(02-04-2023, 00:08)FAP Wrote: ……
1- Si ca sa fie clar , la orice produs la care se foloseste un covoras de cauciuc , se elimina vibratia si zgomotele catre exterior dar se maximizeaza vibratia produsului respectiv cu consecinte nefaste asupra produsului respectiv...nu sunt inginer dar mananc multi ingineri...pe paine la micul dejun , fapt real nu presupus...de multe ori si real nu teoretic .
Deci pe romaneste produsul nu va mai face vibratiile ''auzibile/simtibile'' dar el in sine va vibra mult mai tare , cu uzura mult mai multa , similar cu a ascunde gunoiul sub pres !
…..
2- Cum considerati unii dintre voi , sa faci ''oda bucuriei'' lui Honne cand aveti EK43 ? Pe bune ? Daca era atat de minunata...super...maxima Honne , de ce aveti nevoie de EK43 ? Si ma opresc aici ca pot baga la greu !
3- PS - Cu Eureka cum ramane ?
Este clar!
Daca sub un hârb, ruginit, dereglat, dezaxat pui un covoraș din cauciuc, nu vei avea decât un hârb pe un covor.
Situatia descrisă de tine nu are nicio legătura cu amortizarea vibratiilor si azgomotului la o rasnita buna, in perfecta stare de funcționare.
Ca inginer, inteleg lucrurile dintr- o perspectiva diferită.
Voi argumenta simplu, fără a complica tehnic explicațiile, astfel încât sa poată fi parcurse fără efort si de neinginerul care ne mănâncă pe paine la micul dejun!
Toate râșnițele vibrează mai mult sau mai puțin, funcție de soluțiile tehnice adoptate pentru construire, de materialele folosite, de precizia prelucrările, a montajului, a designului……
Zgomotul produs in timpul lucrului provine de la elementele in mișcare , de la vibratiile apărute din cauza asamblării, carcasa, jocuri între componente....
La mers in gol, dacă rasnita vibrează foarte puțin spre deloc si este silențioasa, aceasta arată o construcție solida, rigida si stabilă.
Orice inginer, dar si neinginer, poate sa observe ca zgomotele si vibratiile suplimentare la o rasnita buna, apar si se amplifica in momentul in care se introduc boabele de cafea pentru macinare, adică atunci cand rasnita, un sistem mecanic de altfel, este pusă la treaba si asupra elementelor active (cuțite) se aplica o forța externa variabila (boabe de cafea).
Rezistența boabelor, energia pe care acestea o eliberează prin spargere, este cea care produce in rasnita apariția vibratiilor fortate, însoțite de zgomotul specific, mai slabe sau mai puternice funcție de cât de izolata este camera de macinare, de soliditatea ansamblului, rigiditatea si dimensionarea lui…
In particular, rasnita Honne este un mecanism masiv, greu, rigid prin execuția sa de precizie, cu abateri si tolerante mici la prelucrări si montaj.
Implicit, un ansamblu rigid are o capacitate redusă de amortizare a vibratiilor a șocurilor si a zgomotelor.
Rigiditatea rasnitei reprezintă un avantaj pentru calitatea macinaturii, dar un dezavantaj pentru disiparea energiei eliberate la spargere si pentru vibratiile fortate create de aceasta energie.
Putem fi de acord ca vibratiile pot produce defecțiuni in funcționarea rasnitei, a oricarei rasnite, nu doar la Honne, in egala măsura si la EK 43, etc…
Dar, aplicând soluții pentru amortizarea vibratiilor fortate, se reduce semnificativ amploarea acestora, se diminuează zgomotul pe care îl generează si, mai important, se împiedica slabirea rigidității si rezistentei construcției rasnitei.
Deci, argumentat, nu sunt de acord cu opiniile conform carora disiparea vibratiilor induse forțat odată cu introducerea boabelor, prin folosirea unor dispozitive de amortizare ar conduce la grăbirea deteriorării rasnitei sau a oricărui sistem mecanic care vibrează forțat.
Dimpotrivă, tot argumentat, am convingerea ca un dispozitiv de amortizare a vibratiilor fortate îmbunătățește funcționarea rasnitei sau a unui ansamblu mecanic si le prelungește durata de viața, in parametri optimi de funcționare.
Acele picioare amortizoare din cauciuc, montate sub talpa rasnitei, nu fac altceva decât sa preia amplitudinile maxime ale vibratiilor si sa le diminueze la valori mai mici mici, diferența de energie, de vibrații, fiind preluată de structura elastică a amortizoarelor.
Deci, atenuarea vibratiilor nu se realizează prin redistribuirea energiei acestora in masa rasnitei ci prin externalizarea unei parti din aceasta energie si absorbirea ei de către structura amortizoare a cauciucului.
Astfel se diminuează si efectele deranjante, zgomote, trepidații, excesive, uzuri premature, dar, accentuez, se îmbunătățește calitatea funcționarii si se prelungește durata de viața a întregului sistem mecanic/rasnita…..
Acele tampoane de cauciuc sunt niște soluții simple dar destul de eficiente pentru ce ne trebuie noua.
Pentru aplicații mari, industriale se proiectează special asemenea dispozitive, complexitatea lor depinzând de cea a problemelor pe care trebuie sa le rezolve.
Baterii de arcuri, pistoane, perne cu lichide, etc….cu utilizări in construcții civile, industriale, mecanice…
Inginerii au învățat la facultate despre așa ceva, au aplicat in practicarea meseriei cunoștințele dobândite. Noninginerul pofticios la ingineri aude pe unde apuca, da din cap si se face ca înțelege!
2- Unii fac “oda bucuriei” la Honne, chiar dacă au EK43 deoarece fiecare dintre celem doua râșnite face foarte bine ceea ce știe sa facă, dar o face diferit
Honne cu sistemul sau diferit de cuțite, dispus pe doua zone distincte, sfărâmare si macinare, livrează un profil de macinatura diferit de cel pe care mi-l livrează EK 43, cu ale sale cuțite plate, cu geometrie a partii tăietoare complet diferită de cea a cuțitelor Honne.
Extractiile din macinatura de la rasnita Honne sunt foarte diferite de extracțiile cu macinatura de la EK43.
Ambele shoturi sunt delicioase, dar diferite.
Nu-ți explic care este diferența între claritatea si complexitatea unui shot, sunt convins ca știi.
Cand am o cafea la care urmăresc claritatea, o macin cu EK 43; macinatura fiind apropiat unimodala si extracția solubilelor este mai uniformă.
Uniformitatea ridicată a macinaturii avantajează controlul gusturilor si aromelor prin rețete de preparare si profilare a extracției.
Când am o cafea care nu excelează in arome mai subtile, florale, fructe exotice, dar vreau sa am in ceașca complexitate, intensitate si vreau sa adaug crema din lapte, atunci Honne îmi livrează macinatura mai potrivită.
Cand solubilitatea cafelei este redusă Honne este solutia si invers, la solubilitati ridicate EK43 câștiga.
Imi prăjesc singur cafelele, am sursa ok pentru a avea garanția calității si îmi place sa experimentez mult prin modul in care abordez gradele de prajire.
Scot si avioane câteodată din cuptor, care nu promit mare lucru in extracții. Surprizele apar după ca 30 de zile de degajare. Macinatura uneia dintre râșnite, combinata cu o rețeta de extracție îmi oferă rezultate care ma surprin plăcut si ajung sa consum toată șarja.
De ca Honne si nu alta rasnita pentru macinatura multimodala?
Deoarece am testat Honne acasa lângă multe alte râșnite, in special umăr la umăr cu Mahlkonig K30 Vario, ambele achiziționate de noi , de mine.
O perioada, cam un an, le-am deținut pe ambele. Shoturile, preparatele îmi păreau mai bune cu macinatura de la Honne. Desi nu credeam ca o sa a¡eg astfel, a plecat K30 si a rămas Honne si nu am regretat niciodată.
Deci folosesc zilnic, in egala măsura, ambele râșnite, deoarece consumatorii din casa mea au preferințe diferite. Eu beau doar espresso si caut claritate, ceilalți preparate cu lapte, ibric, brew sau espresso in varianta complexa.
3- Despre Eureka-Atom-Specialty-75-e-Red-Speed pe care ți- o dorești, numai de bine. Este cea mai buna, cea mai frumoasa si cea mai silențioasă opțiune pentru tine….deoarece asa o consideri tu!
se pare ca are si cel mai lung nume….. Clar e cea mai cea!
Eu am alte opinii care, oricum, nu contează.