Hello There, Guest! Login Register


Strietman CT2 - un alt zen in espresso

#1
De aproximativ o saptamana sunt posesor de open boiler, si anume Strietman CT2, a doua iteratie a modelul scos pe piata acum aproximativ 5 ani. Am decis sa scriu cateva randuri despre primele impresii cu aceasta masina, avand in vedere ca este un espressor “exotic”, asa cum l-a numit un coleg, si destul de rar pe forum sau printre posesorii de levere. Daca nu ma insel, sunt al doilea proprietar de Strietman de pe esspresoman.

In primul rand, un scurt istoric: am inceput sa extrag espresso cu Flair Pro, pe la inceputul anului 2019, experienta mea nu acopera prea multe masini, deci nu pot compara gustul cu rezultatul altor aparate. M-a atras pe loc ideea de lever, si motivat de cateva neajunsuri ale Flair Pro, am decis sa caut ceva care sa fie “pasul urmator”, dar care sa nu necesite upgrade in urmatorii ani.

Criteriile de cautare au fost:
  • Lever fara arc, din cauza spatiului limitat in inaltime de pe blat
  • Amprenta cat mai mica, tot din cauza spatiului limitat de pe blat
  • Nu ma intereseaza bauturile bazate pe lapte, pentru ocazionalul latte, am gasit o alta solutie, deci aburului nu e esential
  • Incalzire rapida si stabilitate termica
  • Aspect placut Smile desi nu a facut diferenta in decizie
  • Intretinere relativ simpla

Nu sunt multe aparate care marcheaza toate punctele, dar ideea de open boiler m-a atras mai mult decat orice altceva.

Am comandat direct de la Wouter, in urma unui schimb de emailuri prin Iulie, cu promisiunea livrarii la sfarsitul lui Septembrie, termen care s-a amanat pentru a doua saptamana din Octombrie din cauza unor probleme cu portafiltrele, si apoi inca o data pana la sfarsitul lui Octombrie, din cauza mea, fiind plecat din tara. Comunicarea pe email s-a facut relativ bine, cateodata cu pauze de cateva zile pana primeam un raspuns la intrebari sau informatii despre starea aparatului, dar in general Wouter a fost super amabil si binevoitor. Dupa o lunga asteptare, CT2 numarul 8 a ajuns la mine.

Am primit in pachet un kit de service (extra), 4 cosuri de 15g (2 incluse si 2 extra), 4 cosuri de 18g (2 incluse si 2 extra) - cosurile sunt IMS, un tamper, capacul pentru dom, si nu in ultimul rand espressorul.

[Image: NWjqxMR.jpg]

[Image: VhNIXdz.jpg]

[Image: uyKhs5G.jpg]

[Image: 9kfqUwU.jpg]

CT2 difera de versiunea precedenta, printr-o eficienta imbunatatita a sistemului de incalzire din grup, puterea reducandu-se astfel la 500W de la 750W. Atat grupul cat si domul sunt bimetale, inox la interior cu cupru/alama la exterior pentru o eficienta termica ridicata. Cea mai importanta modificare ar fi termostatul, care difera semnificativ fata de CT1, acum permitand setarea temperaturii cu precizie, gradatiile indicatoare reprezentand corect temperatura maxima la care ajunge apa la varful ciclului de incalzire.

[Image: 8n308Tw.jpg]

[Image: DIQIQAb.jpg]

[Image: AbSxjCE.jpg]

Manerele din lemn dau un aspect placut masinii, oferind un feedback foarte bun despre situatia pucului. Din imagini, designul rotund al manerelor nu mi-a inspirat o priza foarte buna, in realitate se simt foarte bine in palma.

Portafiltrul e construit din alama cu manerul de lemn, cu greutate considerabila, cel mai important fiind prinderea inversata, la exterior, aspect ce permite introducerea in grup atat din dreapta cat si din stanga. Un alt avantaj al acestei constructii ar fi cantitatea mica de cafea care ramane blocata in, dar si pe langa dus, neavand urechi de prindere in interior ca la grupurile normale. Pe de alta parte, constructia portafiltrului face destul de complicata pregatirea pucului cu cosul montat, pregatirea afara necesitand o perioada de acomodare. Folosind un inel tidaka reusesc sa rasnisc direct in cos, fara sa mai trec macinatura prin paharul rasnitei.

Cosul de 15g e usor mai scund fata de cel de 18g

[Image: 6PsZ9xL.jpg]

[Image: 2EwIRPe.jpg]

[Image: JbPkt49.jpg]

[Image: iADosVO.jpg]

Tamperul e interesant, manerul fiind destul de ingust, facandu-l parca fara greutate si priza adecvata. Nu l-am folosit deloc, pentru ca am tamperul Bravo. Talpa e usor convexa.

[Image: fcBstqC.jpg]

[Image: ccKTOTE.jpg]

Pistonul este la fel de interesant, permitand ridicarea leverului fara a produce vacuum in portafiltru. La inceputul miscarii de ridicare, partea central interioara a pistonului se ridica, deschizand printr-un orificiu, un circuit catre spatiul de sub piston. Astfel apa aflata deasupra pistonului patrunde sub acesta, fara a trage aer din exterior. In directia opusa, o data inceputa apasarea, pistonul blocheaza orificiul, apa dintre dus si piston ramanand blocata acolo cu pistonul oprit in orice pozitie.

Avantajul consta in lipsa presiunii imediat dupa terminarea extractiei, adica posibilitatea de a scoate portafiltrul fara improscare precum si continuarea unei noi extractii din pozitia precedenta a pistonului. Adica nu e nevoie sa cobor leverul la minim si sa ridic din nou. Daca am ridicat la maxim, dar am extras doar cu jumatate din cursa, pot fie continua apasarea (folosind apa ramasa sub piston), fie ridica la maxim pentru inceperea unei noi extractii.

Volumul de apa cu leverul ridicat la maxim e suficient pentru a obtine ratii de 1:3 folosind cosul de 18g.

[Image: yvmo2TL.jpg]

[Image: A3nz44G.jpg]

Tava de scurgere e destul de spatioasa si cu capacitate buna de umplere, considerand ca flushurile sunt minimale, doar la sfarsitul extractiei pentru curatarea dusului. Singurul inconvenient e inaltimea de doar 7 cm pana la baza cosului/portafiltrului, care face destul de stramta introducerea unui cantar Felicita Arc impreuna cu ceasca Loveramics Egg pentru espresso. Spatiul e la limita, daca folosesc presul de silicon al cantarului, cana nu mai are loc. Observarea curgerii in acest context e aproape imposibila, nefiind suficient spatiu ramas.

[Image: n1d3ICu.jpg]

Stabilitatea termica si incalzirea rapida sunt, pentru mine, extrem de impresionante. Desi exista o fluctuatie de +/- 1.5C fata de temperatura setata, fiecare utilizare e consistenta in tinta temperaturii si, mai important, previzibila. Pentru ca elementele de incalzire se afla in grupul de alama, care grup incalzeste apa, exista o intarziere de 20 de secunde de la terminarea ciclului de incalzire pana cand apa ajunge la temperatura maxima acelui ciclu. Pornirea extractiei la temperatura maxima din ciclul de incazire, inseamna o temperatura usor in scadere pe perioada extractiei, o usoara profilare pe temperatura in aditie de profilarea de presiune.

Folosind o termocupla K introdusa in mijlocul grupului, fara a atinge peretii acestui, am inregistrat temperatura apei timp de 30 de minute, incepand de la temperatura camerei, impreuna cu cateva cicluri de incalzire.

Temperatura maxima depinde foarte mult de nivelul apei din rezervor, cat timp apa este oriunde la nivelul domului, temperatura maxima in ciclul de incalzire ramane aceeasi. Daca apa scade sub nivelul domului, atunci temperatura maxima va creste, in testele mele chiar cu 3-4C. De asemenea, capacul domului este esential pentru mentinerea temperaturii si atingerea tintei setate din termostat. Initial, am incercat sa-l folosesc fara capac, pentru a tine un termometru analog scufundat in apa, dar nu am reusit sa ating o temperatura suficient de mare.

[Image: aJb4dn5.png]

Cu zoom pe perioada de ciclu, min 95, max 95, step 10. Din pacate nu am gasit o metoda de a lipi o termocupla si pe exteriorul grupului pentru a inregistra atat temperatura apei cat si temperatura grupului simultan.

[Image: HQUuWEj.png]

In ceea ce priveste mentenanta, toate pozele au fost facute dupa ce l-am curatat cu solutie Sano pentru neferoase, urmata de o ungere cu vaselina pe baza de litiu. Procedeul a fost destul de simplu si scurt, rezultatele fiind mai mult decat multumitoare. Dupa curatare, luciul cuprului si al alamei sunt absolut deosebite.

Scoaterea dusului e extrem de simpla, folosind o coada de lingurita, acesta nefiind blocat cu vreun surub. La fel, scoaterea pistonului e simpla, iar ungerea lui e esential sa se faca periodic pentru a evita scurgerile. Inca nu am detartrat interiorul pentru ca nu este cazul.

Spre deosebire de Flair, care are tendinta de a fi instabil daca nu este sustinut cu una dintre maini, CT2 este foarte solid, nu flexeaza, nu paraie, nu se indoaie. Nu am macinat suficient de fin ca sa il infund, dar nu ma astept sa flexeze prea tare nici un aceasta situatie.

Legat de aspectul care probabil intereseaza probabil cel mai mult, si anume gustul cafelei obtinute, inca nu pot spune prea multe, avand nevoie de mai mult timp pentru a ma juca cu diverse cafele dar si pentru a trece prin curba de invatare necesara acestui aparat. Exista o diferenta notabila de gust comparat cu Flair, cafeaua avand un corp mai bland si cu tendinte mult mai scazute de supraextractie.

Voi reveni cu siguranta cu noi posturi despre rezultat pe masura ce voi descoperi si eu, la randu-mi, ce metoda de profilare e necesara pentru o anumita cafea.

Un lucru e cert, nu vad niciun motiv de upgrade in urmatorii ani, sper cat mai multi Smile
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#2
Superb! Felicitari!
Dalla Corte Studio I Ceado E37S single dose modding I Brewista Smart Scale II I
I Aeropress I Kinu M47 I V60 I IKAWA Home I
 
Reply
#3
foarte frumos review. sa'ti aduca Strietmanu' doar extractii reusite!
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#4
Este fascinant!! Ca orice produs de lux are o zona de preț în care poți avea acces la mașini de serie mult mai complicate dar senzația pe care o poți avea când lucrezi cu așa ceva este cu certitudine inegalabilă! Ca și cum ai merge cu Aston Martin-ul lui James Bond din 1960. Felicitări!!!
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#5
(08-11-2019, 17:40)maki Wrote: foarte frumos review

Nu i-as zice chiar review, caci inca sunt complet novice in ceea ce priveste espresso, nu mai zic de aparat Smile

Multumesc pentru urari. Va tin la curent cu evolutia.

(08-11-2019, 16:48)Laddu Wrote: Cu zoom pe perioada de ciclu, min 95, max 95, step 10.

min 85 am vrut sa scriu, dar e prea tarziu sa editez.
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#6
Felicitari pentru review, observasem de ceva vreme schimbarea semnaturii si chiar eram interesat de primele impresii. Sa-l stapanesti sanatos si sa ne tii la curent cu rezultatele in ceasca!
Profitec Pro 600 + Site VST 18/20 gr. + Kinu M47 + Bravo Tools + Aeropress + Comandante C40 MK3 Nitro Blade
 
Reply
#7
@Laddu Musai sa faci un clip cu o extractie Smile
DeLonghi EC201CD.B, Kinu M47 Phoenix, Lelit PL043MMI
 
Reply
#8
Da, urmeaza sa fac.
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#9
Felicitări. Alături de Londinium LR, probabil cele mai faine aparate de casă, evident, umila mea părere.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#10
"Imi curg balele" dupa el....
Arata superb!

L-am pus pe lista pentru Moshu' din 2025 Smile
Mai trebuia si un Livi langa el si era pachetul complet.

Chiar sunt curios cum sunt extractiile pe asa ceva.
Extractii bogate si aromate!
Acasa: DC Studio, Compak E8 + OE Funnel, Bravo Tools
Delegatie: Kinu M47, Cafflano Kompresso si Aeropress
 
Reply
#11
@Laddu să-l stăpânești cu extracții reușite!
„Musai” un filmuleț.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#12
Frumos! Il aduci la urmatoarea intalnire sa-l bagam la studiu si battle Smile
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#13
Un aspect care ma deranjeaza dar pe care nu stiu cum sa-l rectific sau daca are vreun efect asupra extractiei, este cafeaua ramasa pe buza cosului, acesta fiind usor mai larg in partea superioara, tamperul avand un "joc" 1-2mm.

Rasnire direct in cos
[Image: MDyuAnW.jpg]

Tampare fara WDT, cu o usoara distribuire cu podul palmei in prealabil
[Image: DdlGoCD.jpg]

Un filmulet cu extractia


Nu e cea mai frumoasa curgere...

Cam asa arata rezultatul
[Image: NEOclEY.jpg]
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#14
Arata ok extracția.

Ceea ce te-ar putea ajuta ar fi manometrul de la Gabor.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#15
Da, dar pretul le face complet prohibitive. Kitul plus capacul 400USD + TVA
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#16
(10-11-2019, 10:58)Laddu Wrote: Un aspect care ma deranjeaza dar pe care nu stiu cum sa-l rectific sau daca are vreun efect asupra extractiei, este cafeaua ramasa pe buza cosului, acesta fiind usor mai larg in partea superioara, tamperul avand un "joc" 1-2mm.

Si la "fix pe fix" tot ramane cafea pe pereti, cel putin la mine.
Ciocanesc usor lateral in cos, cafeaua cade, si mai mangai odata cu tamperul, lejer, nu cu toata forta.

La cat Zen respira aici... ne trebuie un Dalai Lama Big Grin
 
Reply
#17
Parca ciocaneala conducea spre desprinderea pucului de pereții coșului, sau de facturarea pucului, și inducerea de channeling.

Partea cu Zen-ul a fost inspirata din thread-ul de Pavoni
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#18
(10-11-2019, 12:06)Laddu Wrote: Da, dar pretul le face complet prohibitive. Kitul plus capacul 400USD + TVA
Mai devreme sau mai târziu, piticul câștigă....
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#19
Are gabor kit pentru Strietman explicit ?  Huh
Nu era solutia cu axul gaurit, prin care lua presiunea din capul pistonului ? Confused Nu prea merge aici... axul de Pavoni e mult mai gros, are de unde da gaura... plus ca intra fix in piston, la Strietman este articulat.
 
Reply
#20
https://www.naked-portafilter.com/produc...1-and-es3/
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#21
Are...

https://www.naked-portafilter.com/produc...1-and-es3/
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)