Hello There, Guest! Login Register


Rasnita de cafea Honne by Hedone

Nu exista rasnita in momentul de fata care sa-ti ofere ce ofera Honne in materie de workflow.

E single dose si e gandita genial pentru o rasnita single dose pentru ca asta e rolul cutitelor conice de pe ea, sa aduca boabele de cafea la o macinatura grosiera ca sa petreaca mai putin timp intre cutitele plane. Asta in mod normal ajuta ca macinatura sa nu aiba multe fines.

Profilul de gust oferit de honne e oarecum similar cu a unei rasnite conice mai performante.  Macinatura este tot bimodala, la fel ca si o conica, iar aspectul cel mai important oferit de producator este alinierea cutitelor din fabrica la o valoare aproape ideala/perfecta.

Da-mi voie sa-ti spun ca multi producatori fac rasnite, dar prea putini ofera un aliniament care sa se pastreze de ordinul 2-3 sutimi (0.03).

Gustul oferit de Honne pentru mine seamana in proportii mari cu gustul oferit de Mythos.  Cafelele ies dulci, modul de lucru facil, iar dintre cumparatori (aici vorbim si de publicul de afara) inca nu am gasit sa aiba probleme de fiabilitate ori sa se defecteze ceva.

Parerea mea, merita banii 5350ron fara regrete, este best buy. Si mai este o chestie care mie mi-a placut la ei, nu isi fac reclama agresiva, nu l-am vazut pe Dragos aici sau un reprezentanta Honne care sa posteze lunar. Produsul e bun si se vinde singur.
 
Reply
Exista vreo comparație între honne și ek43? Prețul le arunca în categorii diferite, dar eram curios dacă s-au făcut comparații de consistenta a macinaturii.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Una e bimodala, alta e unimodala.

Sunt diferite tare. In plus nu vad de ce ai aduce în discutie ek43. După ce cumperi râșniță trebuie modificata că să fie capabila espresso (aliniată) și schimbat câteva piese pt maximizare rezultat.

Și dacă asta nu era suficient, că să tragi cu ek îți trebuie un aparat care te lasă să faci ce vrei cu debitele manual când vrei tu. Altfel la o extracție de 30 sec pe ek o sa ai subextractie.
 
Reply
Exista intre Titus si EK43:

https://www.home-barista.com/advice/best...ml#p575878
 
Reply
Fara sa jignesc sau sa fiu Gică contra, dupa ce am citit și văzut diferența între ek43 din fabrica și unul aliniat, e o diferență ca de la cer la pământ.

Ek43 din fabrica nu vine aliniată și nu doar că are abateri pe cutitul mobil cat și.pe.cel.fix. ideea e că râșniță oferă măcinătură unimodala din cauza geometriei cuțitelor și din cauza vitezei de taiere care este imensa fata de o râșniță normala. Daca ea are probleme de aliniament va produce o cantitate de fines și atunci nu mai.vorbim.de o râșniță unimodala pura ci de un hibrid, a cărei gust este alterat.

Daca bine îmi amintesc versalab are probleme de aliniament, deci teoretic produce și asta mai mult fines.

Oricum înafara de faptul că merg bine single doar nu vad sa aibă nimic în comun. Repet daca doua râșnițe au cuțite plane asta nu înseamnă că sunt similare. Gustul e dat de măcinătură, geometria ei, procentul de fines.

Mazzer major este bimodala, mythos e bimodala, honne e bimodala.
 
Reply
(24-09-2018, 23:03)Zwanger Wrote: Gustul e dat de măcinătură, geometria ei, procentul de fines

+1  ... si macinatura se " negociaza " si ea la randul ei ,  in functie de sita si de espressor ... raportat la rezultatul obtinut / gustul preferat ... Cool ... ( inclusiv procentul de finess rezultat )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
De Versalab daca bine tin minte se plangea lumea pe home-barista, probabil de-aia si initiativa lui Titus.

La Honne a verificat cineva tolerantele?
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
Cei de pe kafenetz au verificat, sunt pe acolo opinii. Dar e masuratoarea fabricii la inceputul topicului, cu ceas comparator.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Honne septembrie 2018:

[Image: ouYO2Oe.jpg]

Honne ianuarie 2018 din dotarea personala (este exact acelasi model, in poza cu capacul Kamasi, antifonic si pentru alimentarea cu boabe):

[Image: Nt8ksga.jpg]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
... Scuzati-ma , dar eu tot nu m-am prins ... Cool ... deci pana la urma care sunt diferentele ... ?
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Ce diferențe sunt ca și al meu este identic?
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
Presupun ca doar cromatice.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
De asta am si pus pozele.
Nu este nicio diferenta.
Nu este vorba despre versiuni noi, cum se sugera.
Personalizarea, la care ma refeream, nu viza vreo "intinerire" sau actualizare de model.
De ce au aparut atatea comentarii, speculatii si interpretari, plecand de la anuntul facut in rubrica dedicata,
nici eu nu pot sa inteleg.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Gata, inchidem aceasta discutie caci ajungem la speculatii de tot felul. E drept ca intentia de vanzare a lui Radu (retractata) s-a amestecat cu o vorba aruncata de mine, anume ca in viitor Honne ne pregateste niste surprize caci se munceste mult acolo pe R&D. Foarte probabil miezul acelor surprize va putea fi insusit si de catre posesorii de pana acum de Honne, deci nu vor exista practic modele vechi si modele noi. Nu exista alte detalii momentan, cand vom avea un comunicat oficial cu siguranta vom dezbate pe larg. 
Asadar, putem rasni linistiti, Hedone vegheaza pentru tine Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Nu am găsit mare lucru despre brew in cele 26 de pagini ale topicului. S-ar preta sau e dedicata espresso.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Pe forumul german ziceau unii ca o folosesc cu succes si pentru v60 si ca sunt multumiti, plus ca se revine usor si precis la reglajul initial de espresso.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
Eu o folosesc cu succes si pentru brew, cand nu am la indemana kinu. Intradevar cu cateva boabe rasnite intermediar pentru a elimina tot ce este pe traseu, o folosesc cu brio!
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
Dupa un timp lung azi am avut un pic de timp liber si am fost in showroom... ( me time  Big Grin  )

Am promis ca o sa fac niste poze cu Honne:

[Image: u036pbD.jpg][Image: 6O6FMaT.jpg][Image: QFH5p8h.jpg][Image: 415iNS4.jpg][Image: 8Lae69d.jpg][Image: gQoEzdB.jpg][Image: 6c2J2o1.jpg]
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
Nu avea baza neagră în pozele de pe Instagram?
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
[Image: trfTISv.jpg]

Are si acum daca o iei jos suportul din inox. :-)
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
(24-09-2018, 12:16)Levo Wrote:
(24-09-2018, 10:18)Mesmer Wrote: Daca stie cineva si de alte modificari, please share

... La mine inelul de cauciuc / plastic , a fost prezent de la inceput ( la ambele palnii ) , si nu l-am scos pentru ca ajuta la fixarea PF ( anti - alunecare )

      Alte upgreat - uri , protectie transmisie curea  din tabla inox incriptionata cu decupaj ( serie )  ;   optional - switch metalic ( rezistenet la uzura ) cu LED amplasat frontal ... si mai asteptam cutitele cu acoperire (TIN - nitrura de titan ) ...

... banuiesc , ca despre asta este vorba ...



[Image: aBARmwg.jpg] 

A mea nu a avuut inelul ala de cauciuc  Sad
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
(29-09-2018, 16:37)sorin2505 Wrote: A mea nu a avuut inelul ala de cauciuc  Sad

... No problem ! ... Un tel . / mail  la Hedone si cred ca se va rezolva ... ( avem suport de fortza in RO ) ... Smile ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
De cand cu palnia de la kamasi si, deci, de cand am libertatea de a turna boabele mai incet sau mai rapid in palnie, am observat (si repetat observatia) ca, daca torn boabele intr-un ritm mai incet, curgerea e sesizabil mai rapida (atat de rapida incat a aparut si ceva chanelling). Daca torn boabele repede, curgerea devine ok. La aceeasi setare a rasnitei.

A mai avut cineva experienta asta?

Sa aiba acest lucru semnificatia ca, la o turnare intr-un ritm mai incet, apar mai putine fines-uri sau ca se schimba profilul macinaturii?

Nu pare ca exista diferente intre turnarea boabelor in palnia de rasnire cu motorul pornit si cea cu motorul oprit.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
cradun Wrote:... A mai avut cineva experienta asta? ...

pai nu despre asta am tot facut vorbire - ok, scriere...!? in ultimi ani?

ultima data:
"ma descumpaneste chiar, lipsa de interes a atator datatori cu parerea de a face ei un experiment simplu, daca dispun de o rasnita capabila espresso: sa zicem ca lucrezi cu mult folosita doza de 18g;
 a) umpli hopperul pe jumatate, cu boabele uzuale, si rasnesti 18g - cu timer, cu cantar etc.
 sita, distributie, tampare, curgere bine temperata, cu filtrul fara fund;
 apoi, pui 'capacul' de jos la hopper si il scoti de pe rasnita;
 b) torni pe gat rasnitei fara hopper cele 18g si strangi toata macinatura in final in sita de lucru curent, cu aceeasi procedura ca si inainte;
 te uiti la portafiltrul fara fund cum arata curgerea;
debitul e mai mare!
 repeti a) si b) pana te convingi de asta Smile "


o rasnita capabila single dose (...), e o rasnita care stie sa sparga/zdrobeasca (nu sa taie) boabe mai putine, ca si cum ar fi mai multe...
(cand boabele sunt multe, se zdrobesc intre ele... orice fracturare a unei particule dintr-un bob genereaza si particule fine, in zona 50 microni...)
pentru a avea mai multe fines, trebuie inlesnita spargerea particulelor de cafea in macinare:
conicele au astfel un volum mai mare al 'camarei de zdrobire';
comercialele au in general un canal de iesire mai lung care creeaza un fel de backpressure a macinaturii deja iesite, astfel, se forteaza ramanerea pe o perioada mai lunga in 'camera de zdrobire' a particulelor inca neajunse la dimensiunea de iesire, deci generarea de fines... etc.

de-aia o tot dau eu cu Sette, ca rasnita single dose... boabele, si mai jos pe traseu particulele zdrobite, sunt supuse unui regim mecanic mai dur, datorita suprafetei de antrenare mai mari a cutitului exterior activ si a vitezei periferice mai mari;
speculand mai departe: aceasta particularitate de zdrobire, face ca procentul de particule fine generate sa fie mai putin variabil cu granulatia setata in zona espresso; se stie ca procentul de fines e dependent de marimea granulatiei, ajungandu-se la granulatii de 800-1000+ microni sa avem o macinatura aproape unimodala, mai ales la rasnitele cu dantura plana si camera mica de zdrobire...

ok, nimic nu e perfect, dar ramane de apreciat tendinta (in cautarea...) spre...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Stiu, insa in site s-a discutat mereu de rasnite cu cutite plane si cu hopper, (nu ma asteptam sa fie valabil si pt Honne) am trecut si eu cu Quamar-ul prin aceste experiente de single dosing vs rasnire cu boabe in hopper, cu aceeasi concluzie ca o rasnita facuta sa fie folosita cu boabe in hopper nu e capabila de rezultate optime in single dose.

Poate K30 sa fie diferita si, teoretic, credeam ca si conicele ar trebui sa poata fi folosite ideal in single dose (pentru ca nu depind de coloana de boabe de deasupra, neavand acea zona de pre-macinare la cutite, ca cele plane) - credeam eu, desi ce ai scris aici ma face sa ma gandesc ca nu e asa:

"(cand boabele sunt multe, se zdrobesc intre ele... orice fracturare a unei particule dintr-un bob genereaza si particule fine, in zona 50 microni...)"

Ok, cred ca am inteles care e cauza. Avand in vedere aceasta explicatie, un procent diferit de fines s-ar obtine chiar si cu Sette, in situatiile in care s-ar adauga boabe mai repede sau mai incet in camera de rasnire, asta in situatiile cand nu se toarna boabele cu motorul oprit.

Concluziile pt mine sunt ca, pt espresso, fie pornesc cu camera cutitelor plina cu boabe, fie torn repede boabele (cu motorul pornit) ca sa obtin maximul de fines.

Si in cazul in care as incerca V60 acasa (putin probabil cand am Strega langa mine) pot minimiza fines-ul turnand boabele incet.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
@renatoa a postat pe la inceputurile acestui thread ansamblul cu care rasnita Honne realizeaza macinarea.
Este o combinatie intre un "malaxor" si un set de cutite plane.
Tocmai acel malaxor reuseste sa faca din aceasta rasnita, care are de fapt cutite plane, altceva fata de alte modele cu aceleasi cutite plane de macinare.
Practic acest malaxor zdrobeste boabele, acestea ajungand intre cutite gata pregatite pentru macinarea finala, cea care va genera si extractia.
Este normal sa apara diferente in macinatura finala, atunci cand intoducerea boabelor se face printr-o curgere in șir si o alta cu boabele varsate toate odata in palnie.
Cu putina imaginatie ne putem da seama ce se intampla la spargerea bob cu bob si macinarea ulterioara si umplerea intregii camere a "malaxorului", spargerea la gramada, cu aglomerarea intre cutitele plane a rezultatului obtinut, urmata de finisarea "vrac" intre cutitele plane.
Intre cele doua variante totul difera, la fel si curgerea si gustul in ceasca.
Avantajul modelului Honne fata de rasnitele echipate doar cu cutite plane, fie acestea de dimensiuni identice sau diferite, il reprezinta tocmai acest "malaxor" care pregateste boabele prin spargere pentru macinarea finala. Mie mi se pare ca suplineste destul de bine coloana de boabe realizata cu un hopper, cand boabele sunt "aruncate" toate, deodata, in palnie.
Diferentele nu constau doar in mai mult sau mai putin fines, aspect pe care nu l-am putut masura, ci in uniformitatea mai mare a fractiilor, observabila cu ochiul liber sau prin pipait.
Astfel, diferentele de dimensiuni intre fractiile mari sunt mai mici la Honne fata de K30, ambele cu cutite plane dar cu particularitati constructive specifice.
Ambele au insa fractiile mari mult mai uniforme decat cele obtinute prin rasnire cu cutite conice (am folosit pentru comparatieKinu M68 manuala dar si electrica si Sette 270-fara boabe in hopper), la care fractiile mari, cele care se simt la mana peste finess, sunt de mai multe dimensiuni (de aici, am tras eu concluzia si profilele aromatice diferite, datorate extractiilor diferite, din particule de dimensiuni diferite-prefer planele).
In opinia mea, dupa ce am utilizat rasnitele din semnatura, rasnita suprema pentru acasa este totusi Honne (iau in calcul pretul fata de competitorii din aceeai clasa).

reproduc mai jos pozele postate de @renatoa:

[Image: HKepjvf.jpg][Image: heQkTYX.jpg]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Doresc sa-mi si argumentez afirmatia facuta mai sus.
De ce este, pentru mine, Honne rasnita suprema in acest moment?
Deoarece:
pozitiv:
- are amprenta mica si ocupa putin spatiu pe blat
- placuta ochiului, se potriveste langa expresoarele semiautomate (mai vintage ca aspect)
- este simpla ca si concep,i foarte solid construita si stabila (22kg)
- materiale rezistente -life time resistant- (metal 99%)
- reglaj usor si stabil in timp 
- perfecta pentru single dose
- macinatura foarte buna pentru espresso, care aduce in ceasca curgere fromoasa, lichid cu corp, consistenta si cu un profil de gust complex si clar (functie de calitatea cafelei), comparabil sau mai bun cu al altor modele de rasnite din aceeasi categorie si zona de pret (chiar cu mult peste).
- retentie ce tinde spre zero 
- utilizare foarte simpla, nu necesita porniri/opriri repetate, pentru a macina intreaga cantitate de boabe introdusa
- curatare foarte usoara, la intervale rare, cu manopera minima, fara nici-o demontare. 
- nu necesita RDT sau WDT; doar agitari fata/spate, in plan orizontal fiind suficiente pentru asezarea macinaturii in sita.
negativ:
- in varianta livrata, alimentarea cu boabe nu este cea mai simpla 
- macinarea direct in sita necesita un plus de atentie, pentru a nu cadea ceva macinatura 
- usor mai zgomotoasa decat alte modele electrice, mai ales la macinarea boabelor light prajite
(de inteles, camera de rasnire si cutitele nu sunt antifonate ca la alte rasnite, pastrand dimensiunile mai reduse, retentia spre zero si curatarea mai usoara)
simplu de rezolvat aspecte negative prin:
- utilizarea unei palnii/capac tip Kamasi (o consider un must have) usureaza alimentarea cu boabe si elimina posibilitatea ca unele dintre acestea, sau fragmente din ele, sa sara in timpul macinarii
- utilizarea unui inel tip Tidaka, pentru usurarea macinarii direct in portfiltru cu sita montata si pentru eliminarea acelei minime retentii; spatiul creat de inel face  posibila  scuturarea, resturilor direct in sita.
Luand fie si doar aceste aspecte in analiza si comparand cu tot ce am experimentat pana in prezent in zona de rasnite, o analiza obiectiva a punctelor tari, a celor slabe, a temerilor legate de fiabilitate si uzura morala, m-au condus la concluzia ca pentru acasa, aceasta este rasnita perfecta pentru mine.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Un review succint, la obiect, marca @RaduCarutasu, cu evidentierea punctelor pozitive dar si a celor negative, mai mult, cu solutii pentru rezolvarea aspectelor negative.
Pentru completarea unei imagini corecte despre Honne mai sunt necesare aprecierile din punct de vedere a celorlalte metode de brew. Lucru dificil de realizat; cine cumpara o rasnita de 1000+ euro doar pentru Aeropress, V60, Chemex, Kalita sau ibric?
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
As puncta în zona negativa singurul aspect care, din când în când ma nemulțumește : de multe ori cafeaua rasnita fin se electrizeaza și rămâne prinsa pe interiorul topoganului. Mi-am format un obicei din a bate în blat de câteva ori înainte sa scot portafiltrul,insa nu am mereu secces. Rezultatul fiind, în cazul meu o pierdere de pana la 4-5g în portafiltru. Este un aspect minor care nu umbrește cu nimic performantele lui Honne.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
(14-10-2018, 14:59)Mihai.B Wrote: în cazul meu o pierdere de pana la 4-5g în portafiltru.

... Este enorm de mult ... Sad ... afecteaza negativ curgerea si calitatea rezultatului obtinut , verifica starea / sau pozitia ( distantza fata de peretele palniei infeioare  ) a lamelei de curatzare a cafelei electrizate / depuse - cea care se roteste odata cu axul ... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)