(05-09-2023, 13:27)Naf007 Wrote: Probabil, în proporție de 90%, cafeaua o voi folosi la ibrik/cezve.
Din ce am auzit, K6 şi-ar face treaba, macinand fin, cum este indicat pentru ibric!
După cum am spus, sunt începător pe acest drum frumos! Cu siguranță, orice sfat îmi va fi util!
Mulțumesc!
IBRIC SOY CEZVE C3G
Depinde unde de ai auzit asta, si ce mai scria printre randuri in afara de ce ai dorit sa afli.
Rasnitele care se discuta pe aici sunt gandite sa fie universale, si din cauza asta au compromisuri pentru fiecare tip de macinare.
In cazul celor cu cutite conice numite generic Italmill, cum sunt kgrinder si cam tot restul pietei, macinatura pentru ibric este un espresso si mai fin, practic impins la limita fines-urilor.
Ceeace se treduce, in special la una cu multe lame, cum e K6, prin cel mai mare efort posibil de macinare.
Doar pentru chestia asta cu efortul, si nu as lua K6...
Comparativ, o rasnita autentica de ibrik nu rasneste prin spargere, ci prin presare, similar cu macinatul fainii intre doua pietre, iar rezultatul nu e o pulbere, cum vedem ca se vinde la plic, ci o pasta, care dupa o uscare si o amestecare suplimentara de omogenizare si spargere bulgarasi, devine pulberea "ca faina", de facut cafea ibric.
Efortul la a astfel de rasnita este minimal, poate rasni lejer si o femeie, dar in schimb dureaza... 3-4 minute.
Dar nu rasneste decat pentru ibrik !