Chiar imi era dor de un eveniment unde sa insistam cat se poate de mult pe espresso, preparare, aparatura, iar prilejul acesta a fost perfect! Multumim Bogdan pentru gazduire si importatorului pentru espressoare.
Dupa cum ati vazut in prima poza, majoritatea liniutelor au fost pentru Elizabeth, cele doua aparate parand ca au fiecare in parte un anume specific al gustului. Discutand si cu alti colegi, am simtit pe Elizabeth o catifelare mai aparte, insotita de ceva aciditate in plus, amprenta care se pastra constanta. Pe Classic GT shot-urile nu le-am simtit mult diferite, ambele foarte bune repet, dar lipsea acea catifelare si aciditatea parea putin estompata. Altfel aromele cafelei erau acolo in ambele situatii, nimic total diferit gen alb si negru.
Veti vedea asta si in viitoare teste in versus cu vreun LM sau ceva foarte scump, caci espressorul nu va putea in veci intrece rolul rasnitei sau cafelei intr-un shot de espresso.
Precizez ca unele shoturi au iesit decalibrate (e de discutat daca a fost din cauza rasnitei sau tamparii diferite espressoarelor) si cine a gustat in paralel un shot corect vs unul subextras ar fi trebuit sa o faca de fun, nu pentru a nota ceva pe tabla de scor.
Trebuie tinut cont ca nu am avut nu dispozitiv SCACE sau ceva asemanator (nu stiu cum sa facem in viitor) pentru a ne putea asigura ca temperatura apei la iesirea din grup este similara pentru fiecare dintre espressoare. Pe PID desigur ca le-am pus la aceeasi temperatura, dar cum scriati si voi mai sus, este de ajuns o singura setare prin maruntaiele PID-ului si putem avea un grad, doua diferenta in realitate. Insist ca trebuie sa gasim o solutie cat de cat ok, alta decat un termometru banal cu sonda de metal in pahar, pentru a putea calibra doua espressoare pe aceeasi temperatura, la un viitor test. Presiunea a fost aceeasi, iar debitul in gol masurat pe 10 secunde a fost 8g/s, cu o diferenta de 1g/s la o alta masurare.
Ca tamper am dorit sa folosim puqpress dar unul dintre portafiltre nu s-a potrivit prea bine si reglajul puqpress era destul de greoi pentru a-l compatibiliza 100%, asa ca am renuntat si am folosi Barbro cu autonivelare care s-a comportat foarte bine, acelasi om facand presarea pe ambele portafiltre, pentru a avea o masura egala (pe cat posibil) a fortei de tampare.
Ambele espressoare ofereau si ceva setari de preinfuzie dar nu a fost timp sa mai facem inca o runda cu toti espressomanii, separat si pe preinfuzie, mai ales ca nu este un proces controlabil, cu feedback pe puc (gen Bianca) in aceasta categorie de pret. Personal cred ca putina preinfuzie ar fi adus si pe GT acea catifelare, nu foarte multa ca sa nu vireze spre supraextras.
Apropo de preinfuzie, am reluat la fata locului o tema pe care o credeam uitata in sertar, preinfuzia la 2bar pe Elizabeth, cu salt spre 9-10 bar sau cat e setata presiunea la fiecare. Cine are acest model ar trebui sa insiste mai mult pe joaca de-a preinfuzia, in special pe cafele light, bine degazate, pentru ca este efectiv o forma minimalista de profilare, fara sa cheltui bani suplimentari pe modificari sau alte espressoare. Eu si pe Bianca, atunci cand simt ca am nevoie de profilare, fac indeosebi schema aceasta cu 2bar preinfuzie si apoi 6 bar extractie. Deci voi cei cu Lelit PL92 Elizabeth jucati-va mai mult caci la 6200 sau cat costa cu reducerea de forum acest model aveti pe mana profilare gen Slayer shot. Daca prindem o ocazie chiar vreau sa facem o comparatie Bianca - PL92 in scenariul unei extractii 2bar + 9 bar. Mai jos am filmat la eveniment o simulare cu sita blind, alaturi de un coleg espressoman:
Ce m-a impresionat a fost forta de aburi GT, Bogdan testandu-le pe ambele. Pe Lelitul PL92, la 145 de grade pe PID, forta aburului era buna dar nu intr-atat de puternica pentru a face rapid un vortex strong si a termina frotarea in 10-15 secunde intr-o latiera mica. Crema de lapte asa cum trebuie. Pe Classic GT in schimb iti sarea laptele din latiera mica daca nu o tineai cum trebuie, iar cu latiera mare iesea totul in ~15 secunde. De precizat ca pe Lelit PL92 Elizabeth duza standard de aburi este cu doua gauri fine, iar pe GT cu o singura gaura ceva mai mare. Cred ca merita schimbata duza de pe GT si pusa una cu 4 gauri, la cata forta are. Nu as sti compatibilitatea cu alte marci, banuiesc diametrul de 6mm caci e mai mica decat pe PL92, dar nemtii de la Tidaka aveau destule alternative.
Testul pe aburi si crema facut de Bogdan pe Gaggia Classic GT:
Ca o concluzie, cred ca fiecare dintre cele doua espressoare isi are adresabilitatea sa si ar trebui ca cei care le studiaza sa vada in ce tipologie de espressoman se incadreaza:
- as lua
PL92 Elizabeth daca as fi mai interesat de espresso decat de perfectiunea latte-urilor, pentru ca shot-urile au parut ca sunt mai matasoase si fructul mai bine evidentiat, iar preinfuzia la 2bar e senzationala ca functie pe un espressor de 6200 lei.
- as lua
Classic GT daca la mine acasa (sau birou) s-ar bea multe bauturi pe baza de lapte, pentru ca forta aburului si usurinta de a lucra cu duza originala cu o singura gaura, vor face diferenta in mod clar. Practic ai forta de pe MaraX, fara a avea grup E61, dar cu plusul de a avea pe masa un espressor dual boiler. De asemenea as lua GT daca as avea restrictii de spatiu pe blat pentru ca este mult mai ingust ca PL92 (dar mai adanc). Cine nu are spatiu pe blat se plange de obicei de latime nu de adancime, deci puncteaza bine GT-ul aici. Pe baza acestui test mi-as mai lua Classic GT daca as vrea un gust mai rotund, cu aromele inalte ce vin si cu aciditate, usor retezate in favoarea unui gust mai rotund, echilibrat, cam cum face Honne ca rasnita.
Concluzii si de la Bogdan:
Ne vedem la urmatorul eveniment!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper