Hello There, Guest! Login Register


Rasnita manuala pentru brew

#1
Salutare!
Caut o recomandare pt. o rasnita manuala pentru "brew" (v60, cold brew, french press). As aprecia daca cineva care foloseste vreun model in felul asta, sa aduca niste sugestiiSmile.
Multumesc frumos!
Sage Dual Boiler, Atom 65, 1Z Presso K-Plus, Hario V60, Aeropress, Cold Brew dripper
 
Reply
#2
Ai citit tot ce s-a scris pana acum pe tema asta ?
 
Reply
#3
1Z Presso Q2 se preteaza pentru brew.Si e la pret destul de bun.

Daca gasesti 1Z PRESSO Q2 Heptagonal Burr e si mai buna.Copie dupa Commandante dar calitativ superioara.
Lelit Grace,Aram Espresso,Bezzera BB005 MN,1Z Presso K-Plus,Hario V60,Köno Dripper. 
 
 
Reply
#4
(29-10-2021, 21:30)simi Wrote: 1Z Presso Q2 se preteaza pentru brew.Si e la pret destul de bun.

Daca gasesti 1Z PRESSO Q2 Heptagonal Burr e si mai buna.Copie dupa Commandante dar calitativ superioara.

Pe ce te bazezi cand afirmi astea ?
 
Reply
#5
Experimenta mea si a altora.
Si ce am mai citit si eu.
Lelit Grace,Aram Espresso,Bezzera BB005 MN,1Z Presso K-Plus,Hario V60,Köno Dripper. 
 
 
Reply
#6
Da, am eu 1zpresso JX si pare ca are cutite cu geometrie identica cu cele de pe Comandante. Mie imi place rasnita, e ok pt brew.
Honne, Fellow Ode Lab Sweet, Aergrind, Flair 58, Pavoni
 
Reply
#7
Matt Winton a folosit la WBrC (campionatul mondial de brew) un Kinu M47 Classic și a ieșit campion mondial ??‍♂️ și nu era obligat să folosească manuală.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#8
Ce legatura are ?
Lelit Grace,Aram Espresso,Bezzera BB005 MN,1Z Presso K-Plus,Hario V60,Köno Dripper. 
 
 
Reply
#9
(29-10-2021, 23:18)simi Wrote: Ce legatura are ?

Cu cererea de recomandare a unei râșnițe manuale pentru brew?
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#10
Personal folosesc un Kinu Clasic (cumpărat prin mai 2020) cu cuțitul de brew (cumparat acum 3 luni) la aeropres și v60 iar rezultatele sunt mai bune decât cu cuțitul cu care a venit rasnita folosit de mine pe espresso.

Prin mai bun înțeleg claritate în detrimentul corpului. Cafele mai aromate cu bitnes mai redus.

Nu am încercat espresso cu cuțitul de brew.
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Refractometru <
 
Reply
#11
(29-10-2021, 23:16)rdumitrescu Wrote: Matt Winton a folosit la WBrC (campionatul mondial de brew) un Kinu M47 Classic și a ieșit campion mondial ??‍ și nu era obligat să folosească manuală.


ca sa si completez, Matt a folosit cutitul de espresso, cel cu care vine rasnita stoc nu cel de brew v2, dar trebuie totusi si sa tinem cont ca baietii astia de la wbrc n au experienta asa de mare Smile
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#12
La asa experienta castiga si cu o rasnita de piper...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#13
(29-10-2021, 23:16)rdumitrescu Wrote: Matt Winton a folosit la WBrC (campionatul mondial de brew) un Kinu M47 Classic și a ieșit campion mondial ??‍♂️ și nu era obligat să folosească manuală.

 Interesanta constatare. Fain.
Sage Dual Boiler, Atom 65, 1Z Presso K-Plus, Hario V60, Aeropress, Cold Brew dripper
 
Reply
#14
putin off-topic dar cred ca merita precizat ca Matt a prajit cafeaua pe un Roest sample roaster cu un profil de 4.30 min - 35 secunde dev. time, parca. Exista pe Youtube o filmare cu el in care prezinta procesul lui de prajire.
 
Reply
#15
(01-11-2021, 15:45)sorinetta Wrote: putin off-topic dar cred ca merita precizat ca Matt a prajit cafeaua pe un Roest sample roaster cu un profil de 4.30 min - 35 secunde dev. time, parca. Exista pe Youtube o filmare cu el in care prezinta procesul lui de prajire.
"Tot off-topic" Unde m-aș putea lămuri oare cum reușiți voi să terminați o sesiune completa de prăjire in 5 min ?
Cu ce batch ? 60 -100Gr ? Îmi dă cu virgula cam ce RoR se atinge acolo.
Chiar mă interesează subiectul
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok , Expobar Brewtus, Gaggia Mini - extra spring+Pid, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#16
Pai da atat cat rezulta din definitia matematica... daca cresti de la 25 la 200 grade, adica 175 grade in 5 minute, rezulta un RoR mediu de 35 grade pe minute. Mediu ! variind intre ... x si y. Sa pun si graficul ? Confused


Nu e imposibil tehnic, intrebarea este cat de corect... cand "biblia" zice ca uscare sub 3 minute si maillard sub 4 minute nu ar fi chiar dupa cele 10 porunci.
Exista si echipamente industriale care fac asta, (SATURN TYP 1 - Roasting times (min): 1,5–12) doar ca acelea sunt explicit dedicate prajirilor fara pretentii, cafele la vagon, prajire de masa (mass-produced coffee), banuiti pentru ce scopuri... chiar producatorii precizeaza asta.
Ce sa mai zic de popper-ul ala nou scos de sweet maria, care vine cu 5:30 prajirea demonstrativa "de manual"
Traim intr-o lume grabita... imi suna in cap acum melodia de la Ghost Busters, dar cu versuri schimbate... Roest Meisters  [Image: 56.gif]
 
Reply
#17
E totul în trend: cafea supra-procesata, prăjiri atipice și echipamente irelevante cât timp ai un doctorat în chimie.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#18
Știu că suntem off topic, dar din ce zici înțeleg că ai gustat cafeaua și nu era bună, dar a luat locul 1 pentru că a fost prepararea cool. 

Eu am vorbit cu el după finală, vreo 20 de minute, și mi-a zis cumva ceva diametral opus. Dar e posibil să nu fi înțeles eu bine. El + antrenorul au făcut acasă teste pe mai multe echipamente și au venit la concurs cu absolut tot ce fusese testat și răstestat. Iar rețetele nu au prea mult loc de eroare. Similar a povestit și Lance Hedrick cu pregătirea concurentului lor. Multă pregătire, puțină marjă de eroare.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#19
Si s-au aliniat planetele sa iasa o rasnita manuala uber-alles? Asta e un gen de fictiune care se scrie singura fiindca nu e nimic normal...

Pe de alta parte, cand combini origini, varietaluri si procesari diferite, posibil si prajiri diferite, cum a facut castigatorul, e foarte posibil sa iasa ceva castigator indiferent ce rasnita folosesti.

Nu este niciun motiv rational, obiectiv si logic pentru care o rasnita manuala sa fie mai buna decat o rasnita electrica.

PS: sa nu neglijam nici prieteniile dintre cei care participa si cei care evalueaza, pentru ca vorbim de o evaluare pur subiectiva.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#20
(02-11-2021, 09:57)dev Wrote: Nu este niciun motiv rational, obiectiv si logic pentru care o rasnita manuala sa fie mai buna decat o rasnita electrica.

Nici macar viteza de rotatie. Ce mi-e 1200-1400, ce mi-e 40-60 rpm... Tongue
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#21
Eu cred ca ar exista un motiv, destul de bun : pretul. 
Orice rasnita electrica care rasneste la acelasi nivel de calitate cu cea manuala, e subtantial mai scumpa. 
Pentru doua sau trei cafele pe zi eu nu vad justificata o rasnita electrica,decat daca aceasta produce o rasnire net superioara oricarei rasnite manuale si detinatorul ei are gustul bine format si un nivel inalt al asteptarilor.
Dar astfel de rasnite au si un pret pe masura rezultatelor obtinute.
Ar mai fi un motiv, uneori important si acesta: locul ocupat pe blat. In general apartamentele de la bloc, cat si multe case de la "dezvoltator" nu sunt foarte generoase cu spatiul din bucatarie.
 
Reply
#22
Xeoleo Ghost e mai ieftina decat orice rasnita de manuala decenta.

Iar mai sus exista Fellow Ode, G-iota cu brew burrs si altele.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#23
@dev Să înțeleg că teoria ta este că cei de la Kinu au mituit arbitrii de la WBrC să îl scoată cumva pe Matt Winton câștigător? De ce pe Matt și nu pe Carlos? Sau pe tipul din Ucraina? Ca fapt divers, Kinu m-au rugat să merg să îi ajut cu cafeaua pentru că ei se pricep la făcut râșnițe, nu la cafea. Mi-e greu să cred că ar putea face așa ceva, chiar dacă ar avea intenția. Vorbim totuși despre cea mai mare competiție internațională, nu de cupa de brew din Odorheiu Secuiesc. 

E amuzantă și această nevoie de a găsi explicații supranaturale. Jurații nici măcar nu știu cu ce macină fiecare, căci concurenții urcă pe scenă cu cafeaua direct măcinată.

Legat de motivele raționale, logice sau obiective, măcinătura trebuie să fie pe stilul gustului pe care îl cauți. Râșnița este o unealtă. Faptul că el a făcut teste și a ales să participe cu M47, nu cu EK43 nu înseamnă că M47 e "mai bună" decât EK43. Înseamnă că pentru ce a vrut el să obțină, M47 îi oferea măcinătura de care avea nevoie, pe cafeaua lui, cu apa lui și cu stilul lui de prăjit. Jurații nu știu decât ce beau. Nu știu dacă s-au publicat fișele, presupun că le poți căuta.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#24
Cine produce rasnite de cafea nu ar fi normal sa se priceapă și la cafea? CL puțin la tipuri de cafea?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#25
Se pricepe la cafea in sensul in care stie ce trebuie sa macine (duritate, forma, dimensiuni, etc) si cam ce trebuie sa iasa. Nu inseamna ca are nevoie de cursul de Sensory.  Tongue
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#26
(02-11-2021, 13:25)rdumitrescu Wrote: E amuzantă și această nevoie de a găsi explicații supranaturale. Jurații nici măcar nu știu cu ce macină fiecare, căci concurenții urcă pe scenă cu cafeaua direct măcinată.

Eu vad un lucru foarte bun că, Kinu câștigă ceva imagine din asta (chiar mă bucur și îi felicit ) dar poate mai sunt unii ca mine care nu au înțeles și ar ajuta putina lămurite, de unde reiese că Matt a râșnit cu Kinu ? Poate a zis el pe undeva dar nu am auzit eu .... Pe blaturi pe acolo nu zăresc nici o Kinu (din păcate) ...

Mulțumesc.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok , Expobar Brewtus, Gaggia Mini - extra spring+Pid, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#27
La concursurile astea, totul e "home-brewed" apriori, adica se vine cu cafea macinata, apa si brewer de acasa.

cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#28
Le macină în spate, în zona de pregătire. 

@umarianos - nu știu unde / dacă este menționat ce a folosit. Dar știu sigur că a măcinat cu Classic, direct de la el Smile cu cuțitul standard. Dar nu a încercat cuțitul de brew.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#29
Păcat că nu i-a trecut nimănui din echipa Kinu prin cap sa îi facă o poză cu Kinu in mână sau ceva de genul.
Daca vin cei de la Avx și zic că a folosit râșnița lor aia la 400ron in concurs ce faceți?
[Image: 62af22ef5dd4fdd131423d5d41e99560.jpg]
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok , Expobar Brewtus, Gaggia Mini - extra spring+Pid, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#30
Acum serios crede cineva ca se minte cu astfel de afirmații? Sper ca nu a ajuns așa jos nivelul forumului încât sa se ajungă la așa afirmații…

Cei ce îl cunosc pe Radu Dumitrescu și pe Christian de la kinu știu ca nu se pune problema de vorbit aiurea.

Cât despre faptul ca A CÂȘTIGAT cu râșnița kinu chiar confirma faptul ca e buna (2 râșnite kinu in finala).
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)