(14-11-2025, 14:21)CosminN Wrote: (14-11-2025, 00:01)RaduCarutasu Wrote: Eu nu sunt de acord cu teoria ca particulele fine migrează spre fundul sitei în timpul tampării cu vibrații. Pe durata extracției, odată cu trecerea apei prin macinatura, da, fracția mică se deplasează, antrenată fiind de jetul fierbinte de apă care le “ușurează” de solubile.
Daca avem sita cu 18g cafea proaspat macinata si o asezam pe o masa vibranta, cu siguranta ca fractia mica se deplaseaza spre fundul sitei.
La tamparea cu vibratie se intampla doua lucruri concomitent, tampare + vibratie, tamparea aplica presiune asupra macinaturii si vibratia ajuta la tasarea/compactarea pucului.
In opinia mea, masa vibranta și tamparea cu vibrație sunt două lucruri complet diferite.
As fi curios să văd ce fel de extracții ai obține în cele două situații.
Poți pregăti două site cu cafea măcinată.
La una tampezi prin apăsare cu vibrație, pe a doua o așezi pe talpa tamperului (întors cu talpa în sus) căruia îi dai drumul să o vibreze.
Pui în portafiltru și dai drumul la extracții, după care compari!
Eu folosesc o astfel de masă vibratoare la selectarea fructelor de cătină. Masa vibrează și fructele trec prin sită. Rezultatul ar fi cu totul altul dacă aș așeza un dispozitiv vibrator cu talpa peste fructe și aș da drumul ca să vibreze. Cu siguranță aș obține suc, nu boabe. Apăsarea ar zdrobi fructele, vibrația ar ajuta să le zdrobesc uniform, pe toate.
Și la sitele Kruve, folosite tocmai pentru a separa particulele de cafea de mărimi mai mici, de cele cu dimensiuni mai mari, este nevoie de o agitare energică și destul de îndelungată, pentru a aduce fracțiile fine din masa de macinatura în partea de jos, la sită cu găuri de o anumită dimensiune.
În care dintre etapele preparării pucului macinatura se agită într-o manieră asemănătoare celei din cazul sitelor Kruve, astfel încât fracția mică să se deplaseze la baza pucului, pe sita și, astfel, să se aglomereze și mărească in acea zonă de jos densitatea macinaturii?
În timpul extracției da, migrarea și aglomerarea se produc.
Tampare + vibrare .
Tamparea, când se produce cu apăsare, fie prin greutatea proprie a tamperului fie aceasta + presiune suplimentară, generează apăsare pe suprafața macinaturii care se propagă în masă pucului, cu intensități diferite pe înălțimea acestuia, din cauza frecarilor și a rezistenței diferite a macinaturii ( distribuire defectuoasă, cocoloașe…..)
Vibratia, în opinia mea, distribuie mai uniform această presiune în masa de macinatura, prin șocurile produse de vibrații. (și un cui intră ușor în scândură când i se aplică șocuri repetate, în loc să fie doar apăsat constant).
Prin apăsare, spațiile dintre particule se tot reduc și nu cred ca fracția fină are timp și loc să migreze. Mai degrabă umple spațiile mai puțin dense din apropiere.
La Kruve, prin agitare energică și continuă, spațiile se mențin mari tocmai pentru a face loc fracției fine să se deplaseze în jos și să se separe de restul macinaturii.
Sitele Kruve nu se vibrează deoarece macinatura s-ar tasa și nu ar mai rămâne loc pentru separarea fracțiilor fine.
Asta se întâmplă și în coșul cu cafea, macinatura se tasează prin apăsare, tampare (cu vibrare), se compactează, deplasarea particulelor fiind împiedicată.
Distribuirea cafelei cu acele se face tocmai pentru a omogeniza cat mai bine macinatura, pentru a sparge aglomerările (cocoloașele) și pentru a avea o uniformitate cât mai ridicată a distribuției particulelor de diferite dimensiuni, incluzând și finess- ul, și pentru a obține o densitate cât mai uniformă după tampare. Astfel apa de extracție întâmpină o rezistență uniformă, se deplasează la fel în toată masă pucului și extrage uniform solubilele din toate particulele, echilibrând gustul shotului.
Clar ca și în această situație fracția fină se supra extrage, cea medie se extrage complet iar granulele mari vor fi sub extrase. Important este echilibrul !
Aici se văd calitatea cafelei, capacitatea râșniței de a măcina cat mai uniform, stabilitatea și capabilitățile expresorului, cat și priceperea celui care prepară !
La fel, este doar părerea mea, bazata pe ce am învățat, observat și experimentat și nu trebuie să fiți de acord cu mine!