, si cu irationalitatea mea...muncita. 

Deci acest thread este menit sa povestesc despre toata experienta mea de la comanda pana la utilizare cu microscopul astfel incat daca mai sunt interesati sa stie in ce se baga. 

Irational irational, dar cat de irational? 

Foarte. Stiu cum sunt cu cafeaua, stiu cum arata pasiunea mea, si stiu ca orice as face in viata asta voi ajunge sa imi cumpar aceasta rasnita, pentru ca stiu ca acel spatiu numit barul de cafea e coltul meu de totala aberanta. Si stiu ca rasnita face o diferenta mare, iar simpla idee in capul meu ca nu am facut niciun compromis ma va face sa ma bucur de ea si sa percep gustul cafelei ca fiind...lipsit de compromisuri.

Pe langa asta, uite ce m-a atras la Weber fata de orice alta rasnita din zona de preturi astronomice: 

1. Capacitatea de a schimba in 20s cutitele intre cele CORE si cele HU de filtru. Ambele seturi de cutite indeplinesc cerintele mele de filtru/espresso, si atunci m-au atras in mod particular. Faptul ca sunt blind, si nu au suruburi iarasi ma bucura. 
2. Review-ul lui Lance care spune ca este cea mai buna rasnita de pe piata, si al lui Hoffman care spune ca pentru cum este construita nu i se pare scumpa. 
3. Design-ul si rafinamentul in fiecare aspect. Eu sunt nebun cu industrial design, cu lucruri facute bine si frumos lucrate. Desi sunt alte rasnite care au performante similare, asta mi-a inspirat cel mai placut workflow pentru ce am eu nevoie. Imi place mult conceptul de blind shaker, imi place reglarea granulatiei prin fixare, controlul RPM-ului, si magnetii. 
4. Faptul ca livreaza din Europa. Weber are workshop in Hamburg si livreaza de acolo, si ofera si service si support de acolo. Ca atare, am plasat comanda la 9 dimineata si am primit notificare la 13 ca este dispatched la DHL. Astfel, ei acopera tot si nu am de stat cu taxe vamale, declaratii, si alte bazaconii. Plus ca transportul este fully insured si daca vine stricata trimit alta instant. Am si vorbit cu ei, iar in cazul in care am probleme cu ea ei vor trimite piese aici fara probleme, sau o pot primi ei sa o repare – desi nu prea ar fi cazul consumabilele fiind usor de inlocuit.

Mai presus de orice, este faptul ca aceasta rasnita s-a consacrat in capul meu (este subiectiv, stiu) ca fiind the ultimate one. Si de aia am vrut-o. Ca sa stiu ca e the ultimate one. Ca nu am facut niciun compromis (in capul meu). Ca design, ca layout, ca build, ca accesorii, ca workflow, ca si gust. 

Livrarea si Comanda in Europa? 

De vreo doua luni tot tatonez ideea de a o lua. Am vorbit cu Christian, directorul workshop-ului din Hamburg destul de mult in acest timp si a fost foarte amabil. Dispatch-ul din Germania a fost instant, dupa cum am spus mai sus, si plata a fost in RON. Taxele sunt incluse, dar Weber DE nu este platitor de TVA deci daca vrei sa o iei pe firma nu ai ce deduce, pretul nu include TVA. 

Au spus insa ca vor deveni platitori de TVA si va fi adaugat la pretul rasnitei in decursul urmatoarelor luni/saptamani.

Costul de livrare pentru rasnita a fost de RON1,200, iar daca comanzi doar accesorii (deci costul minim de livrare) este de RON350. Ca idee, daca voi mai comanda accesorii pe viitor voi anunta aici ca sa facem group purchase si sa impartim costul de livrare – daca sunt doritori. 

Does the carpet match the drapes – Weber & Bugster, Frumoasa si Bestia

Eu imi indragesc tare Bugster-ul, am spus-o si o voi mai spune. Acum eu stiu ca nu are nici pe departe finisajele Weber-ului. Dar asa cum l-am facut, verde cu lemn, cred ca va arata super in contextul barului meu de cafea. Am stabilitate termica, am control al presiunii, am grup saturat, deci am cam tot ce imi trebuie – si stim cu totii aici ca rasnita e cea care face diferenta. 

Asadar, nu am de gand sa schimb Bugster-ul pentru ca nu vad cu ce as putea sa il schimb – poate un KVDW, desi fac niste compromisuri functionale trecand de la Bugster la ala, pentru design. Asta asa, ca stiu ca mai sunt oameni care poate imi sar la gat ca am rasnita facuta de fostul designer al ipod-ului nano pusa langa ceea ce unii spun ca este 'un espressor only a mother can love'. Eu nu sunt printre ei, dar nu sunt nici orb. 

Hence, va tin la curent cand ajunge pachetul, ca sa stiti cum a fost toata experienta.

P-S: Cine vrea un Honne?

Reply
În sfârșit cineva a făcut pasul. Chiar sunt curios de ce impresii îți va lăsa, de gust,workflow, etc. Să o stăpânești sănătos!
Bezzera Unica+CS|BentwoodVertical63|KinuClassic|Acaia|OreaV4&Cafec|ForceTamper
Ex: Bellona EurekaSd Comandante NicheZero OdeV2 Atom75 DF64 Zp6

Reply
Sa te bucuri de ea!
Asteptam continuarea povestii

Spune, te rog mai multe despre Honne.
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <

Reply
(30-07-2024, 15:12)tektbar Wrote: În sfârșit cineva a făcut pasul. Chiar sunt curios de ce impresii îți va lăsa, de gust,workflow, etc. Să o stăpânești sănătos!

Avem coleg cu eg1 de cativa ani pe forum, de unu stim sigur, poate si mai multi. Cred ca Laddu era.

Cat despre rasnita/compania prefer sa ma abtin, ca nu am nimic de bun de zis.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4

Reply
Salut,
Să o stăpânești sănătos și să te bucuri de ea !
Sunt însă destui colegi pe forum cu weber, deja de ceva timp încoace; însă preferă să nu semneze echipamentul folosit.
La Pavoni Pro CS• Ceado E37SD Opalglide• Profitec Pro 500 

Reply
Stiu si eu colegi care au rasnita. Am vazut doar ca nu exista un thread pe aceasta tema si m-am gandit ca poate fi util!

Reply
Mie-mi pare un thread foarte util si astept cu interes impresiile la cald. Poate chiar un mic video, niste poze ;).
Espresso: Lelit Elizabeth v3 | Baratza Sette 270Wi/ Niche Zero| 3D & Bravo tools
Brew: Kinu M47 Classic with brew burr & V60

Reply
Irațională? Cui îi pasă? Sînt banii tăi. Eu unul fac cumpărături iraționale pe bandă rulantă. :D
Cu prețul ei n-am probleme. Nu înțeleg însă treaba cu 1200 de lei transportul. Vine CEO-ul fabricii însuși să ți-o aducă, cu avionul lui personal? Sau ți-o livrează poate cu caleașca regelui Charles, pe o pernă de catifea? Eu cînd am cumpărat produse similare ca valoare de la Leica, transportul (din Viena) a fost gratuit și s-a făcut de pe o zi pe alta. La prînz am dat comanda, la ora 16:00 mi-au zis că a fost trimisă, seara pachetul ateriza la Cluj, a doua zi dimineață era la Otopeni, la prînz l-am avut la ușă. Cum 1200 de lei pentru transport? Ce ți-au făcut de banii ăștia?
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
probabil ce ai cumparat de la leica nu cantareste 14 kg si nici dimenisiuni ale cutiei prea mari. presupun ca asta e diferenta de pret a transportului
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

Reply
Rasnitele sunt produse si vin din Taiwan. Pentru Europa vad ca le trimit din depozit din Germania, insa tot tu trebuie sa acoperi costurile de transport din Taiwan pana in De.

Iti tin pumnii sa ajunga cu bine si sa nu ai nevoie niciodata de suport clienti cu Weber, e un imbecil si se comporta urat cu clientii.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4

Reply
Daca ei puteau include transportul in pretul rasnitei ca experienta sa fie mai buna...asta poate fi un subiect. Stiu ca pentru un colet de 15kg al unui obiect de valoarea asta asigurat, prin Air Freight de la DHL preturile de livrare sunt absolut enorme. Daca intri pe DHL si calculezi cat de costa sa trimiti un plic cu documente par avion in Hamburg vei fi surprins de un pret de €100+. E suparator cand ai aceste costuri enorme de transport. 

Eu am vazut lucruri bune legat de customer service, dar au avut si niste alunecari (cum a fost faza cu Sprometheus)... Oricum intre EG-1 si ceilalti – Lagom, Kafatek, etc. weber macar are service in Europa si piese din Europa. Citeam despre experientele de inlocuit piese sau de returnat produsele la Lagom si nu pare prea frumos (la ei pleaca din Hong-Kong). Cea mai buna experienta de suport o aveam daca imi alegeam (in gama asta de pret) un EK-43, ca aici clar am piese si service local. Dar nu ma incanta acea rasnita, si am avut ocazia sa ma joc cu ea destul de mult. Nu am neaparat argumente rationale.

Reply
Mda, nu m-am gîndit că-i atît de grea.
Totuși, în zona asta de preț de cam aștepți ca vînzătorul să înghită costul transportului, mai ales că ei au niște contracte preferențiale cu transportatorii, nu plătesc ceea ce vedem noi pe internet la prima strigare. Patru jante de 19 țoli de Mondeo, livrate din Germania, sînt mult mai grele de-atît și totuși n-am plătit transportul. Sau patru pneuri de 19 livrate din Polonia, la fel, cu transport gratuit. Fiecare în parte era mai mare și mai greu decît rîșnița. De-aia zic că m-aș aștepta ca la un obiect de semi-lux de peste patru mii de euro, care în mod sigur are o marjă de profit substanțială, transportul să fie gratuit, sau cel puțin simbolic.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
(31-07-2024, 10:08)Vlad Soare Wrote: Mda, nu m-am gîndit că-i atît de grea.
Totuși, în zona asta de preț de cam aștepți ca vînzătorul să înghită costul transportului, mai ales că ei au niște contracte preferențiale cu transportatorii, nu plătesc ceea ce vedem noi pe internet la prima strigare. Patru jante de 19 țoli de Mondeo, livrate din Germania, sînt mult mai grele de-atît și totuși n-am plătit transportul. Sau patru pneuri de 19 livrate din Polonia, la fel, cu transport gratuit. Fiecare în parte era mai mare și mai greu decît rîșnița. De-aia zic că m-aș aștepta ca la un obiect de semi-lux de peste patru mii de euro, care în mod sigur are o marjă de profit substanțială, transportul să fie gratuit, sau cel puțin simbolic.

De acord.

Reply
În orice caz, mă bucur să văd astfel de rîșnițe pe-aici și de-abia aștept recenzia.
Despre EK-43, îți dau eu argumente raționale. :D
Am luat-o și eu la un moment dat în calcul, dar am renunțat din cauză că mi s-a părut migălos de curățat (desfaci mult, iar la fiecare desfacere și reasamblare riști să strici ceva dacă nu ești foarte atent) și pentru că necesită alinieri periodice. Am decis că n-am nervi pentru așa ceva. În general ceea ce e bun pentru uz industrial nu e ideal acasă, și invers, iar EK-43 mi se pare exemplul perfect. Merge, dacă te ambiționezi s-o faci să meargă, dar nu văd de ce te-ai ambiționa cînd există atîtea variante mai potrivite și care fac o cafea exact la fel de bună.

Reply
(01-08-2024, 09:29)Vlad Soare Wrote: În orice caz, mă bucur să văd astfel de rîșnițe pe-aici și de-abia aștept recenzia.
Despre EK-43, îți dau eu argumente raționale. :D
Am luat-o și eu la un moment dat în calcul, dar am renunțat din cauză că mi s-a părut migălos de curățat (desfaci mult, iar la fiecare desfacere și reasamblare riști să strici ceva dacă nu ești foarte atent) și pentru că necesită alinieri periodice. Am decis că n-am nervi pentru așa ceva. În general ceea ce e bun pentru uz industrial nu e ideal acasă, și invers, iar EK-43 mi se pare exemplul perfect. Merge, dacă te ambiționezi s-o faci să meargă, dar nu văd de ce te-ai ambiționa cînd există atîtea variante mai potrivite și care fac o cafea exact la fel de bună.

Eu de exemplu am stat sa ma joc cu un Omnia ca mi s-a spus ca e ok si ca poate poate cu niste cutite SSP sau cine stie va fi ok. Dar ce am vazut erau fara exagerare 8g de retentie ? asta pe cutitele Malkhonig de Turkish.

Cu EK-ul asta a fost si feelingul meu. Un EK cu burr carrier titus, aliniat, cutite noi, accesorii ajunge sa coste mai mult sau mai putin cat un Weber. Dar Weber are multe avantaje (cum e faptul ca am doua rasnite, una cu Core Burrs si una cu HU), design-ul, workflow-ul.

Astea ar fi fost argumentele mele. Asta nu neaga faptul ca EK-ul este o rasnita foarte speciala. Pentru ce am vrut eu si sensibilitatile mele Weber e mai potrivit.

Reply
Stai sa-ti ajunga si o lauzi dupa, daca nu te supara alte chestii la ea.

Reply
(31-07-2024, 10:08)Vlad Soare Wrote: Mda, nu m-am gîndit că-i atît de grea.

Cred ca vand mii de jante, spre deosebire de rasnite… Probabil au si alte contracte, mult mai bune.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(31-07-2024, 09:30)Darsidius Wrote: Rasnitele sunt produse si vin din Taiwan. Pentru Europa vad ca le trimit din depozit din Germania, insa tot tu trebuie sa acoperi costurile de transport din Taiwan pana in De.

Iti tin pumnii sa ajunga cu bine si sa nu ai nevoie niciodata de suport clienti cu Weber, e un imbecil si se comporta urat cu clientii.
Chiar și asa, le aduc cu avionul în 24h? Sau pe vapor împreună cu cine știe ce?
Eu am dat 20€ sa îmi trimit espressorul din București în Milano, ajuns în 5 zile (din care 3 au fost nelucrătoare, am prins o sărbătoare).
Și na, Bianca sa tot aibă vreo 24-25kg.

Mda, e altceva. Din Germania in Germania costul este de 200E. Spun ca includ taxele de import, posibil sa regasesti o parte acolo. E scump curieratul in Germania dar si daca ai asigura-o n-ai ajunge la 200E.
In fine, mai simplu era sa asimileze costul in pretul produsului.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Pai nu e corect nici pentru ei, nici pentru clienti. Asta ar insemna ca sa adauge cat…? Ca sa acopere o livrare in Germania sau una in Romania sau chiar Moldova…?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nimeni nu acoperă nimic, totul e în preț. Când îți cumperi o Toyota, îți apare pe factura transportul din Japonia mascat ca transport și taxele de import? (întreb, n-am Toyota).
Ce vreau sa spun ca e aberant sa tratezi problema asa. Pui pretul de Europa și ceri taxe de transport corespunzătoare, locale. Pretul era ajustat corespunzător și lumea nu se mai întreba ce îți trimit la banii aia și mai ales cu ce?
Din nou, 200€+ din Germania în Germania....
Hamburg to Hamburg: 201€

Oricum când o cumperi deja nu mai contează detaliile astea dar asta nu le face mai justificate. [Image: 86b24bbd1fdb0563df9f5ef6875b85c1.jpg]
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Pai de ce facem confuzie intre marfa vanduta local si cea luata din alta tara…?
La Barshaker nu apar separat importul si taxele, dar apar in pretul de vanzare.
Pentru vanzatorul din Germania produsul are pretul standard de acolo, plus diverse taxe si servicii de transport. Clientul din Australia plateste produsul exact ca si clientul din Germania, dar la el apar in plus serviciile de curierat (pana acolo) si taxe vamale.
In contabilitate e diferenta intre servicii si produse. Evident, as zice.

Reply
Da, bine, poți să justifici orice, dar la urma urmei toți ceilalți o fac, iar dacă ei pot, atunci poți și tu. A, nu vrei, pentru că ești scîrțar și-ți numără contabilul fiecare sutime de cent? OK, foarte bine, n-o face, dar atunci nu te poți aștepta ca lumea să nu te arate cu degetul și să nu se plîngă. Ori vrei obraz subțire și respectul clienților, ori vrei să ciupești fiecare cent pe care-l poți ciupi. Trebuie să alegi. Cu amîndouă nu se poate.

La patru mii de euro, rîșnița aia are o marjă de profit imensă. Asta este evident pentru toată lumea, pentru că nici unul dintre noi nu s-a născut ieri. Unuia care vinde o rîșniță cu patru mii de euro nu-i plîng de milă că vai, bietul de el, de-abia trăiește de pe o zi pe alta, nu-și permite să înghită transportul, etc. 
Eu, de exemplu, mai am și pasiunea stilourilor. Dacă aș comanda un Lamy de 100 de lei, mi s-ar părea normal să plătesc suplimentar transportul. Dar la un Montblanc de 1500 de euro, să-mi ceară bani pe transport mi s-ar părea o nerușinare, în condițiile în care fabricarea acelui Montblanc știu și eu, și ei, că nu costă mai mult decît suta de lei cerută de Lamy - restul e profit. Iar de scris, scrie exact ca un Lamy. Sînt dispus să plătesc de șaptezeci de ori mai mult decît face doar pentru design și marcă, dacă-i un model deosebit. Dar dacă fac asta, atunci ai măcar bunul simț să nu faci farmacie cu mine pe costurile de transport. Mai mult chiar, la primul meu Montblanc mi-au oferit și gravare gratuită pe capac, care normal costa 20 de euro.
La fel e și cu rîșnița. Nu-i de opt ori mai bună decît Niche, nici nu are materiale de opt ori mai bune. Costă de opt ori mai mult pe motive de design și marcă. Or dacă omul plătește de opt ori mai mult doar pentru numele tău, atunci ai bunul simț să nu-l mai încarci și cu transportul. Cu atît mai puțin să mai încerci să faci și profit pe transport (pentru că n-am nici un dubiu că Weber nu plătește la DHL ceea ce vedem noi, muritorii de rînd, pe saitul DHL). Probabil că au băgat în prețul ăla și costul cutiei, și al rolei de scotch, și minutele pontate de angajatul care a sigilat cutia. Asta după ce au făcut trei mii de euro profit la o singură vînzare.

Reply
Pai nu vorbim aici nici de calitate si nici de profit. E vorba de o marfa vanduta si diverse servicii adaugate sau nu, dar care, atentie, sunt prestate de terti.
Daca firma isi asuma livrarea gratuita, asta nu-ti apare pe factura la tine, o platesc ei. Daca ar include costurile de transport in pretul produsului, vor plati taxe si impozite pentru tot, desi ei platesc si la DHL (sa zicem) partea asta. DHL care va plati din nou taxe pe aceste sume intrate in contul lor.

Reply
Știu, dar justificările astea sînt teoretic valabile și pentru ceilalți vînzători de produse de lux sau semi-lux de orice fel. Și totuși ăia reușesc să și le mascheze cumva fără să te plesnească peste ochi cu ele. Și făcînd astfel, ei ne-au indus anumite așteptări, au instituit o anumită uzanță pe piață, pe care Weber o încalcă acum în mod grosolan. Are dreptate Weber? Matematic poate că da, dar în viață mai contează și alte lucruri decît dreptatea. La nivelul ăsta te mai aștepți și la un pic de curtoazie și de obraz subțire, nu doar la dreptate contabilă.

Reply
Eu unul prefer un calcul corect. Nu ma incalzeste sa platesc 1000 euro cu livrare gratuita in loc de 800 cu 100 livrare…
Repet, ce fac ei in spate e in avantajul lor, pentru ca teoretic poate scad costurile de transport din profit. Teoretic, pentru ca practic nu stiu exact limitarile. Insa oricum, vanzarea lor este de 800 euro practic, nu de 1000, deci profitul e din start mai mic.

Reply
E interesanta discutia pe tema livrarii. Eu cand am cumparat Honne eram in Olanda. Diana de la Hedone mi-a aratat quote-ul de livrare cu TNT Fully Insured si costul a fost cred de €150 din Craiova la Rotterdam.

Cred ca sunt doi factori care duc la costul mare de livrare:
-80% asigurarea in contextul greutatii si fragilitatii obiectului ce il predispune la a fi scapat, cazut, lovit, si stricat.
-20% greutatea si volumul coletului pentru efectiv livrare (ocupa spatiu si consuma benzina)

Sincer cred ca si daca Weber obtine costuri mai mici de la DHL nu sunt cu un discount mai mare de 10-20%, ca nu livreaza vreo 100 de rasnite pe luna din Hamburg.

La o rasnita de €4000 o asigurare pe transport de, sa zicem, €100 inseamna ca asumi riscul de distrugere sau deteriorare ca fiind de 2.5%, care pare rezonabil. Din 40 de rasnite trimise una se strica.

Cred ca de acolo vine costul. Acum ce am zis aici e doar o improvizatie scoasa din burta deci nu ma luati prea in serios. E un calcul grosier si care sare multe etape ?

Reply
A venit masivul. Au durat 4 zile lucratoare, ceea ce mi se pare mult pentru tariful platit pe transport - speram sa vina par avion, dar astea sunt fitele mele.

Este magnific. Nu am cum sa o pun altfel, dar arata magnific. Este printre cele mai frumos finisate obiecte pe care le-am vazut eu. 

Are un learning curve. Sa inveti sa foloseste blind shaker-ul, sa stii exact cat sa amesteci, sa inveti sa dai drumul cafelei in portafiltru si apoi sa o distribui e diferit de workflow-ul pe care mi l-am consolidat in creier in ultimii 3 ani.

Initial am extras cateva shot-uri cu niste cafele de la Mabo pe cutitele CORE, cele Medium Fines. Apoi am vrut sa vad cum e procesul de achimbare al cutitelor si le-am pus pe cele HU, DB-2 Ultra. Este foarte usor sa schimbi cutitele, dar apoi procesul de aliniere este ceva ce nu am inteles din prima, si mi-a luat ceva sa il inteleg.

Doug Weber a facut un curs la Stanford despre cum faci instrumente de inginerie precise fara sa te bazezi doar pe tolerante joase, integrand precizia in arhitectura si design-ul rasnitei astfel incat in mod robust sa ajunga la aliniere si precizie. Asta se face aliniind cutitele cu mana, simtind ca sunt paralele cand sunt lipite unul de altul, si apoi strangand cele 4 suruburi care tin bottom burr carrier-ul. In felul asta din acele suruburi si pozitia acelei piese cutitele sunt aliniate.

Ei asta a fost mai complicat de facut ca nu intelegeam daca imi iese. Am facut apoi doua filtre, unul bun si unul prost, si am zis sa incerc si espresso cu aceste cutite, sa vad ceva mai clar. Si a iesit un espresso foarte bun.

Am trecut 1kg de cafea prin ea sa mai rodez usor cutitele, si apoi am desfacut-o sa scot tot ce a ramas din acel kg de cafea din burr carrier, si sa sterg cutitele complet de uleiul de pe acea cafea-carbune. Pusa la loc, aliniata, ready to go.

Mai e mult pana voi intelege rasnita, pana voi intelege profilul de gust, si pana vor trece cutitele prin destula cafea. Momentan voi sta pe cele HU, fiind ceva nou pentru mine in comparatie cu ce am avut pe Honne. Vreau sa ma joc cu filtre, si cu espresso-uri clare cu mai putin corp. Dupa ce trec prin astea 20kg de cafea ma voi uita inapoi la cele CORE, si voi vedea ce imi pot oferi.

ce pot spune este ca exact cum zic toti de pe internet, orice touchpoint al rasnitei este impecabil. Nu exista plastic nicaieri. Este finisata superb si actul de a o folosi, a umbla la ea este o placere. 

daca aveti intrebari intrebati, eu revin pe masura ce invat.

Reply
(06-08-2024, 09:28)Take5 Wrote:

Doug Weber a facut un curs la Stanford despre cum faci instrumente de inginerie precise fara sa te bazezi doar pe tolerante joase, integrand precizia in arhitectura si design-ul rasnitei astfel incat in mod robust sa ajunga la aliniere si precizie. Asta se face aliniind cutitele cu mana, simtind ca sunt paralele cand sunt lipite unul de altul, si apoi strangand cele 4 suruburi care tin bottom burr carrier-ul. In felul asta din acele suruburi si pozitia acelei piese cutitele sunt aliniate.
Astea sunt povesti… Inclusiv la strangere poti genera abateri, de asta se folosesc chei dinamometrice unde e nevoie de precizie.
Poti merge si pe tolerante joase, dar aici ajungi la imperecheri de piese. Cu alte cuvinte, cand ai schimbat cutitele n-ai nicio sansa sa se mai potrivesca la fel altele.
Ce e drept, poti sa faci un sistem mai robust daca il proiectezi corespunzator.

Reply
De sunet nu ne zici nimic?

https://www.youtube.com/shorts/e4lrZeZR4x0

Reply
(06-08-2024, 09:28)Take5 Wrote: Doug Weber a facut un curs la Stanford despre cum faci instrumente de inginerie precise

Mda. Păcat că făcut, se pare, și un curs de comerț la Tel Aviv. :D
Dar acuma na, ce-a fost a fost. Important e ca obiectul să presteze ceea ce promite. Și din cîte înțeleg, o face. Deci de-acu'... la cît mai multe cafele!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 5 Guest(s)