Ca idee, genul acesta de cârcoteli sunt motivul pentru care evit să intru pe forum. În momentul în care scopul discuției este de a afla lucruri unul de la celălalt, conversația are un rol și este benefică. Dar dacă scriem doar ca să ne contrazicem, nu știu sincer la ce ajută energia investită.
Așa, ca disclaimer, pentru cine nu a prins aici anii trecuți: din 2019 merg la târgurile de cafea cu cei de la Kinu. Mă ocup de prepararea cafelei pentru cei care se opresc la standul Kinu și vorbesc, vrând nevrând, cu multă lume din industria cafelei. Nu mă plătește Kinu să-i fac nici marketing, nici să îi vorbesc de bine. Din 2017 am o relație comercială cu ei, în ideea în care le fac fotografiile pe care le vedeți pe site, dar părerile mele sunt ale mele și nu sunt constrâns în niciun fel să cosmetizez ceva anume.
O să iau cumva în ordine cât am apucat să citesc. În primul rând, suntem în 2026.
Kinu M68 a fost lansată în mai 2018. @
renatoa, un post de-al lui AlinT din
martie 2017 nu are cum să fie relevant pentru modelul de M68 care a fost pus la vânzare. Faptul că un model anterior a circulat și a fost folosit de diverși membri ai forumului nu înseamnă că este relevant pentru modelul pus la vânzare în prezent. Și spun asta trecând peste progresul pe care noi toți, inclusiv Alin, l-am făcut în prepararea pucului, de exemplu, și schimbările care au apărut în modul în care este prăjită cafeaua în toți acești ani. Ce credeam atunci că este o preparare corectă de puc s-ar putea să fie "un pic" diferită față de cum facem în prezent acest lucru.
Toate râșnițele Kinu au primit mici îmbunătățiri de-a lungul timpului. M47 scos în 2016, cu o-ring la butucul de reglaj și pahar nu a fost la fel ca cel pus pe site în 2017, cu pahar magnetic și contrașurub de blocare. Iar M47 Classic de acum nu este la fel cu versiunea scoasă în 2017. Diverse componente au fost îmbunătățite, lucru care se observă și în ceașcă. Același lucru este valabil și pentru M68, iar versiunea cilindrică de M68 este ultima iterație. Ce a fost la Alin acasă în 2017 seamănă cu M68ul de acum doar prin diametrul cuțitelor și prin faptul că are o manivelă pe lateral.
Trecând mai mult la subiectul ultimelor posturi, eu folosesc râșnița asta (M68 cilindric) de 2 luni. Este similară cu M68 sferic actual, dar cu o diferență de raport de demultiplicare (care acum este ceva de genul 3,7 la 1 - se macină mai ușor acum, dar un pic mai lent) și prin faptul că baza este mai mică. Stă foarte bine pe masă, tot folosind pompa de vacuum, dar faptul că este mai mică amprenta ajută la depozitare.
La Bucharest Coffee Festival (weekendul trecut) am măcinat numai pe M68. Am folosit
Etiopia Megadu de la Bob cu apa filtrată pusă la dispoziție de organizator și am primit feedback destul de bun. 4 secunde de debit mai mic (3 g/s) pe Mina, apoi am crescut treptat până la 8 g/s, 19-33g. De pe forum am vorbit doar cu Cip, dar sigur au mai fost membri în vizită. Dacă vor, vă pot da ei feedback despre cum a ieșit cafeaua.
Eu, personal, am folosit multe râșnițe. Acasă încă folosesc M68 pentru că îmi place, nu pentru că nu am cu ce altceva să macin.
Am luat un pic site‐ul la frunzărit și nu văd unde este trecut "Made in Germany". Nu este specificat clar că este în România produsă, dar nici nu este ascuns acest lucru. Ca idee, de 7 ani de zile, la târguri, spun tuturor celor care întreabă faptul că râșnițele sunt produse în România și nu țin minte să fi fost primită informația în vreun fel negativ. Faptul că ele sunt produse în Europa este un lucru în general apreciat.
Nu există o echipă, nici măcar un om, de marketing la Kinu, iar site‐ul lor este făcut pentru a putea vinde direct râșnițele. Este destul de funcțional, din punctul meu de vedere, dar evident că se pot îmbunătăți multe aspecte. De pe margine este foarte ușor. Eu nu cred că ne ajută la ceva să fim supărați că nu scrie pe toate paginile faptul că este fabricată la Reghin. Le doresc să aibă la un moment dat resursele necesare pentru un branding corespunzător, dar până una-alta, cred că mai important este produsul.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator