deci schimbul acesta de experienta in home roasting, se termina tot cu o forma sau alta de a 'schimba' bani!?
ok...
si o intepatura in balon: cafeaua verde boabe!
stiu, asta-i alt thread!
dar totusi, de unde materia prima!? ne descurcam noi, doar suntem romani, nu?!
direct trade-ul, la nivelul unei 'asociatii' de amatori este o utopie cu iz revolutionar, oricum implica riscuri destule: ai luat 70 de kile dintr-o cafea mediocra, cica praspat culeasa si procesata, in realitate o manatura de siloz, si te chinui sa o consumi cu colegii, cat de cat intr-o atmosfera de entuziasm
am exemple din aceasta categorie, nu stiu de exemple care sa contrazica argumentat ideea, desi ar fi binevenite, undeva intr-un alt thread, probabil...
aici e vorba de schimburi intre prajitori...
deci nu
team building-uri sub o initiativa sau alta, ci
unul sau mai multi furnizori de cafea verde, nu pentru slabit, ci pentru prajit acasa (deci vanzator cu amanuntul, parca asa-i zice, care are multi clienti de acest tip!)
numai o firma suficient de mare pentru a putea avea o pozitie pe piata achizitiei de cafea, care are in oferta in mod special
cafea verde pentru prajit acasa, imi pare capabila in momentul de fata;
si care firma, daca nu e in RO, are cu siguranta concurenti care o impiedica sa abuzeze de o piata de fitze, sau cel putin needucata in ce priveste cafeaua verde, in care conteaza numele cafelei in primul rand si faptul ca e proaspat prajita;
ideea ar fi ca nu, o cafea proapat prajita nu e un prim pas, doar o cafea oferita in conditii de incredere reciproca si cu trasabilitate comerciala complet documentata!
cafea verde deci; chestia cu prajitul e valoarea adaugata, dar la o marfa oferita in conditii de deschidere completa; cine face asta la noi? si dece ar face-o? e vreo presiune (de piata) pe undeva? se vede cum presez eu in butoanele tastaturii?
eu chiar cred ca exista firme mari, care joaca inca suficient de corect, sustinute de departamente puternice de R&D (cititnd cartile lui Illy de acum cateva decenii, ne putem imagina...) si in a caror preocupare nu intra cafeaua proaspat prajita, ci cafeaua statuta, veche, dar baubila;
revenind:
mai exista pe undeva vreo 'harta' actualizata a ofertantilor de cafea verde pentru prajit acasa din RO, sau de aiurea?
prin mai toate thread-urile de cafea verde, intimidam incepatorii cu profile subtile, piduri si electronica arduino;
pledoaria este pentru complexitatea si dificultatile prajitului acasa - prajitului cafelei in general, ca arta si woodoo, vs. usurinta de a procura toate felurile de cafele bune, prajite proaspat de profesionisti etc.
in viziunea mea, prajitul acasa are nevoie in principal de cafea verde buna, adica proapat culeasa, curat si
cinstit procesata!
o asemenea cafea e toleranta!
adica pastreaza mult din personalitatea sa, din caracteristicile de loc si de varietate, in ciuda unor mici greseli in prajire, macinare sau extractie...
pentru inceput, se poate praji si in tigaie, sau cu hotgun-ul!
o asemenea cafea nu se gaseste de vanzare in RO!