Welcome Back Log In Create Account

Staresso Mirage

Acum am sita China, dar nu mai am IMS. Deci nu stiu diferenta,
La Staresso intre IMS si sita mai ieftina Pavoni nu am simtit nimic deosebit.
Inca nu ma impac cu gustul Espresso traditional 1:2 in 30 secunde. Este prea concentrat pentru papila mea. Am optat ptr schimbare deoarece doream si lapte frotat sa pot inghiti licoarea.

[Image: GBy2B9l.jpeg]
[Image: FWMGYb6.jpeg]
sita asta ar merge si pe Staresso Mirage. 51 mm/60

ps. am uitat ceva legat de Staresso. Eu nu am stiut pe vremea aia ca la portafiltrul Staresso se poate pune arc sa tina sita fixa. Abia mai tarziu am aflat. Verificati daca portafiltrul are santul ptr arc si daca are puneti un arc sa tina sita mai fixa.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
E mai bună, pe naiba! 
Cu sita nepresurizată n-am reușit să obțin spumă deloc, dacă folosesc și dușul ăla pricopsit, pe care l-a avut Alin. Ba mai mult, pe puc am găsit urme clare de mici cratere acolo unde lovea apa. 
Și destul de puțină spumă, dacă folosesc dușul original.
Gustul nu-i rău, seamănă întrucîtva cu al unui aeropress mai concentrat. 
N-am folosit însă puck-screen, mi s-a năzărit că n-o să mai pot înfileta suficient portafiltrul. Iar doza am limitat-o la 15 grame, din aceleași considerente. 
Am luat sita mai joasă, că pe aia a lui Alin n-o mai avea Barshaker-ul, crezînd că dau lovitura, dar pîn' la urmă, cred că era mai mișto aia mai înaltă, că poate fi umplută ca lumea fără teama ca măgăoaia de duș IMS să intre în coliziune cu pucul.
Mai jonglez cu variabilele...preîncălzire, preinfuzie, grad rîșnire, frecvență pompare...vă zic eu cînd "dau de aur".

Reply
Vezi ca e sita nepresurizata originala de la staresso pe ecocapsule.ro de exemplu. Eu nu folosesc nimic altceva, nici un puck screen etc si chiar imi place ce iese. Doar tamper pe masura, eu tot de la ei am luat.

P.S. Si dosing ring am mai luat, te ajuta mult la aranjarea cafelei.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity

Reply
O să văd ce-o să fac.
Sita aia de care spui tu am luat-o din prima, atunci cînd am cumpărat Mirage-ul. Cum spui și tu, rezultatele au fost ceva mai bune, comparativ cu asta de-acum.
Dar, într-o bună zi, nu-ș ce dracu' am schimbat la rețetă, rîșnirea parcă, îmi luasem o rîșniță nouă și încă mă aclimatizam cu ea, și-am blocat pompa. Și în loc să mă dau bătut, am insistat cu apăsatul pînă cînd i-am bombat fundul. Și cred că și pompa are un beteșug, tot de-atunci.

Reply
(02-10-2025, 11:55)schiorean Wrote: Vezi ca e sita nepresurizata originala de la staresso pe ecocapsule.ro de exemplu. Eu nu folosesc nimic altceva, nici un puck screen etc si chiar imi place ce iese. Doar tamper pe masura, eu tot de la ei am luat.

https://staresso.com/products/unpressuri...sso-basket

Pare altceva pe eco , fata de ce vedem pe site-ul lor . Are logo Staresso?
● Staresso Mirage Plus ● Aeropress ● Kingrinder K6 ● 2xKinu M47 + POB ● Soy C2, C3 ● Levier chinezesc

Reply
Dupa volum, si numarul de gauri, asta e de 18g minim...

@schiorean, cat bagi de iti iese zeama asa buna ?

Reply
(02-10-2025, 18:14)Sorin0311 Wrote:
(02-10-2025, 11:55)schiorean Wrote: Vezi ca e sita nepresurizata originala de la staresso pe ecocapsule.ro de exemplu. Eu nu folosesc nimic altceva, nici un puck screen etc si chiar imi place ce iese. Doar tamper pe masura, eu tot de la ei am luat.

https://staresso.com/products/unpressuri...sso-basket

Chiar nu e aceeași chestie, dintr-aia de la ecocapsule.ro mi-am luat și eu la început, e ca un trunchi de con, nu cilindrică.
De potrivit, se potrivește bine în portafiltru, chiar și fără adaptor. Nici pomeneală de logo Staresso pe fundul ei.
Este cea căreia i-am bombat fundul.

Reply
(02-10-2025, 18:14)Sorin0311 Wrote: https://staresso.com/products/unpressuri...sso-basket

Eu am cel de pe eco, pozele sunt nasoale pe eco, mai exact cel care l-au dat de prin 2023 ca si cadou inainte sa-l scoata la vanzare https://www.amazon.com/STARESSO-53mm-Bot...B0CNCYNX3B. Observi ca de la jumatate devine conic. 

Cel nou de la ei de pe site e prima data cand il vad. E tot de 53?

Quote:@schiorean, cat bagi de iti iese zeama asa buna ?
Aprox 16g cantaresc si bag in Kinu. Ochiometric cred ca rasnesc putin mai fin decat rasneam la Gaggia-ul dinainte. 

Asta e fix setup-ul care-l folosesc in fiecare zi de mai bine de 1 an. Singura problema e ca se mai intampla sa piarda presiune pompa.

Reply
Salut, da e tot de 53 . Greu sa te intelegi cu chinezoii : i-am intrebat ce primim in colet si mi-au dat 2 link-uri , unul de pe Amazon si unul de pe site-ul lor si le-am spus ca pozele difera . Au zis ca imi trimit de care vreau , doar sa le mentionez in nota de comanda . Am comandat 2 buc  si le-am specificat sa imi trimita cu Logo , ca cea de pe site-ul lor . La 150 lei transportul este gratuit , asta a fost motivul pentru care am comandat 2 buc si ceva garnituri . Daca e ok si cineva de aici vrea sa o incerce , ma pot desparti de a 2a bucata dupa ce ajunge .
● Staresso Mirage Plus ● Aeropress ● Kingrinder K6 ● 2xKinu M47 + POB ● Soy C2, C3 ● Levier chinezesc

Reply
(02-10-2025, 23:30)Palpatine Wrote: Chiar nu e aceeași chestie, dintr-aia de la ecocapsule.ro mi-am luat și eu la început, e ca un trunchi de con, nu cilindrică.
De potrivit, se potrivește bine în portafiltru, chiar și fără adaptor. Nici pomeneală de logo Staresso pe fundul ei.
Este cea căreia i-am bombat fundul.

Ce spui matale am primit si eu cu un model din primele serii 2023 Plus, adica cel actual, cu inel PF.
Si la care chinezii au facut cadou o sita NP, jumate cilindru jumate conicitate usoara, fix cea de pe Amazon, de care zice si @schiorean.
Care sita, dupa prima folosire am pus-o deoparte si am uitat de ea... era genul care cere prea multa cafea, ca si asta de la ecocapsule.
A venit separat sita asta, nu exista loc in cutia standard sa mai pui inca una, plus ca era trasa in tzipla cutia.
Nu stiu daca acum au re-facut aranjamentul, sa faca loc la doua site.

Reply
Ar trebui sa tinem undeva un index cu toate setupurile posibile gen ce sita de dus (originla, ims, ?), ce portafiltru np (original 1 conic , original 2, ims, pavoni, ?) ca de fiecare data cand revin pe topic dupa o pauza de cateva luni nu mai stiu care e trendul  Smile

Reply
Mmm... nu stiu daca e cazul, tocmai pentru ca s-au cam asezat apele...

Modarea de dus cu Pavoni/IMS care sa intre in cos dupa mine nu renteaza, un mesh screen modelul cel mai gros/greu, de 1.7-2mm face fix acelasi lucru. Adica tine patul de cafea sa nu se umfle.

La site cam la fel... nu sunt multe alegeri... le enumeri in 2 randuri:
- pe 53 originalele care vin cu Mirage, si alte modele cu buza de 60 mm care sa incapa fara pilire suplimentara nu prea exista, cele de la IMS nu incap, au 62-65mm. Ar mai fi sitele pentru noul sistem Gaggia de 53mm, si acelea tot 60 mm au exterior, dar n-am incercat pentru ca au gauri multe deci cer cafea de la 18 grame in sus, nu e ce vreau eu. Am dat una exemplu 2 pagini in urma, aici
- pe 51 merg cam toate... mai curand faci lista cu cele pe 51 care nu merg Smile
Asa ca alegi dupa ce cantitate vrei sa prepari, si dupa buget.

Reply
Cred că am dat lovitura.
Haideți să vă spun.
Mai întîi set-up-ul:
față de dotările din fabrică, am înlocuit sita duș, respectiv coșul presurizat cu sita duș IMS, respectiv coșul nepresurizat cu diametrul interior de 51 mm. Am povestit despre ele în postări anterioare, iar înainte de mine a făcut-o de mai multe ori Alin, care le-a folosit și el o vreme.
Hîrtie de filtru decupată dintr-un filtru Mellita de 4, unul așezat pe fundul coșului, altul deasupra pucului.
Am folosit 17 grame de cafea rîșnită foarte fin, după părerea mea, borderline ca pentru cafeaua turcească(6 click-uri din 48 ale unei rîșnițe Graef MCM12).
Am folosit 75 de grame de Bucovina adusă la punctul de fiebere, termometrul (analogic) al fierbătorului (cu gît de lebădă) arăta 100°C.
Am dat la pompă pîn-au apărut primele picături, m-am oprit, am numărat în gînd pînă pe la 15 și am reluat, în ritm susținut dar avînd grijă să permit pistonului să facă cursă completă, fără să i-o scurtez eu.
Am oprit pomparea la primele semne de pierdere ale presiunii. Am deșurubat capacul și-am oprit astfel picurarea.
Am scos păhărelul cu espresso și l-am înlocuit cu capacul ca de termos al Mirage-ul-ul, care poate fi folosit și ca păhărel, am înșurubat la loc capacul pompei și-am reluat pomparea pînă n-a mai ieșit nimic.
Espresso-ul: cremos și gustos, unul dintre cele mai bune din cele gustate de mine.
Pucul: biscuit perfect.

Cîteva considerațiuni, acum.

Cred că ceea ce a contat cel mai mult a fost gradul de rîșnire. Am și spus mai devreme, eram la granița teritoriului de rîșnire pentru cafea la ibric, m-am și temut că blochez pompa.
Dar nu prea aveam loc de întors, rîșnită la 9 obțineam o pișonella fără pic de spumă, nu rea la gust, ce-i drept, cumva asemănătoare cu un shot la aeropress. Așa că am coborît dintr-o dată cu 3 click-uri, am apreciat că o modificare incrementală nu-mi va oferi mare lucru în plus.
Dintre hîrtiile de filtru, apreciez că utilitate mai mare are cea de deasupra puck-ului, v-am spus că dușul IMS, din cauză că intră în coș, stropește cafeaua puternic și formează cratere care pot reprezenta tot atîtea puncte de minimă rezistență.

Preîncălzire sau nu? Ei bine, nu am preîncălzit boilerul. Și, judecînd după rezultat, dpdv estetic și gustativ, nu cred că obțineam un gust sesizabil(de mine) semnificativ îmbunătățit. Cred că preîncălzirea este deja în zona de diminished returns, la acest mic aparat, cel puțin.

Cîteva cuvinte despre cafea, acum. Am folosit o cafea relativ ieftină, de supermarket(Kaufland), chipurile o Columbia "de-a lor" (gama Favorites), la pungă de 500 grame, prăjită medium, spre finele lui Sep.
Trebuie să vă fac o mărturisire. Nu prea m-am împăcat cu cafeaua prăjită artizanal, gustul ei acrișor nu mă deranjează, dar nici nu mă dă pe spate. Eu, ca și Alin, oameni de 50 +, avem nostalgiile noastre ceaușiste, vrem o cafea care să aibă note de ciocolată amară, caramel (și nu prea rezonăm cu notele fructate/acide), vrem o cafea la care mirosul de proaspăt rîșnit să se regăsească în gust, dacă înțelegeți ce vreau să zic.
De aia nici nu prea l-am înțeles pe el cînd făcea experimente după experimente cu cafele scumpe cînd ar fi putut să încerce niște Fortuna Rendez-Vous sau, hai, niște Fortuna Meridian, care sînt, după părerea mea, unele dintre cele mai bune cafele de supermarket, atunci cînd sînt proaspăt prăjite. Și găsești foarte proaspăt prăjită la Metro, Selgros și ocazional, prin Carrefour sau Auchan.

Reply
Ideea este că da, se poate obține, după cîteva experimente, un espresso redutabil cu acest apărățel.
Ceea ce se știa deja, n-am făcut cine știe ce mare descoperire.

Reply
Eu sunt 60+ si tocmai ca nu suport amareala ... mi-a ajuns o juma de viata de cafea amara pana sa vina 3rd wave.
Alin deja s-a "confesat" el bea cu zahar si lapte, matale cum bei ce extragi dupa cum ai descris mai sus ?
O paranteza... sincer cred ca ce ti-a salvat extractia a fost tocmai faptul ca masina era rece... a mai compensat amareala care ar fi iesit din macinatura "ca de ibric". Ce te faci insa cand va trebui sa prepari doua ? Ghinion... la a doua masina va fi calda !

Daca tot am ajuns la confesiuni, sa va zic la ce solutie am ajuns eu... poveste e lunga asa ca sar direct la concluzii.
Ca sa scap de amareala, tocmai macinatura ca de ibric e de evitat.
Doar ca in acest caz pucul nu mai opune destula rezistenta, si curge prea rapid chiar si la 16g.
Hartia de filtru pe fundul sitei e o frectie, nu opune nici aia rezistenta suplimentara.

Dupa multe experimente, si o intamplare fericita care mi-a scos in cale o sita unica, din care in sfarsit am putut incepe sa obtin extractii pe gustul meu, am inteles ca solutia ca sa capat mai multa rezistenta la curgere fara sa micsorez macinatura, este un numar mai mic de gauri.
Rationamentul mi-a fost recent confirmat de sitele atipice ale celor de la BIT, care au modele si de 8-10g, fara sa fie conice, dar la care suprafata perforata este sub 1/3 din fundul unei site normale, in rest fiind tabla solida, usor curbata, nu conica, cum se vede mai jos.

Asa ca am inceput sa experimentez cu diverse scheme de mascare a sitelor care au venit cu Mirage, atat cea presurizata cat si cea NP, pana cand am gasit numarul de gauri care sa imi dea curgerea (si gustul) care le doream, si care nu au nici o legatura cu un espresso clasic italian. Cafelele mele nu au crema, apropo...
De fapt si cei de la BIT isi descriu creatiile in termeni foarte pomposi si exotici... "a specialty coffee new designed single filter basket. ...a "Free-Style" Single Espresso Basket... studied to perform well with 90+ coffees, small batches, HI-Doses, Super Fresh coffee, Light roasted coffee... IT''s NOT for everyone, be prepared to play with it."

Si acum o deziluzie... cele de mai sus se refera la sitele de Mirage si atat... care de vreo 2 luni le folosesc in leverul chinezesc pe care il laud in topicul dedicat... Mirage nu a mai vazut apa de cand am trecut pe masina aia... sorry, guys...

That's all folks... for now Tongue

Reply
Care...Levăr chinezesc?
Că mă făcuși curios.

PS. Dacă apa "rece" mi-a salvat extracția, fie și-așa. Experimentul e repetabil, nu fac două shot-uri în succesiune rapidă. Și chiar de-aș face, e mai ușor să răcesc cilindrul, decît să-l încălzesc, e suficient să-l clătesc nițel, la robinet.

Reply
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid220373

Nu sunt singurul care face referinte la postarii proprii din alte topice.
Te duci la profilul userului si cauti in postarile recente, daca nu ti se raspunde, unii intra online mai rar.
Pe cand era TapaTalk celor care il aveau instalat le venea pe telefon cand au fost interpelati.

(07-10-2025, 21:08)Palpatine Wrote: PS. Dacă apa "rece" ...

Chiar ca a fost "rece", am facut socoteala undeva in topic in trecut...
Camasa de inox are 50 grame, iar inox-ul are capacitatea calorica jumatate din ce a apei.
Asta inseamna ca un gram de apa mai calda cedeaza energie ca sa incalzeasca 2 grame de inox mai rece cu aceasi temperatura cu care s-a racit apa.
Asta inseamna ca daca torni 100 ml/grame de apa, ca sa se realizeze echilibrul apa va ceda de 4 ori mai putine grade decat va creste temperatura celor 50 grame de inox. Deci echilibrarea termica va fi cam pe la 80 grade, la 1/4 intre temperatura ambianta, sa zicem 20 grade si 99 grade cat ar avea apa fiarta.
Dupa care va mai scadea cateva grade cand introduci pompa, si ea rece, n-am cantarit tubul ei sa vad cate grame are Tongue
Care ar fi deranjul ca sa pui rezervorul, cu gura in jos, deasupra ibricului in care fierbe apa ? Confused

Reply
(07-10-2025, 19:41)Palpatine Wrote: Cred că am dat lovitura.
Haideți să vă spun.
Mai întîi set-up-ul:
față de dotările din fabrică, am înlocuit sita duș, respectiv coșul presurizat cu sita duș IMS, respectiv coșul nepresurizat cu diametrul interior de 51 mm. Am povestit despre ele în postări anterioare, iar înainte de mine a făcut-o de mai multe ori Alin, care le-a folosit și el o vreme.
Hîrtie de filtru decupată dintr-un filtru Mellita de 4, unul așezat pe fundul coșului, altul deasupra pucului.
Am folosit 17 grame de cafea rîșnită foarte fin, după părerea mea, borderline ca pentru cafeaua turcească(6 click-uri din 48 ale unei rîșnițe Graef MCM12).
Am folosit 75 de grame de Bucovina adusă la punctul de fiebere, termometrul (analogic) al fierbătorului (cu gît de lebădă) arăta 100°C.
Am dat la pompă pîn-au apărut primele picături, m-am oprit, am numărat în gînd pînă pe la 15 și am reluat, în ritm susținut dar avînd grijă să permit pistonului să facă cursă completă, fără să i-o scurtez eu.
Am oprit pomparea la primele semne de pierdere ale presiunii. Am deșurubat capacul și-am oprit astfel picurarea.
Am scos păhărelul cu espresso și l-am înlocuit cu capacul ca de termos al Mirage-ul-ul, care poate fi folosit și ca păhărel, am înșurubat la loc capacul pompei și-am reluat pomparea pînă n-a mai ieșit nimic.
Espresso-ul: cremos și gustos, unul dintre cele mai bune din cele gustate de mine.
Pucul: biscuit perfect.

Cîteva considerațiuni, acum.

Cred că ceea ce a contat cel mai mult a fost gradul de rîșnire. Am și spus mai devreme, eram la granița teritoriului de rîșnire pentru cafea la ibric, m-am și temut că blochez pompa.
Dar nu prea aveam loc de întors, rîșnită la 9 obțineam o pișonella fără pic de spumă, nu rea la gust, ce-i drept, cumva asemănătoare cu un shot la aeropress. Așa că am coborît dintr-o dată cu 3 click-uri, am apreciat că o modificare incrementală nu-mi va oferi mare lucru în plus.
Dintre hîrtiile de filtru, apreciez că utilitate mai mare are cea de deasupra puck-ului, v-am spus că dușul IMS, din cauză că intră în coș, stropește cafeaua puternic și formează cratere care pot reprezenta tot atîtea puncte de minimă rezistență.

Preîncălzire sau nu? Ei bine, nu am preîncălzit boilerul. Și, judecînd după rezultat, dpdv estetic și gustativ, nu cred că obțineam un gust sesizabil(de mine) semnificativ îmbunătățit. Cred că preîncălzirea este deja în zona de diminished returns, la acest mic aparat, cel puțin.

Cîteva cuvinte despre cafea, acum. Am folosit o cafea relativ ieftină, de supermarket(Kaufland), chipurile o Columbia "de-a lor" (gama Favorites), la pungă de 500 grame, prăjită medium, spre finele lui Sep.
Trebuie să vă fac o mărturisire. Nu prea m-am împăcat cu cafeaua prăjită artizanal, gustul ei acrișor nu mă deranjează, dar nici nu mă dă pe spate. Eu, ca și Alin, oameni de 50 +, avem nostalgiile noastre ceaușiste, vrem o cafea care să aibă note de ciocolată amară, caramel (și nu prea rezonăm cu notele fructate/acide), vrem o cafea la care mirosul de proaspăt rîșnit să se regăsească în gust, dacă înțelegeți ce vreau să zic.
De aia nici nu prea l-am înțeles pe el cînd făcea experimente după experimente cu cafele scumpe cînd ar fi putut să încerce niște Fortuna Rendez-Vous sau, hai, niște Fortuna Meridian, care sînt, după părerea mea, unele dintre cele mai bune cafele de supermarket, atunci cînd sînt proaspăt prăjite. Și găsești foarte proaspăt prăjită la Metro, Selgros și ocazional, prin Carrefour sau Auchan.
Ma bucur ca ai reusit.
Aveam aceeasi rutina pa Staresso. In plus foloseam si preincalzirea la aburi. Pentru mine, totul a fost in zadar. Obtineam espresso frumos cu spuma, puk uscat, dar gustul nu era ce imi doream. Pentru mine , espresso obtinut era prea concentrat si acru.
Ca si tine, caut inca acel gust echilibrat, nici amar dar nici acru. Am crezut ca am temperatura prea scazuta in Staresso, asa ca am renuntat la el si am cumparat un levier Arin . Surpriza a fost cand am constatat ca nu am scapat de gustul acru, acid. Am incercat si cu carbuni, dar amareala a fost si mai neplacuta ptr papila mea. Am ajuns la concluzia ca nu sunt facut ptr espresso .O rezolvare a fost sa beau espresso cu lapte. Asa am ajuns folosesc un Delonghi ECP pentru ca este ieftin si poate face si lapte frotat. Beau un espresso ciudat, mai lung 60 gr din 16 gr tras in 30 secunde cu 5 sec preinfuzie.
Beau cafeaua cu lapte dar fara zahar. acasa , iar la lucru fara zahar si fara lapte.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Alin, să încerci și cafele boabe "de supermarket", dar proaspăt prăjite(sau, mă rog, proaspăt ambalate).
Ți-am dat două exemple mai sus, din gama Fortuna, la care te uiți la data expirării, ce trebuie să fie cît mai aproape de 12 luni în viitor.
Mare lucru n-ai de pierdut, cu toată inflația sînt mult mai accesibile ca preț celor prăjite artizanal.
Merçi pentru încurajări.

Reply
Și încă un pont, tot pentru Alin, care fuge de gustul acru și nu se sfiește să pună zahăr în cafea:
Atunci cînd prepari cantități mai mari de cafea, prin metode cum ar fi French Press, Chemex sau V60, decantează cafeaua într-un ibric mare, pune înăuntru o linguriță rasă de zahăr brun(eu am obținut rezultate mai bune cu zahăr din nucă de cocos, de exemplu), amestecă bine, dă în clocot și apoi las-o pe foc mic 9-10 minute.
Prin fierbere prelungită, se pierd notele florale, aciditatea dar încep să devină pregnante notele afumate, ciocolata amară, caramelul.
Cafeaua devine mai "aromată", în sensul vechi al cuvîntului.

Știu că n-are legătură cu topicul, promit că nu mai revin.

Reply
Se cere topic nou... "modalitati de torturare a cafelei din orientul mijlociu si balcani" Tongue

Reply
Sa revenim, am tras un shot de Milky Way , 18g in 42g out, macinat la 35 . A iesit foarte bun , aproape de gustul pe care il caut , o aciditate usoara , mult mai scazuta fata de Amandin, dar mai putin complex in arome. Sitele de la Staresso sunt pe drum, abia astept sa le testez. Garnitura de la pompa ..e pe duca , cred ca trebuie sa fii foarte atent cand insurubezi .

Reply
A venit sita de la Staresso , cea cu logo pe ea si oarecum diferita fata de cea prezentata la ecocapsule sau pe Amazon : 
[Image: 20251017-150850.jpg]

[Image: 20251017-150854.jpg]

[Image: 20251017-150858.jpg]

Pare foarte bine facuta iar acum incepe curba de invatare :) . Diseara sau maine sper sa am timp sa trag un shot si va spun ce iese.

Reply
Cu ce e diferita? Confused Huh
Same f...in' big hole 6xx count in the ...ss... care te forteaza fie sa pui cafea cum "ca la majorat", e trendu acum, +18g pentru cine nu se prinde, fie sa o macini sa iasa toata amareala din ea, daca vrei cantitati mici. Angry
Nu schimba nimic faptul ca e aproape dreapta/cilindrica si nu mai are conicitatea aia mica de la mijloc in jos, ca cea furnizata initial de staresso.
Oricum zona aia conica era plina cu cafea si nu ajungea tamperul la ea decat daca aveai sub 14 grame.

Reply
[Image: et06zHz.jpeg]
o sita asemanatoare dar de 51 / 60 mm ar fi mai ok ? nu se gaseste sa se potriveasca la Staresso ?

[Image: JFwaOor.jpeg]

Reply
(17-10-2025, 19:17)renatoa Wrote: Cu ce e diferita? Confused Huh
Same f...in' big hole 6xx count in the ...ss... care te forteaza fie sa pui cafea cum "ca la majorat", e trendu acum, +18g pentru cine nu se prinde, fie sa o macini sa iasa toata amareala din ea, daca vrei cantitati mici. Angry
Nu schimba nimic faptul ca e aproape dreapta/cilindrica si nu mai are conicitatea aia mica de la mijloc in jos, ca cea furnizata initial de staresso.
Oricum zona aia conica era plina cu cafea si nu ajungea tamperul la ea decat daca aveai sub 14 grame.

Am tras 2 shoturi, ambele rasnite prea grosier se pare . Mai incerc si maine . Am avut si 2 zone de channeling ,altfel , extractia destul de uniforma si gustul bun , dar pompa am simtit-o ca lucreaza la jumatate, cel mult ,fata de sita presurizata. Trebuie sa mai scad 5 click-uri cel putin, am ajuns la 32 si nu pare ce trebuie desi vizual arata bine macinatura . Maxim vreo 15 secunde extractia ..asta ca am tras eu de timp :) .

Reply
Am rasnit mai fin si am crescut doza la 20gr , curgerea a fost de manual, nu asa de multa crema ca la sita presurizata dar gustul a fost departe de ceva bun : acru si amar in acelasi timp. Dpmdv trebuie sa rasnesc si mai fin, dar ce se va intampla cu gustul? Help!  Cry

Reply
La mine, se pare ca este invers.
Pentru a scapa de acru a trebuit sa rasnesc mai mare si sa reduc doza la15 grame ca altfel nu mai incapea in sita.

(11-10-2025, 14:05)Palpatine Wrote: Alin, să încerci și cafele boabe "de supermarket", dar proaspăt prăjite(sau, mă rog, proaspăt ambalate).
Ți-am dat două exemple mai sus, din gama Fortuna, la care te uiți la data expirării, ce trebuie să fie cît mai aproape de 12 luni în viitor.
Mare lucru n-ai de pierdut, cu toată inflația sînt mult mai accesibile ca preț celor prăjite artizanal.
Merçi pentru încurajări.
Am incercat. Cafeaua prea prajita imi da un gust prea amar. Nici asa nu imi place ptr ca eu nu pun zahar in cafea. Solutia nu cred ca este asta. Am inceput sa am rezultate mai bune rasnind mai grosier si reducand doza la 15 grame. Am redus mult aciditatea. Voi praji mai mult spre medium si sper deja la rezultate bune.

Reply
E contrara legilor... firii Smile ... ce numesti solutie la acru. Confused Huh
Macinat mai grosier si doza mai mica nu poate fi decat subextractie... care de regula este acida.
Si la Mirage macar ai mai putea compensa cu o presiune mai mica, pompat mai lent, dar nu cread ca vorbesti de o extractie pe Mirage, ca nu il mai ai, asa ca nu stiu cu ce il poate ajuta pe Sorin o astfel de solutie...

Reply
4 click-uri mai jos si 20gr, alta cafea dar acelasi grad de prajire conform pungii ...s-a cam bombat sita  Biggrin , acelasi grad de rasnire si 18gr , fara WDT cu tapping usor pe margine ,  ceva mai bine dar tot prost + channeling . Se simte clar lipsa WDT-ului si distributia proasta. M-am plictisit ...incerc mai tarziu un 20gr si 2 click-uri mai sus .

Pentru comparatie sunt 9 click-uri mai jos fata de sita presurizata cu Milky Way si 7 click-uri mai jos cu Amandine. Am crescut totodata de la 16gr la 18 sau 20gr. Ceva e diferit si intre cele 2 cafele , chiar daca au acelasi grad de prajire - am observat asta atat pe sita presurizata cat si pe cea nepresurizata. Sunt la 28click-uri , ceea ce mi se pare foarte fin , urc la 30 si vedem ce o sa iasa.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)