Welcome Back Log In Create Account

Rasnite manuale moderne, capabile espresso

(17-05-2020, 22:30)Brutărescu Wrote:
(09-05-2020, 19:02)MyR Wrote: Vom anunta toate informatiile saptamana viitoare.

A trecut saptamana, nu a aparut nimic nou pe site Smile Daca nu preturi, s-ar putea divulga macar 2-3 din numele rasnitelor care se doresc a se aduce?

Pentru start Q2, JX, JX-PRO, K-Plus... dar psssttt  Smile
--Only God Can Judge Me--

Reply
(18-05-2020, 17:00)MyR Wrote:
(17-05-2020, 22:30)Brutărescu Wrote:
(09-05-2020, 19:02)MyR Wrote: Vom anunta toate informatiile saptamana viitoare.

A trecut saptamana, nu a aparut nimic nou pe site Smile Daca nu preturi, s-ar putea divulga macar 2-3 din numele rasnitelor care se doresc a se aduce?

Pentru start Q2, JX, JX-PRO, K-Plus... dar psssttt  Smile

Daca tot nu au ajuns rasnitele, s-ar putea divulga macar un pret aproximativ pentru JX-Pro?
V60 || Moka || Cafflano Kompresso || Aeropress || French press || Cezve || 1zpresso JX-Pro

Reply
Comandante Grinder Factory Tour with The Founder

Reply
Salut!

Am achizitionat acum vreo 3 ani si un pic pachetul premium de la Lelit, care contine si o rasnita  PL43MMi.

Dupa ce mi-a mers fara probleme pentru primii 2 ani, dupa ce-a iesit din garantie i s-a stricat motorul, apoi pinionul acela alb. A fost la service-ul Lelit, s-a intors si se opinteste, nu macina cum trebuie, se chinuie si parca sta sa moara in orice moment. Cei de la Lelit mi-au spus ca folosesc o cafea verde si foarte tare (africane de la Yume), pe care le-am folosit mereu si n-am avut probleme. Dar daca iau mai prajita nu e pe gustul meu cafeaua. Parca as schimba rasnita, mai mult sta prin service. 

In fine, sfatul pe care vi-l cer e urmatorul - sa optez pentru o rasnita manuala sau pentru una automata? 

Deocamdata am studiat acest topic si cred ca as merge pe una dintre urmatoarele variante:

- https://barshaker.ro/EchipamenteBar/Rasn...-MK3Bamboo
- https://barshaker.ro/EchipamenteBar/Rasn...sso-JX-PRO
- https://barshaker.ro/EchipamenteBar/Rasn...47-Phoenix

Daca ar fi sa fie una manuala, pe care dintre cele 3 mi-ati recomanda-o?

Daca ar fi sa fie una automata, care-ar fi cea mai potrivita pentru nivelul meu (incepator-mediu, doar espresso si espresso machiatto pentru sotie) si pentru espressorul pe care-l am - Lelit PL41TEM PID?

Va multumesc frumos pentru sfat!

Reply
Dc bei de 3 ani espresso din cafea de la Yume, nu cred ca mai esti incepator :)

Eu Comandante nu ti-as recomanda, am avut si, la capitolul manuale, prefer Kinu. Cealalta rasnita mentionata de tine nu o cunosc, Myr a fost incantat de ea.

Totusi, probabil ca un Mignon sau ceva similar ar fi un upgrade sigur si dpdv al gustului.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
De 1Z-Presso-JX tot aici am citit, dar era a 3-a optiune a mea oricum. 

Mersi pentru sfatul cu Kino.

Poti sa imi dai un link pentru Mignon, te rog? E automata sau manuala?

(06-08-2020, 14:47)cradun Wrote:  

Reply
E electrica, Eureka Mignon, tot pe barshaker gasesti, pun si link dc ai nevoie. E doar un exemplu, orice electrica in buget e ok. Am mentionat electrica pt ca, in experienta mea, desi dau batai mult mai mari de cap cu retentia si cu reglajul, electricele ofera un gust ceva mai echilibrat (judecat subiectiv).

Reply
Am pus comanda pe Kinu, mi-au dat termen pana maine sa ma gandesc dac-o iau sau nu. Deci azi tre' sa ma hotarasc daca optez pentru una electrica sau incerc Kinu. 

Parca mi-ar fi comod cu una electrica, dar cat am tras cu asta pe care-o am...

Reply
Da, e bataie de cap cu una electrica. Nu te gandi ca e mai comod cu electrica, dimpotriva. Kinu rasneste usor, nu e efortul mare, ai retentie 0. Singurul motiv pt care treci la o electrica buna precum Mignon e ca vrei un plus de echilibru in ceasca.

Reply
In cazul asta, ma orientez spre Kinu si confirm comanda. Mi se pare o optiune mai mult decat rezonabila la moment. 

Multumesc!

Reply
Da, mi se pare o optiune excelenta, sa o folosesti cu placere.

Reply
(06-08-2020, 15:34)cradun Wrote: Singurul motiv pt care treci la o electrica buna precum Mignon e ca vrei un plus de echilibru in ceasca.

Daca te rog poti sa explici treaba asta? Stiu ca s-a mai spus despre risnirea cu Kinu ca nu ofera chiar cel mai bun gust.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
E o preferinta subiectiva, nu are la baza un test blind. Teoretic si privit superficial, viteza constanta a unei rasnite electrice va oferi o macinatura bimodala, cu fractia mare ceva mai uniforma, iar, la rasnirea manuala, pt ca nu ai aceeasi viteza, vei avea particule mari de diferite marimi, pt ca viteza de rotatie influenteaza distributia. Privita mai riguros, problema e mult mai complicata. Cred ca ultima data m-am contrazis pe o tema asemanatoare despre Kinu cu colegul @adiszep si pana la urma a avut dreptate, inca nu avem un studiu cu distributia particulelor care sa dovedeasca ce am scris mai sus. Pe scurt, e o chestie subiectiva :)

Reply
Am parcurs tot topicul dar ori mi-a scăpat informația din neatenție, ori nu e adusă în discuție; până la urmă ce râșniță oferă cea mai puțină forță la râșnire ca să poată fi folosită lejer și de o doamnă/domnișoară? Orice în afară de Kinu, vă rog.

În principiu va fi folosită pentru brew dar să fie și cu ceva valențe de espresso, chiar dacă nu prea se poate din ce am citit pe topic.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Nu pretind ca este ce vrei dumneata, adica ceva absolut,  "cea mai puțină forță", dar Feldgrind este clar mai usor de manevrat decat Kinu.
Am pomenit la vremea respectiva, in review-ul Feldgrind aferent, ca am masurat side by side, vs M38, si Feldgrind necesita 4kgf fata de 11 kg Kinu M38, la acelasi brat al manivelei de 10 cm, si aceleasi boabe medium light.
Timpul de rasnire nu este semnificativ mai mare, sigur nu proportional cu raportul fortelor, as aprecia cel mult 20% mai mult la Feldgrind decat la Kinu M38. Forta fiind mai mica iti poti permite sa rotesti mai rapid, de asta timpi nu sunt radical diferiti.
Despre restul rasnitelor, nu am vazut in vreun review forta de actionare ca factor demn de pomenit, de masurat exact nici atat, asa ca probabil nu cred ca vei primi un raspuns, decat tot relativ, X mai lesne decat Y. Greu de facut un clasament absolut cu astfel de aprecieri.
Daca ai precizat ca va fi vorba de brew, se zice, tot asa pe nemasurate, doar ca o apreciere, ca ar fi forta mai mica la cutitul de brew al lui Kinu, dar timpul semnificativ mai mare.

Reply
Ok, am înțeles, dar ar mai fi o nelămurire; forma cuțitului sau diametrul lui are legătură cu forța de acționare? Sau sunt alte aspecte?

Reply
Si Feldgrind si Kinu M38 au diametrul exterior al cutitului static de 38.
In interior banuiesc ca difera un pic dimensional, dar nu mult, nu ai loc de diferente mari.
Ambele au steaua de intrare cu 6 bratze, deci teoretic 6 boabe de spart simultan.
Taietura si posibil acoperirea black oxyde a cutitului de Fedgrind sunt cele care par ca fac diferenta, manivela fiind la ambele de aceeasi lungime.
Statorul de M38 este mai aspru la deget decat cel de Feldgrind, agatza pielea mai agresiv, destul de sigur dantura e diferita.
N-am avut la momentul respectiv un M47 sa il testez comparativ, dar logic ar fi sa mearga si mai greu decat M38.

Reply
Mersi mult pentru detalii! 

Văd că Feldgrind nu se găsește pe net, ci doar cea din linkul de mai jos, ei zic că ar fi același cuțit;

https://thebarn.de/products/aergrind

Despre 1zpresso Q2 ce părere ai, sau 1zpresso JX? Văd că sunt în stoc la barshaker.

Reply
Nu cumva Comandante merge și mai ușor? Citeam ca are cutie foarte ascuțite, plus ca nu am văzut pe nimeni chinuindu-se cu el. Eu am Feldgrind 2 și pentru cafele light ma cam forțez.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
(27-09-2020, 12:47)coffeemilk Wrote: Mersi mult pentru detalii! 

Văd că Feldgrind nu se găsește pe net, ci doar cea din linkul de mai jos, ei zic că ar fi același cuțit;

https://thebarn.de/products/aergrind

Despre 1zpresso Q2 ce părere ai, sau 1zpresso JX? Văd că sunt în stoc la barshaker.

Feldgrind/Aergrind/Aerspeed, eu prefer sa le iau de la sursa:
http://www.madebyknock.com/store/c1/Aergrind

Q2 are cutit batranesc, cum am la rasnita de lemn PeDe din anii 60, de brew ar fi bun totusi...
JX arata a cutit capabil si de espresso.
Totusi, de forta de actionare nu pot sa ma pronunt la nici una.

Reply
Mulțumesc!

Reply
Poate o să-mi sară cineva în cap că fac recomandări pe baza documentărilor de pe internet, fără să folosesc produsele, dar chiar și așa, din ce am văzit și am citit pentru brew cea mai apreciată pare a fi Comandante.

Reply
Eu am Kinu Phoenix 47 si de cateva luni i-am pus cutitul de brew. Forta de rasnire s-a redus, timpul s-a lungit, pe macinatura de filtru e mult mai uniform si cu mai putin fines. Am trecut prin toate metodele de brew pentru care am scule (V60, aeropress, french press si chiar cold brew), rezultate excelente, fara bitter, in parametri sistemului respectiv.

Nu am incercat espresso pe noul cutit, insa cei de la Kinu zic ca macinatura care iese e buna si pentru espresso, cu dezavantajul ca aproape s-a dublat timpul de rasnire. Daca te intereseaza, pot face o incercare zilele astea (sa ajung pe o cafea mai comuna ca ma doare sufletul sa fac experimente pe Gardelli Smile ).

Ce vroiam sa zic e ca s-ar putea sa fie accesibil si unei doamne daca ii pui cutitul de brew si merge bine, insa recomand calduros si Eureka Mignon Specialita. Eu folosesc acum Kinu pentru brew si experimente si Eureka pentru shoturi, i-am invatat foarte bine plaja de reglaje si ma adaptez rapid intre cafele.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)

Reply
(28-09-2020, 14:28)sochaux_ Wrote: Poate o să-mi sară cineva în cap că fac recomandări pe baza documentărilor de pe internet, fără să folosesc produsele, dar chiar și așa, din ce am văzit și am citit pentru brew cea mai apreciată pare a fi Comandante.

"Recomandarile" pot fi interesate, unii chiar traiesc din asta ... Wink

Daca studiezi ce este relevant si conteaza la constructia unei rasnite, iti va fi greu sa mai intelegi de ce e asa recomandata rasnita asta.
Doar un cutit nu se face primavara... care e pacat ca intr-adevar e frezat ca sa favorizeze eliminarea rapida a particulelor, si sa minimizeze sfaramarea lor excesiva.
De aprecieri bazate pe gustul in ceasca nu comentez... fiecare pe limba lui... 

Si pana la urma, asa cum o prajire dark aduce toate cafelele la acelasi numitor, un pahar de cernere de 30 lei tot la fel iti aduce toate rasnitele la acelasi numitor.

Rasnita cu cele mai putine fines ramane "baba stirba", cum ne place sa o alintam in cerc rastrans cativa care suntem convinsi de virtutile ei. Adica spargere pura, zero cutite taioase. Ma refer la ghost burrs, pentru cei care nu inteleg despre ce bat campii.
La 500 lei din Spania, este electrica care oricine chitit exclusiv pe brew poate sa o ia fara sa se mai uite in alta parte. Nici la vreun upgrade viitor.

Reply
Care este electrica la 500 RON din Spania?
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Xeoleo
RON 414.02 14%OFF | XEOLEO 150W Ghost teeth Electric Coffee grinder 250g Coffee miller Milling machine Yellow/white/black Household Coffee grinder
https://a.aliexpress.com/_mO4aYZl

Reply
Cred că se referă la Xeoleo Ghost. Bine, sub acest nume este doar un mod ușor de a o găsi pe asta, dar nu cred că e doar Xeoleo. Probabil se poate găsi și sub alt brand, exact aceeași râșniță. Partea bună la Xeoleo e că se poate livra și din Europa, deci ajunge mai repede și scapi de bătăile de cap cu taxele.
Referitor la ce spunea aditanase mai sus. Pot să confirm că se aplică probabil cam la orice râșniță și cuțite folosite. Dacă pentru espresso necesită o anumită forță la râșnire, aceeași râșniță setată pentru măcinătură mai grosieră va necesita o forță mult mai mică. Cel puțin eu cu o râșniță cu cuțite Italmill de 38mm simt o diferență mare între măcinătură espresso și aeropress/"filtru".

Reply
Pentru espresso am Sette, doar că nevasta consuma 90% din timp filtru, așa că i-am propus o râșniță manuală + un kettle electric și un v60 sau o kalita, și cu ocazia asta aș încerca și eu aceste metode.

Ideea e că vreau să aibă libertate și să nu depindă de mine ca să își facă o cafea, sau dacă nu am eu chef de dat la manivelă. :) Am înțeles că cea mai recomandată e cea Xeoleo electrică dar cum nu va fi folosită zi de zi nu vreau să ocupe spațiu inutil pe blat. 

Nu știu dacă e posibil ce vreau......de asta am și cerut opinii.

Reply
Nu există râșniță care sa fie bună la toate.

De ce crezi că cei care folosesc metode diferite, o fac cu echipamente diferite? Pentru că nu se poate altfel.

Râșnițele manuale recomandate pe forumuri, sunt foarte scumpe pentru ceea ce sunt. Mai ales cele care au trecut de faza de amortizare r&d. Ce e peste 1000 de lei e deja în zona ridicolă.

Reply
(28-09-2020, 15:17)lucimunteanu Wrote: Xeoleo
RON 414.02 14%OFF | XEOLEO 150W Ghost teeth Electric Coffee grinder 250g Coffee miller Milling machine Yellow/white/black Household Coffee grinder
https://a.aliexpress.com/_mO4aYZl

Plus 15 euro transport.
Da, de asta era vorba, si nu am mai gasit-o sub alta marca... similare sunt multe, nu la acelasi pret.

Sigur, variante bling ar fi destule, cum ar fi asta:
www.aliexpress.com/item/4000310094244.html

... dar absurd pretul pentru ca este inclinata mai smecher si culoare alba Apple style...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)