15-11-2013, 21:46
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
|
HX cu grup E61 si termometru Eric sau HX cu PID?
|
(15-11-2013, 18:26)nickso Wrote: Am avut, o perioada, sonda de nivel mai ridicata, pentru a avea mai multa apa in boiler (apa fierbinte mai multa, inertie termica mai mare, abur mai puternic). Aburul a fost mai puternic (dar si mai ud)...in schimb apa de extractie era mai rece...la flush-ul initial fierbea foarte putin sau deloc. Acum nu am timp sa caut dar am impresia ca transferul termic este mai bun in portiunea de abur...revin mai pe seara...da:
(16-11-2013, 16:50)nickso Wrote: Eu vad aburul ca pe energia apei care vrea sa iasa...iar suprafata apei este poarta prin care iese...dar o sa incerc sa gasesc o explicatie care sa ma lamureasca.
(23-02-2014, 19:31)nickso Wrote: :) dap...a gasit-o, insa la temperatura constanta, ceea ce nu e cazul nostru. Iar cea cu temperatura variabila se refera la un gaz ideal...asa zice wikipedia, pt ca eu, desi partea cu pv=ct o stiam, restul detaliilor le-am facut uitate.
Exprimarea mea plastica se referea la influenta suprafetei libere a apei asupra debitului de abur...stiu ca trebuie sa fie o lege si pentru asta, dar nu am mai cautat-o.
(23-02-2014, 20:30)quahwek Wrote: Legat de suprafata, tocmai asta am vrut sa spun, nu are nicio importanta! Presiunea si temperatura conteaza.
(23-02-2014, 20:55)nickso Wrote:(23-02-2014, 20:30)quahwek Wrote: Legat de suprafata, tocmai asta am vrut sa spun, nu are nicio importanta! Presiunea si temperatura conteaza.
Din pacate nu am cunostintele necesare sa pot sustine ceea ce imi spune intuitia. De aceea am si ridicat problema...
(23-02-2014, 21:14)quahwek Wrote: ... într-un sistem închis parțial umplut cu lichid ...
(23-02-2014, 21:20)nickso Wrote:(23-02-2014, 21:14)quahwek Wrote: ... într-un sistem închis parțial umplut cu lichid ...
Asta nu inseamna lipsa transferului de masa? in cazul nostru exista....
(16-11-2013, 16:23)radudani Wrote: ... fierberea se intampla simultan in intreaga masa de apa din boiler, cand presiunea scade din starea de saturatie, sau cand se reface aceasta stare prin incalzire; n-as vedea o diferenta in debitul aburului in marimea suprafetei de contact intre apa si abur ci mai ales, in volumul de apa efectiv: cu cat e mai multa apa, cu atat va fi mai 'puternic' si mai 'steady', aburul;
suprafata ar putea influenta calitatea aburului (continutul de apa in abur), datorita acelui strat de interfata umed, care daca e prea aproape de orificiul de iesire al aburului, da un abur ud
(23-02-2014, 20:30)quahwek Wrote: ...Legat de suprafata, tocmai asta am vrut sa spun, nu are nicio importanta!da, bineinteles...
(24-02-2014, 13:34)radudani Wrote: insa ma intereseaza, de ex., ciclul de incalzire comandat de pstat, cu histerezisul sau (0,05-0,2 bar), si de la ce valoare a oscilatiei de presiune, devine simtita influenta asupra profilului de temperatura in extractie; toate acestea pe un domeniu de variatie a reglajului pstat (adica, ceva intre 0,95-1,25 bar presiune maxima atinsa);Parerea mea este ca datele tehnice/calitatea presostatului, regulatoarelor si alte alea tin foarte mult de producator si secretul masinăriilor sale, asa ca nu pot sa fac decat supozitii, ceea ce nu doresc. La bezzera am vazut part list-ul pieselor astea si am obs.ca sunt mai toate OEM.
folosind determinarile respective se poate argumenta ca un PID este justificat sau nu, in locul, sau in complementarea pstat-ului;
si-acum, c-am alunecat in tema asta: la Magica, oscilatia de temperatura din boiler, in regim idle, se simte pe tubul superior al termosifonului, pana aproape de grouphead (cca. 0,6C), iar in grup, la nivelul sondei, dispare complet; asa ca, efectul e acelasi fie prin mentinerea constanta a mediei temperaturii in boiler (pstat), fie prin mentinerea constanta a temperaturii in boiler (PID);
sigur, sunt altele argumentele in favoarea folosirii unui PID pe incalzirea boilerului la o masina HX;
dar sa ramanem la temperaturi si HX-uri cu E61...
(24-02-2014, 17:41)Lyvyoo Wrote: un DB cu PID si termometru Eric pe grup
(03-04-2014, 21:35)Lyvyoo Wrote: ...PID_ul pe HX nu este pentru precizia temperaturii (caci sonda de la care primeste informatii se afla in boiler, iar apa ta nu vine din boiler) ci pentru reglajul mai simplu al presostatului, astfel incat timpul de flush sa fie mai mic, in acord cu scaderea presiunii de aburi...da, PID-ul ofera fata de presostat, un reglaj comod al temperaturii, respectiv presiunii din boilerul masinii HX, pe langa alte avantaje mai marunte;
(04-04-2014, 02:23)Lyvyoo Wrote: ...chiar nu are niciun delay semnificativ acest termometru...
(04-04-2014, 13:20)nickso Wrote: Tva la peste 10 euro si tva+taxe vamale la peste 150...(valorile sunt aproximative...nu mai tin minte sigur).acum am vazut cele de mai sus: