O sa incerc sa fiu cat mai simplist in explicatii, ca sa nu te pierzi in detalii. Am scris mai mult ca sa fie un topic folositor si altor useri. Unele pasaje sunt luate dintr-un email recent catre un user care m-a rugat sa-i explic cumva acelasi lucru.
Asadar, in mare, espressoarele pe care le poti cumpara se impart in 3 mari categorii:
- SBDU - inseamna un singur boiler, de obicei de maxim 500 ml, care este folosit atat pentru espresso cat si pentru aburi daca vrei sa spumezi laptele pentru capuccino. Avantajul consta in pret (vezi Gaggia Classic, Lelit PL41TEM) incalzirea rapida si spatiul mai mic ocupat precum si lucrul mai facil cu ele daca esti concentrat mai mult pe espresso. Dezavantajul ar fi faptul ca atunci cand vrei aburi, acelasi boiler care a intretinut o apa de 94 de grade celsius sa zicem, va trebui sa o infierbante la peste 100 pentru a o transforma partial in aburi. Acest lucru necesita anumiti timpi de asteptare intre operatiuni (de obicei un minut), iar daca vrei sa faci din nou un espresso trebuie sa astepti revenirea temperaturii apei la 94 de grade. Un alt dezavantaj ar fi faptul ca pe parcursul extractiei se pierd multe grade de temperatura a apei, stiut fiind ca in espresso urmarim stabilitatea termica. SBDU cu E61 pierde mai putine grade, dar costul sau te impinge spre posibilitatea achizitionarii unui espressor din categoria superioara, HX.
- HX - aici lucrurile sunt pe cat de simple pe atat de complicate. Pe forum am discutat tehnic
aici si
aici. Practic, apa venita din rezervor sau de la conducta de apa daca esti legat la retea, este pompata intr-un cilindru aflat in mijlocul boilerului, de unde pleaca mai departe spre grup. Cilindrul cu pricina, stand in apa fierbinte a boilerului va prelua si el temperatura sa, apa proaspata amestecandu-se cu apa fierbinte. Practic ai simultan si aburi instant pentru spumarea laptelui (din boilerul incins) si ai si apa pentru espresso (datorita trecerii prin acel cilindru). Cu un grup E61 in fata, obtii stabilitatea termica mult dorita, fara PID, instrument care reprezinta un
subiect controversat din cate se pare, aplicat pe HX. Sau cel putin trebuie inteles rolul sau foarte bine, pentru ca sonda de temperatura nu sta direct pe apa de extractie ci in boiler. Gasesti in link mai multe explicatii. Provocarea la HX este sa lasi apa sa curga (flush) timp relativ indelungat, pana cand temperatura din grup se stabilizeaza, iar peste cafea nu mai vine apa clocotita, incalzita fiind indirect de apa din boiler. Radudani precum si alti useri, au explicat mereu detaliat aceste teme, daca ai rabdare sa citesti prin link-urile sugerate. In general cam 15 secunde de flush reprezinta o medie a timpului necesar pentru a ajunge la o temperatura adecvata. Doar ca nu stii care este aceasta temperatura, de aceea mr. Eric din US este "zeul" pasionatilor de HX-uri, pentru ca a implementat pe grupul E61
un termometru simplu de montat care citeste temperatura la iesirea din grup, asadar o masuratoare mai exacta decat PID-ul. Costa cam 4-500 lei in afara si usureaza enorm munca unui HX. Un articol popular, explicit si nu foarte greu de parcurs
gasesti pe Home Barista.
Ca si preturi, HX-urile cu E61 pleaca de la 920E (Expobar Office Leva), se inmultesc variantele pe la 1100E si se tehnologizeaza cu PID pe la 1500-1700E.
- DB - aici treaba e mai simpla - ai doua boilere, unul pentru espresso, altul pentru aburi, ambele controlate electronic si direct, prin PID (termostat electronic). Pentru economie de energie se poate dezactiva boilerul de aburi cand vrei. Simplitatea aceasta aduce avantaje certe, pentru ca ai PID direct pe boiler si poti controla mai usor totul, cafeaua avand un gust la 90 de grade si altul la 96 de grade (ca un exemplu). Boilerele sunt de obicei suficient de mari pentru o stabilitate buna a temperaturii si indeajuns de mici incat sa nu tina incalzirea o ora, doar e semiprofesional casnic! Insa nu numai boilerul se incalzeste ci tot ansamblul, inclusiv grupul. Grupul E61, caci despre el vorbim, ajuta mult si la preinfuzie, prin constructia sa. Sunt clipuri pe youtube mai edificatoare -
http://www.youtube.com/watch?v=K3IUqHdEkR0 Totodata, grupul E61 va prelua apa ce vine din boilerul de extractie si va fi punctul central al stabilitatii termice. Cel mai accesibil DB cred ca ar fi acel Lelit PL60T/PlusT insa nu are grup E61 si boilere sunt cam mici. Asa ca meritele internationale pentru cel mai bun raport pret/dotari sunt ale lui Expobar Office Leva DB (cunoscut in USA si pe forumuri ca Expobar Brewtus IV -
https://www.youtube.com/watch?v=K3IUqHdEkR0 ). In Romania ajunge pe la 1300 de Euro la importator, cu
reducerile forumului. Mai departe, urmatoarele DB-uri se duc spre 2000 - 2200E, ceea ce depaseste bugetul tau.
In orice varianta, grupul (partea unde se infileteaza portafiltrul) aduce un mare plus daca este de tip E61, caci cele 5kg de cupru si complexitatea constructiei, duc la o stabilitate termica de invidiat. Totusi, pe SBDU cu E61 ajungem la un pret cam mare, asa cum spuneam, fiind deja in zona HX, un espressor mult mai complex.
De exemplu, in cazul Lelit despre care vorbeai, ca si diferenta in ceasca, un HX de tipul PL62 cu grup E61
http://espresso.lelit.com/modello/pl62/ va aduce o diferenta mult mai mare fata de un Dual Boiler fara grup E61 cum este PL60PlusT
http://espresso.lelit.com/modello/pl60plust/ , chiar daca nu are PID. PID-ul ajuta la setarea unei temperaturi de plecare exacte si la recuperarea mai rapida intre shot-uri, insa mentinerea pana la finalul celor 25 de secunde de extractie a aceleiasi temperaturi tine de masivitatea componentelor, constructia aparatului si mai ales grupul de erogare. Pe Lelit PL60 avem de a face cu un grup clasic, ceva mai solid decat la espressoarele mici, insa pe Lelit PL62 avem grup E61... Dar daca vrei HX, cand ai Expobar Office Leva la 920E, e greu de justificat diferenta pana la un HX de 1100E si deja te apropii mult de DB, espressor care pentru cineva la inceput de drum pare mult mai tentant decat HX-ul, desi realitatea este mai complexa, asa cum s-a tot dezbatut
La capitolul rasnita, raman consecvent pe Vario, avand in vedere bugetul tau, pentru ca este cea mai adaptata si usor de folosit rasnita casnica, in paralel cu retentia mica (0.7g), calitatea buna a macinaturii, reglajele mai mult decat suficiente, curgerea verticala nu prin canale oblice. 1700 de lei cat costa cu tot cu reduceri, nu este un pret mic, dar este foarte greu sa gasesti alternative clar mai bune la preturi mai mici. Pe Google o poti studia in voie, in tone de review-uri si pareri, cu bune si rele. Peste Vario, apar variante interesante pe la 6-700E, care in mod sigur o depasesc.
Tamperul ti-l recomand Concept Art Knock, inelul de cauciuc salvand multe pucuri de la crapare, cel putin in cazul meu. Manerul dinamometric e mereu binevenit (desi cam scumpulet), dar si cel normal e ok.
Analizeaza bine, asta e cel mai important, sa stii ce cumperi si revino cu intrebari pana iti lamuresti toate necunoscutele.