(03-01-2015, 20:16)Adri@n Wrote: Pana la urma insa, exista (obiectiv vorbind) patru nivele ale disputei dintre espresso autentic si dolce gusto:
1. Calitativ: aici espresso-ul autentic castiga indubitabil
2. Comoditate a prepararii (viteza, curatenie a procesului, repetabilitatea rezultatelor fara a necesita vreo indemanare): aici castiga indubitabil dolce gusto.
3. Disponibilitate a materiei prime: aici rezultatele difera mult in functie de zona geografica. As zice ca Dolce Gusto castiga peste tot dar in Bucuresti (si in cateva alte mari orase) cafeaua proaspat prajita e si ea disponibila fara a face eforturi iesite din comun, deci rezultatul e suficient de strans incat sa conteze prea putin in raport cu diferenta de calitate. In schimb, in orasele mici sau in mediul rural se schimba treaba si aici Dolce Gusto iar castiga clar.
4. Pretul.
As zice ca la primele trei nivele lucrurile sunt destul de clare, dar poate cineva are alta parere si aduce argumente in acest sens.
Desi raman la parerea mea ca subiectul supus dezbaterii , capsule vs cafea proaspat prajita si rasnita , nu va fi dezbatut , pe acest forum , in sens apreciativ , in favoarea capsulelor , vreau sa te asigur ca nu am nicio problema cu persoana care a initiat discutia .
Dimpotriva , apreciez cursivitatea ideilor si logica argumentelor expuse de tine desi si mie mi se pare ca prea ne este analizat fiecare cuvant , locul acestuia in propozitie si al acesteia in cadrul textului . Si eu sunt de acord ca diferentele de opinii ar trebui sa genereze dezbatere si nu polemica .
Afirm acest lucru pentru a clarifica punctul meu de vedere si , in niciun caz pentru a initia vreo noua discutie fara substanta .
Revin la subiect .
Daca tot discutam despre capsule eu as adauga si alte aspecte , alaturi de cele 4 enumerate mai sus si care , poate , ar merita o la fel de mare atentie .
5 - sunt capsulele intr-adevar lipsite de pericol pentru sanatatea noastra ?
Ridic acest subiect gandindu-ma ca o cantitate mica de cafea macinata este depozitata intr-un ambalaj din aluminiu .
Regimul termic de depozitare nu este permanent unul controlat iar aluminiul nu este un metal a carui prezenta in organism sa fie benefica .
De multe ori temperatura , pe timp de vara , este foarte ridicata iar aceste capsule se pot infierbanta destul de tare astfel incat sa favorizeze un transfer , la nivel molecular , dinspre aluminiu spre cafeaua fin macinata .
In timpul extractiei , in capacul dozei se perforeaza multe gauri mici ( 20-30 , nu stiu ) , iar apa fierbinte intra in contact cu aluminiul , incalzindu-l si , din nou , avem de-a face cu metalul in contact cu cafeaua plus un agent termic care initiaza niste reactii la nivel molecular .
Stiu ca , la un moment dat , in Europa a avut loc o dezbatere serioasa legata de confectionarea vaselor de gatit din aluminiu si efectele acestuia asupra sanatatii umane .
Nu este capsula un vas din aluminiu ?
Moleculele din aluminiu , ajunse in corpul nostru ca urmare a consumului de cafea extrasa din macinatura pastrata un timp indelungat in vasele confectionate din acest metal neferos , nu sunt daunatoare sanatatii ?
6- Spuma , crema , abundenta care insoteste curgerea este oare o crema obtinuta natural ?
Stim , din practica espresso , ca aceasta crema este o consecinta a reactiilor chimice care au loc intre bioxidul de carbon si substantele din boabele proaspat prajite , supuse extractiei , la o presiune de cca. 9 bari , in conditiile de pregatire impuse de un espresso .
Mai stim ca , aceasta crema , este inexistenta in cazul in care se foloseste o cafea veche , a carei data de prajire se pierde in timp .
Cum , oare , o capsula este capabila sa produca aceasta crema abundenta chiar daca termenul de valabilitate se intinde pe durata multor luni , chiar ani si chiar daca extractia nu se realizeaza sub presiune ?
Ma intreb adaca nu este vreo smecherie la mijloc , ceva potentiatori sau gaze introduse in capsula ?
Aceste aspecte cred eu ca merita dezbatute si sa ne dam seama daca , nu cumva , capsulele prezinta vreun risc in plus , fata de consumul de cafea proaspata .
Poate eu gresesc si este o abordare tendentioasa , insa as dori sa-mi clarific si aceste aspecte inainte de a vedea care dintre cele doua tipuri de cafea este mai rentabila , mai economica , mai usor de procurat samd .