Hello There, Guest! Login Register


Aparate de spumat laptele (stovetop steamer, moka pot cu steamer) plită gaz/electrică

#1
Salut,
Ieri am reușit să pun mâna pe o jucărie pe care o urmăresc de ceva vreme și anume Bellman CX-25S (stovetop steamer) și entuziasmat fiind m-am decis să fac acest topic pentru ca de acum înainte să se discute aici despre majoritatea aparatelor de acest gen.
Vorbim despre aparate portabile care pot produce abur pentru spumarea laptelui (pot fi și variante care au steamer +  preparare cafea) și care funcționează pe plită cu gaz sau electrică (inducție nu știu care/dacă merg). Am căutat puțin pe forum și nu prea am găsit topic dedicat acestor aparate, decât acesta: ATOMIC espresso și o mențiune despre Bellman aici: Aparate de frotat/spumat? și încă una despre aparat similar și Bellman aici: Tehnica latte art si obtinere crema lapte.

- Bellman se produc și acum din ce am reușit să găsesc pe internet, deci se pot găsi produse noi. Se găsește doar steamer - CX-25S(pe unele site-uri e menționat ca 50SS, dar nu știu dacă e corect), varianta care poate prepara și cafea - CX-25 sau varianta CX-25P care are mai are în plus și manometru. Site oficial: http://www.bellman.com.tw/coffee-machines/
- Și aparate mai vechi, pe unele cred că le-a urmat/copiat(?) Bellman: Atomic Coffee, Vesuviana, Vesubio, Via Veneto, Benjamin & Medwin, Elebak. Probabil mai sunt și altele pe care nu le-am găsit eu până acum, dar dacă mai găsiți le puteți menționa aici.
Câteva exemple de aparate similare ca funcții, mai vechi, care pot avea aspect diferit și se vând acum pe ebay: Elebak, Via Veneto, Benjamin & Medwin, T.C.L. Milano(deși l-am găsit și de la Vesubio...).

În acest moment cea mai bună variantă (ca preț, transport și fără să fie taxe vamale) pentru produs nou, dacă se dorește doar steamer este Bellman CX-25S pe ebay UK, la 66,99£ + 16,99£ transport în țară sau poate aveți pe cineva să vi-l aducă de acolo, iar în UK transportul este mai ieftin - 6,5£. Bellman CX-25S Milk Frother
Se mai găsesc uneori și folosite la preț mai mic decât cel nou, dar pot să difere costurile de transport.
Din ce am observat aparatele de acest gen sunt mai populare în Australia și în SUA, unde se găsesc chiar la preț mai bun.

Revenind la Bellman CX-25S(am ales această variantă având nevoie doar de steamer), pe cât de entuziasmat am fost la primire, pe atât de dezastruoasă a fost prima încercare de azi, iar a doua a fost puțin mai bună, dar cam atât. Aveam control mai bun cu mixerul de mână și lapte încălzit... dacă am experiență multă cu el. Big Grin Parcă nu mă ajută nici duza cu 2 găuri și cum sunt poziționate acestea(față de mine sunt în plan vertical " : " iar eu am impresia că ar fi mai ok în plan orizontal " ˙˙ "). Am văzut pe youtube, cineva a făcut la strung altă duză cu o singură gaură.
Sper să îi prind șmecheria și la acesta și să obțin rezultatele pe care le așteptam.

Mai multe discuții despre astfel de aparate se pot găsi pe forumurile mari despre cafea din afară sau pe reddit.
Din ce pot să-mi dau seama până acum durează destul de mult până e pregătit pentru aburi, deși unii menționează că pot fi de ajuns ~ 15 minute. Am încercat și cu cantitate mai mică de apă, dar probabil chiar și peste 20 de minute durează cu flacăra pe minim spre medium pe ochiul cel mai mic de la aragaz(nu vreau să las flacăra să treacă pe lângă baza aparatului). Am să mai încerc și cu apă mai caldă deși sunt păreri împărțite și aici.

Ca o informație destul de importantă citită pe forumuri/reddit, la început aparatul scoate mai mult aer sau abur mai uscat. Prima dată îl testez într-o cană cu apă să-mi dau seama cât de mari sunt bulele de aer. După ce scad în dimensiune destul de mult, închid robinetul și îl mai las să facă presiune, apoi e gata de utilizare.
Până acum mai am o nedumerire cu valva de siguranță. Alți utilizatori se ghidează după ea pentru că ar trebui să lucreze după ce presiunea este prea mare. Eu n-am auzit-o încă, ori nu las aparatul suficient pe foc sau flacăra este prea mică. Huh

Mai sunt utilizatori ai acestui forum care folosesc astfel de aparat?
Sper să nu fie comentarii răutăcioase sau pe lângă subiect, în genul: cu acești bani cumperi un espressor Gaggia la mâna a doua. Tongue

Dacă nu am ales corect titlul, vă rog să veniți cu sugestii și cerem modificare, astfel încât să poată fi găsit subiectul cât mai ușor pe viitor.
 
Reply
#2
Ai facut chestia asta pentru ca vrei o calitate deosebita a texturii laptelui pt latte art?

Pt ca, pt lapte cald cu spuma, eu am pt birou un manual frother de la Barista&Co, tip french press, si dupa ce incalzesc la microunde si omogenizez prin turnare in doua cani in mod alternativ, rezultatul e foarte ok.

Mi se pare chinuitor ce descrii tu aici, 15 min pe foc, sa scoti falsa presiune (ca la Pavoni), dupa care sa fie nevoie sa stai cu steamer-ul pe focul pornit in timp ce frotezi laptele, pt ca altfel puterea de frotare probabil scade rapid. Dar din ce am vazut pe youtube e capabil de frotare, desi cam cu multa spuma, dar asta poate fi de la tehnica.
 
Reply
#3
Aș dori o calitate mai bună, desigur. Ceea ce reușesc să fac cu mixerul manual are o textură destul de bună imediat după ce îl prepar, dar dacă îl las să se așeze 1-2 minute cât fac cafeaua, deja e separat, ceva spumă deasupra, restul dedesubt. La fel se întâmplă și dacă îl omogenizez din nou (sau îl folosesc imediat după preparare) și apoi e turnat în ceașcă peste cafea, după puțin timp se separă. E impresia că nu se integrează corect. Huh  M-am gândit și la aparat de spumat, cel cu 2 site, asemănător french press, dar nu m-au convins atât de mult.

Face presiune destul din ce îmi pot da seama, probabil pentru laptele necesar la ~ 2 cafele are suficientă presiune încât să-l poți lua jos de pe sursa de căldură și să prepari laptele așa.

Am verificat și eu pe youtube și ce s-a putut, înainte să iau o decizie. Dar și înainte să verific prea multe, tot mi s-a părut interesantă jucăria. Smile
Câteva exemple căutate acum rapid de la utilizatori care știu să-l folosească: 1, 2(luat de pe sursa de căldură), 3, 4, iar 5 și 6 e persoana despre care spuneam mai sus că are duza făcută la strung cu o singură gaură.

Da. Spumă multă poate fi de la tehnică, dar probabil și de la faptul că aparatul scoate mult aer la început, cum am precizat anterior și nu cred că sunt documentați toți utilizatorii.
LE: Ziceam mai sus și despre valva de siguranță. Se poate vedea în unele dintre acele filmulețe cum lucrează.

Revin cu încercarea de azi. Când am văzut că prinde ceva formă m-am oprit din turnat laptele, deși mai era chiar cât să umple ceașca.

[Image: lehm8Cx.jpg]

Nu voi face poze cu fiecare încercare, dar mai revin cu impresii ulterior, în funcție de rezultate. Pentru a treia încercare sunt mulțumit. Smile
 
Reply
#4
Am si eu o nedumerire: aceasta crema/spuma de lapte este necesara peste un espresso.
Daca ai espressor ca sa faci asta, de ce nu ai frota si laptele tot acolo???
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Sper că nu au dreptul la această cremă de lapte doar cei cu espressor.
Eu făceam cremă/spumă de lapte cu mixerul manual și pentru cafeaua obținută din moka pot(Bialetti Brikka pe care l-am abandonat momentan, dar îl voi mai testa), dar acum "espresso-ul" meu e cel obținut cu Cafflano Kompresso.
 
Reply
#6
O sa fie la Lidl, săptămâna viitoare, un spumator electric:

Dispozitiv electric de spumat laptele
https://www.lidl.ro/cps/rde/www_lidl_ro_...tryCode=RO
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#7
Sau varianta DIY pentru cei priceputi Smile

Flair PRO | Niche Zero | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
#8
Nu numai pricepere, cat mai ales dotare...
Ma dusese si pe mine gandul la aceasi solutie cand am vazut produsul original, dar as fi pastrat tubul central, il taiam doar sus si il filetam pentru un robinet mai mic decat cel folosit in clip.
Si din robinetul ala cred ca as avea solutie cu nuca orientabila si folosit un tub de la un espressor, un Rancilio sau similare... dar deja se ducea pretul in balarii...
 
Reply
#9
@dev
Mi-aș dori să se discute aici doar despre aparatele pentru spumat care funcționează într-un mod similar cu cele pentru care am deschis de fapt subiectul de discuție, așa cum am precizat în primul post. Să producă abur pentru spumare lapte și să funcționeze cu o sursă de căldură(gaz, electric).
 
Reply
#10
(13-12-2018, 09:10)dev Wrote: O sa fie la Lidl, săptămâna viitoare, un spumator electric:

Dispozitiv electric de spumat laptele
https://www.lidl.ro/cps/rde/www_lidl_ro_...tryCode=RO

Multam
Lelit PL162T Bianca + Honne Slim; Kinu M47 + AeroPress.
(ex. Lelit PL41TEM, Ascaso i1 Steel, Gaggia Prestige, Porlex Mini)
 
Reply
#11
Adaug aici o scurtă demonstrație cu Bellman, filmată ieri. S-a pierdut pe acolo și un final de extracție(nu cea mai reușită) cu Flair Signature Pro și tentativa mea de latte art.  Big Grin
 
Reply
#12
@sochaux_ inca folosesti produsul? Dupa aproape un an, cum l-ai descrie? Merita sau nu efortul?
Flair PRO | Niche Zero | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
#13
Da, încă îl utilizez, zilnic aproximativ.

După câteva luni de utilizare au apărut mici fisuri în "buza" sitei interioare, care m-au intrigat puțin, dar dacă nu au mai avansat m-am liniștit. Nu prea influențează utilizarea aparatului.
Durează destul de mult să fie gata de utilizare cam 15-20 minute, cu flacăra potrivită pentru baza aparatului(prefer să nu treacă pe lângă aparat). Am testat de 2 ori pe plită cu inducție, în deplasare pe la prieteni și mi se pare că este simțitor mai rapid și mai "violent".
Cred că e posibil să necesite ceva mai mult timp pentru încălzire/creare presiune și din cauza etanșării. Sistemul de închidere este relativ slab în opinia mea. Adică nu neapărat cum se închide, ci cum este gândit să etanșeze - garnitură < sită < garnitură < capac < garnitură < buton de închidere/strângere. La ultimele 2 nu prea poate fi pierdere, pare ferm contactul dintre garnitura butonului și capac.

Este destul de greu de stăpânit. În sensul că trebuie să te joci ceva timp cu el și să te străduiești, să-ți poți da seama cum obții rezultate mai bune.
Țeava fiind fixă te limitează destul de mult, chiar și orice mișcare a poziției duzei/găurilor(2 găuri) influențează modul în care trebuie să lucrezi cu el.
Pentru a păstra duza într-o anumită poziție, folosesc o bandă din teflon pe filet, astfel pot să aleg pe unde mă opresc cu "strângerea" duzei.

Țeava/Duza se încălzește destul de tare fiind aproape de flacără(plus transferul termic de la aparat), chiar dacă ziceam mai sus că sunt atent ca flacăra să nu depășească baza. Iar după utilizare trebuie să o șterg imediat cu o lavetă umedă, temeinic, altfel se usucă/întărește destul de repede. Și așa mai rămâne ceva... uneori.

Rezultatele mă mulțumesc, dar mi-ar plăcea să existe un nivel superior de la acest aparat.
Dacă aș putea și aș cunoaște oamenii potriviți, aș construi de la zero un aparat asemănător, mult îmbunătățit cred eu(ideile le am în mare parte, dar cum se pot pune în practică și cu cine - asta mă depășește destul de tare). Big Grin

LE: De menționat că eu l-am utilizat doar cu latieră de ~ 350 ml, cu aproximativ 150 ml de lapte.

RED Steamer este un aparat destul de interesant, ca performanțe și mod de utilizare(parcă în Indonezia e tipul care face acest aparat). Făcut dintr-un moka pot, modificat. Pentru cine se pricepe și are sculele necesare, poate face ceva similar.
 
Reply
#14
(07-10-2019, 22:47)sochaux_ Wrote: De menționat că eu l-am utilizat doar cu latieră de ~ 350 ml, cu aproximativ 150 ml de lapte.

Atat ai nevoie sa faci sau doar atat intra in latiera sau nu face fata aparatul la o cantitate mai mare?
Flair PRO | Niche Zero | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
#15
Eu sunt uimit de ce calitate a spumei se poate obtine cu un french press.

Dritan ne face o demonstratie aici https://www.youtube.com/watch?v=hywbrms5B1k
Lelit PL41LEM cu PID si dimmer, Eureka Mignon Specialita 15BL
 
Reply
#16
@Laddu Atât am nevoie să fac. Fără lapte risipit, deși cred că acest aspect mă dezavantajează puțin la turnare/forme.  Big Grin Ar fi mai bine să rămână puțin lapte în latieră după ce s-a terminat turnarea. Plus că spumarea ar fi ceva mai ușoară dacă ar fi o idee mai mare cantitatea de lapte în latiera de 350 ml.
Prepar flat white. Puțin peste 30 g espresso de la Flair, restul laptele - 145 g, apoi spumat. Se potrivește ~ la fix.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)