(20-09-2019, 00:50)ilasus Wrote: ilasus Wrote:Am 73 ani, sunt din Filiasi, jud. Dolj si mi-am propus sa fac un espresso pe care sa-l servesc la mine acasa (la bloc). Precizez ca avem o gogoserie prin apropiere unde se serveste o cafea numita 'espresso' si deci am oarece experiente espressomaniste. Dar nu ma multumesc cu aceste modeste experiente si vreau sa le extind pe cont propriu. In acest scop am facut unele investitii: espressor manual Star-Light (229 lei), termometru batista (27 lei), Hario dripper V60 (45 lei), Tamper inox (110 lei) si Rasnita mini ceramic slim (139 lei). Urmeaza sa mai iau cafea boabe (100 lei/kg) de la prajitorii de pe net. Deocamdata experimentez investitia cu cafea macinata de la magazin. Deja am experienta de cateva zile, adica citesc de zor si imi iese o licoare execrabila atat la espressor cat si la filtru. Si pe masura ce citesc forumul de fata devin tot mai pesimist - desigur ca banuiti de ce. Ma intreb totusi: cum este posibil sa se specifice 'espresso' la 'tip bautura' in legatura cu espressorul pe care l-am cumparat, ca si in legatura cu restul miilor de espressoare (vandute de Emag si de altii) cu pretul sub 1500 lei, daca toate acestea nu au posibilitatea realizarii acestei bauturi? Oare toti acesti vanzatori de espressoare nu stiu ce este acela 'espresso'? Nu exista o definitie unitara pentru licoarea respectiva? Si chiar nu se poate face un espresso dupa standardele degustatorilor experimetati din forum, cu un espressor ieftin ca cel pe care l-am cumparat eu? Desigur, cu espressorul meu eu nu voi cunoaste niciodata gustul unui espreso emanat de un aparat de 15 milioane, dar daca as avea cunostintele si experienta unui espressoman adevarat, oare chiar nu as putea crea (cu acest aparat) o cafea espresso cu gust apropiat (cat de apropiat ar fi posibil: 20%, 50%, 80%?) de cel pe care il cunosc cei initiati?
ilasus, intamplator sau nu, m-am nascut in Filiasi. Incerc sa-ti raspund serios si sa nu judec ceea ce ai scris. Daca esti interesat sa bei un espresso de calitate, nu este de ajuns doar sa citesti foarte mult si sa cumperi prima pocnitoare care-ti pica in mana la oferta, sa o pornesti, sa pui o cafea macinata (de nu se stie cand) si gata, espresso.
Espresso inseamna mult mai mult. Pana la urma, inseamna sa urmezi o reteta (sau sa experimentezi mai multe), dar iti trebuie un echipament adecvat. Sa stii ca nu degeaba aparatele manuale de espresso costa de la 1500 de lei in sus. Ma refer ca sunt manuale, pentru ca iti pregatesti tu cafeaua, de la un moment dat incolo fac ele treaba (temperatura, presiune, etc.).
Te fellicit ca iti doresti sa bei un espresso bun si nu cred ca e limita de varsta la care sa incepi sau sa urmezi o pasiune.
Toti factorii necesari pentru espresso sunt importanti: aparate (rasnita si espressor), cafea (prospetime, granulatie dupa rasnire, mod de prajire, origine), intretinerea lor, tehnica de pregatire a cafelei, rata de extractie, etc.
Exista un filmulet postat pe youtube care vorbeste de 5 M ai unui espresso perfect (e dublat in limba engleza).
Sunt persoane pe forum care obtin un espresso decent cu espressor DeLonghi de 300 de lei (similar cu StarLight-ul despre care vorbesti), dar au depresurizat sita de la portafiltru, rasnesc la granulatie potrivita pentru sita lor cafea proaspat prajita si masoara cantitatea de lichid obtinuta in functie de cantitatea de cafea pe care au pus-o in sita.
Diferenta intre un astfel de espressor si unul de 1500 de lei este mare, dar poate fi compensata (diminuata) prin tehnica. Sa nu crezi ca espressoarele care costa 2000-3000 de euro (dual boiler, cu temperatura controlata de PID si cu presiune de 9 bari sau chiar care poate fi modulata) costa degeaba atat. Si aici e ca la orice bautura de calitate, pe langa concentratie si gust caracteristic (Merlot, Pinot Noir, etc.) mai conteaza si procesul de fabricatie (fermentarea, pastrarea/baricarea, tragerea de pe drojdie, imbutelierea finala, etc.), in afara de originea strugurilor si prepararea lor de baza (solul, regiunea, culegerea, perioada culegerii, stoarcerea extragerea mustului). Diferentele dintre espresso-urile obtinute cu diferite tipuri de aparate sunt sesizate si, imi doresc sa cred, apreciate de cunoscatori. Gusturile se educa si imi pare rau ca nu imi pot permite inca, dar se educa cu bani.
Poti sa obtii rezultate bunicele si cu espressoare mai ieftine, dar n-o sa fie nimic gratis. Toate astea costa (timp de documentare, ceva modificari la echipamente, cafea irosita pentru ca nu o poti savura, ia s-o bei ca sa nu o arunci, nu faci altceva decat sa incetinesti progresul, si multe altele).
Apropos, cea mai importanta la espresso este rasnita! Si as spune eu ca si la Hario V60 este la fel. Este valabil pentru toate metodele de preparare a cafelei, de la ibric (macinata ca o pudra/faina), pana la presa franceza (macinata foarte mare ca sarea grunjoasa aia de pe timpuri).
Sunt variante ieftine de a consuma un espresso de calitate, obtinut acasa si fara costuri prea mari. Cea mai buna mi se pare Flair Espresso Maker pe care il mai gasesti pe forum (pe la 700 de lei) cand unii espressomani vor sa treaca la varianta Pro a acestuia.
Eu am unul si sunt foarte multumit de rezultatele obtinute cu el. Pot sa spun ca obtin rezultate mult mai bune dacat obtin cu un Lelit 41 LEM care a costat 1500 de lei. Mai ai varianta Cafflano Kompresso.
Astea sunt valabile daca doresti sa consumi 1-2 espresso cu cineva. De la 3 espresso preparate consecutiv, lucrurile se complica.
Inainte sa decizi ce faci mai departe, eu zic sa te documentezi mai bine. Ai mult mai multe variante acum fata de acum un an si jumatate cand am inceput eu sa beau cafea, dupa 24 de ani de pauza.
Un sfat pentru V60. Nu stiu daca ai rasnita Mini Slim de la Hario. Daca o ai pe asta, pentru V60, cumpara cafea boabe proaspat prajita si macina pe gradatia 12 (intre 11 si 13, functie de tipul cafelei, gradul de prajire), pentru 20g de cafea si 300ml apa fierbinte la 94 de grade Celsius (intre 92 si 96 functie de cafea), trebuei sa ai un timp de extractie de aproximativ 5 min (maxim 6). Cisteste despre blooming. Este foarte important la V60. La espresso este importanta preinfuzia. Este bine sa ai posibilitatea sa o faci. La Flair se poate, la Lelit 41, nu.
Mai exista varianta Mokka Pot pentru espresso.
Spor si sa savurezi o cafea buna!