Hello There, Guest! Login Register


Rasnita Lelit PL72 - cutite plate 64mm

#61
Referitor la afirmația: ,, Presupun ca nu este in regula si cutitele se vor uza nefiresc; voi incerca totusi si cu boabe in hopper."

Nu ar trebui să se atingă cuțitele deloc pentru espresso!!! Nici să ai treabă cu single dosing. Merge superb. Față de Eureka Atom pe care am văzut-o într-un clip cat s-a chinuit cu 18 grame, aici ai pe final puțin popcorning iar cafeaua iese aproape la fel de repede ca la on demand. Eu nu am simțit nevoia să strang râșnița la trecerea de la on demand la single. Am executat doar o tampare mai apăsată și atât.
La ultimele verificări în schimb am sesizat o pierdere de maxim 0.7 grame care nu știu pe unde s-au ascuns că mereu am ieșit pe minus așa că m-am supărat și am pus 150 grame in hopper. Acum am 17.9- 18.2 grame de fiecare dată la 6.8 timp și 2.0 macinatura.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#62
(09-01-2019, 14:48)mihneasusan Wrote: La ultimele verificări în schimb am sesizat o pierdere de maxim 0.7 grame care nu știu pe unde s-au ascuns că mereu am ieșit pe minus așa că m-am supărat și am pus 150 grame in hopper. Acum am 17.9- 18.2 grame de fiecare dată la 6.8 timp și 2.0 macinatura.

Big Grin utila informatia, multumesc. O sa incerc aceleasi setari si pot compara astfel (cat de cat) si calibrarea - sunt curios daca scoate acelasi gramaj, desi avand cafea diferita cu siguranta o sa difere.
Lelit PL91T + Lelit PL72
 
Reply
#63
Incearca si cu alta cafea, sa nu fie cumva prajita prea light...  Asa si pe k30 au fost cateva report-uri, inclusiv pe fosta mea rasnita, de cafele prajite de filtru sau prea light care nu ieseau suficient de cremoase pe espresso.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#64
Trebuie reglată întâi. Cuțitele sa se atingă abia la cerculeț, altfel nu are sens nicio comparație. Nu vreau sa comentez prajitoria aleasă dar încearcă ceva din zona cafelelor recomandate aici pe forum.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#65
De acord cu tine. Referitor la cafea, stii cum e, cand faci tot felul de teste pe un aparat nou nu vrei sa strici cafea de 30lei/100gr ca sa scoti din ea o apa amara pentru ca n-ai invatat inca spilul la rasnita Smile)
Lelit PL91T + Lelit PL72
 
Reply
#66
Nu e nevoie sa dai 30lei/100g la inceput, si poate nici dupa, dar fara 10, nu prea scapi, sau mai bine zis iti tai singur craca de sub picioare.
Lelit PL91T, Honne, Lelit PL72, Wilfa Svart, Kinu M47, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale, AeroPress
 
Reply
#67
prea multe teste nu ai de facut ,daca e prea repede mai strangi cutitele si invers toata treaba sa te incadrezi in 30sec
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita  kinu M 47, WDT tool, BWT filter,ibric


 
 
Reply
#68
Am incercat sa fac un scurt clip din care sa reiasă ceea ce povesteam in posturile anterioare. Nu stiu insa cat este se concludent.

https://drive.google.com/file/d/1hlwXLRa...p=drivesdk

În condițiile actuale de calibrare espresso iese la treapta 2, la 1.5 deja avem doar 27ml out din 18g in.
Lelit PL91T + Lelit PL72
 
Reply
#69
Am permis si accesul la clip Smile
Lelit PL91T + Lelit PL72
 
Reply
#70
Ok. Am observat acum. Trimit și eu acum un filmuleț pentru comparație.Până se încărcă, am început cu o curățare a râșniței nu cu un single dose pentru că nu am cântărit cafeaua la intrare și ieșire. Apoi, rezultatul in zona de strângere maximă a cutitelor este foarte fin dar nu chiar in zona de praf-faina și, cel mai important, există o problema la reglajul fin! Cu cafea in hopper, la schimbarea granulației de la 2 la 2,5 am avut mereu diferențe de cantitate a gramajului pentru același timp de rasnire și diferente in curgere, deci o mișcare a cuțitelor există. Cu toate acestea, în zona de atingere a cuțitelor diferențele par destul de mari, așa cum am văzut și în videoclipul colegului. Până la filmuleț postez o fotografie cu rezultatul cel mai fin pentru cafea langa făină și zahăr brun.
[Image: ca35da5b2f9edf3b7e96369ed157561b.jpg]
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#71
Multumesc, sunt o idee mai linistit acum; zgomotele produse de rasnita ta sunt aproximativ la fel. Diferentele exista intr-adevar in:
1) calibrarea la punctul 0, astfel ca treapta 10 de la tine este echivalentul treptei 2 la mine (la 1.5 se ating).
2) granulatia pe care o are cafeaua la treapta imediat superiara celei unde se ating cutitele. Eu am reusit sa fac espresso la treapta 2 pe cand tu ai scos macinatura de ibric, iar aici chiar cred ca ar putea exista o problema pe partea mea. Intre timp am schimbat si cafeaua, voi mai trage conlcuzii dupa acest weekend.

Un motiv care ar putea sta la baza diferentei directiei de unde se face reglajul (atinge la 10 cand vii dinspre 9.5 dar nu atinge cand vii dinspre 10.5) ar fi (nu te asteptai la asta, nu?) gravitatia Smile intrucat cutitul superior coboara mai usor decat atunci cand se ridica, iar reglajul de 0.5 fiind extrem de fin nu reuseste sa il ridice indeajuns de mult incat sa nu se mai atinga Big Grin

Un weekend savuros!
Lelit PL91T + Lelit PL72
 
Reply
#72
Mulțumesc de explicație! Eu cred că este de vină și cafeaua folosită de tine. Iata ce am pățit eu cu una mai light, prăjită de mine, în condițiile în care am rasnit la 2 și am ținut debitul la jumătate. Și asta a fost începutul...[Image: 80fa3599d4bb9d4047f82b1b6e4611dc.jpg]

M-am gândit să fac un test succesiv pentru single dosing și am avut ca rezultat diferente de +/- 0.15 grame. Cine are răbdare poate urmări filmulețul din link.

https://youtu.be/Qc5WUs8SVN0

Se pare că se comportă similar cu Sette.
[Image: 73b124bae758eb0003213ecfc2b32ac1.jpg]
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#73
Buna ziua,

A facut cineva o comparatie intre PL72 si Settle 270W?

Nu stiu pe care sa o aleg dintre cele doua iar la Settle ma cam "deprima" faza cu adaugatul saibelor

Ideea e ca as vrea sa imi schimb rasnita actuala cu ceva mai bun.

PS Presupun ca fata de ce am acum, ar fi,totusi, un progress Smile
Gaggia Classic pre 2015 + PID Espressuino + steam rancillio V3 + preaheating coil + sita dus IMS + manometru + OPV Bezzerra / Ascaso I-mini i1 / tamper ESPRO 58,4 mm
 
Reply
#74
Cred ca cel mai bine faci tu un versus. Eu te pot ajuta cu PL72, daca gasesti pe cineva cu Sette, facem o comparatie. Si eu as fi curios.
Lelit PL91T, Honne, Lelit PL72, Wilfa Svart, Kinu M47, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale, AeroPress
 
Reply
#75
Revin la acest topic in vederea obtinerii catorva sfaturi de la voi in ceea ce priveste aceasta rasnita si calibrarea ei.

Inca de cand am cumparat-o la inceputul lunii ianuarie, asa cum povesteam si in cateva posturi anterioare, am sesizat ca pe treapta cea mai mica (a se citi treapta imediat superioara celei unde se ating cutitele) macinatura obtinuta nu este indeajuns de fina astfel incat sa obtin espresso pe toate cafelele cu care lucrez. Nu am dus la vremea respectiva rasnita in service, intrucat am pus toate acestea si pe nestiinta mea, fiind prima rasnita. Urmand sfatul colegilor de pe forum, am tot schimbat cafeaua, in ultima perioada lucrand predominant cu cele de la Sloane si RightSide, reusind sa fac espresso chiar pe ultima treapta inaintea celei unde se ating cutitele (deci eram la limita oricum)

Saptamana aceasta am schimbat din nou cafeaua, El Salvador de la Claro de aceasta data, si iata ca din nou nu reusesc sa obtin espresso (ca sa evitam alte intrebari, vorbim de rasnire in regim sinle dose, target-ul fiind 36ml out din 18g in intr-un interval de 25-30s, folosind RDT, WDT si nivelator, tampare serioasa si extragere in 9bar; insa espresso-ul meu iese in 13 sec, pe la 6-7 bar deci e grav de tot Big Grin). Poate si pentru ca aceasta cafea are un profil de prajirire mai light decat ce am avut pana acum, fiind necesar sa rasnesc ceva mai fin.

Insa iata ca daca incerc sa merg mai jos cu reglajul deja se ating cutitele. Probabil ca as rezolva partial problema daca as renunta la single dose; dar daca totusi nu as vrea sa o fac? Smile

Am desfacut rasnita, am curatat-o, nu s-a schimbat nimic. Concluzia este ca a avut cutitele inca din fabrica descentrate, si trebuie calibrata. Din ce m-am informat pana acum, calibrarea se face in doua etape, urmarind doua aspecte: paralelismul cutitelor si concentricitatea acestora.

Operatiunea poate fi facuta atat in service, cat si acasa, insa neavand mare incredere in ce se intampla acolo in service, si pentru fapul ca as fi privat de rasnita cel putin 2 saptamani(cred), intentionez sa efectuez acasa aceasta calibrare.

Am gasit ceva detalii aici: https://www.youtube.com/watch?v=5-cf0Iack5Q insa nu ar strica sa imi impartasiti experienta voastra pe acest subiect.
Lelit PL91T + Lelit PL72
 
Reply
#76
Salutare! Nu este chiar atât de simplu pe cât pare. Am făcut operațiunea asta pe un Cimbali Max, o râșniță excepțională dar din păcate inutilizabilă în single dosing. Este multă muncă pentru o corectare perfecta mai ales când abaterile sunt atât de mari ca cele sesizate de tine. Eu cu Lelitul William blochez espressorul cu orice cafea la poziția 0.5 iar până la atingerea cuțitelor mai sunt vreo 5 trepte, asta folosita single dosing. Cu cafea in hopper se blochează mai repede. Situația sesizată de tine pare similară cu a mea pe Cimbali. Am pus o agrafă sub cuțite in zona unde erau mai jos pentru a corecta distanta și tot nu este perfectă. Oricum, gustul are mult de suferit daca diferențele de măcinătură sunt atât de mari. Eu zic sa mergi cu ea in service și să nu o ridici până nu rezolva problema.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#77
(05-04-2019, 17:00)marst Wrote: Revin la acest topic in vederea obtinerii catorva sfaturi de la voi in ceea ce priveste aceasta rasnita si calibrarea ei.

Inca de cand am cumparat-o la inceputul lunii ianuarie, asa cum povesteam si in cateva posturi anterioare, am sesizat ca pe treapta cea mai mica (a se citi treapta imediat superioara celei unde se ating cutitele) macinatura obtinuta nu este indeajuns de fina astfel incat sa obtin espresso pe toate cafelele cu care lucrez. Nu am dus la vremea respectiva rasnita in service, intrucat am pus toate acestea si pe nestiinta mea, fiind prima rasnita. Urmand sfatul colegilor de pe forum, am tot schimbat cafeaua, in ultima perioada lucrand predominant cu cele de la Sloane si RightSide, reusind sa fac espresso chiar pe ultima treapta inaintea celei unde se ating cutitele (deci eram la limita oricum)

Saptamana aceasta am schimbat din nou cafeaua, El Salvador de la Claro de aceasta data, si iata ca din nou nu reusesc sa obtin espresso (ca sa evitam alte intrebari, vorbim de rasnire in regim sinle dose, target-ul fiind 36ml out din 18g in intr-un interval de 25-30s, folosind RDT, WDT si nivelator, tampare serioasa si extragere in 9bar; insa espresso-ul meu iese in 13 sec, pe la 6-7 bar deci e grav de tot Big Grin). Poate si pentru ca aceasta cafea are un profil de prajirire mai light decat ce am avut pana acum, fiind necesar sa rasnesc ceva mai fin.

Insa iata ca daca incerc sa merg mai jos cu reglajul deja se ating cutitele. Probabil ca as rezolva partial problema daca as renunta la single dose; dar daca totusi nu as vrea sa o fac? Smile

Am desfacut rasnita, am curatat-o, nu s-a schimbat nimic. Concluzia este ca a avut cutitele inca din fabrica descentrate, si trebuie calibrata. Din ce m-am informat pana acum, calibrarea se face in doua etape, urmarind doua aspecte: paralelismul cutitelor si concentricitatea acestora.

Operatiunea poate fi facuta atat in service, cat si acasa, insa neavand mare incredere in ce se intampla acolo in service, si pentru fapul ca as fi privat de rasnita cel putin 2 saptamani(cred), intentionez sa efectuez acasa aceasta calibrare.

Am gasit ceva detalii aici: https://www.youtube.com/watch?v=5-cf0Iack5Q insa nu ar strica sa imi impartasiti experienta voastra pe acest subiect.

Daca cutitele se ating acolo unde "trebuie", adica in jurul pozitiei de 0, nu e neaparat o problema de aliniere. Poti face un test cu marker-ul ca sa iti formezi o idee. 

Daca in schimb cu alta cafea nu ai probleme, ia in calcul si faptul ca unele cafele, mai ales prajite light, nu pot fi extrase corect pe un setup clasic, de genul masina cu pompa si rasnita casnica.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#78
Nu are treabă cu râșnița. Pot bloca espresorul și cu cafea light răsuflată in zona de atingere a cuțitelor.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#79
Este demonstrat ca anumite cafele au gust diferit atunci cand sunt extrase pe echipamente diferite. Insa de asemenea am certitudinea ca orice rasnita capabila espresso trebuie sa poata scoate macinatura pentru espresso (din punct de vedere constructiv, eliminand problemele de calibrare) indiferent de cafeaua folosita.

Lucru pe care l-am reusit si eu dupa ce mi-am alocat 2.5 ore din weekendul care tocmai s-a incheiat pentru a efectua calibrarea. Dupa adaugarea progresiva a catorva foite de aluminiu (aproximativ 0.3 - 0.4mm,destul de mult, dar de asteptat in cazul meu) sub cutitul inferior, am scos "praf de cafea" in zona imediat superioara atingerii cutitelor. Cutitul superior era deja aliniat.

Am folosit metoda markerului, insa pentru cutitul inferior se poate folosi de asemenea si ceasul comparator. Pentru cel superior alta varianta in afara markerului nu stiu sa existe. E ca la dentist, cu hartia de articulatie: "inchideti, mestecati hartia, deschideti, bzzz-bzzz-bzzz; ia vedeti, mai atinge acum? Big Grin "

Si bineinteles ca pana la urma am reusit sa extrag corect si cafeaua mai sus mentionata, ba chiar sa blochez espressorul la prima incercare.

QED

Va multumesc pentru sfaturi!
Lelit PL91T + Lelit PL72
 
Reply
#80
Felicitări!!! Minunat!
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#81
Pai nu e deloc minunat daca o rasnita noua vine dereglata din fabrica....

Vestea "buna" ar fi ca nu se intampla doar la Lelit si mai toate rasnitele casnice din zona asta de pret vin cu probleme.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)