Welcome Back Log In Create Account

Recomandare Espressor + Rasnita pentru Latte

M-am saturat sa alerg in fiecare dimineata dupa cafea in oras si in weekend sa beau Dolce Gusto. Asa ca a venit momentul sa fac prima achizitie serioasa. Tot ce am in momentul de fata sunt cateva info de pe forum, dar nu am gasit foarte multe info de recomandari specifice pentru Latte.

In principiu o sa astept Black Friday si o sa ma orientez si in functie de reducerile de pachete

Voi face cam 1-2 Latte aproape in fiecare zi. Pana in momentul de fata m-am orientat catre urmatoarele, dar as avea nevoie de cateva sfaturi.

Bugetul meu n-as vrea sa depaseasca 3500 pentru espressor si rasnita si eventual inca vreo 500 pentru accesorii neceseare. Acum daca exista ceva mult mai bun decat ceea ce am gasit pana acum si depaseste cu 600-800 lei bugetul nu e problema.

1. Espressor - ca si optiuni m-am orientat catre PL41TEM sau PL81T. Merita diferentele intre cele 2? Sau exista alte sugestii potrivite pentru Latte? Din pacate bugetul nu-mi permite DB sau HX.

2. Rasnita - aici sincer m-am orientat pentru Kinu M47. Nu ma deranjeaza sa rasnitez manual de fiecare data. Este o optiune buna care ar fi similara cu entry level in ce priveste alte rasnite electrice? Exista si alte optiuni la fel de bune?

3. Ce alte accesorii ar fi obligatorii de schimbat / cumparat? Eventual si niste recomandari? (site, cana latte etc)

Reply
Fix sub threadul tau este asta despre 91T, cu multe pros and cons intre 81T si alte modele.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Lelit-PL91T

1. Din moment ce vei face multe bauturi cu lapte, majoritatea iti vor recomanda un dual-boiler, pe termen lung vei fi mai multumit decat cu single. Dar nu vreau sa ma repet, citeste linkul de mai sus.
2. Kinu M47 (Pheonix?) e mult peste entry level la electrice, e considerata high-end pe manuale si probabil rasneste ca o electrica de 5-600 euro.
3. (parere personala) Tamper si distribuitor de 58.5, latiera, poate o sita IMS, cantar cu zecimale. te mai duc si astea spre 4-500 de RON, toate.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)

Reply
Lelit PL92T(tamper inclus) si Kinu M47 Phoenix cu reducerea espressoman, fara alte accesorii.

Pachetul depaseste putin bugetul alocat dar va elimina nevoia de upgrade in viitor ca urmare a lipsei accesoriilor pe 58mm sau frustrarilor atunci cand PL41TEM isi atinge limitele, si cu siguranta se va intampla zilnic daca vei avea de preparat 2 latte.

Am tinut totusi sa recomand PL92T in detrimentul PL41TEM pentru ca in momentul asta este cel mai accesibil DB cu PID si functie de preinfuzie de care utilizatorii par multumiti.

Recomandarea mea in ceea ce priveste achizitia accesoriilor este sa nu aloci o suma importanta pentru acestea inca de la inceput, cantar si un tamper decent este tot ce ai nevoie ca incepator iar mai tarziu, pe masura ce vei intelege influenta multitudinii variabilelor asupra calitatii extractiilor, vei achizitiona si alte accesorii sau upgrade-uri precum inel distributie macinatura, nivelator, unealta WDT, sita IMS sau VST, duza abur, latiere, knock box...etc.

Nevoia investitiei in astfel de accesorii va veni in mod natural odata cu confirmarea importantei fiecarei piese dintr-un puzzle a carui complexitate pe unii i-a descurajat si s-au intors la ibric iar pe altii i-a facut sa-l iubeasca :).

Reply
@vdub , de acord, dar am o intrebare aici, usor offtopic (sau nu, daca ne gandim la interesul utilizatorului care nu ar spune nu unor functii suplimentare) - crezi ca merge hack-uit cumva acel LCC de pe PL92 astfel incat sa scazi temperatura boilerul de aburi si mai mult? Astfel s-ar putea lungi preinfuzia spre 1-2 ml/s debit in gol.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Depinde de tipul senzorului din boilerul de abur, daca este termistor NTC 10K, 100K sau RTD PT100...PT1000, citirea poate fi alterata adaugand un rezistor de precizie in paralel cu senzorul(pentru o valoare a T mai mare) sau in serie pentru o valoare T mai mica.
Odata cu cresterea temperaturii rezistenta scade.

http://www.arroyoinstruments.com/manuals...ctions.pdf

Daca luam din tabel valoarea corespunzatoare temperaturii de 100C adica 678.63Ω si dorim ca cea citita sa fie cu 10C mai mica, inseriem un rezistor cu R=237.48Ω.
Pentru o valoare T cu 10C mai mica, adaugam in paralel doi rezistori de 4110Ω.

In cazul unui senzor RTD PT100 cu 3 fire va fi nevoie de doi rezistori cu valori identice pentru a pacali op-amp-ul care in caz contrar va incerca sa compenseze diferenta si s-ar putea sa rezulte o medie nedorita.

O solutie mai simpla ar fi montarea unui comutator de 16A in paralel cu SSR-ul, care va inchide/deschide circuitul rezistentei din boilerul de abur astfel mentinandu-se presiunea necesara unei preinfuzii lungi.
Un bypass rudimentar al PID-ului daca vreti.

EDIT: Pentru o valoare T cu 10C mai mica mare, adaugam in paralel doi rezistori de 4110Ω.

Reply
(23-10-2019, 11:19)rault Wrote: M-am saturat sa alerg in fiecare dimineata dupa cafea in oras si in weekend sa beau Dolce Gusto. Asa ca a venit momentul sa fac prima achizitie serioasa. Tot ce am in momentul de fata sunt cateva info de pe forum, dar nu am gasit foarte multe info de recomandari specifice pentru Latte.

In principiu o sa astept Black Friday si o sa ma orientez si in functie de reducerile de pachete

Voi face cam 1-2 Latte aproape in fiecare zi. Pana in momentul de fata m-am orientat catre urmatoarele, dar as avea nevoie de cateva sfaturi.

Bugetul meu n-as vrea sa depaseasca 3500 pentru espressor si rasnita si eventual inca vreo 500 pentru accesorii neceseare. Acum daca exista ceva mult mai bun decat ceea ce am gasit pana acum si depaseste cu 600-800 lei bugetul nu e problema.

1. Espressor - ca si optiuni m-am orientat catre PL41TEM sau PL81T. Merita diferentele intre cele 2? Sau exista alte sugestii potrivite pentru Latte? Din pacate bugetul nu-mi permite DB sau HX.

2. Rasnita - aici sincer m-am orientat pentru Kinu M47. Nu ma deranjeaza sa rasnitez manual de fiecare data. Este o optiune buna care ar fi similara cu entry level in ce priveste alte rasnite electrice? Exista si alte optiuni la fel de bune?

3. Ce alte accesorii ar fi obligatorii de schimbat / cumparat? Eventual si niste recomandari? (site, cana latte etc)

Ma regăsesc in ceea ce ai scris acum puțin peste 2 ani.
Ia Kinu! E best VALUE for money.
Dacă vrei lapte, ia DB! Minim HX doar ca al doilea e mai nărăvaș. Nu SB.
M-am chinuit cu 91 Lelit la lapte. Odată ce ridici temperatura pentru lapte aștepți mult pana sa făci o altacafea. Și chiar pana ridici temperatura aștepți ceva...

In locul tău, as lua un Kinu (chiar și SH, dar e aproape la pret se nou), și un espresor DB SH pe forum. Cred ca e cea mai buna soluție.
Dacă nu este, așteaptă... vine el :).

In bugetul tău nu prea merge ceva mulțumitor nou, vei avea regrete. Vei ajunge rapid la un upgrade.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. O sa incerc sa sumarizez cat mai bine ce am inteles si tot mai am o intrebare esentiala inainte de a ma decide.

Quote:Fix sub threadul tau este asta despre 91T, cu multe pros and cons intre 81T si alte modele.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Lelit-PL91T

Am citit topicul si am gasit cateva info interesante despre dual boiler si latte. Asta a intarit si mai mult intrebarea mea:

Din punct de vedere al calitatii latte-ului ca pentru un incepator ca mine: SB vs DB nu face o diferenta notabila, ci diferenta vine mai mult din usurinta de a folosi? (timpul de asteptare sa se incalzeasca / raceasca la SB).
Quote:Lelit PL92T(tamper inclus) si Kinu M47 Phoenix cu reducerea espressoman, fara alte accesorii.

Pachetul depaseste putin bugetul alocat dar va elimina nevoia de upgrade in viitor ca urmare a lipsei accesoriilor pe 58mm sau frustrarilor atunci cand PL41TEM isi atinge limitele, si cu siguranta se va intampla zilnic daca vei avea de preparat 2 latte.

M-ar interesa daca poti elabora putin ce ar insemna aceste limite? Are legatura cu calitatea espresso-ului sau mai mult cu frustrarile ce pot aparea datorita timpului de asteptare pentru racire / incalzire boiler?

Legat de accesorii, am vazut ca majoritatea aparatelor luate cu reducerea de pe forum vin cu tamper. Iar cantarul cu zecimale este clar o nevoie si il voi lua.
Quote:Dacă vrei lapte, ia DB! Minim HX doar ca al doilea e mai nărăvaș. Nu SB.
M-am chinuit cu 91 Lelit la lapte. Odată ce ridici temperatura pentru lapte aștepți mult pana sa făci o altacafea. Și chiar pana ridici temperatura aștepți ceva...

Intrebarea mea de sus ramane valabila. Si anume daca se observa diferenta in calitatea espresso-ului sau sunt frustarile timpului de asteptare.

Legat de lapte, in ideea in care sa zicem ca timpul de asteptare nu ar fi o problema (sau cel putin asa zic acum), ai observat si diferenta in privinta calitatii latte-ului? 

Ca si concluzie de rasnita, voi ramane pe Kinu M47. 

La accesorii, pe langa tamper si cantar cu zecimale, ar fi indicat sa iau si o sita?

De adaugat ca astept cu nerabdare ofertele de black friday. Daca cumva PL92T o sa fie la o oferta imbatabila, probabil voi merge pe varianta asta chiar daca sare bugetul

Reply
Eu fac zilnic bauturi cu lapte si am SBDU.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
(25-10-2019, 11:59)Cip Wrote: Eu fac zilnic bauturi cu lapte si am SBDU.

Si inteleg ca nu e atat de rau cu timpul de asteptare? Daca cumva faci 2 latte-uri? Faci intai ambele espresso si dupa laptele ca sa mai scurtezi din timp?

Reply
Azi am facut 1 espresso machiato, 1 capucino si 2 latte.  Am extras 2x2 shoturi si apoi am facut spuma de lapte. Dimensiunea boilerului de brew/steam si stabilitatea termica este foarte importanta. Daca boilerul este mic dar ai stabilitate vei avea probleme cu laptele nu cu espresso. Foarte important este PID, dupa parerea mea.
Ceea ce am spus mai sus e valabil ptr ECM, la Gaggia nu merge.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
(25-10-2019, 11:54)rault Wrote: Intrebarea mea de sus ramane valabila. Si anume daca se observa diferenta in calitatea espresso-ului sau sunt frustarile timpului de asteptare.

Calitatea cafelei va fi aceeasi. In general, pentru cineva care face foarte rar bauturi pe baza de lapte, e ok un SB.
Ca sa-ti ilustrez "limitarile" unui SB cu volum de 250-300ml pentru boiler, uite cum arata la mine o zi cu PL82T:
- faceam 2 cafele, comutam pe modul steam - dureaza 3-4 minute pana ajunge la temperatura de scos aburi (intre timp sotia buimaca se uita de peste masa - "ce naiba se intampla?" :))
- frotam o latiera de 350-500ml si imparteam laptele la ambele
- daca ar fi fost o a treia persoana, nu mai ajungea aburul pentru inca o frotare, trebuia sa astepti 10-15 minute pentru ca nici nu trage apa proaspata (nu stiu de ce) pana nu se raceste un pic
- eu beau 2 cafele dimineata, dupa ce faceam laptele iar trebuie sa astepti 10-15 minute pana ajunge de la 135 la 90+ in zona de espresso

In plus:
- mai e un stres suplimentar la leliturile din gama medie, e posibil daca nu ai grija la cata apa ai in el sa iti taie cafeaua la jumatatea extractiei, am patit-o de multe ori si e super frustrant
- sau poate nu-ti iese spuma din prima si vrei sa mai incerci odata - la un boiler de 250ml nu prea ai a doua sansa

Imagineaza-ti ca ai niste invitati la tine care vor bauturi cu lapte si cafele normale, deja tre sa planifici in avans :).

Daca tu vei folosi in 99% din cazuri pentru 1-2 (hai 3) cafele dimineata dintre care 2 cu lapte, esti ok

Pentru mine trecerea la DB a fost urmata de o mare relaxare - toate problemele de mai sus mi-au disparut, pot sa fac operatiile in orice ordine, nu imi mai e frica ca raman fara apa la jumate (asta e un feature de Minima, ce-i drept), iar boilerele mai mari iti vor permite probabil si sa faci spuma pentru mai mult de 1-2 capuccino/latte.

Stiu ca nu toate casele sunt la fel, dar la mine vreau sa fie mai mult decat altceva USOR. Am si copil mic, sotia inca nu se baga la espressorul asta si ma injura ocazional ca pe automat isi facea singura, ultimul lucru de care am nevoie e sa ma lupt cu instalatia.

In concluzie - calitatea cafelei ar trebui sa fie ok. Problema e cu laptele unde nu ai loc de manevra prea mult.

Succes!

(25-10-2019, 12:07)Cip Wrote: Ceea ce am spus mai sus e valabil ptr ECM, la Gaggia nu merge.

Probabil ce vrea sa spuna Cip este ca ECM-ul lui are boilerul de 750ml, PL81T avad de 250ml iar Gaggia probabil 200ml din ce am gasit pe un blog, ca nu scrie nicaieri altfel.

Reply
Chiar Asa mult sta,3-4 min pt a incalzi laptele dupa ce faci cafea? Ma intereseaza si pe mine Pl81t, fac doar o data lapte,deci un Sb ar fi ok,dar parca mi se pare multicel timpul
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
(28-10-2019, 12:12)aditanase Wrote: [quote=rault;123582]
Intrebarea mea de sus ramane valabila. Si anume daca se observa diferenta in calitatea espresso-ului sau sunt frustarile timpului de asteptare.

Quote:Pentru mine trecerea la DB a fost urmata de o mare relaxare - toate problemele de mai sus mi-au disparut, pot sa fac operatiile in orice ordine, nu imi mai e frica ca raman fara apa la jumate (asta e un feature de Minima, ce-i drept), iar boilerele mai mari iti vor permite probabil si sa faci spuma pentru mai mult de 1-2 capuccino/latte.

Stiu ca nu toate casele sunt la fel, dar la mine vreau sa fie mai mult decat altceva USOR. Am si copil mic, sotia inca nu se baga la espressorul asta si ma injura ocazional ca pe automat isi facea singura, ultimul lucru de care am nevoie e sa ma lupt cu instalatia.

In concluzie - calitatea cafelei ar trebui sa fie ok. Problema e cu laptele unde nu ai loc de manevra prea mult.

Votez, aprob. :)

(28-10-2019, 13:21)dragos.stoian Wrote: Chiar Asa mult sta,3-4 min pt a incalzi laptele dupa ce faci cafea? Ma intereseaza si pe mine Pl81t, fac doar o data lapte,deci un Sb ar fi ok,dar parca mi se pare multicel timpul

Pai așa sa te gândești ca se ridica temperatur se l 93 la 125 aprox.
Durează 3-4 min timp in care se ducă dracu shotu’. Adică toată crema de la espresso s-a dus. Latte ART mai poți face.. dar na...nu mai ai baza aceea buna.

Și cel mai nasol ca după ce ajunge la 125 se răcește greu, dar greu! Pana ajungi l 93 pentru o noua extracție... pfff.

Când am luat 91 am zis ca îmi ajunge... eh... uita ca am trecut pe DB și am fost super mulțumit de pro 300.
Pentru cei ce vor sa le fie ușor recomand DB. Minim HX... cine vrea sa clătească un “cal neîmblânzit.”

Dacă ar fi sa ma întorc in timp as lua SB doar dacă in casa nu se consuma lapte. Nici măcar la vizitatori. Sau laptele îl faci cu alte unelte....
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
(28-10-2019, 13:41)N3cks Wrote: Pai așa sa te gândești ca se ridica temperatur se l 93 la 125 aprox.

Pe leliturile de care vorbim e chiar 135 setarea default - probabil pentru a compensa volumul mic sau ceva. La 125 nu are forta deloc.
Pe minima sta la 125 si imi zboara cana din mana, dar are steam boiler de 2.3 litri   :D

Reply
Nu știu de ce aveți timpul de așteptare până se răcește așa mare după ce ați frotat laptele.Cand aveam Lelit-ul TEM,se răcea în câteva secunde dând drumul la apa.Da,făcea ceva zgomot dar doar până se termiaă aburul,apoi curgea apa calda prin dus.Pentru un al doilea shot nu stăteam prea mult (max 2-3 min).Intr-adevar acum cu HX-ul e mult mai comod,poți face extracția și frota laptele simultan,însă timpul de așteptare până să se încingă grupul (E61) incepe să mă scoată din sărite.Eu zic să-și ia un SBDU daca nu sunt bani suficienti însă după 1-2 ani sa fie pregătit de upgrade.
Bezzera Magica S MN,Quamar Q50E

Reply
(28-10-2019, 16:00)aditanase Wrote:
(28-10-2019, 13:41)N3cks Wrote: Pai așa sa te gândești ca se ridica temperatur se l 93 la 125 aprox.

Pe leliturile de care vorbim e chiar 135 setarea default - probabil pentru a compensa volumul mic sau ceva. La 125 nu are forta deloc.
Pe minima sta la 125 si imi zboara cana din mana, dar are steam boiler de 2.3 litri   :D

Ai dreptate!
Asa, era: 136 si parca imi aduc aminte ca urcam si mai sus... ca sa am destul timp si destula putere. (91T)

(28-10-2019, 17:01)dantt Wrote: Nu știu de ce aveți timpul de așteptare până se răcește așa mare după ce ați frotat laptele.Cand aveam Lelit-ul TEM,se răcea în câteva secunde dând drumul la apa.Da,făcea ceva zgomot dar doar până se termiaă aburul,apoi curgea apa calda prin dus.Pentru un al doilea shot nu stăteam prea mult (max 2-3 min).Intr-adevar acum cu HX-ul e mult mai comod,poți face extracția și frota laptele simultan,însă timpul de așteptare până să se încingă grupul (E61) incepe să mă scoată din sărite.Eu zic să-și ia un SBDU daca nu sunt bani suficienti însă după 1-2 ani sa fie pregătit de upgrade.

1-2 ani si fire albe. :)

Aici eu zic ca e decizia fiecaruia. Daca crezi ca te-a prins micorbul mai bin emergi direct pe ceva ce sa iti faca si bucurie. Sa fii frustrat ca parca lucrezi cu o mana sa legi sireturile nu e asa distractiv.
Dar toate astea le compari cu bugetul, desigur.

Reply
(28-10-2019, 13:41)N3cks Wrote: Durează 3-4 min timp in care se ducă dracu shotu’. Adică toată crema de la espresso s-a dus. Latte ART mai poți face.. dar na...nu mai ai baza aceea buna.

Poti detalia te rog? Se strica shot-ul dupa 3-4 minute? Care-i rolul cremei? Care e baza aceea buna?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Pai mie îmi place sa fac latte când am crema pe Shot. Crema care dispare dacă stai...

Reply
Majoritatea dintre noi foloseste echipamentul in regim casnic. Familia are in general 2 membri consumatori de cafea, deci peste 90% vei extrage cel mult 2 shot-uri consecutive. Pentru ca esti un pasionat, ca de-asta te afli aici, cu siguranta ai portafiltru naked, sita cu pretentii, o cafea pe masura si vei vrea sa verifici ca extractia se desfasoara in parametri: te pui in genunchi langa masina (de crede nevasta ca te apuci de rugaciuni ca sa iasa cafeaua buna) si iti sucesti gatul ca sa verifici daca apa a patruns pucul simetric, verifici ca ai first drop intre sec 6 si sec 9, verifici daca nu cumva ai channeling, stai cu ochii pe manometru sa fie la 8-9 bari, ca nu se blonzeste, ca nu se turteste etc. Si bineinteles, nu trebui sa ratezi momentul ala intre 25 si 30 de secunde in care trebuie sa opresti shot-ul. Si sa tii cont ca tu n-ai cantar de 300 coco si de fapt trebuie sa opresti shot-ul pe la 33ml ca sa ai 36-37ml la final.

Si voi vreti sa imi spuneti ca in tot timpul asta mai frotati si laptele!?!?

Prin urmare, pentru acasa ai nevoie de o masina care sa ajunga repede la temperatura, sa fie stabila termic la 1-2 shot-uri. Dupa ce le-ai terminat, comuti pe modul aburi, si pana ai deschis frigiderul sa iei laptele, pana ai luat latiera din scurgatorul de vase si ai turnat laptele pana la (stii tu pana unde), pana ti-ai udat laveta ca sa te pregatesti sa stergi teava de aburi la final, te asigur ca a ajuns si masina la 130 grade si te poti apuca de treaba.

Fix atunci bate un vecin la usa si vrea si el un espresso rapid? Comuti inapoi pe modul brew (sau cum i-o zice), pompa incepe sa bage apa in boiler, dai drumul la aburi pana iti ajunge apa pe teava, si pana pregatesti pucul, ca doar esti pasionat, tu faci RDT, WDT, FWD, nivelezi, tampezi echilibrat etc, te asigur ca ai iar 90 de grade si poti sa te apuci de treaba.

Cel putin la PL91 al meu cam asa merge treaba. La rasnita e alta treaba, dar asta intr-un episod viitor.

Scuzati-mi ironia din post, dar cateodata am impresia ca mergem (evident, ma includ si pe mine aici) atat de departe cu aceste discutii, doar pentru 2-4 cafele/zi. Si-apoi, chiar nu imi e rusine de aia 4 prieteni care vin pe la mine in weekend. Ei clar nu vor stii diferenta intre SBDU, HX, DB. Daca vor o cafea buna, n-au decat sa mai astepte 5 minute in plus. Ca pana la urma au venit pe la mine sa stam de vb, iar cafeaua e bonus, doar asa ca sunt eu tip fain!
Lelit Bianca, Atom 75, Niche, Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, Bonavita, Felicita Arc

Reply
Cel mai bun raspuns citit de cand am intrat pe acest forum. Excelent punctat @ marst
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
(29-10-2019, 17:16)marst Wrote: Majoritatea dintre noi foloseste echipamentul in regim casnic. Familia are in general 2 membri consumatori de cafea, deci peste 90% vei extrage cel mult 2 shot-uri consecutive. Pentru ca esti un pasionat, ca de-asta te afli aici, cu siguranta ai portafiltru naked, sita cu pretentii, o cafea pe masura si vei vrea sa verifici ca extractia se desfasoara in parametri: te pui in genunchi langa masina (de crede nevasta ca te apuci de rugaciuni ca sa iasa cafeaua buna) si iti sucesti gatul ca sa verifici daca apa a patruns pucul simetric, verifici ca ai first drop intre sec 6 si sec 9, verifici daca nu cumva ai channeling, stai cu ochii pe manometru sa fie la 8-9 bari, ca nu se blonzeste, ca nu se turteste etc. Si bineinteles, nu trebui sa ratezi momentul ala intre 25 si 30 de secunde in care trebuie sa opresti shot-ul. Si sa tii cont ca tu n-ai cantar de 300 coco si de fapt trebuie sa opresti shot-ul pe la 33ml ca sa ai 36-37ml la final.

Prin urmare, pentru acasa ai nevoie de o masina care sa ajunga repede la temperatura, sa fie stabila termic la 1-2 shot-uri. Dupa ce le-ai terminat, comuti pe modul aburi, si pana ai deschis frigiderul sa iei laptele, pana ai luat latiera din scurgatorul de vase si ai turnat laptele pana la (stii tu pana unde), pana ti-ai udat laveta ca sa te pregatesti sa stergi teava de aburi la final, te asigur ca a ajuns si masina la 130 grade si te poti apuca de treaba.

Fix atunci bate un vecin la usa si vrea si el un espresso rapid? Comuti inapoi pe modul brew (sau cum i-o zice), pompa incepe sa bage apa in boiler, dai drumul la aburi pana iti ajunge apa pe teava, si pana pregatesti pucul, ca doar esti pasionat, tu faci RDT, WDT, FWD, nivelezi, tampezi echilibrat etc, te asigur ca ai iar 90 de grade si poti sa te apuci de treaba.

Cel putin la PL91 al meu cam asa merge treaba. La rasnita e alta treaba, dar asta intr-un episod viitor.

Scuzati-mi ironia din post, dar cateodata am impresia ca mergem (evident, ma includ si pe mine aici) atat de departe cu aceste discutii, doar pentru 2-4 cafele/zi. Si-apoi, chiar nu imi e rusine de aia 4 prieteni care vin pe la mine in weekend. Ei clar nu vor stii diferenta intre SBDU, HX, DB. Daca vor o cafea buna, n-au decat sa mai astepte 5 minute in plus. Ca pana la urma au venit pe la mine sa stam de vb, iar cafeaua e bonus, doar asa ca sunt eu tip fain!

+1
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red

Reply
Nu pricep incrancenarea asta de a frota laptele cu aceasi masina, care duce la toate aberatiile descrise mai sus...  Confused
Inca un exemplu de aplicare defectuoasa a principiilor de design a unei masini profesionale la una de uz casnic...

Reply
@renatoa , care e alternativa? Vorbesc de ceva ce se poate cumpara si poti obtine acelasi lucru. Eu am incercat si sa fac la french press si spumatoare care se bazeaza pe o elice si nu mi-a iesit nici pe departe ceva similar cu ce am facut cu aburul de la espresor.
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus

Reply
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-electrică

https://www.cel.ro/aparate-pentru-spuma-de-lapte/

Reply
(29-10-2019, 17:16)marst Wrote: Majoritatea dintre noi foloseste echipamentul in regim casnic. Familia are in general 2 membri consumatori de cafea, deci peste 90% vei extrage cel mult 2 shot-uri consecutive. Pentru ca esti un pasionat, ca de-asta te afli aici, cu siguranta ai portafiltru naked, sita cu pretentii, o cafea pe masura si vei vrea sa verifici ca extractia se desfasoara in parametri: te pui in genunchi langa masina (de crede nevasta ca te apuci de rugaciuni ca sa iasa cafeaua buna) si iti sucesti gatul ca sa verifici daca apa a patruns pucul simetric, verifici ca ai first drop intre sec 6 si sec 9, verifici daca nu cumva ai channeling, stai cu ochii pe manometru sa fie la 8-9 bari, ca nu se blonzeste, ca nu se turteste etc. Si bineinteles, nu trebui sa ratezi momentul ala intre 25 si 30 de secunde in care trebuie sa opresti shot-ul. Si sa tii cont ca tu n-ai cantar de 300 coco si de fapt trebuie sa opresti shot-ul pe la 33ml ca sa ai 36-37ml la final.

Foarte misto expus :) Si eu planuiesc sa iau curând espressor si ma tenta pl81t, apoi m-am gândit ca e prea lent.
Dar zilnic eu beau fara lapte,soția cu cappucino si cam atat,in weekend mai vine mama care bea macchiato deci ajunge o latiera pt 2 bauturi cu lapte.
De cateva ori pe an am invitați ziua (mai des seara,dar nu bea nimeni seara cafea), din care nu beau toti si cei care beau nu prefera in acelasi timp,unii inainte,altii dupa masa.
Deci oricat de tentant ar fi un DB,in cazul meu nu se justifica.
Poate mai sunt si altii in aceeasi situatie care au dubii :-)
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
@marst, chapeau!
recunosc ca pentru motivele expuse de tine, nu m-as gandi niciodata sa frotez laptele in paralel cu shoturile.
Ai 100% dreptate, ce am incercat eu sa transmit e ca pe un DB totul e cumva mai usor, mai fara griji.
Eu inca patesc de exemplu sa uit sa tampez, dupa nivelare, pentru ca de cele mai multe ori fac cafeaua ori chiaun, ori pe graba.

merci oricum de mesaj, foarte corect!

Reply
(29-10-2019, 19:41)renatoa Wrote: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-electrică

https://www.cel.ro/aparate-pentru-spuma-de-lapte/

Aparatele alea de spumat nu prea dau rezultate multumitoare, pentru mine cel putin, am incercat mai multe variante si nu se apropie de ce scoti cu abur. In schimb acel steamer pare interesant, te conditioneaza de o plita sau un aragaz si se incalzeste greu dar cred ca poate funtctiona inmediul casnic pentru 1-2 cafele cu lapte, la mai multe... s-ar putea sa se schimbe treaba. Oricum, ms de info.
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus

Reply
Verifică până la final discuția de acolo. Cu plita cu inducție se încălzește foarte repede.
Acum nu mă mai descurc cu fluxul de lucru pentru Flair pe cât de repede e gata Bellman-ul. Smile
Ca număr de frotări, nu aș putea să vă ajut exact, dar se descurcă lejer la mult mai mult de 1-2. Desigur cu ceva timpi de revenire (refacere presiune) între frotări. Pentru acasă nu cred că e gata nici espresso-ul pe bandă rulantă, deci va avea timp (prea mult chiar) de revenire, Bellman.

Reply

Prea tare spus:). Inca am dubii ce sa imi iau si nu intelegeam boilere smechere. Alta figura de am auzit o e ca faci intai laptele apoi il racesti mai repede pentru shot.

Reply
Multumesc tuturor pentru opinii. Desi sunt destul de variate si diferite, totusi ma ajuta sa-mi fac o idee destul de clara. 

Cred ca in mare se rezuma la ideea de "comoditate". Mai mult efort intr-un timp mai lung sau mai putine batai de cap pentru un pret mai mare.

Acum ma gandesc ca totusi comparatie nu e chiar 100 % corecta. PL41TEM vs PL92T. Chiar daca e SB vs DB, probabil ca ar trebui comparate PL91T cu PL92T. Ma gandesc ca din punct de vedere al pieselor si tehnologiei sunt cam la fel, mai putin ca unul e DB?

Asa ca o sa mai studiez si daca diferentele intre PL41TEM si PL91T sunt notabile si dupa ma voi decide care din ele sau daca merg pe PL92T. Inca sunt indecis

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)