Hello There, Guest! Login Register


Schimb de experienta si cafea in home roasting

#1
Pana la o asociere a home roasterilor, chiar si a celor care intentioneaza sa treaca la pro, ce parere ati avea de doua forme de "team building" care vad ca se practica pe alte forumuri, in forme mai mult sau mai putin asemanatoare:
- exchange intre prajitori - fiecare anunta ce intentioneaza sa prajeasca, si daca cineva doreste sa guste, ofera si el la schimb aceasi cantitate si... mai departe se inteleg ei cu posta si detaliile.
- echivalentul catre non-prajitori, prajire pro bono: daca cineva care nu a facut inca pasul vrea sa guste (si sa compare) face o cerere si plateste doar pretul boabelor, ambalajul si al transportului.
 
Reply
#2
gagicile cine le aduce? Big Grin
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#3
Mie imi place idea lui Renato!
Sunt pentru ambele variante!
 
Reply
#4
Si eu pentru a lui Fane... ca tot e shoubizu plin de moldovence Tongue
 
Reply
#5
deci schimbul acesta de experienta in home roasting, se termina tot cu o forma sau alta de a 'schimba' bani!?

ok...
si o intepatura in balon: cafeaua verde boabe!
stiu, asta-i alt thread!
dar totusi, de unde materia prima!? ne descurcam noi, doar suntem romani, nu?!

direct trade-ul, la nivelul unei 'asociatii' de amatori este o utopie cu iz revolutionar, oricum implica riscuri destule: ai luat 70 de kile dintr-o cafea mediocra, cica praspat culeasa si procesata, in realitate o manatura de siloz, si te chinui sa o consumi cu colegii, cat de cat intr-o atmosfera de entuziasm Smile
am exemple din aceasta categorie, nu stiu de exemple care sa contrazica argumentat ideea, desi ar fi binevenite, undeva intr-un alt thread, probabil...
aici e vorba de schimburi intre prajitori...

deci nu team building-uri sub o initiativa sau alta, ci unul sau mai multi furnizori de cafea verde, nu pentru slabit, ci pentru prajit acasa (deci vanzator cu amanuntul, parca asa-i zice, care are multi clienti de acest tip!)
numai o firma suficient de mare pentru a putea avea o pozitie pe piata achizitiei de cafea, care are in oferta in mod special cafea verde pentru prajit acasa, imi pare capabila in momentul de fata;
si care firma, daca nu e in RO, are cu siguranta concurenti care o impiedica sa abuzeze de o piata de fitze, sau cel putin needucata in ce priveste cafeaua verde, in care conteaza numele cafelei in primul rand si faptul ca e proaspat prajita;
ideea ar fi ca nu, o cafea proapat prajita nu e un prim pas, doar o cafea oferita in conditii de incredere reciproca si cu trasabilitate comerciala complet documentata!
cafea verde deci; chestia cu prajitul e valoarea adaugata, dar la o marfa oferita in conditii de deschidere completa; cine face asta la noi? si dece ar face-o? e vreo presiune (de piata) pe undeva? se vede cum presez eu in butoanele tastaturii?  Smile

eu chiar cred ca exista firme mari, care joaca inca suficient de corect, sustinute de departamente puternice de R&D (cititnd cartile lui Illy de acum cateva decenii, ne putem imagina...) si in a caror preocupare nu intra cafeaua proaspat prajita, ci cafeaua statuta, veche, dar baubila;

revenind:
mai exista pe undeva vreo 'harta' actualizata a ofertantilor de cafea verde pentru prajit acasa din RO, sau de aiurea?

prin mai toate thread-urile de cafea verde, intimidam incepatorii cu profile subtile, piduri si electronica arduino;
pledoaria este pentru complexitatea si dificultatile prajitului acasa - prajitului cafelei in general, ca arta si woodoo, vs. usurinta de a procura toate felurile de cafele bune, prajite proaspat de profesionisti etc.

in viziunea mea, prajitul acasa are nevoie in principal de cafea verde buna, adica proapat culeasa, curat si cinstit procesata!
o asemenea cafea e toleranta!
adica pastreaza mult din personalitatea sa, din caracteristicile de loc si de varietate, in ciuda unor mici greseli in prajire, macinare sau extractie...
pentru inceput, se poate praji si in tigaie, sau cu hotgun-ul!
o asemenea cafea nu se gaseste de vanzare in RO!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#6
(21-07-2017, 13:50)radudani Wrote: in viziunea mea, prajitul acasa are nevoie in principal de cafea verde buna, adica proapat culeasa, curat si cinstit procesata!
o asemenea cafea e toleranta!

o asemenea cafea nu se gaseste de vanzare in RO!

Nici cafea verde proasta nu gaseai cu usurinta acum cativa ani. Acum ne strambam la cafeaua curata de 2-3 ani si vrem trasabilitate si ultima recolta. O sa avem si asta. E important sa stim ce vrem si vor aparea si oferte pe masura noilor cerinte. Timpul le rezolva pe toate.
Pacat ca nu se pastreaza pe forum semnaturile vechi. Ar fi vazut si cei care intra acum prima oara pe forum ca Roma nu s-a construit intr-o singura zi.
Eu ma bucur ca se porneste la drum.
Moka Pot, Pe-De Dienes, Armin Trosser, Gaggia Pure
 
Reply
#7
Apropo de semnaturi, cineva propusese la un moment dat actualizarea semnaturilor cu Past / Present. Si chiar am vazut cateva. Daca e cineva interesat, o poate face cu incredere.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
(21-07-2017, 14:39)Stefu Wrote: ... Nici cafea verde proasta nu gaseai cu usurinta acum cativa ani. Acum ne strambam la cafeaua curata de 2-3 ani

ei, Stefu, aici gresesti in sa-i zicem, efuziunea ta patetica...
nu vreau sa incepem o discutie de gradinita, de tipul da/ba Smile

cafea verde buna gaseai cu usurinta acum 4-6 ani (!), deci 2011-2013!
si am tot lasat la exemple prin forumul asta!
crezi ca vorbesc din carti, sau stele !?
mai repet 2:
   
   
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#9
(21-07-2017, 15:21)radudani Wrote:
(21-07-2017, 14:39)Stefu Wrote: ... Nici cafea verde proasta nu gaseai cu usurinta acum cativa ani. Acum ne strambam la cafeaua curata de 2-3 ani

ei, Stefu, aici gresesti in sa-i zicem, efuziunea ta patetica...
nu vreau sa incepem o discutie de gradinita, de tipul da/ba Smile

cafea verde buna gaseai cu usurinta acum 4-6 ani (!), deci 2011-2013!
si am tot lasat la exemple prin forumul asta!
crezi ca vorbesc din carti, sau stele !?
mai repet 2:

Poate sunt patetic in efuziunea mea, dar tot nu inteleg ce te nemultumeste. Acum 4-6 ani gaseai cafea verde buna si acum nu mai gasesti? Aveai atunci cafea "cinstit procesata" si acum nu mai gasesti? 
Chiar nu te inteleg. Pe de o parte pare ca lupti impotriva voodoo-ului din jurul prajirii si pe de alta parte pare sa te deranjeze largirea bazei de prajitori hobbysti. In alte threaduri ai impartasit cu ceilalti o gramada de informatie valoroasa, pentru ca mai apoi sa dai cu toti de pereti ca nu au fost destul de atenti la ce ai vrut tu sa spui. Esti o persoana foarte contradictorie, cel putin pentru mine.
 
Nu prea-mi place directia in care se incearca sa se duca discutia. Bine ar fi sa privim spre viitor si sa continuam intr-o directie constructiva pentru comunitatea de home roasteri. Propunerile lui Renato de la inceputul threadului mi se par un foarte bun punct de pornire si voi incerca si eu sa particip cat mai curand. Cred ca "team (homeroast coffee) drinking" va fi singura metoda de netezire a maruntelor noastre divergente. 57
Moka Pot, Pe-De Dienes, Armin Trosser, Gaggia Pure
 
Reply
#10
stefu, nu mai fi asa radical, lasa lumea sa scrie ce crede si cum crede.   105
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#11
mie mi se pare o idee f buna, insa mi ar placea sa fie o intalnire fizica nu virtuala. stiu ca pe forum sunt multi f ocupati, cu copii, cu calatorii cu serviciul, dar poate reusim totusi.
una e sa faci cupping/teste/degustari in mai multi decat singur la tine in bucatarie.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#12
Eu sunt interesat. Cate 200gr ar fi suficient. Cu cine incep? Am co tract la Fan deci se poate cu plata la destinatar pe contractul meu
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#13
(22-07-2017, 00:30)bogdan_geor Wrote: una e sa faci cupping/teste/degustari in mai multi decat singur la tine in bucatarie.

dap, cand joci de unul singur castigi de fiecare data si e plictisitor. Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#14
Ader si eu cu mult entuziasm si bunavointa la orice forma de parteneriat cu ceilalti colegi si pasionati ai cafelei.
Prajitori amatori sau profesionisti, barista sau doar degustatori, aveti portile deschise la prajitoria mea non comerciala, pentru sesiuni de prajire, degustare sau orice alta forma de educare in universul cafelei. Pun la dispozitia voastra cafea verde sau prajita dar e binevenita orice alta cafea.
Nu veti cumpara nimic de la mine, incercarile mele de a-mi imapartasi sursele si costurile cu alti prajitori s-au lovit de reticenta si suspiciuni a caror reminescente apar repetitiv pe aici.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#15
Bubucalu, si eu am patit la fel insa in timp am descoperit cativa prajitori cu care colaborez bine. Am sentimentul ca aceasta "breasla" face tot posibilul ca sa isi pastreze "secretele".
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#16
damn, ce invidie alba am eu acuma Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#17
Eu visam la un spatiu comun care sa ne imputerniceasca pe toti cei ce aderam la el, am gasit intrand pe forum un univers total diferit fata de ce stiam, oamenit atenti si pasionati, diplomatie si spirit de camaraderie fantastic, m-am simtit dator vandut celor care le-am citit doar posturile dar pe langa asta am gasit si oameni dispusi sa ma ajute si invete complet dezinteresati. Treaba asta mi-a schimbat complet viata, am ajuns acaparat de aceasta lumea, mi-am programat concedii in functie de plantatii de cafea si m-am straduit sa returnez comunitatii.
Descopar mereu noi nivele si parti complexe ale cafelei si incerc sa le verific cu ceilalti pasionati.
In viziunea mea un spatiu al comunitatii ar face mult mai usoara aceasta explorare.
Totusi, suntem unde suntem, iar existenta unui asemenea loc poate fi posibila in masura gasirii unui filantrop (ce ar fi privit cu mult spirit critic,sunt convins),
caci orice forma de cost comun pt. asa ceva e catalogata drept promovare ascunsa pentru membrii cu proiecte comerciale ce planuiesc sa-si faca averi pe seama inocentilor home-roasteri.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#18
Pe undeva cred ca si chestia asta ( cercetarea / studiul aprofundat personal si comun ) , complecteaza farmecul " jocului " , tocmai descoperirea diferitelor valente ale bobului in terte situatii de prajire si mai apoi de preparare , iar ca sa-l citez pe @Fane  - chiar si jocul de unul singur e suficient de concludent , intrucat ...mai multi jucatori - posibil mai multe pareri - cine stie daca situatia se clarifica sau dimpotriva devine mai confuza / ambigua...oricum @bubucalu felicitari pentru implicare si efort si inca o data se dovedeste ca flacara pasiunii se intretine prin perseverenta....
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#19
parca ar incepe sa se lege ceva. Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#20
hei, oameni bun... 
am facut un schimb cu @renatoa 
am primit un lotuleti din Tanzania Blackburn din care am facut cateva shoturi pe gustul meu ( acid + cioc ) si am incercat si pe filtru hah.. cu un aftertaste foarte bogat.

Merita incercat si "nisa" de home roasting sau cel putin savurat...
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#21
Salut, am ~400 de grame de Kenya Githiga estate ( small batch special ) prajita de mine light in data de 06.07

Daca e cineva interesat sa o incerce si sa ofere feedback constructiv, o trimit cu mare drag in tara sau in Bucuresti ne putem intalni personal.

Smile
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#22
Un thread citit prin 2018 si de care am uitat...
L-am regasit acum, dupa ce am trecut prin diverse oferte de cafea, proaspat prajita, din tara si de peste hotare.
Ma inscriu ca utilizator/consumator, nu ca prajitor amator (nu am spatiu in care sa prajesc) desi am fost/sunt tentat sa incerc si aceasta experienta.
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)