Ambele cutii sunt acelasi lucru.
Exista si in tara chestii similare, chiar mai ieftine, dar fara afisaj:
https://www.optimusdigital.ro/ro/electro...e-5-a.html
Varierea vitezei tamburului, in sine e utila, daca nu afecteaza alte functionalitati.
Mai important as zice ca e util sa intelegem la ce ajuta schimbarea vitezei, mai exact scaderea, in cazul acestei masini.
Nu este cazul obtinerii unei prajiri mai uniforme, sau un transfer mai bun al caldurii, ca la un tambur clasic, unde chiar exista un tuning al rpm-ului... ci doar pentru diminuarea numarului boabe arse, carbonizate.
Acestea apar datorita miscarii prea saltarete a boabelor la viteza din fabrica.
Situatia acum este ca in tambur avem miscare de tip "cataracting", conform stadiilor de mai jos:
Ideal ar fi sa o reduci pana la stadiul de cascading.
Acele varfuri care se desprind din gramada principala si sar in sus, ajung pe lampa, si le vei gasi in tava arse carbune.
Exista video-uri pe FB-ul de Skywalker, unde se vede clar cum sar boabele in sus, dar le poti vedea si la tine daca te uiti prin deschizatura de incarcare, se vad clar la lumina lampi cum sar in sus ca popcorn-ul.
Nu sunt mai mult de 4-5 boabe la o prajire, dar cei mai pretentiosi ar putea spune ca arderea lor va altera gustul la toata sarja.
M-am jucat si eu cu asa ceva si pana la urma l-am lasat pe direct.
Apare dezavantajul mai important ca la turatia la care nu mai scare nimic, cam pe la 40 rpm, scade cuplul asa de mult ca te posti trezi ca se blocheaza tamburul daca ai boabe mai mici care intra prin fantele decupate in el.
Daca e sa o faci ca lumea, atunci pui din start un motor cu raport mai mare la angrenaj, adica mai lent, in plaja 40-50 rpm.
Raportul mai mare aducand si avantajul ca il face si mai potent, spre deosebire de reducerea tensiuni, care il vlaguieste.
PS: orice analogie referitoare la turatia tamburului cu masinile cu tambur adevarate, comerciale, va fi eronata.
Acolo nu exista o lampa fierbinte in interiorul tamburului si cerintele sunt altele, ca sa ai cat mai multe boabe in aer, intr-o stare de levitatie permanenta, contact maxim cu aerul si minim cu tamburul, care e incins.
Aici tamburul e doar o metoda de amestecare, si e mai rece decat boabele.