---
-
Mesajul tau @PapaJacques ma obliga la un raspuns.
Credinta ta este de respectat, ai pus pe picioare o prajitorie de succes si este normal sa iti aperi munca cum poti tu mai bine.
Ca sa pun cartile pe masa (lucru care ma deranjeaza), da, ideea de a deschide o prajitorie comerciala mi-a incoltit de mai bine de un an in minte. Dar este si probabil mult timp de acum inainte va ramane DOAR O IDEE. Iubesc cafeaua de la 10 ani cand taica-meu mi-a spus cum se prepara aceasta la ibric. Am baut in facultate multa cafea, in calatoriile mele am incercat sa ma bucur de o cafea buna, acasa am avut grija sa nu lipseasca. Lumea cafelei de specialitate mi s-a dezvaluit mult mai tarziu cand am fost pe o plantatie de cafea in insula Reunion, iar cand Sebastian Farcas mi-a pregatit primul sifon cu o Jamaica Blue Mountain prajita proaspat la Coffee Map Roastery nu am mai putut sa fac pasul inapoi catre cafeaua comerciala. Este un subiect pasional aproape, plin de incarcatura, care ma fascineaza si ma face sa imi doresc sa ma perfectionez in toate aspectele ce tin de aceasta lume. Prajiesc cafea acasa, cumpar cafea de la prajitorii nostrii, de la cei de afara, merg in cafenele cat pot de des, ma bucur ca un lucru asa simplu in aparenta precum acest 'lichid maro' poate cristaliza prietenii, comunitati, poate pune fata in fata oameni atat de diferiti. Evident ca in tot acest context mi-as dori sa pot sa petrec si mai mult timp impreuna cu boabele de cafea, iar constructia mea de inginer ma face sa iubesc prajitul deoarece in multe privinte cele doua domenii se intersescteaza.
Evident ca responsabilitatea de a lansa un astfel de proiect este foarte mare si pentru moment prefer sa ma bucur din plin de ceea ce cafeaua are sa imi ofere, de la artizani prajitori, pana la talentati baristi si cafele din ce in ce mai interesante.
Nu am dorit sa discut nimic despre acest proiect personal in aceasta comunitate deoarece NU este nimic de discutat, am o idee si ATAT, nu am un plan de afaceri, nu am o data la care sa imi doresc sa initiez un astfel de proiect, defapt NU stiu inca daca vreau sa lansez acest proiect.
Pe de alta parte ma deranjeaza putin faptul ca cinvea ar putea gandi ca as incerca sa lansez un astfel de proiect calcand in picioare munca (deloc usoara) a voastra sau a oricui altcuiva (aceste este inuendoul tau banuiesc). Nu vreau sa punem etichete, nu urmaresc niciun interes ascuns, nu vreau sa cautam aspecte negative sau mai putin placute legate de cafea, nu acesta este spiritul acestei intalniri.
Ca sa inchiei acest subiect, NU intentionez sa deschid prajitorie in viitorul apropiat, NU am lansat aceasta invitatie cu scopuri ascunse, iar daca totusi aceste banuieli continua sa umbresca cumva aceasta actiune nu am nici cea mai mica problema sa ma retrag (si eu si mostra mea de cafea) si sa lasam lucrurile pure neatinse de suspiciuni.
In privinta abordarii prin cupping (cup tasting) a cafelelor cred ca argumentele au fost solid fundamentate in posturile de mai sus. Tot in aceasta privinta parerile noastre sunt diferite si anume eu consider ca toti pasionatii de cafea trebuie sa incerce sa evalueze o cafea folosind aceasta metoda. Este standardizata, tine sub control multe variabile si este un punct de reper in aceasta lume. Cupping se face pentru ORICE ! Pentru a evalua cafeaua verde, pentru a evalua o prajire, pentru a evalua schimbarile in timp a cafelei verzi sau prajite, pentru a compara, pentru a alege apa, pentru a seta un profil de prajire, etc.
Ceea ce susti tu este ca putina lume o sa stie care este CAUZA pentru care un gust neplacut s-a strecurat in ceasca (quakeri, insecte, boabe prea fermentate, boabe nedezvoltate, etc), dar un gust neplacut ramane un gust neplacut, iar acest lucru in marea noastra majoritate putem sa evaluam. Nu o sa putem sa spargem gustul intr-un spectru de gusturi individuale (mure, alune, flori de iasomie, etc), dar un gust placut, interesant, viu, o sa putem sa evaluam. Ceea ce susti tu, corect de altfel, este ca nu o sa ne angajeze nimini drept QGraderi sau tasteri profesionisti dar un gust bun este un gust bun, un gust neplacut este un gust neplacut si acest lucru nu poate fi disimulat.
Termeni si definitii SCAA :
"Cupping: Cupping is a systematic method of evaluating the aroma and taste of coffee. Growers, buyers, and roasters use it to analyze the quality and flavor profile of the coffee. To properly gauge the taste of the hot beverage, the judges swish and swirl a soupspoon-sized portion evenly over their palate, then spit out the sample without swallowing. By saturating as many sensory nerves as possible, cupping participants are better able to evaluate a coffee sample."
Iti inteleg pe deplin punctele de vedere, oricum este marca ta acest stil razvratit, dar in conditiile in care aproape toti prajitorii de la noi au fost mai mult decat bucurosi sa trimita o mostra de cafea proaspat prajita, decizia ta de a nu participa cu un produs din portofoliul tau nu o inteleg, mai ales ca ai cafele de foarte buna calitate prajite cu talent.