(11-07-2016, 01:27)Lyvyoo Wrote: - ...Radudani mi-a transmis ca a avut mari probleme cu instalatia de prajire si ca sarjele sunt ceva mai light decat si-ar fi dorit. Parerea mea este ca au fost ok (sa vedem si opiniil celor la care au ajuns mostrele) si ca ar trebui sa studieze mai mult acest "light" (un fel de Full City+ de fapt), caci mai ales Columbia spunea destule la acest nivel de prajire...
de fapt, un nou prajitor era in facere, folosind in final, piesa centrala,
heatgun-ul, de la primul;
nu aveam nici un prajitor functional, asa ca am folosit pentru cele 2 mostre intrate in teste,
metoda cea mai simpla si mai ieftina de prajire: un
heatgun (50 lei, Lidl), un
bol de inox si un
tel pentru mestecat boabele!
(ok, si o pensula, apoi o matura, pentru pleava - dar niste paravane de carton reduc din mizeria provocata in bucatarie...)
remarcand si faptul ca boabele folosite sunt ieftine (58lei/Kg Columbia si 28,50 lei/Kg India, de la Cortina - verzi, ambele) totul devine remarcabil, demonstrand ca - dupa putin exercitiu - oricine poate sa-si "gateasca" in urgenta boabele, cu rezultate comparabile chiar, cu ale prajitorilor de profesie
[Image: smile.gif]
da, se pot distruge niste boabe, daca le coci prea mult, sau daca iti scapa prea 'sus' in temperatura, dar prajirea artizanala cu mijloace simple foloseste o cale naturala, in care fara senzori si laptop, mergi firesc pe incalzire treptata cu gradient de crestere temperatura, in descrestere (gen Scott Rao)...
am urmarit sa nu ajung decat pana la epuizarea
first crack, asa ca prajirile au fost undeva in zona
city plus...
full city plus e deja bine intrata in
second crack si boabele sunt pe partea de
dark ;
cand ai ajuns aici, e destul de greu de ramas tot aici, daca nu ai o racire rapida!
si apropo, la metoda 'rudimentara' de prajire cu suflanta de aer fierbine, marele inconvenient, in afara de pleava, ramane racirea, care necesita macar 2 site pentru vanturare;
pozitionarea pe crack-uri e usor de urmarit pentru ca intregul proces - aspect, zgomot si miros - este deschis si de aceea, extrem de instructiv;
de aceea, in desele mele referiri la metoda HDB (
hotgun - dog bowl), am recomandat-o nu atat ca metoda de lucru permanent, ci ca test de disponibilitate pentru prajirea acasa;
sunt de exemplu, convins ca:
- marea majoritate a entuziastilor prepararii espresso acasa, nu vor sa devina si prajitori de cafea acasa;
- marea majoritate a prajitorilor de cafea acasa nu vor sa devina prajitori comerciali;
cat priveste intalnirea in topic, toate cele mai bune...pentru un eveniment de rezonanta pentru comunitate si de selectie si formare a unui grup avizat!
cupping-ul in general, desi tare strain mie ca traire si ca experienta, nu il pot vedea ca fenomen de masa:
imi imaginez ca existam (ref. forum) ca o majoritate de entuziasti amatori ai prepararii cafelei acasa - in primul rand espresso, cu nazuinta fiecaruia de a bea o cafea cat mai buna acasa, din resursele pe care le are;
in acest context, rolul comunitatii nu este de a uniformiza si aduce pe 'calea cea dreapta' pasionatii cafelei, folosind ca model lumea prepararii comerciale a cafelei - sculele nu se compara, timpul si obiectivele sunt fundamental diferite!
in lumea cafelei preparate si baute acasa, daca exista reguli, acestea sunt ale fiecaruia, descoperite pe masura castigarii de experienta! ... "singur ca un copac, dar in vecinatatea padurii"
cele de mai sus sunt propria-mi opinie si e important ca acest forum e un mediu in care pot sa o exprim...
alaturi de alte opinii asemanatoare, sau fundamental diferite;
dar imi place sa cred ca fiecare a ajuns acolo unde e, prin puterile sale...
(10-07-2016, 16:54)Mihai L Wrote: Mi-ar fi placut sa vad cafeaua in pungi care sa ascunda provenienta...
sunt mai sus descrieri detaliate ale procedurilor urmate, dar n-am reusit sa inteleg,
mea culpa, cum s-a procedat
in fapt la 'anonimizarea' surselor;
imi imaginez ca o persoana (sau mai multe?) cu experienta, a facut impartirea sortimentelor pe 'runde' si apoi a transbordat fiecare mostra in pungi uniforme, anonime, cu un marcaj numeric;
cheia de decodificare, ca si persoanele care au facut 'anonimizarea' raman complet in afara competitiei, in off;
atfel, mai departe, preparatorii evaluatori, au avut la dispozitie niste pungi uniforme ca aspect, numerotate, din care au rasnit si degustat dupa niste reguli;
si asa, stau si ma intreb daca participantii, cei si prajitori si judecatori, nu au avut suficienta experienta ca sa-si identifice propriile cafele...
si asa ma intreb cat de echitabila poate fi o notare 'profesionala' la sutimi, dar cu jurii diferite pentru acelasi set de 24 mostre!
mai departe, intregul procedeu de cupping trebuia sa asigure o
desfasurare uniforma, egala, a evaluarilor;
dar aici, desi pe o infrastructura profesionala, numarul mare de esantioane si testele prea putine (la o runda, fiecare a testat o singura data cele 6 esantioane), au expus rezultatele unui anume hazard;
ceea ce face, pentru mine, inutil sistemul de punctare folosit - si pe care, de altfel, l-am recomandat si eu, ca recurs teoretic;
ok, nici nu cred ca ambitiile au fost atat de mari incat sa se urmareasca performanta stiintifica, dar tocmai de aceea, si in contextul mai propriu experientei
home,
o simpla ierarhizare a probelor supuse evaluarii, era suficienta!
este ceea ce imi imaginez ca as putea face mai usor si eu: am 6 cesti in fata, am participat la macinare si infuzare, le miros si gust si le voi aseza cu destula certitudine pentru mine, intr-o ordine a preferintelor;
fara criterii si fisa de evaluare;
(principiile degustarii se pot invata la cursuri SCAE, cum ne anunta Lyvyoo)
atat; timpul e prea scurt pentru a ma hazarda in punctaje inerent subiective dupa 24 de seturi de testari in aceeasi zi!
da, exista o anume distributie neintamplatoare a rezultatelor si o dispersie acceptabila a evaluarilor pentru un acelasi sortiment, dar nu exista nici o baza stiintifica (in numar de teste si rotire de probe) pentru a sustine ca acestea sunt cu adevarat o reflecare obiectiva a unei realitati!
(11-07-2016, 01:27)Lyvyoo Wrote: ... cafelele cele mai apreciate aveau de obicei note florale, deci e foarte probabil ca cine a prajit pentru ciocolata / aluna / migdale sa nu se fi regasit in top 5-6-7
iata inca un motiv sa cred, IMO, ca simpla ierarhizare era mai potrivita decat un punctaj dupa criterii... florale;
si un exemplu de ceea ce numesc subiectivitate;
chiar si atunci cand o mare majoritate va trai fericita mancand hrana cruda din produse 'organice' si band cafea a la
3rd wave, am sa-mi doresc si daca pot am sa si consum, o friptura de porc
(11-07-2016, 01:27)Lyvyoo Wrote: home roasting-ul e o pasiune frumoasa, ce merita dezvoltata. Dar la ... multe diferente observate in punga si la degustare intre ce scoate o scula profi si una home made ori home use, mi se pare un gest de autoexcludere lupta de guerila promovata la un moment dat... in mediul home sunt o multime de lucruri de invatat ca si tehnica de la mediul pro, iar cei care au deprins aceste cunostinte si au avut prajitoare potente, s-au reliefat si in clasament...
autoexcludere din ce? dintr-o comunitate a entuziastilor prepararii cafelei in general? sau dintr-o subcomunitate modelata dupa criteriile comerciale de preparare si evaluare cafea?
privita dintr-o parte cealalta, nu e oare autoexcludere tendinta de a realiza totul numai cu scule scumpe, deci de a te retrage pe criterii de potenta materiala intr-o zona pronuntat minoritara, in timp ce intreaga Italie inca isi mai beau espresso-ul facut la mocapot, si mai sunt destule 'finca' de producatori de cafea in care nu s-a vazut cum arata un espressor, iar pentru prajire se foloseste
stovetop-ul...!
nu exista un raspuns general impaciuitor (nivelator) decat in regim de forta...
pentru mine cel putin, care sunt incapabil sa descriu colegilor de forum, cum a fost espresso-ul meu, de azi dimineata
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)