Hello There, Guest! Login Register


Upgrade Saeco Poemia

#91
Saptamana trecuta sau acum doua saptamani s-a relocat prajitoria din Sgt. Nutu Ion in Mihai Eminescu, si acum desfasoara lucrari de amenajare a spatiului. Am sunat pentru o comanda pe care doream sa o ridic de la prajitorie, iar vechea adresa imi era in drumul catre casa, si asa am aflat ca nu mai sunt acolo.
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
 
Reply
#92
Am depresurizat portafiltrul, am cumparat un tamper de 53 mm si o rasnita manuala Hario Skerton,
AM schimbat sita originala cu una Astoria cu mai multe gaurele.
Tot nu reusesc sa ajung la un rezultat multumitor,
Crema nu obtin cu portafiltrul depresurizat.
Iar cu noua sita nu curge apa in ploaie cum ma asteptam. ori este o problema de presiune pe undeva.
nu se creeaza suficienta presiune.
Nu stiu unde sa mai umblu. Sad


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
#93
(25-11-2020, 20:17)sory4u2003 Wrote: Am depresurizat portafiltrul, am cumparat un tamper de 53 mm si o rasnita manuala Hario Skerton,
AM schimbat sita originala cu una Astoria cu mai multe gaurele.
Tot nu reusesc sa ajung la un rezultat multumitor,
Crema nu obtin cu portafiltrul depresurizat.
Iar cu noua sita nu curge apa in ploaie cum ma asteptam. ori este o problema de presiune pe undeva.
nu se creeaza suficienta presiune.
Nu stiu unde sa mai umblu. Sad
Cred ca rasnita nu rasneste destul de fin si/sau uniform pt. espresso.
Cate g de cafea folosesti si in cat timp extragi 2:1?
Poate pucul nu opune destula rezistenta...
Lelit PL41TEM; Saeco Poemia PF nepresurizat, Sage Dose Control Pro 600SIL, Tampere Lelit & Etolia; ibric turcesc; Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald
 
Reply
#94
o sa incerc sa il fac mai fin. ieri l.am facut foarte fin si am folosit portafiltrul presurizat si nu trecea deloc apa prin el....
 
Reply
#95
(25-11-2020, 20:17)sory4u2003 Wrote: Am depresurizat portafiltrul, am cumparat un tamper de 53 mm si o rasnita manuala Hario Skerton,
AM schimbat sita originala cu una Astoria cu mai multe gaurele.
Tot nu reusesc sa ajung la un rezultat multumitor,
Crema nu obtin cu portafiltrul depresurizat.
Iar cu noua sita nu curge apa in ploaie cum ma asteptam. ori este o problema de presiune pe undeva.
nu se creeaza suficienta presiune.
Nu stiu unde sa mai umblu. Sad

M-am chinuit cu configurația asta cativa ani... se poate, dar iti dai cativa pumni in cap pana iti iese un rezultat acceptabil. Cea mai mare problema e faptul ca rasnita e stepped si are pasi mari, in 80% din cazuri o sa fie setarea corecta intre pasi, adica imposibil de atins daca nu modifici mecanismului strangere al rasnitei.

Prima varianta e sa gasesti o combinație de tip de cafea sau variere de doza (cantitatea in g pe care o pui in sita) care sa se potrivească la fix astfel încât sa nu blocheze pompa incat sa nu iasă nimic, dar sa nu curga nici ceai. E greu, dar realizabil.
A doua varianta mai ok e sa modezi rasnita cu o contrapiulita: practic scoti piulita cu dinți și pui una normala M8 si inca una peste sa o blochezi, preferabil fluture ca sa o poți misca usor. Asa poti face stepless rasnita, dar o sa fie oribil de greu sa tii minte setarea intre reglaje.

Si mai bine, daca nu ai fonduri pt un espressor, e sa iei un cafflano kompresso care face lejer mai un espresso mai bun decat Poemia (am avut in paralel aceasta combinație) pe la 300 lei (sau 200 Sh) si poate o rasnita tot de la cafflano daca nu ai bani de Kinu - cafflano krinder, parca e 300 si ceva, despre care am înțeles ca se poate regla stepless destul de ușor printr-o simpla apăsare si are cuțite clar mai bune ca Hario
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#96
(25-11-2020, 22:08)sory4u2003 Wrote: o sa incerc sa il fac mai fin. ieri l.am facut foarte fin si am folosit portafiltrul presurizat si nu trecea deloc apa prin el....

Pai daca ai macinat mai fin de ce ai mai folosit filtrul presurizat?
Lelit PL41TEM; Saeco Poemia PF nepresurizat, Sage Dose Control Pro 600SIL, Tampere Lelit & Etolia; ibric turcesc; Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald
 
Reply
#97
acum este nepresurizat si la fel este. nu trece prin ea. am facut.- prea fin...

(25-11-2020, 22:13)dragos.stoian Wrote:
(25-11-2020, 20:17)sory4u2003 Wrote: Am depresurizat portafiltrul, am cumparat un tamper de 53 mm si o rasnita manuala Hario Skerton,
AM schimbat sita originala cu una Astoria cu mai multe gaurele.
Tot nu reusesc sa ajung la un rezultat multumitor,
Crema nu obtin cu portafiltrul depresurizat.
Iar cu noua sita nu curge apa in ploaie cum ma asteptam. ori este o problema de presiune pe undeva.
nu se creeaza suficienta presiune.
Nu stiu unde sa mai umblu. Sad

M-am chinuit cu configurația asta cativa ani... se poate, dar iti dai cativa pumni in cap pana iti iese un rezultat acceptabil. Cea mai mare problema e faptul ca rasnita e stepped si are pasi mari, in 80% din cazuri o sa fie setarea corecta intre pasi, adica imposibil de atins daca nu modifici mecanismului strangere al rasnitei.

Prima varianta e sa gasesti o combinație de tip de cafea sau variere de doza (cantitatea in g pe care o pui in sita) care sa se potrivească la fix astfel încât sa nu blocheze pompa incat sa nu iasă nimic, dar sa nu curga nici ceai. E greu, dar realizabil.
A doua varianta mai ok e sa modezi rasnita cu o contrapiulita: practic scoti piulita cu dinți și pui una normala M8 si inca una peste sa o blochezi, preferabil fluture ca sa o poți misca usor. Asa poti face stepless rasnita, dar o sa fie oribil de greu sa tii minte setarea intre reglaje.

Si mai bine, daca nu ai fonduri pt un espressor, e sa iei un cafflano kompresso care face lejer mai un espresso mai bun decat Poemia (am avut in paralel aceasta combinație) pe la 300 lei (sau 200 Sh) si poate o rasnita tot de la cafflano daca nu ai bani de Kinu - cafflano krinder, parca e 300 si ceva, despre care am înțeles ca se poate regla stepless destul de ușor printr-o simpla apăsare si are cuțite clar mai bune ca Hario

Multumesc de sfaturi. Am incercat sa obtin un rezultat acceptabil cu un cost minim. Dar e greu...
O sa mai incerc maine sa mai desfac putin piulita. Ca astazi am facut destule cafele infuzate


Attached Files Thumbnail(s)
               
 
Reply
#98
(25-11-2020, 23:32)sory4u2003 Wrote: acum este nepresurizat si la fel este. nu trece prin ea. am facut.- prea fin...

(25-11-2020, 22:13)dragos.stoian Wrote:
(25-11-2020, 20:17)sory4u2003 Wrote: Am depresurizat portafiltrul, am cumparat un tamper de 53 mm si o rasnita manuala Hario Skerton,
AM schimbat sita originala cu una Astoria cu mai multe gaurele.
Tot nu reusesc sa ajung la un rezultat multumitor,
Crema nu obtin cu portafiltrul depresurizat.
Iar cu noua sita nu curge apa in ploaie cum ma asteptam. ori este o problema de presiune pe undeva.
nu se creeaza suficienta presiune.
Nu stiu unde sa mai umblu. Sad

M-am chinuit cu configurația asta cativa ani... se poate, dar iti dai cativa pumni in cap pana iti iese un rezultat acceptabil. Cea mai mare problema e faptul ca rasnita e stepped si are pasi mari, in 80% din cazuri o sa fie setarea corecta intre pasi, adica imposibil de atins daca nu modifici mecanismului strangere al rasnitei.

Prima varianta e sa gasesti o combinație de tip de cafea sau variere de doza (cantitatea in g pe care o pui in sita) care sa se potrivească la fix astfel încât sa nu blocheze pompa incat sa nu iasă nimic, dar sa nu curga nici ceai. E greu, dar realizabil.
A doua varianta mai ok e sa modezi rasnita cu o contrapiulita: practic scoti piulita cu dinți și pui una normala M8 si inca una peste sa o blochezi, preferabil fluture ca sa o poți misca usor. Asa poti face stepless rasnita, dar o sa fie oribil de greu sa tii minte setarea intre reglaje.

Si mai bine, daca nu ai fonduri pt un espressor, e sa iei un cafflano kompresso care face lejer mai un espresso mai bun decat Poemia (am avut in paralel aceasta combinație) pe la 300 lei (sau 200 Sh) si poate o rasnita tot de la cafflano daca nu ai bani de Kinu - cafflano krinder, parca e 300 si ceva, despre care am înțeles ca se poate regla stepless destul de ușor printr-o simpla apăsare si are cuțite clar mai bune ca Hario

Multumesc de sfaturi. Am incercat sa obtin un rezultat acceptabil cu un cost minim. Dar e greu...
O sa mai incerc maine sa mai desfac putin piulita. Ca astazi am facut destule cafele infuzate

E simplu de modat Hario: fa rost de o piulita M8 (exact asa ceri) normala sau si mai bine una fluture. Scoate piulita actuala cu dinți si pube-o invers cu dinții sus, apoi pune peste piulita M8 pt a bloca la ce setare vrei tu, adica si intre dinții actuali
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#99
Multumesc de pont. Am sa o fac si automata. O sa folosesc o surubelnita pe acumulator in loc de maner.
O sa revin cu fotografii . sper sa reusesc o extractie buna. dar sa nimeresc gradul de rasnire.
 
Reply
(29-11-2020, 22:00)sory4u2003 Wrote: Multumesc de pont. Am sa o fac si automata. O sa folosesc o surubelnita pe acumulator in loc de maner.
O sa revin cu fotografii . sper sa reusesc o extractie buna. dar sa nimeresc gradul de rasnire.

Cu plăcere. Acum poate fi o chestie de fun care sa îți dea o cafea acceptabila , cu o ratie de 1:2 in cele 25sec, dar pe viitor tot trebuie o rasnita adevărată, măcar manuala, Acum ai multe opțiuni ok sub 1000 lei de la Kinu Phoenix la 700 lei prin forum, timemore, feldgrind etc. Daca te gândești ca o iei pe termen lung, o salvezi ca chiar merita (chiar daca iti iei electrica pe viitor, manuala ramane pt excursii).

Eu când am vazut ce diferenta e intre Hario (super descentrata ca asa e din fabrica) si Kinu Phoenix chiar pe praștia de Poemia... mi-am zis ca merita din plin, 700 lei ii strângi usor in juma de an daca pui cate putin deoparte lunar
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
Am mai facut o incercare astazi. am extras timp de 30 secunde. a avut ceva crema la suprafata.
Dar cafeaua a iesit cam amara.(este Lavazza crema e aroma pachet maro)
De asemenea la final in filtru ramasese apa, iar pucul de cafea a iesit foarte greu.


Attached Files Thumbnail(s)
                   
 
Reply
(30-11-2020, 12:54)sory4u2003 Wrote: Am mai facut o incercare astazi. am extras timp de 30 secunde. a avut ceva crema la suprafata.
Dar cafeaua a iesit cam amara.(este Lavazza crema e aroma pachet maro)


[quote=sory4u2003;146165]
Am mai facut o incercare astazi. am extras timp de 30 secunde. a avut ceva crema la suprafata.
Dar cafeaua a iesit cam amara.(este Lavazza crema e aroma pachet maro)
De asemenea la final in filtru ramasese apa, iar pucul de cafea a iesit foarte greu.

Nu ai modat-o. Am greșit și eu puțin cu explicatiile

De fapt treb pusa invers saiba cu bratele, nu aia cu dinti, sa nu mai pice în găurile dintre dinti.apoi reglezi intre dinți cu ajutorul piulițe adăugate sus.

Amara e pt ca e Lavazza, ia ceva proaspăt prajit dar mai solubil gen Sarkis

Uite dau copy paste de la o postare de-a mea de mai demult pt modare skerton

1. Desfaci rasnita si scoti manerul, apoi scoti chestia aia ca o saiba cu 2 brate care fixeaza pozitiile pe dinti, si LASI acea piesa cu dinti acolo unde este.

2. Invarti din piesa dintata pana ajungi la nivelul dorit.

3. Peste piesa dintata, insurubeti piulita M8 si strangi bine.

4. Pui piesa aceea cu 2 picioruse INVERS, cu picioarele in sus (adica sa nu mai intre in dinti), de acum ea va avea doar rolul de spatiator si poate ca sa verifici reglajul, adica ca si indicator

5. Optional, mai pui o saiba peste sa nu iti joace, apoi manerul, apoi surubul care strange tot ca un capac si GATA.
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
Multumesc. Chiar ma gandeam ca rotita aceea cu dinti nu era diferita pe partea cealalta.
Dar acum nu stiu ce sa fac? sa fac mai fin sau mai grosier fata de cea pe care am ilustrat in foto?
 
Reply
(30-11-2020, 16:50)sory4u2003 Wrote: Multumesc. Chiar ma gandeam ca rotita aceea cu dinti nu era diferita pe partea cealalta.
Dar acum nu stiu ce sa fac? sa fac mai fin sau mai grosier fata de cea pe care am ilustrat in foto?

Nu am cum sa iti zic din poze, trebuie sa cântărești ca sa afli. La x gr băgate sa ai o cantitate de 2 ori mai mare in grame, gen la 16g cafea macinata sa ai 32g lichid. Fa rost de un cantar de bucătărie sau de bijuterii măcar cu o zecimala, e cateva zeci de lei. Vezi topicul extracția pt începători
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
Am mai facut astazi niste extractii si am reusit ceva multumitor, zic eu.
Ramane sa incerc si cu o cafea de origine proaspat prajita.
Am observat ca Lavazza pe care o am eu nu are toate boabele maronii, multe fiind negre, adica foarte prajite.
De acolo probabil si amareala.
Cand desfac portafiltrul, ramane in continuare apa in pucul de cafea, dar imediat se usuca si iese foarte greu din portafiltru.
Pucul este foarte compact.
La rasnire se observa ca nu este chiar uniform rasnita, dar momentan este ok pt mine.
Nu aflasem de portex tall decat dupa ce am achizitionat hario skerton(ma gandesc ca este mai buna)
Iar de kinu inca nu vreau sa cumpar.
Poate pe viitor.

PS: Pana la urma consider ca a fost buna achizitionarea unei site de dus astoria, fata de cea de baza.
Acum pare a fi o presiune uniforma pe intreaga suprafata a pucului.


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
(15-10-2017, 12:05)vdub Wrote: 3. Eliminat tabla din interiorul boilerului ce directioneaza apa catre partea inferioara pe care nu numai ca o raceste dar influenteaza si temperatura apei dintre sita dus si supapa.
Intre sita si supapa exista o camera, o zona cu un volum de 3-5ml(mult mai mare decat in cazul altor masini) care in timpul extractiei se umple cu apa si inunda toata suprafata sitei.
E posibil sa fac doar aceasta modificare fara sa afecteze functionalitatea esspressorului? Am un esspressor care nu a mai fost folosit timp de cativa ani buni si s-a adunat destul de mult calcar in zona aceea pe care nu pot sa o curat decat daca o dau jos.
 
Reply
Am si eu un Poemia la birou. La care am inlocuit portafiltrul cu unul nepresurizat cumparat de aici de pe forum. Nu se compara ce obtin in ceasca cu ce obtin acasa pe Rancilio Silvia dar rezultatul e totusi unul decent...
2 sfaturi:
- foloseste o cafea proaspat prajita (asa cum s-a mai spus) si daca se poate nu  prajita foarte light
- tampeaza usor (eu daca tampez "tare" cum sunt obisnuit acasa, abia trece apa prin puc)
Incet, incet o sa-i dai de cap.  Smile
La Spaziale Mini Vivaldi II & Baratza Sette 270; Past: Ascaso Steel Uno TERMOPID, Rancilio Silvia, Baratza Sette 30
 
Reply
(01-05-2021, 01:05)adr.tln Wrote: E posibil sa fac doar aceasta modificare fara sa afecteze functionalitatea esspressorului? Am un esspressor care nu a mai fost folosit timp de cativa ani buni si s-a adunat destul de mult calcar in zona aceea pe care nu pot sa o curat decat daca o dau jos.

Este posibil. Din cate imi amintesc, acea tabla este fixata cu sudura in 2 puncte si poate fi desprinsa relativ usor cu un patent zdravan.
 
Reply
S-a dus pompa la un Saeco Poemia si as vrea sa o schimb eu.
Este ok modelul Ulka EX5? https://www.espressocafe.ro/pompa-ulka-ex5-230v.html
#Lelit PL41TEM #Eureka Mignon XL
 
Reply
Din filmuletul asta : https://youtu.be/8GcGxijS7Ko, rezulta ca ar fi aceeasi pompa, doar ca in film este eap5 pt ca fuctioneaza la 110-120V, iar EX 5 merge la 220-240V si are iesirea (gatul) din metal in loc de plastic. Ai de desfacut aproape toata masina. Spor.
 
Reply
(22-07-2021, 19:33)Dan_R Wrote: Din filmuletul asta : https://youtu.be/8GcGxijS7Ko, rezulta ca ar fi aceeasi pompa, doar ca in film este eap5 pt ca fuctioneaza la 110-120V, iar EX 5 merge la 220-240V si are iesirea (gatul) din metal in loc de plastic. Ai de desfacut aproape toata masina. Spor.

Multumesc mult pentru confirmare!
Sper sa reusesc sa o schimb Big Grin
#Lelit PL41TEM #Eureka Mignon XL
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)