09-04-2026, 19:09
(09-04-2026, 18:24)GeorgianM Wrote: Da, este puțin off-topic ce zici tu, eu corelam feedbackul despre rasnita în parteneriat cu SSP-uri; de-altfel profilele de cuțite SSP sunt deja arhicunoscute și testate, însă după părerea mea, contează și rasnita pe care sunt montate deoarece aceleași cuțite pe râșnițe diferite pot oferi și semnături diferite.
@Lyvyoo consideri ca nu are asa mare impact rpm-ul reglabil încât sa merite achiziția? Multi spun ca de obicei la rpm mare obțin gust bun însă mie mi se pare ca la rpm mic obții mai multă dulceață și arome, chiar dacă sacrifici din corp.
1300 RPM la rasnita asta nouă? pot înțelege ca e o soluție de mijloc , câte puțin din fiecare, dar eram curios dacă a pus cineva pe cea reglabilă, și un set de SSP-uri.
Evident ca si rasnita conteaza, cu cat e mai solida cu atat garanteaza in timp o stabilitate a alinierii. Pe vremuri, cand Kinu inca era in teste, cei de la fabrica au facut un experiment la o prajitorie, descentrand intentionat ceva in interior, tine minte si acum dl Biernatek. Gustul a fost mult diferit fata de ce a iesit din exemplarul "perfect".
Referitor la RPM, eu m-am jucat pe DF64V si mi-am facut o imagine, apoi m-am jucat si cu ZP-1 si am mai discutat si cu useri ai altor rasnite. Concluzia mea din toate aceste discutii si experimente a fost ca oamenii nu prea umbla la viteza, lasand-o undeva in partea superioara sau la mijloc. Eu tin minte ca pe low rpm nu ieseau notele fructate in evidenta si o tinusem tot asa mai spre maxim. RPM variabil inseamna si o complicatenie electronica in plus pe placa electronica.
In concluzie as spune ca e bine sa fie, caci te lasa sa experimentezi suplimentar atunci cand ai chef sa te joci cu o cafea, mai ales daca ai si profilare pe espressor. Cu toate ca, asa cum scria si colegul @cyrusct82 "nu mă așteptam să fie diferență atât de mare doar dintr-un împins de apa printr-un puc de cafea", profilarea de debit (sau presiune) are un impact foarte mare asupra gustului, mult mai mare decat un rpm variabil pe o rasnita. Dar daca diferenta de pret ce trebuie platita este mare, cum ar fi diferenta de acum intre WPM Domus si WPM Zp-1 (3250 vs 4970 cu reducerile noastre), pentru aceeasi constructie, aceleasi cutite, nu vad RPM-ul variabil ca un motiv suficient de greu pentru a justifica 1700 lei in plus.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

.