Hello There, Guest! Login Register

Tamperul cu vibratii BARBRO

Uneori se leaga anumite lucruri si iti dai seama ca universul iti semnaleaza ca progresul in lumea espresso e chiar langa tine   Smile

Am tot auzit ca un barista foarte bun din Romania foloseste un tamper pe vibratii (Stefan de la Vanfruct) dar cum ajung rar pe acolo prin zona nu am apucat sa-l vad. Candva am si dat un search pe net dar am gasit o alta varianta mai scumpa asa ca mi-am scos total din memorie jucaria.

Insa acum doua saptamani m-a intrebat Christian de la Kinu daca am auzit de Alexander, roman de-al nostru plecat in Germania, doctor in stiinte si profesor specializat in mecanica fluidelor, care a imbinat pasiunea pentru cafea cu cercetarile sale legate de efectul tehnologiei vibratiilor in constructii (ex. insula palmier din Dubai), ajungand la ceea ce azi se numeste BarBro, tamperul pe vibratii. A doua zi deja aveam vreo ora de stat pe telefon cu Alex, un espressoman (caci ii putem spune asa) supertehnic si pasionat, simtindu-ma ca in vremurile de demult ale forumului cand asistam la despicarea firului in 4 pe ecuatii ale debitului (unde esti tu, Tepes Doamne, eugenm, radudani etc). 

Imediat am zis ca un om ca Alex nu poate lipsi din peisajul comunicatii noastre si chiar daca locuieste in Germania poate fi prezent online in mijlocul discutiilor noastre oricand doreste. Ba chiar va avea si un mic stand la CoffeEast unde va aduce cu el tamperul pe vibratii pentru teste si discutii.  

Cate ceva din abordarea sa tehnica puteti citi pe blogul BarBro, sectiunea Science dar i-am adresat rugamintea sa detalieze si aici in thread din experienta sa. Cum am vazut si eu, exista si alte iteratii ale acestui accesoriu, la preturi mai mari, dar cu licenta Barbro caci patentul este la Alex. In perioada urmatoare vom avea si noi pe forum o reducere raportata la site-ul tamperului, dar pe alt thread, nu se putea altfel intr-o asemenea comunitate :)  

Tamperul pe vibratii arata ca mai jos, cu precizarea ca s-a finalizat lucrul la update-ul  pentru un ghidaj dedicat tamparii perfect drepte si poate ne arata Alex niste poze in acest sens.

[Image: vkDKnSi.jpeg][Image: vZN0CU3.jpeg]
[Image: BWQJ6ih.png]

Si un clip video al lui Alex:

#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan

Reply
Am eu, e foarte mișto. Sunt super mulțumit de el.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Si cum rezolva problema apasarii perfect verticale, fara gulerasele de sprijin? Confused
Ca mie egalitatea grosimii pucului mi se pare mai importanta decat gadilatul lui cu vibratii... Huh

Reply
Ok.Foarte interesant.Cand va aparea varianta cu ghidarea verticala, cam la cat ar ajunge pentru noi impatimitii?
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Dragi membri, mă bucur foarte mult să fac parte, de acum înainte, din comunitatea românească de espresso în acest forum minunat!
Vă rog să puneți întrebări sau să împărtășiți experiențele voastre în utilizare. Cu drag mă alătur discuțiilor și voi încerca să răspund cât mai bine și să ofer explicații.

(30-03-2025, 16:43)renatoa Wrote: Si cum rezolva problema apasarii perfect verticale, fara gulerasele de sprijin? Confused
Ca mie egalitatea grosimii pucului mi se pare mai importanta decat gadilatul lui cu vibratii... Huh
În ceea ce privește utilizarea Barbro-lui, se poate spune că o suprafață orizontală poate fi obținută destul de ușor prin ghidarea cu vârfurile degetelor (How-to-use). Mânerul orizontal asigură o ergonomie bună, însă poate duce, mai ales în cazul celor mai puțin experimentați, la o tasare ușor înclinată. Ținând tamperul cu vârfurile degetelor (cu degetul mare în dreptul axei verticale), acest lucru se poate corecta simplu și eficient.
De asemenea, greutatea naturală a mâinii este, de regulă, suficientă pentru a obține o apasare optimă. Dacă se apasă mai tare decât este necesar, devine mai dificil să se mențină o poziție verticală corectă.
O mică observație legată de apasarea înclinată: simulările fluxului de apă prin puc arată că, din cauza geometriei orificiilor din sită, unele zone sunt mai slab traversate și, prin urmare, mai puțin extrase, în timp ce altele sunt supraextrase (Science – Barbro Coffee). O ușoară înclinare a suprafeței poate modifica aceste distribuții, însă în rezultatul final al extracției, diferențele sunt abia perceptibile. În opinia mea, variații notabile apar doar în cazul unei tasări vizibil înclinate. Mai degrabă este vorba de un aspect estetic.
Barbro Coffee - Inventor of the vibration tamper -  Patended since 2019.

Reply
Mi se pare relevant să împărtășesc cum a luat naștere Barbro. În urmă cu aproape un deceniu, când am început să aprofundez serios prepararea espresso-ului, am observat un detaliu interesant în rutina noastră zilnică: deși soției mele îi plăcea foarte mult cafeaua, evita să o prepare. Motivul era destul de evident – procesul de apăsare implica un efort fizic considerabil, combinat cu cerințe de precizie și o postură incomodă.
Această observație a fost punctul de plecare pentru o serie de căutări tehnice. Așa cum a menționat și Liviu mai devreme, soluția nu era chiar departe. Am conceput un prototip și, în anul 2019, ideea a fost transformată într-un brevet.
Vibrația este o metodă cunoscută și utilizată de mult timp în domeniul compactării pulberilor și materialelor granulare. O regăsim în diverse industrii: fabricarea comprimatelor în domeniul farmaceutic, stabilizarea solului în construcții sau procesele tehnologice de prelucrare a materialelor. Principiul este simplu – vibrația reduce frecarea dintre particule, permițându-le să se așeze și să se compacteze cu un efort minim. În schimb, apăsarea tradițională presupune aplicarea unei forțe de 15 până la 30 kg pentru a forța particulele să se deplaseze și să se comprime.
Dacă particulele nu sunt distribuite în mod egal înainte de apăsare, există riscul ca unele zone din puc să devină prea compacte, în timp ce altele rămân mai aerate. Folosirea vibrației conduce la o distribuție mai echilibrată și uniformă a particulelor, reducând totodată efortul fizic necesar.
Un lucru rămâne valabil indiferent de tipul de tamper folosit: există o limită de compresibilitate a cafelei măcinate, iar dincolo de acel punct, o forță mai mare nu aduce beneficii. Astfel, o apăsare de 50 kg nu va oferi rezultate mai bune decât una de 20 kg, dacă s-a atins deja acel prag. Vibrația ajută la atingerea acestui punct cu un efort fizic aproape inexistent.
Am testat Barbro în mai multe configurații și, în general, rezultatele au fost foarte satisfăcătoare. Ce a ieșit în evidență a fost ușurința în utilizare și faptul că procesul a devenit mult mai plăcut. Firește, pot exista combinații specifice de râșniță, grad de măcinare și boabe în care un anumit mod de vibrație nu oferă exact rezultatul dorit. În astfel de cazuri, merită testate diferite setări.

Barbro @ CoHo Berlin

Până la urmă, este normal ca în anumite condiții metodele tradiționale să funcționeze mai bine – și invers. Totuși, un aspect este clar: niciun tamper, fie el cu vibrație sau nu, nu poate corecta o râșniță de calitate slabă.

Reply
Foarte interesant ca te-ai gandit sa adaptezi o solutie industriala la nivel micro. Dupa parerea mea ar fi util, daca e posibil,  ca montura sa fie una universala astfel incat sa poti desuruba pur si simplu manerul oricarui tamper standard si sa montezi manerul cu vibratie
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
Totusi,cat va costa?

Reply
169 Euro variantele walnut, oak, nylon si 179 Euro stained black la care se adauga costul livrarii.
https://barbro.coffee/en

Reply
Dupa cum am discutat cu Alex, deja a activat un cod de reducere 10% pentru forum la el in site, detaliile fiind pe  thread-ul dedicat. Cel mai bun cost de transport gasit de el este de 13.99E (Kinu are 27E in afara achizitiilor de grup). Pe de alta parte Alex va veni la CoffeEast cu un mic stand si va avea pregatite cateva exemplare de test, banuiesc ca si pentru vanzare, ca sa evitati transportul.

Reply
(30-03-2025, 17:59)AlexBarbro Wrote: Principiul este simplu – vibrația reduce frecarea dintre particule, permițându-le să se așeze și să se compacteze cu un efort minim.

Acest principiu finctioneaza doar daca avem particule de dimensiuni egale, nu?
Plecand de la premisa ca in 18-20g de cafea rasnita nu vom avea particule uniforme, inevitabil vom avea si particule de dimensiuni mai mici, cum se comporta acestea pe perioada actionarii tamperului?
Ele coboara si formeaza un posibil "dop" pe fundul sitei sau sunt distribuite uniform?
Rocket R58 + Starseeker AK74 + Hottop

Reply
Fenomenul de compactare e valabil la orice marime a particulelor.
Ce spui matale cu stratificarea are sens, am observat fenomenul si il folosesc de mult timp ca sa pescuiesc stafidele din cereale Smile
E suficient sa scutur cutia si stafidele aparent ies la suprafata, dar de fapt se compacteaza la fund cerelelele cu fulgii cei mai fini.

Ca se duc fines-urile la fundul pucului nu e rau, mai ales la cafele prajite light vrem sa nu treaca apa asa usor prin puck, de asta unii pun filtru de hartie pe fund, tot ca sa ingreuneze trecerea.
Ce nu imi e clar este ... cum de nu observa lumea, sau se face ca nu observa... ca rezultatul este o sita presurizata, macar partial... sau le e frica sa fluiere in biserica... Tongue

Reply
Am creat thread-ul cu reducerea de 10% Barbro in sectiunea dedicata, asadar daca sunt discutii in directia respectiva o sa va rog sa le mutati acolo, aici ramanem pe tehnic.

Reply
(31-03-2025, 13:55)CosminN Wrote:
(30-03-2025, 17:59)AlexBarbro Wrote: Principiul este simplu – vibrația reduce frecarea dintre particule, permițându-le să se așeze și să se compacteze cu un efort minim.

Acest principiu finctioneaza doar daca avem particule de dimensiuni egale, nu?
Plecand de la premisa ca in 18-20g de cafea rasnita nu vom avea particule uniforme, inevitabil vom avea si particule de dimensiuni mai mici, cum se comporta acestea pe perioada actionarii tamperului?
Ele coboara si formeaza un posibil "dop" pe fundul sitei sau sunt distribuite uniform?
Am încercat să abordez acest subiect în FAQ. La utilizarea Barbro are loc o distribuire și comprimare simultană a cafelei măcinate. Distribuirea și comprimarea particulelor cu Barbro în portafiltru se realizează atât de rapid (2-3s), încât nu poate avea loc o separare între particulele fine și cele mari. Astfel de efecte apar doar în cazul cafelei libere (adică fără comprimare suplimentară) sau când există suficient spațiu liber (lungimea medie a drumului liber al particulelor) și un timp de acțiune mult mai lung al vibrației (Nurri VDT). La Barbro, suprafața tamperului, împreună cu greutatea mâinii, asigură o distribuție locală a particulelor, însă mișcările de-a lungul întregii înălțimi a pucului sunt excluse.
În ceea ce privește presiunea din sită, aceasta rezultă din pierderea de presiune cauzată de cafea, așa cum arată următoarea imagine.

[Image: CFD_1.png?v=1740173213]

Presiunea de-a lungul înălțimii pucului scade de la 10 bari la presiunea ambientală din cauza frecării dintre apă și particule (explicatie). Găurile sitei contribuie într-o măsură foarte mică la formarea presiunii. Acest lucru poate fi înțeles prin compararea presiunii de pe manometrul aparatului cu și fără sită goală. Găurile joacă mai degrabă un rol în distribuirea fluxului în interiorul pucului și astfel influențează indirect pierderea de presiune în cafeaua aflată deasupra.
Desigur, se poate construi o sită care, în comparație cu sitele standard, prezintă o pierdere de presiune foarte mare. În scopuri de testare, am construit o sită care permite utilizarea unor porozități variabile la bază. Acest videoclip arată extracția printr-o astfel de porozitate.
Barbro Filter

Reply
Inspirat de discutiile interesante de aici, am facut azi un experiment, pentru a reproduce in regim propriu un simulacru de tampare, de o natura mai curand impact/percutanta, neavand la dispozitie un vibrator.
Mai exact, am inlaturat arcul de la un tamper autonivelant, obtinand o cursa de miscare libera de aprox 1 cm.
In loc de tampare am aplicat 4-5 miscari sus-jos, similare cu spumarea laptelui intr-un french press, fara nici o apasare finala cu toate greutatea corpului, sau macar ceva care sa aduca a apasare de finalizare.
Rezultatul a fost un puc care a produs o curgere absolut similara cu cea precedenta, si care a iesit din sita fara nici o fragmentare sau deformare.

Reply
Vibrator nu am gasit nici eu, dar cand ma spalam pe dinti am avut o revelatie :)

Probabil ca nu vorbim de aceasi frecventa, dar ceva ceva tot face, chiar daca este o periuta de dinti cu pulsatii...
Am facut si eu un experiment, utilizand un tamper "normal" legat la corpul periutei, mai exact la varful ei, caci acolo sunt directionate pulsatiile, sau cel putin eu asa am sesizat.

Curgere frumoasa, fara diferente de gust, dar parca un puc mai bine format, mai compact.
La prepararea cafelei, de zi cu zi, utilizez distribuitor cu ace + distribuitor clasic + tamper, sunt cativa pasi...

Reply
Ar fi o treaba ca un asemenea tamper sa poata inlocui tot ritualul, sper sa il putem testa candva mai amanuntit.

Reply
Tentant,tentant...Vedem peste cateva saptamani sau luni daca piticii ies din nou invingatori.

Reply
O sa-l vad fizic la festival, poate ma face sa renunt la ForceTamper....
Profitec700DriveBezzeraUnicaBentwood63EurekaLibra65|Kinu
EX:BellezzaBellonaEurekaSDAtom75OdeV2
Niche|Df64|Df83|ZP6|Comandante

Reply
(02-04-2025, 13:15)CosminN Wrote: Vibrator nu am gasit nici eu, dar cand ma spalam pe dinti am avut o revelatie :)

Probabil ca nu vorbim de aceasi frecventa, dar ceva ceva tot face, chiar daca este o periuta de dinti cu pulsatii...
Am facut si eu un experiment, utilizand un tamper "normal" legat la corpul periutei, mai exact la varful ei, caci acolo sunt directionate pulsatiile, sau cel putin eu asa am sesizat.

Curgere frumoasa, fara diferente de gust, dar parca un puc mai bine format, mai compact.
La prepararea cafelei, de zi cu zi, utilizez distribuitor cu ace + distribuitor clasic + tamper, sunt cativa pasi...
Este un aspect interesant, deoarece pentru primul meu prototip din 2018 am transformat o periuță de dinți cu un mecanism dezechilibrat într-un prim model Barbro. Această construcție stă la baza brevetului. Faptul că, în paralel, am făcut și câteva vizite în magazine pentru a analiza unelte vibratoare de alt tip face parte dintr-o altă poveste.

Reply
Am avut ocazia să testez tamperul, iar prima surpriză plăcută a fost faptul că include acum și funcție de nivelare.

Am realizat câteva teste comparative și am observat următoarele:
• Extrage mai mult decât un tamper standard. Am preparat 5 cafele folosind tamperul Barbro, iar valorile TDS au fost mai mari cu 0,4–0,5 comparativ cu tamperul de la Normcore.
• Toate testele pe cafele dark, medii au fost efectuate fără WDT și fără nivelare , se descurcă bine, majoritatea extracțiilor au curs pe centru, asta după ce m-am învățat puțin cu mișcarea, trebuie să te lasi cu greutatea mâinii sau cu o forță de 2kg.
• Am încercat tamparea chiar și cu o cafea prăjită pentru filtru. În acest caz, am folosit doar blind shaker-ul, fiindcă oricum este necesară o ușoară agitație când lucrăm cu prăjiri foarte light, indiferent de tamper.
• Puck-ul își menține mai bine integritatea în timpul extracției, iar curgerea este mai liniară și vizibil mai controlată.
• Materialele sunt premium, cu o construcție solidă și plăcută la utilizare.
Totul pare proiectat cu simț de răspundere orice amănunt este gândit și la locul lui. Chiar dacă am testat un prototip sunt foarte mulțumit de rezultate. Felicitări lui @AlexBarbro pentru inovație!
Profitec700DriveBezzeraUnicaBentwood63EurekaLibra65|Kinu
EX:BellezzaBellonaEurekaSDAtom75OdeV2
Niche|Df64|Df83|ZP6|Comandante

Reply
(05-04-2025, 06:28)tektbar Wrote: Am avut ocazia să testez tamperul, iar prima surpriză plăcută a fost faptul că include acum și funcție de nivelare.

Am realizat câteva teste comparative și am observat următoarele:
• Extrage mai mult decât un tamper standard. Am preparat 5 cafele folosind tamperul Barbro, iar valorile TDS au fost mai mari cu 0,4–0,5 comparativ cu tamperul de la Normcore.
• Toate testele pe cafele dark, medii au fost efectuate fără WDT și fără nivelare , se descurcă bine, majoritatea extracțiilor au curs pe centru, asta după ce m-am învățat puțin cu mișcarea, trebuie să te lasi cu greutatea mâinii sau cu o forță de 2kg.
• Am încercat tamparea chiar și cu o cafea prăjită pentru filtru. În acest caz, am folosit doar blind shaker-ul, fiindcă oricum este necesară o ușoară agitație când lucrăm cu prăjiri foarte light, indiferent de tamper.
• Puck-ul își menține mai bine integritatea în timpul extracției, iar curgerea este mai liniară și vizibil mai controlată.
• Materialele sunt premium, cu o construcție solidă și plăcută la utilizare.
Totul pare proiectat cu simț de răspundere orice amănunt este gândit și la locul lui. Chiar dacă am testat un prototip sunt foarte mulțumit de rezultate. Felicitări lui @AlexBarbro pentru inovație!

Mulțumesc mult, @tektbar, pentru testul extrem de interesant! Pentru cei interesați: tamper-ele prezentate la CoffeEast vor fi disponibile la prețuri reduse, direct la fața locului. Modelele fără ghidaj vor fi disponibile pentru 109€, iar cele cu ghidaj pentru 169€.

Vă aștept cu drag la standul B13!

Reply
Bine ca l-ai patentat... un astfel de dispozitiv atasat la un tamper de automat ar putea sa schimbe piata la un mod de neimaginat... e singurul punct la care se poate carcoti intr-un automat din zilele noastre... rasnirea, temperatura si presiunea deja sunt dupa toate standardele.

Reply
Piticii devin din ce in ce mai convingatori...Pun pariu ca in cateva luni va bazai langa rasinta.

Reply
AlexBarbro, cum arata tamperele cu ghidaj?

Cautant pe net, pe langa faptul ca nu am gasit mare lucru - poate nu stiu eu cum si unde sa caut, am ajuns la acest model, izbitor de asemanator...Hauck Vibra
Este doar o asemanare sau este acelasi tamper, cel cu ghidaj, sub alta denumire? 

Merci

Reply
Dar si scorul e pe masura unui tank Tiger din timpul bataliei Ardenilor.Din ce am cautat si eu e pe la 500 de franci elvetieni deci vreo 2500 de lei de gradina zoologica romaneasca.Asa ca oferta romanului nostru la vreo 180 de euro este foarte buna .Cred ca voi lua unul.Dar sa ma mai indrept de spate ca am o mica cocoasa de la o vanzare cumparare in relativa paguba de obiective Sony GM la care a lucrat o alta echipa de pitici.Piticii astia sunt ai naibii de specializati.

Reply
Pai se vede clar, e un self leveling normal, care nu mai are maner, tija centrala trece prin flansa de sprijin pe buza sitei si se insurubeaza in manerul vibrator.

[Image: VIBRA-MASTERFILE-Frontal-View-8-600x600.png]

Pentru micii meseriasi, se ia un tamper de pe Ali, cu 63 lei:
https://www.aliexpress.com/item/1005005315370412.html

Se vede clar constructia in imaginea explodata si in cea cu el demontat.
I se strunjeste partea de sus a manerului, ca sa treaca liber tija filetata, si se cauta un substitut de maner vibrator.
Cu asa ceva am facut primul experiment, de tampare prin "ciocanire", doar eliminand arcul.

Uite si un vibrator micutz, dragutz, operabil dintr-o singura baterie litiu, reincarcabila pe USB.
https://www.aliexpress.com/item/1005008478338327.html

Gata, te-am salvat de la vanzarea obiectivelor Tongue

Reply
Pai nu,alea s-au rezolvat.Piticii sunt cu adevarat"suverani"in teritoriul lor,nu doar vopsiti.

Reply
Despre tamperul acesta cu vibratii, Hauck, spuneam in prima postare ca l-am vazut si mi s-a parut imens ca pret astfel ca mi-a iesit de pe radar genul asta de accesoriu. Apoi am aflat de la Christian de la Kinu despre Alex si varianta sa mai accesibila, ca fiind de fapt originalul. Hauck e o licenta mai scumpa dupa acest patent, o sa ne spuna tot Alex...

Reply
Liviu ,poate ma poti lamuri.In reclama celor de la Hauck se spune de reglarea prin apasari succesive ale butonului din manerul tapetrului a intensitatii vibratiilor.Este o specificatie comuna ,sau e nerelevant pentru cel conceput de Alex?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)