Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL91T

#1
Tot citesc si analizez ce espressor sa cumpar si fiind legat, din pacate, de cardul de cumparaturi si ratele aferente, trebuie sa ma orientez doar la Gaggia sau Lelit, singurele care se gasesc in rate. Am tot analizat si la pretul maxim pe care sunt dispus sa il dau( tinand cont de faptul ca 2000 sunt alocati rasnitei) m-am orientat la Lelit 91T. Nefiind fan lapte, am vazut cateva avantaje la model. Totusi am vazut ca nu sunt prea multi posesori si ma intreb de ce!? Ma gandesc ca la banii astia mai pui putin si iei un HX sau DB!?. Totusi si aici ma adresez detinatorilor sau fostilor detinatori, in primul rand, merita?
Multumesc!
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#2
Si eu ma documentez in vederea achizitionarii unui espressor. In inteles ca un HX sau un DB chiar daca ofera performante superioare au dezavantajul ca intretinerea lor de exemplu decalcifierea se poate efectua numai in ateliere specializate.
 
Reply
#3
Produsele Lelit au, in general, un raport pret calitate extrem de corect. Pe de alta parte, 3500 de lei e destul de mult pentru un SBDU cu PID. S-ar putea ca noul Classic plus PID sa fie bine sub 2000 de lei si pe partea de cafea sa nu fie diferente de aproape 2000 de lei. 

Daca grupul de 58mm e obligatoriu ar fi o alternativa si PL41 Plus la care sa adaugam un PID aftermarket:

https://www.maxicoffee.com/machine-expre...-3752.html

Sau ceva mai traditional:

https://www.maxicoffee.com/machine-expre...32488.html
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#4
(27-10-2018, 17:47)dev Wrote: Produsele Lelit au, in general, un raport pret calitate extrem de corect. Pe de alta parte, 3500 de lei e destul de mult pentru un SBDU cu PID. S-ar putea ca noul Classic plus PID sa fie bine sub 2000 de lei si pe partea de cafea sa nu fie diferente de aproape 2000 de lei. 

Daca grupul de 58mm e obligatoriu ar fi o alternativa si PL41 Plus la care sa adaugam un PID aftermarket:

https://www.maxicoffee.com/machine-expre...-3752.html

Sau ceva mai traditional:

https://www.maxicoffee.com/machine-expre...32488.html

M-am oprit la acest espressor pentru ca in afara unui boiler un pic mai mare si a portafiltrului de 58, indica si ceva mai multi parametri ceea ce pentru un incepator mi se pare util. Apoi, ma feresc de imbunatatiri sau revizii  din start pentru ca nu imi place sa surubaresc, iar in Ploiesti , pe langa faptul ca nu gasesti un prajitor de Doamne ajuta, nu gasesti nici depanatori pentru espressoare (am cautat pe net si am gasit doar pentru automate). In plus, cum stau prost cu timpul dimineata mai ales (ma scol la 5.20 si plec la 6.20 timp in care mai plimb si catelul), Pavonii iese din calcul. Alt Lelit mai ieftin nu ma intereseaza, mai repede as lua un Hobby, sau un GC, dar nu din cauza aspectului ci din cauza ca mi se pare ca sunt mai dificil de exploatat de un incepator. Dar ma interesau punctele de vedere ale celor care au sau au avut, sa nu aiba unele vicii ascunse.
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#5
Poate ar fi de vazut si ofertele astea Espressor Bezzera New Hobby Inox + Râşniţă Bezzera BB005 TM și Espressor Bezzera BZ09 PM + Râşniţă Bezzera BB005 TM .
ECM Classika PID & Eureka Mignon Specialita / Gaggia Classic 2015 & MDF
 
Reply
#6
(27-10-2018, 19:28)Cip Wrote: Poate ar fi de vazut si ofertele astea Espressor Bezzera New Hobby Inox + Râşniţă Bezzera BB005 TM și Espressor Bezzera BZ09 PM + Râşniţă Bezzera BB005 TM .

Le-am vazut! Din pacate, dupa cum spuneam cu card de cumparaturi in rate doar Lelit si Gaggia gasesti. Si cel mai simplu pentru un incepator mi se parea T91. Celelalte sub sau peste el mi se par mai complicate. La rasnita sunt relativ decis intre Mignon Specialita, Macap M42M si Lelit 72. Daca aveau in rate pe Perfectespresso m-ar fi incantat un Bezzera, un Silvano sau un ECM.
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#7
Honoriu a avut un lelit de care vrei tu și la care ma uitam și eu. În postul acesta găsești niște comparații în noul lui espressor, profitec 300, și lelit.

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eespressoman%2Ero%2Fforum%2Fshowthread%2Ephp%3Ftid%3D4000&share_tid=4000&share_fid=56105&share_type=t

PS. Oare un Rancilio Silva cu PID nu e la fel de bun sau chiar mai bun decât Lelit ul?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Reply
#8
N-am să înțeleg niciodată de ce se pune așa mult accentul pe un espressor care să facă viață ușoară iar râșnița e tot timpul pe planul doi și, de cele mai multe ori, nepotrivita lucrului acasă. Fiindcă mi-e greu sa cred că majoritatea celor care-și prepara cafeaua acasă țin 100-200g de boabe în coșul râșniței.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#9
Vorbeste cu Ionuț (baiatul de la perfectespresso.ro),  in legatura cu ratele. Ceea ce iti pot spune este că acasă am ECM Classika II PID  & Eureka Specialita si sunt extrem de mulțumit. Recomand acest duo cu toata încrederea.
ECM Classika PID & Eureka Mignon Specialita / Gaggia Classic 2015 & MDF
 
Reply
#10
(27-10-2018, 21:24)claudiur Wrote: Honoriu a avut un lelit de care vrei tu și la care ma uitam și eu. În postul acesta găsești niște comparații în noul lui espressor, profitec 300, și lelit.

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eespressoman%2Ero%2Fforum%2Fshowthread%2Ephp%3Ftid%3D4000&share_tid=4000&share_fid=56105&share_type=t

PS. Oare un Rancilio Silva cu PID nu e la fel de bun sau chiar mai bun decât Lelit ul?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Multumesc! E o descriere obiectiva! Nu contest Rancillo, dar fug de orice inseamna surubareala, service, imbunatatiri din prima.
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#11
gasesti la emag dar nu la 2000 de lei aparatul....
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita  kinu M 47, WDT tool, BWT filter,ibric


 
 
Reply
#12
(27-10-2018, 21:41)Cip Wrote: Vorbeste cu Ionuț (baiatul de la perfectespresso.ro),  in legatura cu ratele. Ceea ce iti pot spune este că acasă am ECM Classika II PID  & Eureka Specialita si sunt extrem de mulțumit. Recomand acest duo cu toata încrederea.

Multumesc pentru sfat! Intr-adevar e o combinatie de top!
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#13
(27-10-2018, 21:40)dev Wrote: N-am să înțeleg niciodată de ce se pune așa mult accentul pe un espressor care să facă viață ușoară iar râșnița e tot timpul pe planul doi și, de cele mai multe ori, nepotrivita lucrului acasă. Fiindcă mi-e greu sa cred că majoritatea celor care-și prepara cafeaua acasă țin 100-200g de boabe în coșul râșniței.

ptr ca nu se citeste forumul tot,se merge pe scurtaturi ...de aici lipsa de informatie desi  se tot spune rasnita prima si apoi aparatul de cafea Big Grin
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita  kinu M 47, WDT tool, BWT filter,ibric


 
 
Reply
#14
(27-10-2018, 21:48)orwo Wrote:
(27-10-2018, 21:40)dev Wrote: N-am să înțeleg niciodată de ce se pune așa mult accentul pe un espressor care să facă viață ușoară iar râșnița e tot timpul pe planul doi și, de cele mai multe ori, nepotrivita lucrului acasă. Fiindcă mi-e greu sa cred că majoritatea celor care-și prepara cafeaua acasă țin 100-200g de boabe în coșul râșniței.

ptr ca nu se citeste forumul tot,se merge pe scurtaturi ...de aici lipsa de informatie desi  se tot spune rasnita prima si apoi aparatul de cafea Big Grin 

Am mai spus, pentru rasnita trebuie sa ma decid intre Macap 42M, Eureka Mignon Specialita si Lelit 72. Consider ca oricare este un best buy. De aceea in momentul de fata ma preocupa espressorul. Am inteles importanta rasnitei, dar mai sus de una dintre cele 3 nu ma arunc. Apoi daca ne gandim, cu ceva ani in urma am mai citit despre subiect, dar utilizam french press, atunci erau recomandate doua rasnite in principal: Vario si Gaggia! Iar espressoare tot pe acolo. Deci ce sa inteleg? Cine are acum nu stiu ce alta rasnita de 7000 si un espressor de 10000 ar lesina daca ar bea acum un espresso facut cu aparatele respective?Smile). Vad ca totusi unii scot niste espresso excelente cu un echipament de 2000 lei, dar se pricep, au talent, au experienta. Lipsa acestor calitati ma face sa caut niste echipamente care sa imi usureze viataSmile. Inca o data multumesc tuturor pentru sfaturile date cu promptitudine si deschidere!
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#15
Mai cerceteaza nitel subiectul single dosing inainte sa faci clasamente fara nicio relevanta. Sau altfel spus de ce crezi ca multi utilizatori, cu ceva mai multa experienta, folosesc Kinu M47 sau Sette 270? 

Daca ma intreaba cineva pe mine, Niche Zero e best buy la momentul actual.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#16
(27-10-2018, 22:04)dev Wrote: Mai cerceteaza nitel subiectul single dosing inainte sa faci clasamente fara nicio relevanta. Sau altfel spus de ce crezi ca multi utilizatori, cu ceva mai multa experienta, folosesc Kinu M47 sau Sette 270? 

Daca ma intreaba cineva pe mine, Niche Zero e best buy la momentul actual.

Accentul in ce spui tu, cade pe "experienta". Eu nu amSmile).
Apoi ma uit cat de multi au una dintre marcile pe care mi le-am selectat, aceia nu au experienta?
De manuale nu vreau sa aud, am tot macinat pentru french press cu zasenhaus ca m-am saturat.
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#17
Nu-mi dau seama cine ar trebui sa se simta mai jigniti de alaturarea kinu-zasenhaus: utilizatorii de Kinu sau cei care produc Kinu?  Confused

Incep sa-mi amintesc de ce am renuntat vreo cativa ani buni sa postez in topicuri de genul "as vrea sa-mi cumpar x sau y", in 90% din cazuri initiatorul vine cu idei "de acasa" si doar cauta confirmari, ignorand total ce se discuta. 

Mult succes.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#18
My 2 cents:

Înțeleg foarte bine punctul tău de vedere: am fost (si cred ca încă sunt) începător și am avut multele din întrebările tale.


Sfaturile pe care ma simt sa îți dau sunt:

1) Lelit PL91T este o mașină frumoasa dar 3800 RON pt un single boiler este si ea o suma frumoasa. Un Lelit PL41TEM face cam aceasi munca la jumătate din prețul (sa făcut o testare fata in fata cu un Expobar Brewtus 4, dual boiler, și a ținut fata pe parte de cafea).
Diferența poți s-o investești in rasnita care este elementul cel mai important.

2) ești sigur ca tu si/sau partenera/părinți/prieteni nu sunteti interesați de băuturi pe baza de lapte? Dacă nu, cu 4300 RON pe bursa este un user care vinde un Expobar Brewtus 4 second hand din 2015 (are PID si este dual boiler) și este o mașină de un alt nivel (pentru laptari). Dacă ar fi avut resursele necesare ar fi fost al meu :-)

3) rasnita este cel mai important lucru. Alegere unei rasnite nu este ușor, fiind multe variabile in joc (mai mult decât la un espressor):

a) single doze? o rasnita capabila single doze da multe avantaje (ex. Honne, Kinu M47, Niche Zero*)

b) retenția? Ori iei o rasnita cu retenția foarte mica ori o curăți foarte des sa scoți cafea (care este perisabil)

c) zgomot? Nu toate rasnite au aceasi nivel de zgomot. Dacă ai copii sau casa mica, este de ținut în ci sudeze (manualele sunt câștigătoare)

d) tolerante ? Anumite rasnite vin cu cuțite alineate (ex. Kinu) alte trebuie sa lucrezi la ele altele sunt fără speranța (din probleme de projectare).

e) dimensiuni? Spațiu în bucătărie deseori este limitat.

* Niche Zeo este o rasnita foarte interesanta: mica, silențioasa, retenția foarte mica (max 0.5g) si destul de accesibila dar nu a fost testat bine din comunitatea espressoman din România fiind destul de noua.

Mai sunt alte criteri pentru rasnita, ce am scris mai sus fiind doar câteva.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#19
(27-10-2018, 21:24)claudiur Wrote: Honoriu a avut un lelit de care vrei tu și la care ma uitam și eu. În postul acesta găsești niște comparații în noul lui espressor, profitec 300, și lelit.

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eespressoman%2Ero%2Fforum%2Fshowthread%2Ephp%3Ftid%3D4000&share_tid=4000&share_fid=56105&share_type=t

PS. Oare un Rancilio Silva cu PID nu e la fel de bun sau chiar mai bun decât Lelit ul?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

#TrueStory, am avut și ne-am înțeles foarte bine.
A fost o alegere bună, conform bugetului la acea vreme. Mai mult, nu credeam că îl voi schimba 
vreodată, sau mai realist: curând. Dar nu a trecut nici un an  Tongue .
Decizia a venit pe fondul unui impuls și niște „bănuți ce mă deranjau” în portofel  40


@BogdanDN poți să mergi cu încredere pe Lelit 91T. Ți-aș recomanda un sh pe grup poate, din gama mai sus, dar nu cred să se pupe cu ratele respective. Si chiar si un credit mic nu se impune. Personal sunt de parere ca atunci cand iei un lucru (ex. masina), daca ai bani adunati o poti lua sh, in loc de aceeasi noua. Daca e cu credit sau alta forma de „susținere” financiară, atunci nouă. (offtopic).

Revenind la miez: E un aparat bun și pe lângă asta e și frumos! Arată bine în bucătărie. Se încălzește rapid, aș zice un 15 minute ca să fie ok. Eu l-am folosit cu sită duș și filtre IMS, și am obținut rezultate bune. Are funcția de preinfuzie, și asta e f bine, mai ales pentru cafea prăjită light. PID pe boiler cu timer pentru shot! Mă bucur de acest feature și la actualul, mi-ar fi lipsit timerul.

Vine setat pe 12 bar. Nu m-am îndurat să „mă bag în el”. Dar recomand o limitare la 9 bar.

Pe partea de lapte e un pic nărăvaș. Îți recomand (dacă îl iei) să spumezi apă goală. Să vezi cum merge jetul de abur și în ce poziție ar trebui ținut. Apoi încearcă cu apa și detergent lichid de vase (să mai salvezi laptele). Și când ai o textură cât de cât, treci pe lapte.

Minusul la aceste tipuri de aparate SB, odată ce ai făcut laptele, trebuie să aștepți să scadă temperatura din boiler pentru o nouă extracție. Eu îl văd fezabil pentru o extracție, două (pentru mai multe va trebui să aștepți încălzirea apei multișor... ca. 3-4 minute, sper să nu greșesc!)  și apoi spumarea laptelui, și lapte doar odată (dacă bine îmi aduc aminte). Adică după lapte, consumi mult abur, respectiv scade temperatura și va trebui să aștepți din nou pentru a putea spuma încă odată. Dacă ai mai vrea acum să extragi un shot.. timpul de așteptare va fi lung. Aburul e la tempeartura de 134 - 140 C și trebuie să scadă pentru cafea. Eu faceam cu 138 - 140 C să am putere, dar ca sa scadă apoi temperatura pentru o nouă extracție aștepți. E drept ca are un sistem parcă de recirculare a apei din rezervor, ajută, dar... durează.


Tot dacă îl iei îți recomand să pui pe zona de cești un material plastic subțire pentru a evita zgârieturile Smile. Am luat așa ceva de la lidl, sub formă de sul. Am pus și la actualul (la ambele un pic târziu..).

Nu îmi vin acum alte amănunte în minte.
1. Dar dacă dorești DOAR pentru espresso, go for it!
2. Dacă vrei și lapte, atunci pun problema așa

- ești limitat pe partea de lapte
- te-a prins microbul espresso și vrei să experimentezi
- iei aparat pe „credit”
Sfatul meu, dacă tot e să fie „credit”, ia Lelit Elizabetha! E sora mai mare al Victoriei, Dual Boiler, preinfuzie, PID pe ambele boilere. Cred că personal aș merge pe el chiar dacă personal nu aș bea cu lapte mereu: probabil bei din când în când, prieteni în vizită, soție/prietenă etc. Așa poți să împarți bucuria unei cafele bune și cu cei ce nu sunt tocmai înfocați după shot de espresso.
Ideea e că dai niște bani pentru ceva ce vei folosi un timp îndelungat. Dacă acum e cu rate, chiar dacă vei vrea să îl schimbi, poate îți va veni greu să faci din nou efortul. Așa că fă ca acel efort să conteze de la început Smile. Desigur e o părere personală.

Dacă mai ai întrebări, scrie aici.. mai urmăresc. Pune un @. sa fiu anunțat, sau PM.

(27-10-2018, 17:40)Gabi_M Wrote: Si eu ma documentez in vederea achizitionarii unui espressor. In inteles ca un HX sau un DB chiar daca ofera performante superioare au dezavantajul ca intretinerea lor de exemplu decalcifierea se poate efectua numai in ateliere specializate.

Dacă folosești apă bună nu e necesar decalcifiere.
De altfel decalcifiere poți face și acasă. De exemplu Profitec Pro 300, e DB
și în manual are pașii pentru decalcifiere PREVENTIVĂ. Desigur! se menționează că un espresor calcifiat
se decalcifiază doar în service.
2018.09  Profitec Pro 300, IMS, Kinu M47 + Niche 2018.12
2017.11     Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#20
PL91 e 3350 cu tamper cu tot, nu 3800. E drept nu e putin pentru un SBDU, buget la care mai ai "putin" si intri deja pe teritoriul hx-ului cu E61 (Expobar Office Leva spre exemplu, Lelit PL62S - 4000-4400 lei).
Pe de alta parte, daca imi aduc aminte ai spus ceva de luna ianuarie pentru achizitie, deci pana atunci mai este timp de noi aparitii, intrari si iesiri din piata.
O varianta serios de luat in considerare in cazul tau ar fi PL41PlusT PID, caci ai cobori la aprox. 2800 pt boiler de 300ml si PID, in loc sa dai 3350 pe PL91. Cu diferenta de bani iti mai cumperi accesorii caci nu sunt ieftine - portafiltru fara fund, nivelator, site IMS, cantar, chiar tamper cu autonivelare (mai util decat cel dinamometric) samd. Toate astea ajuta mult, iar un PL41TEM cu accesorii utile e mai bun decat un PL91/41PlusT si un tamper simplu.
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#21
Mea culpa, am gresit prețul lui PL91T :-)
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#22
1.Trebuie sa incep prin a multumi tuturor pentru sfaturi. Cele mai multe imi sunt utile.
2.Apoi vreau sa spun ca, m-am orientat la acest aparat citind si vizionand pe youtube, deoarece are unele avantaje pentru incepatori si pare mai usor de lucrat cu el. Deja la cele HX sau DB ma simt pierdut.
3.Mai vreau sa adaug ca nu am intentionat sa jignesc pe nimeni, nu am facut nicio clasificare a rasnitelor, ci pur si simplu am spus ca toate cele 3 marci mi se par ok, dar nu sustin ca sunt cele mai bune, ci cele mai bune pentru mine, asa cred. In plus, nu am asemanat Kinu cu Zashausen, ci doar am vrut sa subliniez ca nu mai vreau sa rasnesc manual. Dimineata, cel putin, imi lipseste in totalitate timpul.
4.Nu cred ca acestea sunt singurele probleme cu care ma voi confrunta, ci si calitatea, sau mai bine zis lipsa calitatii multor cafele, cel putin asa am citit pe aici
5. Nu cred nici ca aparatura inseamana totul. Daca rasnitele si espressoarele si tamperele si sitele de acum sunt de 100 de ori mai bune decat cele de acum 15-20-25 ani, sa zicem, nu inseamna ca shoturile de acum sunt tot de 100 de ori mai bune, sau ca acelea de atunci erau de 100 de ori mai proaste. Am senzatia ca de multe ori se merge prea in detaliu si se cauta niste implicatii care nu sunt foarte importante, altfel cei care folosesc Kompresso, sau Poemia, sau altele, nu ar putea bea shoturile obtinute. Cred ca uneori pasiunea ne duce prea departe in comentarii si in credinte, uneori aducand a credintele unui cult. Cred ca ar trebui sa fim mai relaxati, mai putin patimasi, cu mai mult simt al ironiei si al autoironiei.
6. Poate ar trebui create niste topicuri mai sistematizate, atunci si incepatorii ar pune mai putine intrebari tampiteSmile). Astfel, sugerez, ca exemplu: "Cum sa faci un espresso" sa contina doar niste indicatii gen: la sita simpla  intre atatea si atatea grame in functie de grad de prajire, etc; rasnitele macap ar trebui reglate intre si intre. Doar indicatii generale de la care sa poti experimenta. Nefiind foarte schematizate, multe topice contin si divagatii de la subiect si pareri total opuse, care nu fac decat sa de zapaceasca. Daca ar fi schematizate fiecare ar putea incepe de la ceva, restul depinzand de talentul, indemanarea proprii. Inteleg ca ce spun ar putea insemna un mod simplist de a privi lucrurile, dar pentru un incepator e mai bun decat a le complica, sfarsind prin a-l speria. Stiind ca e un mod simplis, depinde de el sa experimenteze, dar stie de unde sa inceapa.
Multumesc!
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#23
(28-10-2018, 11:07)BogdanDN Wrote: Cred ca uneori pasiunea ne duce prea departe in comentarii si in credinte, uneori aducand a credintele unui cult.

Cei care au dat sfaturi aici nu le-au dat din pasiune cultista, ci din experienta. Multi au inceput cu rasnita facuta sa fie folosita cu hopper si coloana de boabe si aproape toti am trecut sau ne dorim sa trecem la rasnite capabile single dose. Espressor-ul nu conteaza asa mult.

(28-10-2018, 11:07)BogdanDN Wrote: 4.Nu cred ca acestea sunt singurele probleme cu care ma voi confrunta, ci si calitatea, sau mai bine zis lipsa calitatii multor cafele, cel putin asa am citit pe aici
 
In 3 ani de cand beau cafea proaspat prajita, nu am avut nici o problema cand am luat de la prajitoriile care ofera discounturi pt espressomani.
 
Reply
#24
(28-10-2018, 11:37)cradun Wrote:
(28-10-2018, 11:07)BogdanDN Wrote: Cred ca uneori pasiunea ne duce prea departe in comentarii si in credinte, uneori aducand a credintele unui cult.

Cei care au dat sfaturi aici nu le-au dat din pasiune cultista, ci din experienta. Multi au inceput cu rasnita facuta sa fie folosita cu hopper si coloana de boabe si aproape toti am trecut sau ne dorim sa trecem la rasnite capabile single dose. Espressor-ul nu conteaza asa mult.

(28-10-2018, 11:07)BogdanDN Wrote: 4.Nu cred ca acestea sunt singurele probleme cu care ma voi confrunta, ci si calitatea, sau mai bine zis lipsa calitatii multor cafele, cel putin asa am citit pe aici
 
In 3 ani de cand beau cafea proaspat prajita, nu am avut nici o problema cand am luat de la prajitoriile care ofera discounturi pt espressomani.  

De retinut!  Citisem un thread pe aici ca mai sunt probleme! Eu nu am incercat decat la ibric si french press cafea de la diversi prajitori si in general a fost OK, cu unele exceptii.
In chestia cu espressorul tot nu sunt lamurit pe deplin. Adica referitor PL91T m-a lamurit Honoriu ca este ok, dar referitor la faptul ca espressorul nu conteaza asa mult tot nu sunt lamurit. Este deja axioma, pe de o parte, dar pe de alta parte cand incep discutiile, conteaza fiecare detaliu al espressorului, sa aiba pid, sa aiba grup de 58, sa aiba boiler mare, sau sa fie HX, sau sa fie DB, etc. Deci de aici nu pot rezulta decat doua concluzii:
1. daca espressorul nu conteaza asa mult atunci toate acestea, sau macar unele sunt supraestimate
2. daca toate acestea chiar conteaza atat de mult atunci rezulta, logic, ca si espressorul conteaza multSmile)
(este un fel de paradoxul lui Epimenide cretanul care a spus toti cretanii sunt mincinosi...si de aici concluziile -  nu insinuez nimic, doar am dat-o pe gluma sa nu mai fim asa seriosi)
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#25
Cred ca merita o explicație mai detaliata:

De la un anumit nivel (eu cred ca pragul este Lelit PL41TEM sau un Gaggia Classic cu un PID aftermarket, doua espressori entry level ~2000 RON) espressorul nu mai are un rol foarte important, adică fiecare ban în plus nu aduce neapărat o îmbunătățire la gustul în ceasca. Asta nu înseamnă că nu merita sa cheltuiești 2000 EUR pentru un Dalla Corte Mini, dar îmbunătățiri nu sunt la fel de mari ca de la autonomat la un semiautomat (dar poți sa câștigi în alte aspecte: zgomot, stabilitate temperaturii, o folosirea mai ușoară, design, etc.).

Dar dacă iei un autonomat sau un semi autonomat cu termoblock, atunci nu vei obține rezultate bune, oricât te straduiesti.

In schimb la rasnita, îmbunătățiri merg cam linear cu bugetul alocat (pana la un anumit punct, desigur)

Încă ceva care cred ca merita lămurit: un espressor scump (de exemplu un dual boiler) nu este mai greu de folosit decât unul ieftin ci din contra. Sigura exceptia sunt HX si La Pavoni, care cer un pic mai multa îndemânare, dar asta se capătă cu experienta.

Oricum espressorul per care t-ai focusat nu este un aparat rău și poți sa obții rezultate foarte bune cu el.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#26
Ca sa compensz exprimarea mea lacunara de mai sus, voiam sa spun ca, pentru inceput, espressor-ul ales nu are mare importanta pentru ca rezultate bune se pot obtine cu orice espressor din gama celor discutate aici. Dincolo de asta, apar aspecte ce tin de frecventa utilizarii aburului pt lapte, a preferintelor de constructie si a placerii in utilizare, aspecte foarte subiective, care se cristalizeaza in timp. Eu am inceput cu ROK, dupa - PL81T, am trecut la Pavoni imediat ce am simitit cat de clar poate fi gustul espresso-ului cu Pavoni, am trecut la Magica pt ca eram curios sa lucrez cu grupul E61 si acum folosesc Strega si probabil ma opresc aici Smile Bauturi cu lapte am zis ca nu o sa fac niciodata, dar de curand chinuiesc niste decaf pt latte art pt sotie. La rasnite, am inceput cu Hario Mini pt ca nu aveam loc de altceva pe blat. Da, as fi iesit mult mai ieftin daca as fi luat din prima ce am acum, dar cred ca nici nu m-as fi bucurat la fel de ce am daca nu as fi trecut prin celelalte etape.

In acest context, espressor-ul e prea putin important, pt ca, in urma experientelor tale, il vei pastra, upgrada sau modifica Smile

Bineinteles, ce am scris mai sus despre rasnite vad eu valabil pt persoane care beau 2, 3 espresso pe zi. Dc cineva doreste 10 espresso pe zi, o rasnita cu hopper si timer e preferabila.
 
Reply
#27
Cred și eu ca merita aici precizate câteva detalii care ți-au scăpat.

Ai dat un exemplu de a face un topic pentru începători. Sa știi ca este pe blog, sunt articole foarte frumoase.
Dar a da sfat cum sa setezi o râșnița e complet eronat, pentru ca râșnița se seteaza din nou la fiecare punga nou deschisă, fiind alta șarja de prăjire. Mai apoi râșnițele, chiar și același model, nu e identică cu cea de la tine de acasa.

Diferența dintre SIngle Boiler și Double Boiler are efect direct asupra aburului și a spumarii laptelui. Nu e cu nimic mai complicat: vei avea o viața mai ușoară. Poți desigur sa faci ca mine, și ca alții, sa înveți pe pielea ta, astfel ai sa savurezi altfel concluziile, decât dacă cineva ți le scrie aici.
HX se afla între ele doua. Are plusuri și minusuri, fata de celelalte doua. Acum acel + sau - poate fi ușor anihilat de doleanțele fiecăruia.
Ți-as sugera sa citești un pic despre aceste 3 tipuri și sa înțelegi diferențele.

Un lucru foarte important este: cât de repede vrei sa fie gata aparatul pentru extractie! Poți sa pui i priza programabila și dimineața sa fie cald când deschizi ochii, dar când vii acasa de la serviciu, dacă e oprit și vrei un Shot, s-ar putea sa trebuiască sa aștepți pana și 45 minute bune pana sa se stabilizeze aparatul dpdv termic.
Cu Lelit 91T ești asigurat.

Cum s-a mai zis, peste un anume preț aparatele fac aproximativ aceeași cafea. ȘI! tot de la același preț cine face diferența este râșnița!
Și eu am fost surprins sa citesc acest lucru, și chiar sa observ când am trecut pe kinu da la hario.
Eu văd espresorul ca și un accesoriu la râșnița Smile.

Deci: ceea ce va îmbunătăți cafeaua, odata ce ai Lelit 91T, va fi râșnița! Desigur enunțul nu e absolut adevărat, dar in proporție se 80-90% da. Cele 20% sunt discuții de finețe.

La un espressor e foarte important sa ai stabilitate termică : adică degeaba ai pid pe boiler dacă, chiar daca grupul e cald, se răcește apa când ajunge la bucul de cafea. E important ca apa ce ajunge la puc sa fie 90, 93 sau 96 C, temperatura data de ce dorești sa obții, de cafea (light sau dark) s.a. Cu cât aparatul e mai scump cu atât vei avea un PID mai precis, apa pe puc va avea temperatura dorita și presiunea ca fi una optima.

Nu uita! Lelit vine cu presiunea de pompa la 12 bar! Și asta îți influentează gustul! Dece? Pentru ca va trebui sa rasnesti mai fin decât la 9 bar pentru ca sa obții cantitatea x in cele 30-40 secunde. Dar atunci apa la temperatura setată e posibil sa scoată din cafea și arome de care nu ai nevoie.
De exemplu profitec pro 300 vine setat la 9 bar ( respectiv 10 bar cu sita blind). Întreabă cum poți face sa cobori la 9 fără sa pierzi garanție, căci va trebui desfăcut.

Eu văd jocul espressor vs râșnița ca un cuplu de tango, vals sau dans sportiv. Degeaba e ea cea mai buna dansatoare, dacă el o calcă mereu de picioare și nu tine mâinile cum trebuie. Și desigur și Vice-versa.
Ca exemplu: dacă el e râșnița și e un dansator suprem, ea e suficient sa fie o dansatoare (espressorul acela minim de care se vorbea) modica cu aptitudini satisfăcătoare, căci el va conduce și vor face spectacol!
2018.09  Profitec Pro 300, IMS, Kinu M47 + Niche 2018.12
2017.11     Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#28
(28-10-2018, 11:07)BogdanDN Wrote: 1.. Astfel, sugerez, ca exemplu: "Cum sa faci un espresso" sa contina doar niste indicatii gen: la sita simpla  intre atatea si atatea grame in functie de grad de prajire, etc; rasnitele macap ar trebui reglate intre si intre. Doar indicatii generale de la care sa poti experimenta
Ai primit automat la înregistrarea in forum cev gen

https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#29
Multumesc! Cred ca acum mingea e la mine. Sa analizez ce buget am, ce doresc in primul rand de la aparate si la ce pot renunta!
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
#30
Gata! Nu am mai avut rabdare si am comandat deja Mignon Specialita si ceva ustensile (tamper 54,4, nivelator 54,5, latiera, etc).
Urmeaza de Black Friday un PL81T (din pacate a trebuit sa fiu econom si am renuntat la PL91T Sad ).

Daca nu voi fi dat afara din casa, ceea ce nu este exclus, in cateva saptamani (depinde de Fan Courier, voi incepe sa fac ciorbite . Big Grin



Eureka Specialita 15BL, Lelit PL81T
Lelit PL81T, Eureka Specialita 15BL
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)