Welcome Back Log In Create Account

Test Gaggia Classic GT vs Lelit PL92T Elizabetz la MABO

(26-04-2025, 17:59)GeorgianM Wrote: Păi și până la urmă cine a câștigat duelul ? Elizabeth ?

Da. Inițial, am fost părtinitor și am tras cu Gaggia. Totul s-a schimbat însă când am degustat aceeași cafea preparată pe ambele aparate. Am ales Elizabeth - extracția mi s-a părut mai dulce, mai mătăsoasă și mai bine echilibrată. Pe Gaggia, aromele erau prezente, dar am simțit și o urmă de amăreală și astringență. Probabil că, cu preinfuzie și soaking, Gaggia ar fi putut scoate un rezultat mai apropiat, dar pe shot-uri directe, victoria a mers clar către Lelit.

Scor final: 8–13 pentru Lelit Elizabeth.
<< Sage Barista Pro | Kinu M47 Phoenix | Hario V60 | Brewista Artisan >>

Reply
Fara intentia de a contesta performantele Lisabetei as vrea sa va intreb daca stiti din ce material este realizat boilerul de brew. Nu de alta dar cele din alama schimba considerabil gustul apei atunci cand sunt noi si abia dupa multi litri de apa incalzita si cateva saptamani, acel gust neplacut dispare.
In cazul inoxului, proprietatile apei nu sunt afectate.

Reply
Singurul minus al acestei zile a fost că nu a venit Kenya aia din batch brew pe espressor :D

Mulțumim pentru timp, ospitalitate și vibe tuturor celor care au fost implicați pentru a se întâmpla!
• Hedone Bugster • Expobar Brewtus • Iberital Expression 
• Mahlkönig EK43 • Fiorenzato F83E XGI • Hedone Honne • Mahlkönig KENIA

Reply
(26-04-2025, 23:00)vdub Wrote: Fara intentia de a contesta performantele Lisabetei as vrea sa va intreb daca stiti din ce material este realizat boilerul de brew. Nu de alta dar cele din alama schimba considerabil gustul apei atunci cand sunt noi si abia dupa multi litri de apa incalzita si cateva saptamani, acel gust neplacut dispare.
In cazul inoxului, proprietatile apei nu sunt afectate.

Din cate stiu, boilerul de brew este din alama iar cel de abur e facut din otel.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Am gasit acum cateva poze cu Elisabeth demontat si intr-adevar, boilerul de brew este din alama.

Daca ambele masini au fost noi si s-au pastrat aceeasi parametri in timpul testelor, atunci rezultatele sunt corecte si in ciuda faptului ca au aceleasi specificatii, Elisabeth are un comportament termic diferit.

Reply
Cred că Elizabeth ar fi avut un extra avantaj dacă se folosea setarea TR (Real Temperature) la valoarea 1 - se setează din meniul avansat Lelit Control Center (LCC). Poate asta explică de ce unele shoturi trase de @Lyvyoo s-au comportat straniu fără schimbări la restul workflow-ului. Deși temp afișată pe LCC era 93, e foarte probabil ca temp reală să fi fost mai mică sau mai mare după ce au fost trase deja 3-4 shoturi consecutive.

Pe scurt, LCC-ul de pe Elizabeth are by default valoarea 0 pentru TR și arată mereu temperatura pentru brew boiler care a fost setată de către utilizator (ex: 93 dacă e setat la 93, 94 dacă e setat la 94, șamd), pe când cu TR setat la valoarea 1 din meniul avansat LCC-ul va afișa temperatura reală din brew boiler.

De ce zic asta? Pe Gaggia Classic GT iluminarea din jurul butonului/clapetei de brew e iluminată intermitent când temp de brew nu e optimă și e aprinsă permanent când temp de brew e optimă (valoarea setată de utilizator). Din ce-am observat, toți espresomanii care au tras shoturi pe Gaggia au așteptat ca lumina de brew să nu mai pâlpâie înainte să înceapă shotulLightbulb

Am găsit info despre setările avansate ale LCC la Dave Corbey aici la minutul 3:33 :

Reply
Chiar imi era dor de un eveniment  unde sa insistam cat se poate de mult pe espresso, preparare, aparatura, iar prilejul acesta a fost perfect! Multumim Bogdan pentru gazduire si importatorului pentru espressoare. 

Dupa cum ati vazut in prima poza, majoritatea liniutelor au fost pentru Elizabeth, cele doua aparate parand ca au fiecare in parte un anume specific al gustului. Discutand si cu alti colegi, am simtit pe Elizabeth o catifelare mai aparte, insotita de ceva aciditate in plus, amprenta care se pastra constanta. Pe Classic GT shot-urile nu le-am simtit mult diferite, ambele foarte bune repet,  dar lipsea acea catifelare si aciditatea parea putin estompata. Altfel aromele cafelei erau acolo in ambele situatii, nimic total diferit gen alb si negru.
Veti vedea asta si in viitoare teste in versus cu vreun LM sau ceva foarte scump, caci espressorul nu va putea in veci intrece rolul rasnitei sau cafelei intr-un shot de espresso.  
Precizez ca unele shoturi au iesit decalibrate (e de discutat daca a fost din cauza rasnitei sau tamparii diferite espressoarelor) si cine a gustat in paralel un shot corect vs unul subextras ar fi trebuit sa o faca de fun, nu pentru a nota ceva pe tabla de scor.

Trebuie tinut cont ca nu am avut nu dispozitiv SCACE sau ceva asemanator (nu stiu cum sa facem in viitor) pentru a ne putea asigura ca temperatura apei la iesirea din grup este similara pentru fiecare dintre espressoare. Pe PID desigur ca le-am pus la aceeasi temperatura, dar cum scriati si voi mai sus, este de ajuns o singura setare prin maruntaiele PID-ului si putem avea un grad, doua diferenta in realitate. Insist ca trebuie sa gasim o solutie cat de cat ok, alta decat un termometru banal cu sonda de metal in pahar, pentru a putea calibra doua espressoare pe aceeasi temperatura, la un viitor test. Presiunea a fost aceeasi, iar debitul in gol masurat pe 10 secunde a fost 8g/s, cu o diferenta de 1g/s la o alta masurare.

Ca tamper am dorit sa folosim puqpress dar unul dintre portafiltre nu s-a potrivit prea bine si reglajul puqpress era destul de greoi pentru a-l compatibiliza 100%, asa ca am renuntat si am folosi Barbro cu autonivelare care s-a comportat foarte bine, acelasi om facand presarea pe ambele portafiltre, pentru a avea o masura egala (pe cat posibil) a fortei de tampare.

Ambele espressoare ofereau si ceva setari de preinfuzie dar nu a fost timp sa mai facem inca o runda cu toti espressomanii, separat si pe preinfuzie, mai ales ca nu este un proces controlabil, cu feedback pe puc (gen Bianca) in aceasta categorie de pret. Personal cred ca putina preinfuzie ar fi adus si pe GT acea catifelare, nu foarte multa ca sa nu vireze spre supraextras.

Apropo de preinfuzie, am reluat la fata locului o tema pe care o credeam uitata in sertar, preinfuzia la 2bar pe Elizabeth, cu salt spre 9-10 bar sau cat e setata presiunea la fiecare. Cine are acest model ar trebui sa insiste mai mult pe joaca de-a preinfuzia, in special pe cafele light, bine degazate, pentru ca este efectiv o forma minimalista de profilare, fara sa cheltui bani suplimentari pe modificari sau alte espressoare. Eu si pe Bianca, atunci cand simt ca am nevoie de profilare, fac indeosebi schema aceasta cu 2bar preinfuzie si apoi 6 bar extractie. Deci voi cei cu Lelit PL92 Elizabeth jucati-va mai mult caci la 6200 sau cat costa cu reducerea de forum acest model aveti pe mana profilare gen Slayer shot. Daca prindem o ocazie chiar vreau sa facem o comparatie Bianca - PL92 in scenariul unei extractii 2bar + 9 bar. Mai jos am filmat la eveniment o simulare  cu sita blind, alaturi de un coleg espressoman:

Ce m-a impresionat a fost forta de aburi GT, Bogdan testandu-le pe ambele. Pe Lelitul PL92, la 145 de grade pe PID, forta aburului era buna dar nu intr-atat de puternica pentru a face rapid un vortex strong si a termina frotarea in 10-15 secunde intr-o latiera mica. Crema de lapte asa cum trebuie. Pe Classic GT in schimb iti sarea laptele din latiera mica daca nu o tineai cum trebuie, iar cu latiera mare iesea totul in ~15 secunde. De precizat ca pe Lelit PL92 Elizabeth duza standard de aburi este cu doua gauri fine, iar pe GT cu o singura gaura ceva mai mare. Cred ca merita schimbata duza de pe GT si pusa una cu 4 gauri, la cata forta are. Nu as sti compatibilitatea cu alte marci, banuiesc diametrul de 6mm caci e mai mica decat pe PL92, dar nemtii de la Tidaka aveau destule alternative. 

Testul pe aburi si crema facut de Bogdan pe Gaggia Classic GT:

Ca o concluzie, cred ca fiecare dintre cele doua espressoare isi are adresabilitatea sa si ar trebui ca cei care le studiaza sa vada in ce tipologie de espressoman se incadreaza:
- as lua PL92 Elizabeth daca as fi mai interesat de espresso decat de perfectiunea latte-urilor, pentru ca shot-urile au parut ca sunt mai matasoase si fructul mai bine evidentiat, iar preinfuzia la 2bar e senzationala ca functie pe un espressor de 6200 lei.
- as lua Classic GT daca la mine acasa (sau birou) s-ar bea multe bauturi pe baza de lapte, pentru ca forta aburului si usurinta de a lucra cu duza originala cu o singura gaura, vor face diferenta in mod clar. Practic ai forta de pe MaraX, fara a avea grup E61, dar cu plusul de a avea pe masa un espressor dual boiler. De asemenea as lua GT daca as avea restrictii de spatiu pe blat pentru ca este mult mai ingust ca PL92 (dar mai adanc). Cine nu are spatiu pe blat se plange de obicei de latime nu de adancime, deci puncteaza bine GT-ul aici. Pe baza acestui test mi-as mai lua Classic GT daca as vrea un gust mai rotund, cu aromele inalte ce vin si cu aciditate, usor retezate in favoarea unui gust mai rotund, echilibrat, cam cum face Honne ca rasnita.

Concluzii si de la Bogdan:

Ne vedem la urmatorul eveniment!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Foarte faină concluzia ta, @Lyvyoo. Apreciez că ai sumarizat totul într-un singur post bine scris. Merci încă o dată de organizare și așteptăm cu nerăbdare evenimentele următoare, poate chiar acel Bianca vs Elizabeth pe care l-ai menționat aici. Totodată, merci Bogdan@Mabo pentru găzduire!

Reply
In primul rand vreau sa le mulțumesc mult lui Liviu, Bogdan și importatorului care a pus la dispoziție echipamente pentru test și eveniment. Pentru mine a fost foarte edificator și m-a ajutat mult cu alegerea. 
Astfel, ca un mic update, după eveniment am dat un mail și cumpărat modelul folosit la test de Gaggia Classic GT cu 10% discount direct de la Crema Perfecta. A venit cu tot pachetul de pe forum adică portafiltrul bottomless și sita IMS de 20g. Apropo de portafiltrul acesta el vine standard cu sita IMS așa că eu cred că la test, daca am folosit sita din pachet, am folosit cea standard gaggia de 14-16g. Nu știu dacă Liviu a apucat sa schimbe sita, nu am fost de la început.

Apararatul a ajuns la mine azi după-amiază așa că am apucat sa trag doar 2 shoturi unul cu sita standard și unul cu IMS, ambele 17g in 38g out, 25 secunde cel standard, 22 secunde IMS. Sita IMS e minunată. Bineînțeles că voi reveni cu review și impresii după ce apuc să îl folosesc ceva timp.

Profit de ocazie sa atașez și niște poze cu celebra nișă îngustă in care nu încape săraca Elizabeth.
[Image: fAf5eo8]
https://imgur.com/a/fAf5eo8

Mulțumesc espressomani și extracții cat mai bune!
Gaggia Classic GT | Eureka Mignon Specialita | KinGrinder K6 | Ceado Hoop | Aeropress
Ex: Lelit PL41TEM | Gaggia Classic Pro | Gaggia MDF

Reply
Asteptam impresii in thread-ul dedicat. Banuiesc ca nu avea zgarieturi, stiu ca s-a umblat frumos cu aparatul si arata destul de bine cand l-am curatat la final de eveniment.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
E perfect din ce îmi dau seama. Un pic de lapte uscat pe frother și cafea in grup dar s-au luat repede.

Da, revin cu updates dincolo.
Gaggia Classic GT | Eureka Mignon Specialita | KinGrinder K6 | Ceado Hoop | Aeropress

Reply
(30-04-2025, 17:36)AdrianMD Wrote: Apropo de portafiltrul acesta el vine standard cu sita IMS așa că eu cred că la test, daca am folosit sita din pachet, am folosit cea standard gaggia de 14-16g. Nu știu dacă Liviu a apucat sa schimbe sita, nu am fost de la început.

Am folost pe ambele espressoare site VST pt. 20g, pentru a pleca de la premise egale in aceasta chestiune.

Reply
(30-04-2025, 17:36)AdrianMD Wrote: Astfel, ca un mic update, după eveniment am dat un mail și cumpărat Gaggia Classic GT cu 10% discount direct de la Crema Perfecta.

Este vorba bineinteles de espressorul de test pe care l-am vazut la eveniment, folosit acolo, de unde si discountul de 10%.

Reply
Salutare, au trecut niste luni de la eveniment, si am si eu dilema(oscilez intre cele 2 aparate) si as fi curios daca intre timp cei prezenti sau care le au folosit intre timp vin cu pareri pro sau contra in plus fata de concluziile de dupa "razboiul" celor 2.
Multumesc anticipat

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)