Espressoman infocat
Posts: 496
Joined: Jan 2018
Iași
13-11-2020, 23:04
(This post was last modified: 13-11-2020, 23:15 by RaduNim.)
Salut! Si eu am avut problema asta și m-au ajutat mult sfaturile de pe acest thread. Pe scurt, bag duza integral in lapte pana simt ca se încălzește ușor, apoi încep să o ridic ușor sa bage aer pana ajunge aproape fierbinte dar nu cat sa ma frigă. Nu creste mai mult de 25-30% volumul in acest fel, apoi agit bine și obțin o cremă perfectă de cele mai multe ori. Deja nu-mi mai este greu să fac un tulip sau o inimă
.
Succes
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
13-11-2020, 23:21
(This post was last modified: 13-11-2020, 23:23 by dragos.stoian.)
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 2.482
Joined: Nov 2018
Iasi
Mulțumesc de sfaturi, intradevar cred ca țin duza prea mult la suprafață.. Dar Radunim are o tehnica diferita fata de a ta.. Dragoș. Eu procedez exact ca tine.
Aveam cazuri unde ajungea spuma pana în gura latierei.
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
(14-11-2020, 00:04)d2florin Wrote: Mulțumesc de sfaturi, intradevar cred ca țin duza prea mult la suprafață.. Dar Radunim are o tehnica diferita fata de a ta.. Dragoș. Eu procedez exact ca tine.
Aveam cazuri unde ajungea spuma pana în gura latierei.
Exact asa făceam și eu inainte și iesea o spuma densa pe care nu puteai sa o torni pt desene. Ce mai fac: mai amestec dintr-un pitcher in altul si se mai omogenizează, am mai vazut barista care fac asa. Sau torn un pic la inceput in chiuveta sa cada spuma prea groasa daca exista, care strica baza desnului
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 27
Joined: Feb 2020
Bucuresti
(14-11-2020, 00:20)dragos.stoian Wrote: (14-11-2020, 00:04)d2florin Wrote: Mulțumesc de sfaturi, intradevar cred ca țin duza prea mult la suprafață.. Dar Radunim are o tehnica diferita fata de a ta.. Dragoș. Eu procedez exact ca tine.
Aveam cazuri unde ajungea spuma pana în gura latierei.
Exact asa făceam și eu inainte și iesea o spuma densa pe care nu puteai sa o torni pt desene. Ce mai fac: mai amestec dintr-un pitcher in altul si se mai omogenizează, am mai vazut barista care fac asa. Sau torn un pic la inceput in chiuveta sa cada spuma prea groasa daca exista, care strica baza desnului
La mine functioneaza cu turnatul dintr-o latiera de 350 intr-una de 600. Am observat o imbunatatire. Deci cine are 2 latiere sa incerce pentru ca ajuta la omogenizare.
Lelit Elisabeth PL92T - Eureka Mignon Specialita 17 NX
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
27-12-2020, 23:57
(This post was last modified: 27-12-2020, 23:58 by dragos.stoian.)
O tehnica interesanta de aerare a laptelui cu french press pt o crema de lapte ceva mai calitativa:
https://youtu.be/wFFJ-NLjNZY
Ignorați partea cu cafeaua instant, crema de lapte si latte artul arata chiar bine
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 2.482
Joined: Nov 2018
Iasi
Azi am făcut latte art cu lapte marca proprie Carrefour la sticla de sticla, 3.5. A ieșit f gustos și o crema f faina. Mai faina decât cel de la laptaria cu caimac. L am cumpărat ca l am văzut la reducere. De obicei luam de la alta firma la preț întreg.
))
Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
E același lapte de la Monor, Carmolact Bistrița, pe care îl găsești și în alte formate. L-am folosit și eu mai multe luni dar nu aș spune că e cel mai bun la gust.
Dacă vreți un lapte care să nu domine cafeaua, căutați ceva cu cel mult 3% proteine. Covalact la cutie roșie e un exemplu.
Espressoman infocat
Posts: 750
Joined: Dec 2016
Odorheiu Secuiesc
Folosesc Zuzu cu 3,5% grasime si mi se pare excelent.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
Incognito
Posts: 1.053
Joined: Jul 2019
Dacia
3% proteine are Pilos la 1l de la Lidl , eu cu acesta mă împac cel mai bine.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
Espressoman infocat
Posts: 261
Joined: Jul 2019
arad
Nu cred ca s-au postat filmarile de mi jos, dar mi se par foarte utile pt incepatori ca mine:
In
acest Video iti arata atat cum sa introduci duza cat si cum sa aerezi laptele..pana la 45 grade mentii duza in interiorul laptelui cam 3-5 mm, dupa care introduci mai mult, la 65 opresti.
Cam ce recomanda si colegul @
RaduCarutasu, doar ca el recomanda sa aerezi pana la 35 grade. Depinde cat de aerat vrei laptele.
Si
aici
cam acelasi lucru .
Al naibii ce usor pare.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
Espressoman infocat
Posts: 2.482
Joined: Nov 2018
Iasi
Salutare,
Doresc sa achiziționez o latiera motta europa de 35cl dar am observat ca nu prea se mai găsește nicăieri, ci doar modelul colorat pe exterior și sablat pe interior.
Momentan am o latiera de 35cl classica. Am observat ca dotarea iese mult mai ok in astea model Europa.
Ce părere aveți : este ok modelul sablat sau sa rămân cu modelul clasic?
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 502
Joined: Apr 2012
Bucuresti
Aici de inox:
https://origocoffee.ro/collections/metod...9657250437
Stratul interior al celor 'colorate' e mai usor de curatat. Plus ca picaturile de apa nu se vad pe suprafata colorata
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar, Synesso, Mythos 1
Espressoman infocat
Posts: 516
Joined: Oct 2016
Cluj
(08-02-2021, 12:22)d2florin Wrote: Salutare,
Doresc sa achiziționez o latiera motta europa de 35cl dar am observat ca nu prea se mai găsește nicăieri, ci doar modelul colorat pe exterior și sablat pe interior.
Momentan am o latiera de 35cl classica. Am observat ca dotarea iese mult mai ok in astea model Europa.
Ce părere aveți : este ok modelul sablat sau sa rămân cu modelul clasic?
Ms
Salutare, am eu una pe care nu o mai folosesc de ceva vreme , sta degeaba. Nu ma gandisem sa o vand, dar daca este modelul de care ai nevoie o dau.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |
Espressoman infocat
Posts: 2.482
Joined: Nov 2018
Iasi
Salut,
Da, este ok. Cat ceri pe ea?
Sunt din Iași.
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman Administrator
Posts: 12.606
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Ofertele se pot discuta in privat, suntem offtopic
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 577
Joined: Feb 2017
Târgu-Mureș
Un alt video apărut recent, cu informații utile și bine explicate (părerea mea) pentru spumarea laptelui, inclusiv pentru variantele alternative.
Espressoman infocat
Posts: 211
Joined: Nov 2020
Bascov
probabil a mai fost postat, dar pentru cineva care doreste mai in detaliu aceasta arta, cred ca e poate cel mai complet tutorial pe tema frotarii.
https://www.youtube.com/watch?v=x5nOFirDRTo&t=321s
Espressoman infocat
Posts: 148
Joined: Oct 2019
Cluj-Napoca
Lelit Elizabeth PL92T V2 | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Bravo tools
Espressoman infocat
Posts: 577
Joined: Feb 2017
Târgu-Mureș
Espressoman infocat
Posts: 577
Joined: Feb 2017
Târgu-Mureș
Mai are sens să postez sau deja cei interesați de subiect îl urmăriți pe youtube?
Espressoman infocat
Posts: 94
Joined: Jun 2021
bucuresti
nu reusesc sa frotez deloc laptele asa cum ar trebui. desi am luat lapte gras, il tin la frigider, tin latiera inclinata cum trebuie, nu vrea deloc sa faca laptele cremos si spumos. foarte putin. apoi incepe sa friga si termin cu un bazaici dinala de 5 lei din ikea.
exista tevi sau capete de frotare mai pt neindemanatici ca mine?
si am observat ca laptele ramane lipit pe capul de frotare, iese doar cu buretele de bucatarie.
Espressoman infocat
Posts: 138
Joined: Dec 2020
Brasov
E nevoie de exercițiu. După ce termini de frotat trebuie curățată țeava cu o cârpă umedă. Eu personal urmăresc să se formeze un ciclon în vas. Pentru asta țeava trebuie să fie ușor deasupra laptelui și să fie robinetul deschis suficient. Lapte UHT de 3,5 folosesc.
Crem One 2B VP PID WTN, Bentwood Vertical 63, Fiorenzato AllGround, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, IMS. Anterior: Lelit PL042TEMD
Espressoman infocat
Posts: 1.186
Joined: Nov 2017
Milano
Cred ca am mai menționat asta ceva mai sus. Exersează cu apa și o picătură de săpun lichid/de vase. Se comporta similar cu laptele. Uită-te pe YouTube cum fac alții. E greu sa îți descriu ce sa faci dar important este sa asculți poate mai mult decât sa vezi. Vârful întra foarte puțin în lapte (1-2mm), asezi de asa natura încât sa se facă un vortex în latiera. Trebuie sa auzi doar un fâsâit continuu, nu zgomot mare (vârful e prea sus deasupra laptelui și baga mult prea mult aer), nu țiuit sau zgomot deranjant (vârful e prea mult băgat în lapte).
In primele secunde poți accepta primul zgomot ca să începi cu ceva aer după care menții la suprafață (ceva mai adanc in faza de vortex - jumătate de vârf, maxim) ținut înclinat.
Cum spuneam, e greu de descris. Uită-te pe YouTube, sigur găsești ceva.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Posts: 94
Joined: Jun 2021
bucuresti
am incercat si cu sapun, se face vortex, doar ca pe yt la altii creste in volum, la mine nu, doar putin.
Espressoman infocat
Posts: 178
Joined: Jul 2020
Bucuresti
Deschie robinetul de abur la maxim si baga doar varful capului de frotare in lapte. Inainte de asta deschide robinetul si lasa sa iasa apa care e pe teava pana vine doar abur
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01
Espressoman infocat
Posts: 1.186
Joined: Nov 2017
Milano
(12-09-2021, 15:56)motanel_pufos Wrote: am incercat si cu sapun, se face vortex, doar ca pe yt la altii creste in volum, la mine nu, doar putin.
Ridici ușor vârful ca să bagi aer. Nu foarte mult ca o sa facă bule mari.
După ce ți-a crescut în volum (sau cel mult pana devine călduță latiera) îl fixezi ca să înglobezi tot aerul. Nu e ideal dar poți începe asa. Poți lejer sa dublezi săpunul cu apa.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Posts: 94
Joined: Jun 2021
bucuresti
cred ca bagam prea mult varful, adica cam jumate din tamburusul ala. o sa mai testez si azi, noroc cu bazaitoarea, ca sa nu arunc laptele.
Espressoman infocat
Posts: 94
Joined: Jun 2021
bucuresti
am reusit, am bagat doar utin varful si mi-a iesit o crema mare, tripla sau chiar de 4 ori umflata.
Espressoman infocat
Posts: 261
Joined: Jul 2019
arad
14-09-2021, 20:27
(This post was last modified: 14-09-2021, 20:28 by rob8402000.)
Vezi sa nu faci spuma pana la urma, treci in cealalta extrema. O scoti cu linugura.
Si eu am insistat cu frotarea destul de mult.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.