12-07-2016, 21:16
@radudani: constat ca am ales sa prajim exact aceeași cafea, deci a fost inca un set de 2 cafele identice prăjite diferit :)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
|
Sesiune cupping
|
(12-07-2016, 21:16)Liviu.Mihu Wrote: constat ca am ales sa prajim exact aceeași cafea, deci a fost inca un set de 2 cafele identice prăjite diferit [Image: smile.gif]
(12-07-2016, 22:21)radudani Wrote: uite, asta ar fi o comparatie de facut, daca mai sunt ramasite din cele 2 mostre!s-ar putea compara la nivel de aspect/uniformitate. Pentru ca mai departe, cel mai probabil am prajit la niveluri diferite, ceea ce reduce evaluarile la preferintele personale. Desigur si nivelul de reproductibilitate are trebui sa fie mai bun cu Huky.
si sigur, oricat as 'promova' eu prajitul cu hotgun-ul ca metoda de a apropia si intelege homeroasting-ul, o prajire cu Huky500 trebuie sa scoata mai mult din boabe decat cea cu hotgun-ul!
(13-07-2016, 09:48)Liviu.Mihu Wrote: ... Tinand cont de rigurozitatea aproape obsesiva (intr-un sens bun) a organizarii, cred ca analiza datelor finale/respectiv modul de notare/clasare merita imbunatatit un pic.
- Evaluatorile sunt destul de consistente ca si ordine, dar inconsistente ca si valori absolute intre diversi evaluatori. Acest lucru se datoreaza lipsei unei referinte comune asupra a ceea ce inseamna 0 (sau 80 sau 90). Pur si simplu unii au fost mai generosi si altii mai zgarciti, dar pastrand o oarecare ordine a preferintelor. Acest lucru pare perfect normal, atata vreme cat s-a mai spus anterior ca gustul nu e matematica.
(13-07-2016, 09:48)Liviu.Mihu Wrote: ... Ca urmare, in conditiile neideale in care nu toti evaluatorii pot gusta aceleasi cafele, propunerea mea de clasament general ar fi fost:
Pasul 1) Sortare generala doar pe baza notelor comune
Pasul 2) Reparcurgerea sirului si reordonarea intre ele doar a cafelelor care au mai multi evaluatori, fara a afecta pozitia celorlalte in sirul sortat anterior
cafea - scoring final.xlsx (Size: 41,76 KB / Downloads: 18)
Quote:iata inca un motiv sa cred, IMO, ca simpla ierarhizare era mai potrivita decat un punctaj dupa criterii... florale;
si un exemplu de ceea ce numesc subiectivitate;
Quote:autoexcludere din ce?
(12-07-2016, 22:18)bubucalu Wrote: Cafelele prajite de Radu Dani au ajuns la mine. L-am tinut separat tocmai pentru a face o comparatie intre aceleasi sortimente prajite de mine.
(12-07-2016, 22:21)radudani Wrote: si sigur, oricat as 'promova' eu prajitul cu hotgun-ul ca metoda de a apropia si intelege homeroasting-ul, o prajire cu Huky500 trebuie sa scoata mai mult din boabe decat cea cu hotgun-ul!
(13-07-2016, 21:06)Liviu.Mihu Wrote: Ca si idee pentru o viitoare întâlnire, as propune o sesiune de "calibrare" a gustului. Apare foarte des discuția despre aciditate sau aciditate vs acreala;sau amareala. Am putea lua o cafea buna si sa rugam un prăjitor sa ne-o prăjească diferit:city,fc+, Viena, arsa, subdezvoltata, etc. Iar apoi sa tragem shoturi cu scule bune si sa vedem diferențele. Cred ca mulți am avea de învățat.
(13-07-2016, 15:26)eugenm Wrote: ... propun pentru urmatoarele intalniri aceste idei (spre dezbatere) :
1) Sa avem o tema stabilita, de exemplu originea sau varietalul ;
2) Sa avem un sistem tip finala, semi-finala, etc. ;
3) Sa repetem aceasta intalnire dar de data aceasta sa facem degustare ;
4) Sa punem la punct un sistem de notare propriu espressoman.ro pe baza experientelor fiecaruia dintre noi ;
5) Sa reglementam o procedura confortabila pentru toata lumea de 'anonimizare' a cafelelor luand in calcul ca este dificil sa avem persoane care sa participe la o astfel de intalnire doar ca sa se ocupe de acest aspect fara sa participe la cupping sau degustare. ...
(14-07-2016, 00:11)RaduCarutasu Wrote: ... Mi-am dat seama ca acest mod de degustare si de apreciere a cafelelor nu mi se potriveste de loc. Nu am fost in masura sa-mi identific propria-mi cafea desi de doua zile o tot băusem acasa, preparata espresso.
...Prin metoda de preparare specifica cupping-ului eu am fost surprins sa vad ca nu-mi pot identifica boabele, in nici una din cesti.
... Am bagat si eu lingurita prin cesti, am degustat din toate, repet nu mi-am putut da seama care este cafeaua mea si de aici am tras concluzia ca, cel putin pentru mine, o astfel de evaluare nu-mi spune nimic despre potentialul unei cafele ce urmeaza a fi preparata ca espresso, cu un expresor si o rasnita capabile. ...