Hello There, Guest! Login Register


Vreau sa fac un espresso.

#1
Am 73 ani, sunt din Filiasi, jud. Dolj si mi-am propus sa fac un espresso pe care sa-l servesc la mine acasa (la bloc). Precizez ca avem o gogoserie prin apropiere unde se serveste o cafea numita 'espresso' si deci am oarece experiente espressomaniste. Dar nu ma multumesc cu aceste modeste experiente si vreau sa le extind pe cont propriu. In acest scop am facut unele investitii: espressor manual Star-Light (229 lei), termometru batista (27 lei), Hario dripper V60 (45 lei), Tamper inox (110 lei) si Rasnita mini ceramic slim (139 lei). Urmeaza sa mai iau cafea boabe (100 lei/kg) de la prajitorii de pe net. Deocamdata experimentez investitia cu cafea macinata de la magazin. Deja am experienta de cateva zile, adica citesc de zor si imi iese o licoare execrabila atat la espressor cat si la filtru. Si pe masura ce citesc forumul de fata devin tot mai pesimist - desigur ca banuiti de ce. Ma intreb totusi: cum este posibil sa se specifice 'espresso' la 'tip bautura' in legatura cu espressorul pe care l-am cumparat, ca si in legatura cu restul miilor de espressoare (vandute de Emag si de altii) cu pretul sub 1500 lei, daca toate acestea nu au posibilitatea realizarii acestei bauturi? Oare toti acesti vanzatori de espressoare nu stiu ce este acela 'espresso'? Nu exista o definitie unitara pentru licoarea respectiva? Si chiar nu se poate face un espresso dupa standardele degustatorilor experimetati  din forum, cu un espressor ieftin ca cel pe care l-am cumparat eu? Desigur, cu espressorul meu eu nu voi cunoaste niciodata gustul unui espreso emanat de un aparat de 15 milioane, dar daca as avea cunostintele si experienta unui espressoman adevarat, oare chiar nu as putea crea (cu acest aparat) o cafea espresso cu gust apropiat (cat de apropiat ar fi posibil: 20%, 50%, 80%?) de cel pe care il cunosc cei initiati?
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#2
(20-09-2019, 00:50)ilasus Wrote:
ilasus Wrote:Am 73 ani, sunt din Filiasi, jud. Dolj si mi-am propus sa fac un espresso pe care sa-l servesc la mine acasa (la bloc). Precizez ca avem o gogoserie prin apropiere unde se serveste o cafea numita 'espresso' si deci am oarece experiente espressomaniste. Dar nu ma multumesc cu aceste modeste experiente si vreau sa le extind pe cont propriu. In acest scop am facut unele investitii: espressor manual Star-Light (229 lei), termometru batista (27 lei), Hario dripper V60 (45 lei), Tamper inox (110 lei) si Rasnita mini ceramic slim (139 lei). Urmeaza sa mai iau cafea boabe (100 lei/kg) de la prajitorii de pe net. Deocamdata experimentez investitia cu cafea macinata de la magazin. Deja am experienta de cateva zile, adica citesc de zor si imi iese o licoare execrabila atat la espressor cat si la filtru. Si pe masura ce citesc forumul de fata devin tot mai pesimist - desigur ca banuiti de ce. Ma intreb totusi: cum este posibil sa se specifice 'espresso' la 'tip bautura' in legatura cu espressorul pe care l-am cumparat, ca si in legatura cu restul miilor de espressoare (vandute de Emag si de altii) cu pretul sub 1500 lei, daca toate acestea nu au posibilitatea realizarii acestei bauturi? Oare toti acesti vanzatori de espressoare nu stiu ce este acela 'espresso'? Nu exista o definitie unitara pentru licoarea respectiva? Si chiar nu se poate face un espresso dupa standardele degustatorilor experimetati  din forum, cu un espressor ieftin ca cel pe care l-am cumparat eu? Desigur, cu espressorul meu eu nu voi cunoaste niciodata gustul unui espreso emanat de un aparat de 15 milioane, dar daca as avea cunostintele si experienta unui espressoman adevarat, oare chiar nu as putea crea (cu acest aparat) o cafea espresso cu gust apropiat (cat de apropiat ar fi posibil: 20%, 50%, 80%?) de cel pe care il cunosc cei initiati?

ilasus,  intamplator sau nu, m-am nascut in Filiasi. Incerc sa-ti raspund serios si sa nu judec ceea ce ai scris. Daca esti interesat sa bei un espresso de calitate, nu este de ajuns doar sa citesti foarte mult si sa cumperi prima pocnitoare care-ti pica in mana la oferta, sa o pornesti, sa pui o cafea macinata (de nu se stie cand) si gata, espresso.
Espresso inseamna mult mai mult. Pana la urma, inseamna sa urmezi o reteta (sau sa experimentezi mai multe), dar iti trebuie un echipament adecvat. Sa stii ca nu degeaba aparatele manuale de espresso costa de la 1500 de lei in sus. Ma refer ca sunt manuale, pentru ca iti pregatesti tu cafeaua, de la un moment dat incolo fac ele treaba (temperatura, presiune, etc.).

Te fellicit ca iti doresti sa bei un espresso bun si nu cred ca e limita de varsta la care sa incepi sau sa urmezi o pasiune.
Toti factorii necesari pentru espresso sunt importanti: aparate (rasnita si espressor), cafea (prospetime, granulatie dupa rasnire, mod de prajire, origine), intretinerea lor, tehnica de pregatire a cafelei, rata de extractie, etc.
Exista un filmulet postat pe youtube care vorbeste de 5 M ai unui espresso perfect (e dublat in limba engleza).
Sunt persoane pe forum care obtin un espresso decent cu espressor DeLonghi de 300 de lei (similar cu StarLight-ul despre care vorbesti), dar au depresurizat sita de la portafiltru, rasnesc la granulatie potrivita pentru sita lor cafea proaspat prajita si masoara cantitatea de lichid obtinuta in functie de cantitatea de cafea pe care au pus-o in sita.
Diferenta intre un astfel de espressor si unul de 1500 de lei este mare, dar poate fi compensata (diminuata) prin tehnica. Sa nu crezi ca espressoarele care costa 2000-3000 de euro (dual boiler, cu temperatura controlata de PID si cu presiune de 9 bari sau chiar care poate fi modulata) costa degeaba atat. Si aici e ca la orice bautura de calitate, pe langa concentratie si gust caracteristic (Merlot, Pinot Noir, etc.) mai conteaza si procesul de fabricatie (fermentarea, pastrarea/baricarea, tragerea de pe drojdie, imbutelierea finala, etc.), in afara de originea strugurilor si prepararea lor de baza (solul, regiunea, culegerea, perioada culegerii, stoarcerea extragerea mustului). Diferentele dintre espresso-urile obtinute cu diferite tipuri de aparate sunt sesizate si, imi doresc sa cred, apreciate de cunoscatori. Gusturile se educa si imi pare rau ca nu imi pot permite inca, dar se educa cu bani.
Poti sa obtii rezultate bunicele si cu espressoare mai ieftine, dar n-o sa fie nimic gratis. Toate astea costa (timp de documentare, ceva modificari la echipamente, cafea irosita pentru ca nu o poti savura, ia s-o bei ca sa nu o arunci, nu faci altceva decat sa incetinesti progresul, si multe altele).

Apropos, cea mai importanta la espresso este rasnita! Si as spune eu ca si la Hario V60 este la fel. Este valabil pentru toate metodele de preparare a cafelei, de la ibric (macinata ca o pudra/faina), pana la presa franceza (macinata foarte mare ca sarea grunjoasa aia de pe timpuri).

Sunt variante ieftine de a consuma un espresso de calitate, obtinut acasa si fara costuri prea mari. Cea mai buna mi se pare Flair Espresso Maker pe care il mai gasesti pe forum (pe la 700 de lei) cand unii espressomani vor sa treaca la varianta Pro a acestuia.
Eu am unul si sunt foarte multumit de rezultatele obtinute cu el. Pot sa spun ca obtin rezultate mult mai bune dacat obtin cu un Lelit 41 LEM care a costat 1500 de lei. Mai ai varianta Cafflano Kompresso.
Astea sunt valabile daca doresti sa consumi 1-2 espresso cu cineva. De la 3 espresso preparate consecutiv, lucrurile se complica.

Inainte sa decizi ce faci mai departe, eu zic sa te documentezi mai bine. Ai mult mai multe variante acum fata de acum un an si jumatate cand am inceput eu sa beau cafea, dupa 24 de ani de pauza.

Un sfat pentru V60. Nu stiu daca ai rasnita Mini Slim de la Hario. Daca o ai pe asta, pentru V60, cumpara cafea boabe proaspat prajita si macina pe gradatia 12 (intre 11 si 13, functie de tipul cafelei, gradul de prajire), pentru 20g de cafea si 300ml apa fierbinte la 94 de grade Celsius (intre 92 si 96 functie de cafea), trebuei sa ai un timp de extractie de aproximativ 5 min (maxim 6). Cisteste despre blooming. Este foarte important la V60. La espresso este importanta preinfuzia. Este bine sa ai posibilitatea sa o faci. La Flair se poate, la Lelit 41, nu.

Mai exista varianta Mokka Pot pentru espresso.

Spor si sa savurezi o cafea buna! Tongue
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#3
Un review si un film cu utilizarea unui espressor DeLonghi ieftin este in link.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#4
Primele paragrafe arata deja ca autorul are o mica... "neclaritate"... ca sa nu zic paralelism cu forumul nostru

Daca gustul cafelei iese bun indiferent de cafea... ce rost mai au toate dezbaterile...

Iar pana la chinuiala curatirii... intai este "kinu...iala" prepararii... care la el se reduce la butoane...
 
Reply
#5

Filmul pentru regulile unui espresso perfect.
The golden rules for a perfect espresso
Multe dintre informatii le gasesti si in postul lui Lyvyoo
Succes!

(20-09-2019, 13:29)renatoa Wrote: Primele paragrafe arata deja ca autorul are o mica... "neclaritate"... ca sa nu zic paralelism cu forumul nostru

Daca gustul cafelei iese bun indiferent de cafea... ce rost mai au toate dezbaterile...

Iar pana la chinuiala curatirii... intai este "kinu...iala" prepararii... care la el se reduce la butoane...

Si eu era gata, gata sa-mi iau un DeLonghi EC221, dar am citit mai mult pe forum si am ajuns sa iau un Lelit. Am invatat multe de cand il am.
Asta cu cafeaua o au toti la inceput. Cred ca ce se vinde macinat in magazine si pus in vid, este cafea si ca toata e la fel.

Oricium, cred ca discutam singuri.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#6
Oameni buni, am sters anumite postari, sa-i lasam omului oportunitatea sa afle mai multe, e la inceput. Nu inteleg de ce trebuie sa fim asa de agresivi uneori, nu ajuta cu nimic un incepator.
Felicitari lui @cristi_fir pentru rabdare.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#7
Multumesc mult cristi_fir. Iti voi urma sfaturile si voi citi tot ce mi-ai recomandat.

Sper sa reusesc si eu sa depresurizez sita de la portafiltru la espressorul meu star-light emd-1515, daca asa trebuie - nu am inteles de ce-i zice 'espressor' daca cu el nu pot face un espresso si nici de ce constructorul a presurizat sita daca mie imi trebuie depresurizata.

Pentru inceput vreau sa ma specializez in metoda V60. In acest scop am facut un abonament de cafea pentru acasa la Hedone Craiova -  320 lei pe trei luni.

(20-09-2019, 15:37)Lyvyoo Wrote: Oameni buni, am sters anumite postari, sa-i lasam omului oportunitatea sa afle mai multe, e la inceput. Nu inteleg de ce trebuie sa fim asa de agresivi uneori, nu ajuta cu nimic un incepator.
Felicitari lui @cristi_fir pentru rabdare.

Uneori naivitatea si sinceritatea pot fi interpretate in mod eronat.
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#8
Din nou in offsaid, din lipsa de informare... prajirile Hedone nu sunt chiar foarte optimale pentru V60.
Daca poti anula abonamentul, putem discuta de alti prajitori care ti-ar putea furniza ceva potrivit specializarii.
Duminica la pranz avem o mica intalnire espresomani craioveni, poate consideri ca merita efortul...
 
Reply
#9
(20-09-2019, 16:43)renatoa Wrote: Din nou in offsaid, din lipsa de informare... prajirile Hedone nu sunt chiar foarte optimale pentru V60.
Daca poti anula abonamentul, putem discuta de alti prajitori care ti-ar putea furniza ceva potrivit specializarii.
Duminica la pranz avem o mica intalnire espresomani craioveni, poate consideri ca merita efortul...

Am comunicat celor de la Hedone ca anulez comanda, motivul fiind cel din postul selectat.

Ce furnizori de cafea online se recomanda pentru metoda V60?
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#10
Eu zic sa o iei usor, cu rabdare, nu te pripi in a face alegeri. Hedone au o cafea foarte cremoasa si in genearal, daca vei cauta o cafea ciocolatie, aromata, vei gasi la ei ce trebuie. Dar pentru V60 iti trebuie alta prajire, foarte deschisa. Daca vrei ii poti intreba, poate au si ei asemenea prajiri. Daca ne dai si un buget in care sa te incadrezi per kg, cautam recomandari...
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#11
E un lux exorbitant pentru mine, dar avand in vedere ca alte defecte - banoase - nu am (nu fumez etc.), pot sa-mi permit in jur de 100 lei pe luna pentru cafea pentru urmatoarele 3 luni.
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#12
(20-09-2019, 15:37)Lyvyoo Wrote: Oameni buni, am sters anumite postari, sa-i lasam omului oportunitatea sa afle mai multe, e la inceput. Nu inteleg de ce trebuie sa fim asa de agresivi uneori, nu ajuta cu nimic un incepator.
Felicitari lui @cristi_fir pentru rabdare.

@Lyvyoo nu ma facut mare lucru. Stiu si eu cum am fost la inceput stiu cum e. Asteptarile sunt mari si dezamagirea poate veni repede daca nu-ti doresti cu adevarat ceea ce ti-ai propus. E nevoie de multa rabdare.
Iti multumesc pentru implicarea in a sustine acest forum. @ilasus, pe langa ajutorul pe care il primesti de la membri, ai si multe reduceri la echipamente, cafea si aproape tot ce tine de domeniul cafelei (nu doar espresso). Esti in locul in care trebuie ca sa inveti. Mai ai aproape si comunitatea de espressomani de la Craiova si poti invata multe. Stiu ca ne e frica sa gresim, dar din greseli invatam mult mai repede, iar cateodata descoperi ca iti place un rezultat la care nu ai fi ajuns daca nu faceai cate o greseala. Experimenteaza si n-o sa-ti para rau. Blush

(20-09-2019, 16:22)ilasus Wrote: Multumesc mult cristi_fir. Iti voi urma sfaturile si voi citi tot ce mi-ai recomandat.

Sper sa reusesc si eu sa depresurizez sita de la portafiltru la espressorul meu star-light emd-1515, daca asa trebuie - nu am inteles de ce-i zice 'espressor' daca cu el nu pot face un espresso si nici de ce constructorul a presurizat sita daca mie imi trebuie depresurizata.

Pentru inceput vreau sa ma specializez in metoda V60. In acest scop am facut un abonament de cafea pentru acasa la Hedone Craiova -  320 lei pe trei luni.

(20-09-2019, 15:37)Lyvyoo Wrote: Oameni buni, am sters anumite postari, sa-i lasam omului oportunitatea sa afle mai multe, e la inceput. Nu inteleg de ce trebuie sa fim asa de agresivi uneori, nu ajuta cu nimic un incepator.
Felicitari lui @cristi_fir pentru rabdare.

Uneori naivitatea si sinceritatea pot fi interpretate in mod eronat.

@ilasus, mi-a facut placere. Impartasesc foarte multe din cate am invatat si o fac si  direct, cu colegii, cre nu sunt membri pe forum. Consider ca din educarea cat mai multor oameni cu privire la ce inseamna cafea de calitate, avem toti  de castigat: cafea de calitate mai buna pe piata, prajitori mai experimentati, etc. Este ca in toate domeniile, cu cat mai multa practica, cu atat mai multa experienta si servicii de calitate.
Pentru V60 eu am inceput de la clipul cu metota 4:6 la unui campion mondial la dripper. Desigur că este importanta cafeaua (originea, uscarea, prajirea, rasnirea, cantitatea ... tot), dar poti incepe de aici. Ai in clipul asta mai multe informatii decat poti sa gasesti dupa cateva pagini de web citite. O sa te lumineze informatiile astea. Rolleyes Idea
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#13
O rețetă pe v60 daca vrei sa încerci, un cântar ar fi de mare ajutor. 14g cafea măcinată pe la pas 8-9(trebuie testat) pe hario, 230ml apa la 94 de grade (încearcă să eviți transferarea apei pe care o încălzești într-un recipient de turnare, se pierd multe grade, ideal ar fi in ce încălzești apa cu aia sa și torni).
1. Torni apa peste filtrul din v60 sa scapi de gustul de hârtie și arunci apă din recipient
2. Așezi cafeaua în v60 și o distribui prin lovituri cu palma in manerul de la v60
3. Torni in spirala începând din centru in sensul acelor de ceas 40g de apă și amesteci cu o linguriță aprox de 3 ori apoi cam 3 mișcări de parcă ai sapă cu lingurița.
4. Aștepți 40 secunde (faza de bloom)
5. Torni restul apei in spirală in sensul acelor de ceas din centrul conului. Toarnă cat mai constant.
6. Amesteci cu lingurița de 3 ori spre dreapta
7. Opțional: iei conul in mana, și faci niste cercuri imaginare în jurul unui punct dat (cam de 3 ori)
8.Il lovești ușor de vasul in care curge cafeaua
9. Cafeaua ar trebui sa fie gata intre 2:40-4 depinde de râșniță.
10. Prima turnare de 40g sa fie puțin mai agresiva( toarnă mai repede)

O sa îți pun un video de pe YouTube sa înțelegi cum trebuie sa faci pct. 6 și 7
Espresso: Brewtus IV-R (PL41TEM ex.) + Eureka Mignon Specialita + Quamar Q13 75E
Brew: Comandante(Red Clix), V60, Aeropress, Moka, Ibric Soy, Chemex, April Brewer
 
Reply
#14
Mersi Tiranator, o sa experimentez. Deocamdata nu pot pentru ca nu am cafea - banuiesc ca nu are rost sa incerc reteta cu cafea de la magazinele din Filiasi. 

Am pozat (pentru eventuali contestatari) espressorul de la chioscul din Filiasi unde se vinde covrigi, placinte etc., dar si cafea - espresso, cappuccino, late s.a. conform etichetelor respective. 
[Image: OBU61wE.jpg]
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#15
Pana la diverse clipuri pe 'tub, este lectura obligatorie simfonia dedicata de colegul nostru prepararii V60:

http://joyridecoffee.ro/2013/12/04/hario...-de-copil/

Are si un clip intr-un articol separat, dar eu prefer sa citesc, imaginatia mea are nevoie si ea de hrana... Wink

@ilasus, daca vii duminica la intalnire, aranjam noi de niste cafea pentru tine Smile
 
Reply
#16
Uite video-ul
https://vimeo.com/46612013
Espresso: Brewtus IV-R (PL41TEM ex.) + Eureka Mignon Specialita + Quamar Q13 75E
Brew: Comandante(Red Clix), V60, Aeropress, Moka, Ibric Soy, Chemex, April Brewer
 
Reply
#17
(21-09-2019, 10:04)renatoa Wrote: @ilasus, daca vii duminica la intalnire, aranjam noi de niste cafea pentru tine Smile

Adica maine. Unde e intalnirea si la ce ora?

Am depresurizat sita. Adica am demontat portafiltrul in piesele componente:
[Image: FAHIPhR.jpg]

Si am extras (din piesa aflata cel mai sus in poza precedenta) un fel de 'farfurioara' cu o minuscula gaurica in centru:
[Image: nDeoiO6.jpg]
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#18
(21-09-2019, 10:29)ilasus Wrote:
(21-09-2019, 10:04)renatoa Wrote: @ilasus, daca vii duminica la intalnire, aranjam noi de niste cafea pentru tine Smile

Adica maine. Unde e intalnirea si la ce ora?

Am depresurizat sita. Adica am demontat portafiltrul in piesele componente:
[Image: FAHIPhR.jpg]

Si am extras (din piesa aflata cel mai sus in poza precedenta) un fel de 'farfurioara' cu o minuscula gaurica in centru:
[Image: nDeoiO6.jpg]
E bine ca a fost simplu. Trebuie sa ramana doar sita cu multe gaurele. Rolul sitei cu un singur orificiu era ca sa mareasca foarte mult presiunea si sa produca o "spuma", nu crema ca la espresso, din orice tip de cafea macinata pe care o gasesti in comert. Practic, la acelasi debit, curgerea de pe cele 40 de gaurele este trcuta prin una singura.
Asta e piata lor: iti da impresia ca-ti faci espresso acasa.
Acum trebuie sa macini cafea proaspat prajita la o granulatie adaptata pentru noua ta sita cu (probabil 40-50 de gaurele). O sa obtii, dupa mai multe incercari, un espresso decent. Dupa ce treci la o masina de espresso mai buna, o sa obtii un gust si mai bun si o sa observi mai multe arome la cafeaua pe care o folosesti (important: cafea de origine, proaspat prajita). Fiecare espressor manual, functie de sita pe care o folosesti, are curgere diferita si trebuie sa adaptezi de fiecare data rasnirea. La fel es si cand schimbi cafeaua, prajitorul, sau cand se invecheste putin. Gasesti mai multe informatii pe forum. Te las sa le descoperi singur. Noi te ajutam cand te blochezi.
Sa nu te sperii de aroma fructata a cafelelor arabica. Daca iese ca otetul, ai o problema cu temperatura apei, sau cu gradul de rasnire. Nu trebuei sa curga prea repede. Daca curge prea lent, adica pare ca este aproape blocata curgerea, sau ai temperatura apei prea mare, o sa ai un gust amara. Cel amara ca al ciocolatei e bun, cel care are gust de bila (fiere) e din cauza unei greseli.
Cu rasnita Hario nu cred ca o sa reusesti sa rasnesti pentru espresso, doar daca ai noroc sa se potriveasca apropape la fix o setare a rasnitei. @renatoa a scris despre niste ajustari pe care le poti face ca sa faci Hario aproape stepless.
Sper sa nu gresesc si sa fie alt user. Informatiile le gasesti pe thread-ul de rasnite Hario (sau la o comparatie Hario-Porlex). Nu mai stiu unde este post-ul respectiv.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#19
@cristi_fir, multumesc pentru observatii si sfaturi. Si te astept la Filasi - ar fi o placere deosebita pentru mine sa ma vizitezi, deoarece am ce sa invat de la tine.

Intentionez sa-mi iau un espressor mai decent, ca cel de 7 milioane descris de tine. Dar asta pe viitor. Deocamdata experimentez cu ce am - trebuie sa-mi 'formatez' si gustul, pentru ca de fapt eu nu (cred ca) stiu ce gust are in realitate un espresso adevarat (azi ma duc la o prajitorie in Craiova si sper sa aflu).

Nu stiu daca la espressorul meu se poate reduce (reseta) presiunea de la 15 bari la 9. Stie cineva?
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#20
@ilasus, mi-ar face o deosebita placere sa ne intalnim. Nu stiu cum stau cu timpul. Cand ajung la ai mei (care s-au mutat si mai aporoape de tine, la Bradesti) abia reusesc sa ma vad cu rudele cele mai apropiate si un prieten cu care inca mai reusesc sa-mi fac concediile. Zici ca m-am mutat in alta tare, asa rar ajung pe la Craiova.

Ce-ti propuneam eu, adica Flair Espresso Maker, este foarte bun pentru espresso si il poti lua si daca te deplasezi pe undeva (la munte, la mare). Merge foarte bine cu Hario Mini Slim. Din pacate, daca vrei si un capuccino, ai nevoie si de un dispozitiv de spumare a laptelui. Eu am luat un french press mic si spumez cu el (si rece si cald). Nu beau des bauturi cu lapte. O alta varianta ar fi sa "pandesti", tot pe forum, un Lelit PL41 sau un Gaccia Classic la mana a doua. Sunt multi care trec la HX-uri sau DB-uri.

Din cate stiu, @nickso se ocupa cu modificarile de presiune de la espressoare (nu e o resetare). Trebuie sa ai suficient spatiu, iar din cate vad eu, e cam mic espressorul. Poate el a mai vazut espressoare ca al tau si a mai modificat. Programeaza-te la o "consultatie" dupa ce arunci o privire si pe thread-ul de service pentru forumisti.

Service forum

Aici poti citi si despre experientele celor care au redus presiunea la 9 bari si gasesti chiar si cum poti s-o faci, daca te incumeti s-a faci singur.

Spre ca te-ai bucurat de cafea adevarate la iesirea cu espressomanii din Craiova! Tongue
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#21
(23-09-2019, 08:22)cristi_fir Wrote: Spre ca te-ai bucurat de cafea adevarate la iesirea cu espressomanii din Craiova! Tongue

A fost o experienta inedita pentru mine si nu cred ca am stiut sa o apreciez. Mai exact, e prima data cand beau cafea (adearata) fara zahar - la filtru, V60 - si nu am stiut sa apreciez gustul. Voi incerca sa fac singur cafea (asa cum se recomanda pe forum) si sa ma experimentez asa incat sa pot aprecia gustul cafelei adevarate.
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#22
(23-09-2019, 08:22)cristi_fir Wrote: Ce-ti propuneam eu, adica Flair Espresso Maker, ...

Din cate stiu, @nickso se ocupa cu modificarile de presiune de la espressoare ...

Am avut la intalnire si un Kompresso, dar nu am vrut sa ne stricam gustul de brew din gura, desi l-am indemnat pe invitat sa incerce un espresso la seringa... Smile

Avem si in Craiova service dedicat espressoare, iar macar o desfacere ca sa vedem ce e in interior pot sa fac si eu, nu are rost sa vina la nickso toata tara...  Confused
 
Reply
#23
(20-09-2019, 16:43)renatoa Wrote: Din nou in offsaid, din lipsa de informare... prajirile Hedone nu sunt chiar foarte optimale pentru V60.
Daca poti anula abonamentul, putem discuta de alti prajitori care ti-ar putea furniza ceva potrivit specializarii.
Duminica la pranz avem o mica intalnire espresomani craioveni, poate consideri ca merita efortul...
La cererea mea, cei de la Hedone au anulat comanda. Mi-au explicat, insa, ca nu era necesara anularea comenzii respective: contrar punctului de vedere din citat, "prajirile Hedone sunt chiar foarte optimale pentru V60".

Am facut aceasta precizare pentru informarea celor care, eventual, se considera in "offsaid" - vorba lui @renatoa.
Espressor manual Star-Light EMD-1515, Rasnita hario Mini Ceramic Slim, Rasnita Kinu
 
Reply
#24
Pai... ce sa zica si ei... poate ne confirma vreun coleg de pe forum ce a baut de la Hedone foarte optimal preparat la V60...

Pana la urma, depinde de ce parte a fortei ai preferinte... mai intunecata sau ... dincolo Smile
 
Reply
#25
(23-09-2019, 11:38)renatoa Wrote:
(23-09-2019, 08:22)cristi_fir Wrote: Ce-ti propuneam eu, adica Flair Espresso Maker, ...

Din cate stiu, @nickso se ocupa cu modificarile de presiune de la espressoare ...

Am avut la intalnire si un Kompresso, dar nu am vrut sa ne stricam gustul de brew din gura, desi l-am indemnat pe invitat sa incerce un espresso la seringa... Smile

Avem si in Craiova service dedicat espressoare, iar macar o desfacere ca sa vedem ce e in interior pot sa fac si eu, nu are rost sa vina la nickso toata tara...  Confused

E si Kompresso o varianta si e chiar mai ieftin decat Flair.
Cand am luat eu Flair, abia se lansase Kompresso, iar ce vazusem la Aeropress nu m-a inspirat. Asa ca nu am mai avut rabdare sa-l vad in teste. Nu regret investitia in Flair, doar ca e mai putin portabil fata de Kompresso. Smile

Ma bucur ca sunt si in zona Olteniei depanatori de espressoare. Oricum, lin-urile ii sunt utile sa vada ce-l asteapta. Big Grin
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#26
Pana la urma, nu e nicio lege care sa ne oblige sa "consumam" un anumit gen de prajire intr-o anumita metoda. Si ca de obicei, conteaza si parametrii metodei, pe langa echipamentul folosit.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#27
Cel din Craiova este pe strada Nanterre 17, din pacate nu are site web, si nici in G street view nu apare, imaginile sunt din 2012.
 
Reply
#28
(23-09-2019, 11:59)ilasus Wrote:
(20-09-2019, 16:43)renatoa Wrote: Din nou in offsaid, din lipsa de informare... prajirile Hedone nu sunt chiar foarte optimale pentru V60.
Daca poti anula abonamentul, putem discuta de alti prajitori care ti-ar putea furniza ceva potrivit specializarii.
Duminica la pranz avem o mica intalnire espresomani craioveni, poate consideri ca merita efortul...
La cererea mea, cei de la Hedone au anulat comanda. Mi-au explicat, insa, ca nu era necesara anularea comenzii respective: contrar punctului de vedere din citat, "prajirile Hedone sunt chiar foarte optimale pentru V60".

Am facut aceasta precizare pentru informarea celor care, eventual, se considera in "offsaid" - vorba lui @renatoa.

Eu plec de la premisa ca oamenii vor in primul rand sa bea ceva "concentrat" si "tare" si eu consider ca Aeropress-ul indeplineste aceste criterii. Iti permite sa faci o cafea din, de exemplu, 20 de grame de cafea si 200 de ml de apa (sau chiar mai putina apa), ceea ce V60-ul nu iti permite. E relativ ieftin (gen 150 RON) si e compatibil cu rasnita pe care deja o ai.

Daca vrei sa faci cafea buna cu buget mic, ceva mai concentrata decat cafeaua la filtru, cred sincer ca un Aeropress este extrem de util.

Sunt sigur cel putin al doilea care iti spune asta si ca renatoa ti-a expus pe larg la intalnire versatilitatea Aeropress-ului Smile Ce scriu aici e venit cumva ca o reparatie fata de niste randuri mai putin pozitive despre Aeropress pe care le-am scris acum vreun an si ceva. Intre timp, la birou folosesc exclusiv Aeropress si l-am preferat fata de un Flair pentru ca e mai simplu de folosit si rezultatele sunt mai usor de repetat. Sigur, nu e espresso, dar nu ne impiedicam de denumiri, ce iese e cafea buna!
Mazzer Mini E + SSP brew, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#29
Ai fi uimit sa afli ca, desi Slavici a avut un Aeropress, nu ne-am atins de el si l-am amintit foarte putin in discutii... toata intalnirea a fost exclusiv V60.
 
Reply
#30
(23-09-2019, 14:56)renatoa Wrote: Ai fi uimit sa afli ca, desi Slavici a avut un Aeropress, nu ne-am atins de el si l-am amintit foarte putin in discutii... toata intalnirea a fost exclusiv V60.

Da, nu ma asteptam la asta Smile

Probabil ati avut cafea deosebita si ati fost axati pe V60.
Mazzer Mini E + SSP brew, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)