Hello There, Guest! Login Register


Salutare Tuturor !

#1
Salutare tuturor !
Va scriu cu mare drag primul meu post, ma numesc Eugen si pot sa zic ca am “inceput” sa imi placa aparatura de cafeaua cam acum 10-12 ani aproximativ. Primul meu “aparat” de cafea a fost un Nescafe DolceGusto Rosu, l am folosit cam 2 ani dupa l am vandut, apoi a urmat “espressor” Philips Saeco si a inceput sa mi placa espresso, pe vremea aia beam cafea cu zahar…..
Anii au trecut, cu serviciul am avut ocazia de a ajunge in America de Sud, mai exact la Trancoso (Brazilia), e atunci intr o dimineata, un coleg mi a zis ceva de mi a schimbat perspectiva asupra cafelei: “Ba Eugene, de ce strici cafeaua de aici de la mama ei cu zahar…. Incearca sa diminuezi zaharul sa simti si tu gust de cafea adevarata din Brazilia, proaspat prajita si facuta…..”, m a pus pe ganduri si in dimineata aia am zis gata cu zaharul din cafea si am baut prima mea cafea din Brazilia fara zahar….De atunci am terminat o definitiv cu zaharul din cafea, de atunci pot sa zic ca stiu ca inseamna o cafea buna si gustoasa.
Intors acasa, s a stricat Philips Saeco, si bineinteles costa cam mult sa l repar, asa ca am achizitionat un Breville PrimaLatte pe care l am folosit pana acum 3 saptamani aproximativ.
Nu ma intrebati de unde si de ce am simtit nevoia de mai mult in materie de espresso de dimineata, am vrut sa schimb portafiltrul de la breville, mi am luat tamper, vroiam mai mult de la un aparat care inca functioneaza. Dezamagit ca nu puteam sa i fac nici un upgrade cumva am ajuns pe acest forum.
Dupa multe zile de research atat pe acest forum cat si pe YouTube am zis gata, imi iau un Lelit cu rasnita incorporata, au trecut  cam 2 zile(uitat iar pe youtube) si am dat comanda de primul meu Espressor, Gaggia Classic Pro 2019 :))

Ajuns acasa am zis gata, fac primul meu espresso adevarat(inca nu aveam rasnita), pun, tampez, si cand vad ce iese m au luat nervii, apa neagra, fara crema, fara spuma fara nimic(cafeaua era din market cu sita dubla nepresurizata), la cate video uri m am uitat stiam cum trebuie sa arate un espresso, dar eu am zis ca o sa iasa fara rasnita si cu cafea din market….NU a iesit….Pana la urma am folosit sita presurizata, dar aveam un gol in stomac de nervi ca eu vroiam sa folosesc sita nepresurizata si asa am ajuns la Sarkis(noroc cu forumul), unde am cumparat cafea proaspat prajita si macinata pt espressor. Da a iesit ceva cu cafeaua deja macinata in filtrul nepresurizat, dar tot nu era ce trebuie dupa parerea mea.
A trecut o saptamana, l am sunat pe Emil si i am zis sa ma ajute cu o rasnita Lelit, zis si facut, m am vazut cu el sa mi o predea(inainte am trecut pe la Sarkis sa iau 500gr de boabe proaspete), ajuns acasa am rasnit pentru prima cafea(era cam la nivelul 2 si un pic rasnita), dau drumul la espresso….nimic…..da nimic….nici o picatura nu a curs, il sun pe Emil si imediat mi a zis sa maresc granulatia de rasnire(pe la 3 si un pic), dupa aceasta modificare PRIMUL espresso mi a iesit cum imi doream  Me Happy ca pot bea acasa un espresso ca “in oras”.
 
[Image: mVXLZWf.jpg][Image: iApDhzY.jpg]
Gaggia Classic Pro 2019 / Lelit Fred - PL043MMI
#Motta 8357 #Motta 1361 #Motta 5350 #IMS GA200IM #IMS B682Th24.5M
 
Reply
#2
Salutare și bun venit printre noi!  57
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#3
Un inceput ca la carte  Smile
Presupun ca ai si cantar si un timer ceva? You know... consistency
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne | Comandante C40 + V60
 
Reply
#4
Bine ai venit. Acum trebuie sa lucram sa bei un espressor mult mai bun ca cel din "oraș".
Asta vroiam sa spun și eu, cantarul este un strict necesar și poți sa cumperi chiar și de bijuterii cu precizie de 0.01.
Și încearcă sa ai un raport de 1:2 cafea măcinată, shot extras.

Gen acesta: https://www.elemental.eu/ro/375-cantar-de-precizie.html
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#5
Salut Vlaicu,
Sory de oftoppic dar din ce citisem parca de la scott Rao ca un espresso corect e extras in rație de 1:3, și eu extrag 1:2
Se poate muta postul
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#6
Nu suntem farmacisti, sa preparam retete exacte... nu ma refer la cantitati, ci la rapoartele de extractie si verdictele date de diversi.
Limba este suverana, unii vor ristretto, alti o lungesc, si la toti li se pare ca ce fac ei e cel mai "corect".
Iar masuratul cu diverse instrumente nu face decat sa confuzeze si mai rau... nu cred ca imi doresc sa se extraga chiar totul din macinatura aia...
 
Reply
#7
Ok. Clear Smile.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#8
Multumesc frumos pentru urari !, da am un cantar electronic dar nu este chiar de bijuterii, acum intr un filtru dublu de gaggia cam cate grame de cafea rasnita trebuie sa pun sa iasa acel espresso ?
Pana acum am rasnit in portafiltru la ochi/simt si a iesit si cremos si consistent(PS poza cu cele 2 paharele e facuta cu cafeaua rasnita de la Sarkis, nu cu rasnita mea)
Gaggia Classic Pro 2019 / Lelit Fred - PL043MMI
#Motta 8357 #Motta 1361 #Motta 5350 #IMS GA200IM #IMS B682Th24.5M
 
Reply
#9
Florin, cred ca rețeta clasica din miscela e undeva pe la 15g in 50/60 out. Acum na. Personal dacă sar mult de 2.2 gustul se schimba în rău. Rar s-a îmbunătățit dar s-a întâmplat și asta. Evident ca e o părere personala.
Evident ca limba decide dar personal am preluat sfaturile de aici ca punct de plecare. Interesant este ca după ceva timp (și ajustarea gustului) am ajuns la concluzii similare.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#10
Multumeste-i grupului de 58 pentru asta...
Cu 49 sa extragi 1:3 care sa fie mai bun ca 1:2 nu e nici o problema.
 
Reply
#11
Am rasnita ca a ta. Cafeaua de la Sarkis am rasnit-o undeva aproape de 4. Intre 4 si bulina din fata lui. Extractie de 18g in 38-40 out in 24 de secunde de infuzie. Am incercat si cu 18g in si 36 out dar imi place mai mult cand scot 38-40 Big Grin
Lelit PL81T | PL43MMi | Ascaso
 
Reply
#12
Un mic upgrade făcut azi
CAFELAT - SILICONE GASKET - E61 8.5 BLUE
[Image: XhkJsSa.jpg][Image: 4KqmIZf.jpg]
Gaggia Classic Pro 2019 / Lelit Fred - PL043MMI
#Motta 8357 #Motta 1361 #Motta 5350 #IMS GA200IM #IMS B682Th24.5M
 
Reply
#13
OFFTopic
^
Imi poti spune de unde e cescuta ?  Blush
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#14
(30-03-2021, 16:52)Damian The Man Wrote: OFFTopic
^
Imi poti spune de unde e cescuta ?  Blush



Fix de unde scrie Smile mai exact de la GIOELIA Cremeria (inghetata artizanala, daca dai x in plus la o inghetata, iti lasa tie cana)
Gaggia Classic Pro 2019 / Lelit Fred - PL043MMI
#Motta 8357 #Motta 1361 #Motta 5350 #IMS GA200IM #IMS B682Th24.5M
 
Reply
#15
. Asta vroiam sa zic. Nu se mai cheamă Emilia acum. Sunt bune cele de sticla, 250ml, sticla groasă.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#16
[Image: tazza-semifreddo-biscottino-gioelia-cremeria.jpg]

si link...
https://www.gioeliacremeria.com/img/gela...emeria.jpg

Smile
 
Reply
#17
Ce i drept nu eu le am luat ci soția (anul trecut parcă), îmi plac că intră perfect sub portafiltrul normal  de GC
Gaggia Classic Pro 2019 / Lelit Fred - PL043MMI
#Motta 8357 #Motta 1361 #Motta 5350 #IMS GA200IM #IMS B682Th24.5M
 
Reply
#18
Un alt mic upgrade facut azi, in sita oem ramaneau mici particule de cafea, chiar daca curatam cu apa si microfibra dupa fiecare cafea si tasnea apa in toate partile.

IMS GA200IM
[Image: DJK9fj6.jpg]
Gaggia Classic Pro 2019 / Lelit Fred - PL043MMI
#Motta 8357 #Motta 1361 #Motta 5350 #IMS GA200IM #IMS B682Th24.5M
 
Reply
#19
(08-04-2021, 15:18)eugenuu Wrote: Un alt mic upgrade facut azi, in sita oem ramaneau mici particule de cafea, chiar daca curatam cu apa si microfibra dupa fiecare cafea si tasnea apa in toate partile.

IMS GA200IM
[Image: DJK9fj6.jpg]
Si cu IMeSeul cum merge?
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#20
(08-04-2021, 16:59)Dimitriyus Wrote:
(08-04-2021, 15:18)eugenuu Wrote: Un alt mic upgrade facut azi, in sita oem ramaneau mici particule de cafea, chiar daca curatam cu apa si microfibra dupa fiecare cafea si tasnea apa in toate partile.

IMS GA200IM
[Image: DJK9fj6.jpg]
Si cu IMeSeul cum merge?
Au luat și eu una săptămâna trecută. A doua zi am renunțat la ea. La mine cel puțin distribuția apei e mult mai rea cu sita ims.
 
Reply
#21
Cu cea OEM când nu rămân particule de cafea e că o ploaie așa, cu IMS ul este tot ca o ploaie dar mai are și pe alocuri un flux mai mare de curgere a apei, partea bună că pe IMS nu rămâne cafea după ce dau apa, după cafea, rămâne nou.
Pucul de cafea cu IMS parcă e mai uniform.
Gaggia Classic Pro 2019 / Lelit Fred - PL043MMI
#Motta 8357 #Motta 1361 #Motta 5350 #IMS GA200IM #IMS B682Th24.5M
 
Reply
#22
Revin cu un alt mic upgrade facut azi, este vorba de un filtru(sita dubla) pentru portafiltru 

IMS Competition B682Th24,5M - Capacitate intre 12 si 18 grame de cafea

[Image: rhKUVFz.jpg]
[Image: ebVzFT3.jpg]
Gaggia Classic Pro 2019 / Lelit Fred - PL043MMI
#Motta 8357 #Motta 1361 #Motta 5350 #IMS GA200IM #IMS B682Th24.5M
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)