Glasgow, recent past.
Am vizitat 3 din cele 5 despre care se vorbeste in acest articol:
- Avenue Coffee - doar cea din Byres Road mai exista, mai mult locatie de servit micul dejun decat cafenea, dar cu roaster propriu deosebit de activ in zona, le-am vazut pungile cu sigla lor la multe cafenele obisnuite, pentru care insa prajesc stil horeca.
De fapt si blendul de espresso din hopper era cam horeca dupa culoare, daca voiai ceva prajit light numai la aeropress sau V60 te puteau servi, pe ideea ca doua din cele trei rasnite erau reglate fix pentru prajirea espresso si derivate cu lapte, doar a treia fiind "de joaca".
Prea aglomerata ca sa poti schimba o vorba cu barista. Poate pentru ca am tecut pe acolo pe la 8:30-9, cand dadeau buzna studentii...
Am servit un Rwanda la Aeropress, "scurt" adica 120 ml, deosebit de fructata, de fapt imi fusese recomandata.
- Pena... jalnic, echivalentul "bombei" in materie de cafenele, de fapt o sandwitch-atorie studenteasca, cafeaua fiind un accesoriu. Nu merita deplasarea, nici nu stiu cum au ajuns in articol.
- Steamie - pe asta am gasit-o prin alte articole, si o recomand calduros ca cea mai buna.
http://www.brian-coffee-spot.com/2017/05...e-steamie/
Foarte mica si intima, doar 4 masutze, preferata de infuzomani, in 15 minute cat am stat nu s-a comandat nici un espresso :), si cu un barista deosebit de comunicativ, stia si cuvinte romanesti :) si cu care se putea discuta tot ce vrei despre cafea, stia si de campionul nostru de roasting.
Am servit o Kenia la V60, care parandu-mise cam amara, am inceput sa o disecam, ajungand la concluzia ca 92 grade sunt prea mult pentru cafeaua respectiva, ca sa dea notele fructate la care ma asteptam... nu trece mult si apare patronul, incep sa discute aratand in directia mea, dupa care se duce si prepara un V60, ii duce patronului si surpriza, imi aduce si mie o ceasca de espresso cu o mostra. "Ati avut dreptate, la 88 grade da o gama de aromele mult mai larga decat la 92, ne-am notat in retetar pentru viitor."
O lista mult mai completa a peisajului scotian de cafenele independente, dar cu prea multe locatii la distante nerezonabile, se gaseste aici:
https://www.indycoffee.guide/scottish-in...fee-guide/