Welcome Back Log In Create Account

Tamperul cu vibratii BARBRO

(07-11-2025, 23:19)AdrianArdelean Wrote:
(07-11-2025, 19:11)alex_b Wrote: Care parte din tamper e fie aluminiu, fie otel? Nu imi dau seama exact. De asemenea ma gandesc ca cel de otel e substantial mai greu?

Salut,

Oare unde ai vazut sa fie din Aluminium?
Este din Inox cu maner din lemn, inclusiv capacul e din inox, nu_mi dau seama ca ar fi ceva din Alu.

https://barbro.coffee/en/products/barbro-equilibrium

uite poti alege aluminiu sau edelstahl
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
E valabil doar pentru talpa/flansa de ghidaj, la cata germana inteleg eu... Confused

In textul descriptiv, in engleza, mai scapa ceva in acelasi sens...

Quote:Its precisely machined aluminum guidance guides the tamper perfectly vertically

guidance = Führung

In engleza acolo apare doar Aluminiu, in schimb in germana apar ambele:

Quote:Mit seiner präzise gefertigten Randauflage aus Aluminium oder Edelstahl führt der Equilibrium den Tamper exakt senkrecht und sorgt ...

Reply
(07-11-2025, 19:11)alex_b Wrote: Care parte din tamper e fie aluminiu, fie otel? Nu imi dau seama exact. De asemenea ma gandesc ca cel de otel e substantial mai greu?

Salut,

Este din Inox cu maner din lemn, inclusiv capacul e din inox, nu_mi dau seama ca ar fi ceva din Alu.
Salutare,
ghidajul este din aluminiu sau din inox. Acest lucru nu are efect asupra funcționării. Totuși, modelul cu ghidaj din inox este cu 200g mai greu (700g total) și, prin urmare, puțin mai stabil în utilizare.
Modelul cu ghidaj de inox a fost lansat de aproximativ 2 luni.
Barbro Coffee - Inventor of the vibration tamper -  Patented since 2019.

Reply
(07-11-2025, 23:24)alex_b Wrote:

Salut,

https://barbro.coffee/en/products/barbro-equilibrium

uite poti alege aluminiu sau edelstahl

Cand am luat nu erau doua variante, eu il am pe cel la 199, deci Aluminium ?, nici nu mi_am dat seama, nu stiu daca e asa mare diferenta, dar sincer arata ca si Inox, adica e greut aproximativ ca un tamper clasic, mai ales ca are doua talpi, cea principala si cea de ghidaj. Pot sa iti fac un video daca vrei cum arata.
Essenza Modena | F74 Navigator MHW-3Bomber | Barbro Equilibrium
EX: Lelit PL41TEM | Sette 270

Reply
La varianta Equilibrium cat de jos coboară talpa? Tamperul se aseaza pe buza sitei. Din câte înțeleg prin apăsare talpa coboară, dar cat de jos?
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD

Reply
Chiar si cu sita goala, talpa atinge fundul, deci coboara destul de jos la maxim, iar elementul rotund pentru autonivelare de deasupra se asaza foarte bine pe margini datorita unei suprafete subtiri din silicon. E bine gandit.

[Image: E8bjfeK.jpeg][Image: NNO6f65.jpeg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Garnitura de silicon are si functia de a atenua zgomotul ce s-ar produce, fiind metal pe metal.
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
salutare, 

mai este necesar WDT la folosirea acestui tamper ?
Stone Espresso Mine, Lelit PL72

Reply
Pe cafele solubile, trase pe rasnite on demand, cum e si cea pe care o ai in semnatura, din ce am experimentat si eu, la 5 secunde de vibratie si apasare ferma pe parcursul lor, nu, dar nici inainte nu stiu cat de necesar era, in functie de cafeaua folosita si tehnica de preparare. Pe cafele medium - light, WDT-ul e necesar si chiar ajuta mult. Ce pui deoparte cu siguranta sunt nivelatorul si tamperul vechi.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
multumesc pt explicatii, Liviu.  Ai observat cumva timpi mai lungi de extractie daca tampezi pe durata mai lunga ? Citisem pe reddit ca, datorita vibratiei, particulele fines ar migra mai mult catre baza sitei si ar incetini astfel extractia.

Reply
Eu practic am tot repetat urmatorul scenariu: rasnire potrivita pt 1:2 in 25s cu distribuitor si tamper simplu cu autonivelare (WDT mereu). Apoi am scos din ecuatie cele doua si le-am inlocuit cu Barbro, pe default la mine avand cam 2sec de vibratie. Rezultatul a fost similar. De aici am dus Barbro pe 5 sec de vibratie si apasare sanatoasa, moment cand s-a produs ce ma gandeam ca o sa se intample - extractia s-a ingreunat cu niste secunde. Automat am umblat la rasnita si am dat-o mai putin grosier ca sa ajung la cele 25s si ratie 1:2. Deci scopul meu cu acest tamper a fost atins, sa obtin o compactare superioara a pucului si astfel sa pot rasni mai grosier putin, pentru un minus de bitter / plus de claritate in arome.

Reply
(13-11-2025, 15:23)Lyvyoo Wrote: Eu practic am tot repetat urmatorul scenariu: rasnire potrivita pt 1:2 in 25s cu distribuitor si tamper simplu cu autonivelare (WDT mereu). Apoi am scos din ecuatie cele doua si le-am inlocuit cu Barbro, pe default la mine avand cam 2sec de vibratie. Rezultatul a fost similar. De aici am dus Barbro pe 5 sec de vibratie si apasare sanatoasa, moment cand s-a produs ce ma gandeam ca o sa se intample - extractia s-a ingreunat cu niste secunde. Automat am umblat la rasnita si am dat-o mai putin grosier ca sa ajung la cele 25s si ratie 1:2. Deci scopul meu cu acest tamper a fost atins, sa obtin o compactare superioara a pucului si astfel sa pot rasni mai grosier putin, pentru un minus de bitter / plus de claritate in arome.
Extractia de 1:2 o faci uzual in 25s? Se zice ca intre 25-30s ar fi ideal doar eram curios? 18 grame cafea sau 16?

Reply
Eu unul, avand profilare, ori fac simple 1:2 in 25s la 6 bar constant, ori imi pun in cap sa profilez si atunci rasnesc mai fin pentru preinfuzie 12-14 secunde si apoi extractie tot 1:2 in max 35-40 de secunde. Nu ma regasesc in scenariul de 28-30 de secunde  decat din gresala.

Reply
(13-11-2025, 21:34)Lyvyoo Wrote: Eu unul, avand profilare, ori fac simple 1:2 in 25s la 6 bar constant, ori imi pun in cap sa profilez si atunci rasnesc mai fin pentru preinfuzie 12-14 secunde si apoi extractie tot 1:2 in max 35-40 de secunde. Nu ma regasesc in scenariul de 28-30 de secunde  decat din gresala.

Am vazut si eu diferenta mare de gust dar si de setare a rajnitelor intre 25 si respectiv urcat la 30 s. Si tu folosesti 6 bar?

Reply
Am mai scris, experiențele mele sunt cu extracțiile realizate din cafele cu prajire light, cu o dezvoltare redusă și, în consecință, cu o cantitate de substanțe solubile mai mică, raportat la cafelele majoritar găsite azi în piață.
Aceste cafele, în general, au curgeri mai dificile, riscul de apariție al fenomenului de channeling fiind foarte ridicat, din cauza erodării mai rapide a pucului.

În cazul acestor cafele, după experiența mea, regula cu rația 1:2 (3) și timpi de 25-30 de secunde nu prea funcționează. Dpmdv, este o regulă clasică, din perioada în care espresso se realiza din prăjeli avansate, cu cantități mari de solubile, care se extrăgeau ușor din macinatura, curgerea având un debit mai mare.

Cafelele light au nevoie de o umezire mai îndelungată pentru activarea solubilelor, au nevoie de o preinfuzie și de o extracție mai lentă, pentru a dizolva și transfera în apă de extracție a cat mai multor compuși solubili.
Timpi de 35-40 de secunde sunt des utilizați de mine (preinfuzia inclusă). Nici la 45-50 de secunde gustul nu este rău deloc. Extrag la presiune mare, 9barr și temperaturi ridicate 93-94gc. 
Am păstrat rutina veche, cu uniformizarea macinaturii în sita (Duomo), nivelare (Bravo), tampare (acum Barbro).
în 25-30 de sec, gustul este mai apos, mai diluat, mai puțin complex și cu mai puține arome iar la presiuni de 6-7 barr gustul pierde mult din caracteristicile soiurilor de cafea, al procesărilor și se diminuează, până la dispariție, aciditatea, aromele fructate, florale.

Așa stand lucrurile, prepararea pucului este o etapă esențială în realizarea unei extracții corecte.
De aici și numărul shoturilor cu curgeri defectuoase era destul de mare, înainte de a folosi tamperul Barbro.
Când foloseam tamparea clasica, cu presare de 14-15 kgf, pucul nu se compacta uniform pe toată înălțimea lui. La partea superioară era mai dens și, din cauza frecării dintre particulele de cafea, densitatea scădea spre partea de contact cu sita. Am înțeles asta odată cu utilizarea tamperului cu vibrații.
Eu nu sunt de acord cu teoria ca particulele fine migrează spre fundul sitei în timpul tampării cu vibrații. Pe durata extracției, odată cu trecerea apei prin macinatura, da, fracția mică se deplasează, antrenată fiind de jetul fierbinte de apă care le “ușurează” de solubile.

Deci, folosind Barbro, am rezolvat cea mai mare problemă cu care mă confruntam înainte, uniformitatea densității pucului și apariția frecventă a channelingului.
Numărul de shoturi cu curgeri defectuoase s-a redus acum spre zero.

La tamparea obișnuită foloseam doză mare, 20g și macinatura foarte fină; de Ex, 0,5 liniuțe pe gradația EK43.
Acum, cu tampare prin vibrații, folosesc tot 20g dar macin la peste 1,0, spre 1,5 (când cafeaua este proaspătă, după 5-7 zile de degazare, după prajire).

Gustul s-a modificat și acesta, în bine, desigur.
Este mai complex, mai intens, mai echilibrat și cu mai puțin bitter.
Explicatia, cred ca are legătură cu densitatea pucului care este mult mai uniformă, în toată masa lui, nu se mai erodează prematur, curgerile sunt corecte și, în consecință, extracțiile sunt mai complete iar cantitățile de substanțe solubile transferate în ceașcă sunt mai mari.

In concluzie, pentru mine, trecere de la tamparea clasică, prin apăsare cu 14-15 kgf, la cea cu vibrații și o presare mai ușoară, 7-10 kg, a adus numai beneficii iar gustul cafelelor pe care o beau zi de zi, împreună cu cei dragi, este mai bun.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Nu că nu-mi place cum scrie Liviu, ordonat, civilizat și bine documentat, dar Radu este deja la alt nivel. A fost o plăcere să (re)citesc pasajul, și probabil doar pentru acest fapt, de redacta corect, atent, fără exagerarea cu englezisme inutile, cu interesante explicații tehnice și cumva calm într-o lume plină de urlete, m-a făcut să aplec mai tare urechea la acestă nouă sculă. Știu că am fost un pic off-topic, dar așa mi-ar place să arate un forum.  
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
o placere sa urmarim postarile dlui RaduCarutasu. Smile

Mai jos ce zice gpt-ul referitor la acea migrare a particulelor. Nu subscriu neaparat , ci il iau doar ca inca un punct de vedere asupra fenomenului .
☕ De ce migrează particulele fine („fines”) atunci când folosești un tamper cu vibrațiiFenomenul este real și poate afecta extracția dacă nu știi cum funcționează. Iată de ce se întâmplă, cum influențează espresso-ul și cum îl poți preveni.

? 1. Stratificarea particulelor în timpul vibrațiilorUn tamper cu vibrații aplică micro-vibrații în timp ce compactează pucul. Aceste vibrații fac ca:
  • particulele foarte mici (fines) să se deplaseze în jos printre particulele mai mari;
  • particulele mai mari rămân mai sus în puc.
Rezultatul: se formează un strat dens de particule fine la bază, iar deasupra rămân particulele mai grosiere.
E ca atunci când scuturi un borcan cu nisip: boabele mici cad mereu la fund.

? 2. Densitate crescută la baza puculuiPentru că particulele fine se împachetează strâns, partea de jos devine:
  • mai densă
  • mai puțin permeabilă
  • mai rezistentă la flux

? 3. Dezechilibru în extracțieApare o extracție neuniformă:
  • Partea de sus (mai grosieră) → se extrage prea ușor → sub-extracție
  • Partea de jos (plină de fines) → opune rezistență → supra-extracție
Rezultatul:
  • gust aspru sau amestec ciudat acru-amar
  • canalizare
  • curgere instabilă sau foarte lentă

? Când este fenomenul mai pronunțat?✓ Cu tamper vibrational + măcinătură foarte fină
✓ Cu râșnițe rapide/puternice (produc mai multe particule fine)
✓ Cu prăjiri foarte light
✓ În site adânci (18–22 g)
✓ Dacă distribuția nu e uniformă (fără WDT)

✔️ Cum reduci sau elimini migrarea particulelor fine1. Folosește un WDT înainte de tampareAcele subțiri sparg aglomerările și distribuie fines-urile uniform.
Astfel, ai mai puține particule libere care pot migra în jos.
2. Redu intensitatea vibrațieiDacă tamperul permite:
  • scade nivelul de vibrație
  • scurtează durata
  • evită ciclurile lungi
3. Tampare normală + vibrație scurtă (opțional)Unii baristas fac:
  1. tampare normală
  2. o vibrație foarte scurtă doar pentru nivelare
    Nu invers.
4. Încearcă tamparea staticăMulți descoperă că:
WDT bun + tampare clasică > tamper cu vibrație, mai ales la prăjiri light.
5. Ajustează măcinăturaDacă migrarea este puternică:
  • mergi 1–2 click-uri mai grosier
  • ajustează doza dacă e nevoie
6. Folosește un puck screenAjută la stabilizarea fluxului și reduce efectele stratificării.

? Test simplu ca să vezi dacă acesta e problemaPrepară două shot-uri identice:
  1. Shot A — tampare cu vibrație
  2. Shot B — tampare normală
Dacă A curge mai lent, canalizează sau are gust mai dur, ai migrare de fines.

? TL;DRTamperul cu vibrații cauzează căderea particulelor fine către baza pucului.
Asta produce densitate inegală și extracție inconsistentă.
Soluții: WDT, vibrație redusă, tampare statică, puck screen.

Reply
Eu nu asimilez cafeaua măcinată fin, pentru espresso, cu pietrișul, cu zahărul sau sarea măcinate. 
Aici, pe forum, am examinat și am avut multe dezbateri legate de comportamentul acestei macinaturi din boabele de cafea proaspăt prăjite. 

În opinia mea, pe măsură ce boabele sunt măcinate foarte fin,  uleiurile, compusii solubili, din cafea tind să iasă la suprafața particulelor și să genereze aderente între acestea. Vedem ca un puc compactat din cafea are o rezistență și o stabilitate proprie. Nu la fel s-ar comporta acesta dacă în sită ar fi sare, zahăr …. 
În plus, aceste particule nu se comportă ca niște corpuri netede, acestea având forme neregulate, urmare a spargerii .
Eu nu le văd alunecând unele pe lângă altele, fracția mică strecurându-se pe lângă cea mare și grăbindu-se să ajungă la fundul pucului, la sită. 

Când apa fierbinte curge prin puc, pe durata extracției, pot să înțeleg ca antrenează particulele mici spre partea de jos, modificând densitatea pucului pe măsură ce solubilele se dizolvă, generând sub și supra extracții.
Deci, dpmdv, fracția mică migrează, majoritar, în josul pucului în timpul extracției și nu în timpul preparării. 

În ceea ce privește intensitatea vibrațiilor și presiunea aplicată pe Tamper, sunt de acord ca acestea influențează uniformitatea de densitate a pucului.
Eu nu aplic presiunea de la startul vibrațiilor. Primele 1-2 sec las doar greutatea proprie a tamperului iar eu presez în (cca) a doua parte a vibratiilor. 
Dacă aș apăsa de la început, aș risca, probabil, să creez o zonă mai densă la suprafața de contact și vibrațiile nu s-ar mai propaga cu ușurință și uniform în masă pucului.

Este părerea mea, după mintea mea!?
Chat gpt poate și el să aibă părerea lui, după “mintea” lui!?
Noi filtrăm, verificăm, documentăm și alegem ce considerăm ca ne ajuta!

(Si eu confrunt chat-ul in probleme pe care le stăpânesc și constat ca îmi livrează multe răspunsuri inexacte, alături de multe altele corecte).
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Daca tot e la moda sa-l intrebam una alta pe gipiti, ce mi-a raspuns mie la intrebare:

"Da, GPT poate da răspunsuri greșite. Chiar dacă răspunsurile par adesea corecte și coerente."
Tongue

Reply
(13-11-2025, 21:40)alex_b Wrote: Am vazut si eu diferenta mare de gust dar si de setare a rajnitelor intre 25 si respectiv urcat la 30 s. Si tu folosesti 6 bar?
Eu am o rasnita foarte buna a carei macinatura foarte uniforma (cutite mari SSP High Uniformity) ii ridica Biancai mingea la fileu practic, astfel ca 6 bar mi se pare o presiune numai buna ca sa trage ce trebuie din cafea. Sunt si articole bine scrise, mai discutam si cu baristii mai studiosi (f. putini), astfel ca exista un curent de opinie (poate mai nou) care spune ca pe rasnite bune ce au cutite de asemenea foarte bune, alaturi de un espressor stabil termic, gustul espresso-ului iese mai bine la 6 bar, iar 9 chiar face rau. Dar suntem offtopic aici.

Reply
Ar fi foarte interesantă o discuție pe această temă:
- grade de prajire vs pensiuni și temperaturi de extracție

Ar mai intră în discuție și procesarea cafelei, cât de “cinstit” mai este gustul acesteia. 
Multe cafele procesate după prajire au un gust care mie mi se pare “ciudat/rau”, știind cam care ar fi potențialul unei cafele din același soi dar spălată sau naturală.
Aici da, categoric, extracția la 6 barr salvează gustul shotului.
Eu am profilare avansată pe espressor și pot să extrag și să compar în timp real un shot extras la 9 barr vs unul la 6 barr.

Am făcut asta pe cafele light și am rămas la 9 barr. 
Dintr-o cafea “nasoală” shotul iese neconvingător și la 9 dar și la 6 barr. 
Dpmdv, extracțiile la 6 barr ascund defectele cafelelor prăjite și, nu mă refer la prăjeli nepotrivite ci la boabe de cafea chinuite în procesări nereușite.

Reply
(14-11-2025, 00:01)RaduCarutasu Wrote: Eu nu sunt de acord cu teoria ca particulele fine migrează spre fundul sitei în timpul tampării cu vibrații. Pe durata extracției, odată cu trecerea apei prin macinatura, da, fracția mică se deplasează, antrenată fiind de jetul fierbinte de apă care le “ușurează” de solubile.

Daca avem sita cu 18g cafea proaspat macinata si o asezam pe o masa vibranta, cu siguranta ca fractia mica se deplaseaza spre fundul sitei. 
La tamparea cu vibratie se intampla doua lucruri concomitent, tampare + vibratie, tamparea aplica presiune asupra macinaturii si vibratia ajuta la tasarea/compactarea pucului.
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
Plus ca mai genereaza ceva fines suplimentare, inevitabil si indubitabil.
Nu are cum sa nu mai sparga ceva pe acolo vibratia... chiar daca nu e un pickhammer.
Oricum, e cam nemasurabil... cel mult un model matematic ar putea aduce o estimare.

Reply
(14-11-2025, 14:21)CosminN Wrote:
(14-11-2025, 00:01)RaduCarutasu Wrote: Eu nu sunt de acord cu teoria ca particulele fine migrează spre fundul sitei în timpul tampării cu vibrații. Pe durata extracției, odată cu trecerea apei prin macinatura, da, fracția mică se deplasează, antrenată fiind de jetul fierbinte de apă care le “ușurează” de solubile.

Daca avem sita cu 18g cafea proaspat macinata si o asezam pe o masa vibranta, cu siguranta ca fractia mica se deplaseaza spre fundul sitei. 
La tamparea cu vibratie se intampla doua lucruri concomitent, tampare + vibratie, tamparea aplica presiune asupra macinaturii si vibratia ajuta la tasarea/compactarea pucului.

In opinia mea, masa vibranta și tamparea cu vibrație sunt două lucruri complet diferite.
As fi curios să văd ce fel de extracții ai obține în cele două situații. 
Poți pregăti două site cu cafea măcinată.
La una tampezi prin apăsare cu vibrație, pe a doua o așezi pe talpa tamperului (întors cu talpa în sus) căruia îi dai drumul să o vibreze. 
Pui în portafiltru și dai drumul la extracții, după care compari! 

Eu folosesc o astfel de masă vibratoare la selectarea fructelor de cătină. Masa vibrează și fructele trec prin sită. Rezultatul ar fi cu totul altul dacă aș așeza un dispozitiv vibrator cu talpa peste fructe și aș da drumul ca să vibreze. Cu siguranță aș obține suc, nu boabe. Apăsarea ar zdrobi fructele, vibrația ar ajuta să le zdrobesc uniform, pe toate.

Și la sitele Kruve, folosite tocmai pentru a separa particulele de cafea de mărimi mai mici, de cele cu dimensiuni mai mari, este nevoie de o agitare energică și destul de îndelungată, pentru a aduce fracțiile fine din masa de macinatura în partea de jos, la sită cu găuri de o anumită dimensiune. 

În care dintre etapele preparării pucului macinatura se agită într-o manieră asemănătoare celei din cazul sitelor Kruve, astfel încât fracția mică să se deplaseze la baza pucului, pe sita și, astfel, să se aglomereze și mărească in acea zonă de jos densitatea macinaturii? 
În timpul extracției da, migrarea și aglomerarea se produc.

Tampare + vibrare .
Tamparea, când se produce cu apăsare, fie prin greutatea proprie a tamperului fie aceasta + presiune suplimentară, generează apăsare pe suprafața macinaturii care se propagă în masă pucului, cu intensități diferite pe înălțimea acestuia, din cauza frecarilor și a rezistenței diferite a macinaturii ( distribuire defectuoasă, cocoloașe…..) 
Vibratia, în opinia mea, distribuie mai uniform această presiune în masa de macinatura, prin șocurile produse de vibrații.  (și un cui intră ușor în scândură când i se aplică șocuri repetate, în loc să fie doar  apăsat constant).

Prin apăsare, spațiile dintre particule se tot reduc și nu cred ca fracția fină are timp și loc să migreze. Mai degrabă umple spațiile mai puțin dense din apropiere. 
La Kruve, prin agitare energică și continuă, spațiile se mențin mari tocmai pentru a face loc fracției fine să se deplaseze în jos și să se separe de restul macinaturii.
Sitele Kruve nu se vibrează deoarece macinatura s-ar tasa și nu ar mai rămâne loc pentru separarea fracțiilor fine. 
Asta se întâmplă și în coșul cu cafea, macinatura se tasează prin apăsare, tampare (cu vibrare), se compactează, deplasarea particulelor fiind împiedicată. 

Distribuirea cafelei cu acele se face tocmai pentru a omogeniza cat mai bine macinatura, pentru a sparge aglomerările (cocoloașele) și pentru a avea o uniformitate cât mai ridicată a distribuției particulelor de diferite dimensiuni, incluzând și finess- ul, și pentru a obține o densitate cât mai uniformă după tampare. Astfel apa de extracție întâmpină o rezistență uniformă, se deplasează la fel în toată masă pucului și extrage uniform solubilele din toate particulele, echilibrând gustul shotului. 

Clar ca și în această situație fracția fină se supra extrage, cea medie se extrage complet iar granulele mari vor fi sub extrase. Important este echilibrul ! 
Aici se văd calitatea cafelei, capacitatea râșniței de a măcina cat mai uniform, stabilitatea și capabilitățile expresorului, cat și priceperea celui care prepară !

La fel, este doar părerea mea, bazata pe ce am învățat, observat și experimentat și nu trebuie să fiți de acord cu mine!

Reply
Deci până la urmă care este cel mai corect mod de lucru  la tamperul ăsta ? Eliminăm WDT și leveling-ul? Adică punem cafeaua în portafiltru , și o presăm 5 secunde cu vibrații și gata ? Aduce ceva în plus gustului ? Sau vorbim doar de optimizare workflow ?
Pavoni & Kinu Classic

Reply
Daca aveti tamper cu levelling, s-a discutat anterior in primele pagini, si chiar s-a relatat un experiment DIY in topicul de Staresso, daca scoateti arcul puteti simula manual foarte realistic efectul vibratiilor, doar miscand manerul tamperului rapid de 4-5 ori sus jos cu o mana, in timp ce cu cealalta tineti flansa de levelling ferm pe buza sitei.
Nici o apasare la final, doar miscari de "cod Morse" in manerul tamperului... si rezultatul la mine a fost similar cu al unei tampari.
Dupa care va decideti daca merita cumparat.

Reply
Nu are nicio legătură o tampare gen cod Morse, propusă mai sus, cu o tampare cu micro vibrații.

Marea diferența între tamparea clasică, prin apăsare cu o forță de suprafață sau în cazul propus tamparea Morse, cu câteva lovituri la suprafața, constă în faptul ca micro vibrațiile se propagă uniform în toată masă pucului, aseaza macinatura, o compactează, generând o densitate uniformă fără a fi nevoie de forța de apăsare mare. 

Cam de câte ori pe secundă se poate lovi pucul cu un tamper? 
De 2-3 ori? De câte ori sa batem in macinatura?
Poate nu se știe dar tamperul Barbro se mișcă cu cca 8000 de vibrații pe minut.

Tamparea clasică, aplică forța la suprafața de contact dintre talpa tamperului și suprafața macinaturii.
Se crează o densitate mai mare în zona de contact, iar forța de apăsare se disipează pe adâncimea pucului, generând densități diferite în masa acestuia. 
De aici și caracteristicile diferite ale extracțiilor obținute în cele două variante de tampare, cu un plus notabil, sub toate aspectele, pentru tamparea cu vibrații.

Betonul se compactează prin vibrații, pastilele sunt compactate prin vibrații, nisipul cu care s-au construit insulele artificiale din Dubai a fost/este și în prezent compactat tot prin vibrații până pe la 50 de metri….
Compactarea uniformă nu se prea realizează prin presare sau prin bătaie cu ciocanul….

Și cafeaua din puc am văzut, am și gustat, se compactează mai uniform prin vibrații decât prin apăsare! 

Iarasi, doar punctul meu de vedere!

Reply
Faina idee cu betonul, multumesc... voi schimba paradigma in acest caz...
Am de unde sa imprumut de la un cabinet dentar o masutza vibranta, arata ca un cantar, si, in loc sa vibrez tamper-ul voi vibra inelul PF+sita, cu tamperul asezat deasupra, doar greutatea lui fara nimic adaugat.

[Image: clinique-masuta-vibratoare-100w.webp]

Reply
Pai si o sa faci asa ceva:

https://www.nurri.coffee/portfolio-item/...-tool-vdt/
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Voila... stiam eu ca nu inventez ceva nou...

La mine e si mai simplu, ca nu am PF cu maner, am PF inelar, sta singur pe platoul aia, care mai e si cauciucat.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)