Spre surprinderea mea si nu doar a mea, vinul serii a fost Casa Pirque, Ribera del Cuarzo, Especial, Patagonia, 2022. Casa Pirque a fost creată de familia Menéndez Ross și Catena Zapata, inițial pentru a se ocupa de importul vinurilor Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Antinori, Opus One, Royal Tokaji, Vega Sicilia. Astăzi, compania și-a extins portofoliul și produce vinuri și în Mendoza și Patagonia (Ribera del Cuarzo fiind cea mai reprezentativă proprietate a sa din această regiune).
Un vin foarte complex, echilibrat si usor mai "natural" decat Nicasia. Si cand spun natural ma refer la interventia din crama, Nicasia este vinul perfect, componentele intr-o armonie de invidiat, arome, postgust totul la superlativ... dar uneori "perfectiunea" devine plictisitoare, nu mai spun ca brandul se plateste si avem 37 euro vs 70 euro (preturile cu care le-am achizitionat eu).
Mendel iar a facut o figura foarte buna, tot asa un vin complex, corpolent, chiar mai concentrat decat Nicasia dar nu la fel de echilibrat, la acelasi nivel de pret cu Nicasia, provenit din reputata regiune Altamira din Uco Valley, vii din 1947, nealtoite, 4000kg/ha, nefiltrat, sol calcaros.
Mi Terruño, Mayacaba a fost iar apreciat de participanti, pentru mine este prea comercial... cu prea multa vanilie.
Personal mi-au mai placut si vinurile astea mai hipsteresti, ofera o nota mai naturala, usor rustica, mai pura... Matias Riccitelli, Vinas Extremas Los Chacayes, Malbec 2019 / Altos Las Hormigas Meteora Malbec 2021 sau Zuccardi Concreto Malbec 2021
Din Salta am avut El Porvenir, Laborum De Parcela, Cafayate, 2020, vii la 1750 m altitudine, 6900 de sticle produse de pe o singura parcela, sol preponderent calcaros, cules manual, maceratie la rece pentru 4 zile, apoi fermentatia alcoolica in tancuri de inox urmata de malolactica in butoaie de lemn de 225 si 500 lintri (40% noi, 60% folosite), 14 luni... un alt vin interesant.