Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Kinu M47 Classic (ex. prototip Che) - impresii in utilizare

Cutitele nu se mai ating de ceva vreme fiind o decizie asumata de fabrica, lungimea arcului si lugimea filetului nu permit atingerea cutitelor. De asta nu inteleg la ce te referi. Daca e cum spui tu inseamna ca fiecare rasnita are altfel de arc si alta lungime la filet.

Reply
(20-12-2017, 20:59)dev Wrote: Cutitele nu se mai ating de ceva vreme fiind o decizie asumata de fabrica, lungimea arcului si lugimea filetului nu permit atingerea cutitelor. De asta nu inteleg la ce te referi. Daca e cum spui tu inseamna ca fiecare rasnita are altfel de arc si alta lungime la filet.

Arcul nu contează în depărtarea cuțitelor. Arcul ajută doar să nu se bălăngăne para la transport. Limitarea cuțitelor la atingere e făcută de ei, dar cât de adânc este “înfipt” cuțitul exterior nu este calibrat la micrometru. Și nici nu are vreo importanță.

De aceea există acel decalaj între exemplare.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Pai nu e normal asa ceva. Cutitul fix ar trebui sa fie fix, adica sa aiba o pozitie fixa, iar pozitia cutitului mobil e determinata de filet si arc. 

Eu nu am scos cutitul fix pentru ca nu mi se pare necesar si in al doilea rand fiindca e posibil sa nu-l nimeresc in aceeasi pozitie. Asa cum a venit cutitele nu se ating la pozitia zero fiindca filetul contrapiulitei nu e suficient de lung ca sa comprime arcul astfel incat sa se atinga cutitele. Daca comprim eu arcul apasand cutitul mobil atunci se ating. 

Daca toate rasnitele pleaca din fabrica reglate astfel incat sa nu se atinga cutitele nu ar trebui sa fie diferente majore intre exemplare din moment ce singura variabila pare sa fie pozitia cutitului fix. :)

Reply
(20-12-2017, 21:17)dev Wrote: Pai nu e normal asa ceva. Cutitul fix ar trebui sa fie fix, adica sa aiba o pozitie fixa, iar pozitia cutitului mobil e determinata de filet si arc. 

Eu nu am scos cutitul fix pentru ca nu mi se pare necesar si in al doilea rand fiindca e posibil sa nu-l nimeresc in aceeasi pozitie. Asa cum a venit cutitele nu se ating la pozitia zero fiindca filetul contrapiulitei nu e suficient de lung ca sa comprime arcul astfel incat sa se atinga cutitele. Daca comprim eu arcul apasand cutitul mobil atunci se ating. 

Daca toate rasnitele pleaca din fabrica reglate astfel incat sa nu se atinga cutitele nu ar trebui sa fie diferente majore intre exemplare din moment ce singura variabila pare sa fie pozitia cutitului fix. :)

După cum ziceam: 1 click = 10 micrometri (o sutime de milimetru) între cuțite. Ca referință, un fir de păr are 50 de micrometri. Sunt diferențe f mici între ele, dar asta înseamnă suficient de multe clickuri.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Salutare,

Dupa ceva mai mult de 2 luni am intrat in posesia M47-ului. Deoarece aici se impartasesc prime impresii, as dori sa cer parerea cunoscatorilor in ceea ce priveste sunetul de dupa unboxing. Poate aveam pretentii prea mari in ceea ce priveste rasnita, sau poate e defect din fabrica, asa noua cum e (ca sunt norocos de ma rup). Observatiile personale sunt ca reglata la minim, adica pe 0, se aude un sunet metalic cand merge in gol, dar doar cand manerul e intr-o anumita pozitie. Inca nu am incarcat-o cu cafea si nici nu intentionez sa fac asta pana nu clarific sunetul... asta pentru a nu injecta alte posibile motive de producere a sunetului.

Va rog urmariti cele 5 secunde, si impartasiti pareri. Imi pare rau de fuzzing, dar atat poate microfonul...

https://www.youtube.com/watch?v=rXHhA2WL22o&feature=youtu.be
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄

Reply
Trei întrebări:
1. de ce are importanță un sunet cu ea reglată pe zero?
2. te-ai uitat prin ea să vezi de unde e sunetul?
3. de ce acel sunet un indicator de calitate?

Dezalinierea pe care ai scris-o în descrierea de pe youtube se poate observa dacă te uiți la cuțite, nu dacă o asculți. Vezi dacă se micșorează fanta de lumină dintre cuțite.

Reply
Cind rotesti manivela se simte ceva la mina? Nu cumva se ating cutitele?
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
(22-12-2017, 19:05)Gabi_M Wrote: Cind rotesti manivela se simte ceva la mina? Nu cumva se ating cutitele?

Se invarte foarte usor, nu opune rezistenta deloc.
Cutitele ar trebui sa nu se atinga la 0.
Indraznesc sa imi dau cu parerea de incepator ca se ating intr-o anumita pozitie, deci probabil axul nu e drept...
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄

Reply
(22-12-2017, 19:13)Dyptorden Wrote:
(22-12-2017, 19:05)Gabi_M Wrote: Cind rotesti manivela se simte ceva la mina? Nu cumva se ating cutitele?

Se invarte foarte usor, nu opune rezistenta deloc.
Cutitele ar trebui sa nu se atinga la 0.
Indraznesc sa imi dau cu parerea de incepator ca se ating intr-o anumita pozitie, deci probabil axul nu e drept...

Păi se ating sau nu? Fă un filmuleț in care să se vadă fanta de lumină dintre cuțite.

Reply
(22-12-2017, 19:00)rdumitrescu Wrote: Trei întrebări:

Dezalinierea pe care ai scris-o în descrierea de pe youtube se poate observa dacă te uiți la cuțite, nu dacă o asculți. Vezi dacă se micșorează fanta de lumină dintre cuțite.

1. Consider ca daca exista oblicitate a axului datorata unei curburi cu rasnita setata pe 0, desi nu voi mai auzi sunetul cand cresc granulatia, cu siguranta ca de o parte a axului voi avea particule mai fine si de cealalta parte mai mari.
2. Sunetul provine de la cutite. Se aude clar cu paharelul scos.
3. Cam aceeasi explicatie ca si la punctul 1. E clar ca intr-o parte exista o distanta intre cutite in timp ce in cealalta parte probabil cutitele se ating.

In lumina nu pot sa imi dau seama de diferente, probabil e prea mica diferenta dintre zona in care se ating si zona opusa...

Reply
(22-12-2017, 19:23)Dyptorden Wrote:
(22-12-2017, 19:00)rdumitrescu Wrote: Trei întrebări:

1. Consider ca daca exista oblicitate a axului datorata unei curburi cu rasnita setata pe 0, desi nu voi mai auzi sunetul cand cresc granulatia, cu siguranta ca de o parte a axului voi avea particule mai fine si de cealalta parte mai mari.
2. Sunetul provine de la cutite. Se aude clar cu paharelul scos.
3. Cam aceeasi explicatie ca si la punctul 1. E clar ca intr-o parte exista o distanta intre cutite in timp ce in cealalta parte probabil cutitele se ating.

In lumina nu pot sa imi dau seama de diferente, probabil e prea mica diferenta dintre zona in care se ating si zona opusa...

Păi e destul de simplu să vezi.

Fixezi râșnița și rotești axul. Te uiți mereu în același punct. Dacă e dezaliniată, vei vedea cum fanta aia de lumină își schimbă grosimea / dispare dacă ating cuțitele.

Reply
Am urmarit fanta in rotatie si nu pare sa isi modifice latimea. Am mai observat ca sunetul dispare dupa a 6-a diviziune (prima de dupa 1).

Reply
(22-12-2017, 19:41)Dyptorden Wrote: Am urmarit fanta in rotatie si nu pare sa isi modifice latimea. Am mai observat ca sunetul dispare dupa a 6-a diviziune (prima de dupa 1).

Dacă nu își modifică lățimea, înseamnă că e aliniată. Rămâne doar să-ți dai seama ce atinge.

Poate arcul e foarte comprimat și clăncăne.

Reply
Eu am fost chiar incurajat de doamna Ioana sa o dezasamblez si la inceput chiar faceam asta sa o curat, dar trebuia sa gasesc iar reglajul de lucru apoi.
Dupa o vreme am renuntat sa o mai bibilesc, merge perfect asa cum este.
O am de peste un an si ma declar multumit de ea, daca ai grija de ea sa nu o trantesti  sigur o lasi mostenire mai departe
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |

Reply
Vezi sa nu atinga manivela partea superioara a palniei. Daca nu, si e clar de la cutite, incearca sa mai bati putin cutitul exterior diametral opus zonei in care freaca la reglaj mic.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
(22-12-2017, 20:49)Zaheyu Wrote: Vezi sa nu atinga manivela partea superioara a palniei. Daca nu, si e clar de la cutite, incearca sa mai bati putin cutitul exterior diametral opus zonei in care freaca la reglaj mic.

Sunetul se aude din partea de jos, deci nu cred ca are a face cu manivela. Se aude si cand e manivela data jos, cand ajung in pozitia problema. Nici lovirea usoara cu palma nu ajuta.

Reply
(22-12-2017, 21:29)Dyptorden Wrote:
(22-12-2017, 20:49)Zaheyu Wrote: Vezi sa nu atinga manivela partea superioara a palniei. Daca nu, si e clar de la cutite, incearca sa mai bati putin cutitul exterior diametral opus zonei in care freaca la reglaj mic.

Sunetul se aude din partea de jos, deci nu cred ca are a face cu manivela. Se aude si cand e manivela data jos, cand ajung in pozitia problema. Nici lovirea usoara cu palma nu ajuta.

Arcul :)

Reply
Eu ziceam sa-l mai bati cu tija din pachet, poate nu e aliniat cu para.

Reply
(22-12-2017, 21:59)Zaheyu Wrote: Eu ziceam sa-l mai bati cu tija din pachet, poate nu e aliniat cu para.

Dacă nu era aliniat cu para, ar fi văzut diferențe uitându-se la spațiul dintre cuțite. Trebuie împins cu ceva de dimensiunea lui, nu cu o tijă. E imposibil să aliniezi cuțitul exterior mai bine decât o fac ei în fabrică.

Tocmai de aceea nici nu l-aș da jos.

(eu tot cred că e capătul arcului care atinge ceva)

Reply
Tu crezi ca verifica in fabrica alinierea? Am mari indoieli. Eu am primit o rasnita la care tija manivelei freca de marginea palniei si asta pana sa ajung la setare de espresso.

Reply
(22-12-2017, 22:30)Zaheyu Wrote: Tu crezi ca verifica in fabrica alinierea? Am mari indoieli. Eu am primit o rasnita la care tija manivelei freca de marginea palniei si asta pana sa ajung la setare de espresso.

Sincer, sunt convins că verifică în fabrică alinierea. Asta pentru că fiecare pereche de cuțite este rectificată ("luată la pilă") să se încadreze în abaterea maximă acceptată de ei.

Precizia este diferențiatorul lor. Cum ar fi să ignore fix acest detaliu?

Nu am auzit de nici măcar 1 exemplar de M47 care să aibă probleme de aliniere a cuțitelor. Și prin "auzit" mă refer la home barista, kaffe-netz + grupurile de facebook și espressoman.

Ce zici tu nu cred că are treabă cu cuțitele. Oricum, orice problemă ar fi, nu cred că nu rezolvă în garanție.

Reply
(22-12-2017, 22:36)rdumitrescu Wrote:  Oricum, orice problemă ar fi, nu cred că nu rezolvă în garanție. 

Le-am trimis un mail, si am sa vad ce raspuns au. Toti spun ca cei de la Kinu sunt de nota 10, deci sunt convins ca in final va fi ok (ori o rezolva, ori imi confirma ca nu e problema). Dar e frustant cand asteptarile nu includeau un astfel de sunet Smile

Reply
Din moment ce s-au plans mai multi colegi ca se ating cutitele, la rasnite cumparate anul asta, adica din cele la care nu ar trebui sa se atinga nici macar la zero,  nu as baga mana in foc ca fiecare rasnita e verificata extrem de riguros. Din moment ce cutitul "fix" nu are o pozitie fixa e foarte posibil chiar din manipularea curierilor sa apara probleme daca e bruscata.

Reply
(22-12-2017, 22:48)dev Wrote: Din moment ce s-au plans mai multi colegi ca se ating cutitele, la rasnite cumparate anul asta, adica din cele la care nu ar trebui sa se atinga nici macar la zero,  nu as baga mana in foc ca fiecare rasnita e verificata extrem de riguros. Din moment ce cutitul "fix" nu are o pozitie fixa e foarte posibil chiar din manipularea curierilor sa apara probleme daca e bruscata.

Îmi vine greu să cred. Adică de aia e arcul acolo.

Dar nu contează dacă se ating sau nu la minim. N-ai cum să te “plângi” că se ating la minim. Pentru că nu influențează cu nimic râșnirea.

Chiar sunt curios dacă apare vreun M47 cu probleme de aliniere. Că sigur au vândut multe acum cu lansarea site-ului.

Și chiar dacă ar avea probleme una, atâta timp cât ei o rezolvă iar produsul pe care îl primești este la precizia pe care ei spun că o are, atunci nu există nici o problemă.

Problema este doar dacă producătorul nu o soluționează.

(22-12-2017, 22:44)Dyptorden Wrote:
(22-12-2017, 22:36)rdumitrescu Wrote:  Oricum, orice problemă ar fi, nu cred că nu rezolvă în garanție. 

Le-am trimis un mail, si am sa vad ce raspuns au. Toti spun ca cei de la Kinu sunt de nota 10, deci sunt convins ca in final va fi ok (ori o rezolva, ori imi confirma ca nu e problema). Dar e frustant cand asteptarile nu includeau un astfel de sunet Smile

Atâta timp cât tu nu folosești râșnița la setare zero, nu văd cum ar putea fi o problemă :)

Reply
(23-12-2017, 00:07)rdumitrescu Wrote: Atâta timp cât tu nu folosești râșnița la setare zero, nu văd cum ar putea fi o problemă Smile 

In primul rand, imi pare rau daca monopolizez discutia cu situatia mea... poate ar fi mai bine de deschis alt Thread. Legat de ce zici rdumitrescu, nu sunt convins ca daca vizual imi pare ca fanta nu se largeste in anumite pozitii ale manivelei, atunci cu siguranta inseamna ca nu e descentrat axul. Iar o diferenta de cativa microni intre o parte si cealalta a axului se propaga si la marirea granulatiei... e doar o parere.

Mai mult, cum ziceam mai sus, sunetul dispare dupa ce trec de a 6-a diviziune

Reply
@Dyptorden - cel mai bine ar fi sa comunici direct cu fabrica, sigur vei putea discuta pe marginea ipotezelor tale, iar daca ajungeti la concluzia ca sunt probleme reale, activezi garantia si gata. Daca ar fi vorba de o descentrare, atunci pe ceasul comparator ar trebui sa se vada. 

Asezarea in fabrica a mecanismului astfel incat la maxim de fin sa nu se atinga cutitele, nu cred ca se face prin tehnici laser ori robotica, ci manual cumva, de unde diferentele ce mai apar in reglaje de la un user la altul. Lucrul asta nu are treaba cu precizia rasnirii sau cu precizia de constructie si nici nu cred ca are rost sa investeasca timp si bani pentru a fi un reglaj identic pentru toata lumea. Recent, un user activ de la noi si-a luar K30 noua, si la maxim de fin tot nu rasneste pentru espresso, cu anumite cafele light. Nu e acelasi caz, dar tot calibrare diferita inseamna.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
@Dyptorden - am avut o problema similara - cu surubul strans la maxim se frecau cutitele dar numai pe un anumit segment, nu uniform. Vezi post-urile #251, 256 ... De la fabrica mi s-a spus ca nu este rodata, n-am trimis-o inapoi. De curand dupa o montare-demontare le-am nimerit astfel incat pe setarea minima cutitele se freaca uniform ... sau s-o fi rodat ;)
Lagom Casa (fost Niche Zero, Kinu M47), Lelit Elizabeth-PL92T (fost Victoria-PL91T)

Reply
Legat de mirosul puternic metalic de inceput al rasnitei... cam dupa cat timp dispare? Daca poate impartasi un detinator mai vechi... Conform instructiunilor, nu necesita curatare inainte de prima utilizare dar mirosul...

Reply
Miros metalic? Nu am simtit asa ceva.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
(20-12-2017, 18:29)Gabi_M Wrote: Avind in vedere faptul ca probabil filetul de reglaj are pasul de 0.5 mm iar la 0 cutitele nu se ating, probabil vei gasi reglajul optim pe la 2 - 2,2 ture.
Eu reglez la 3,2 - 3,3 ture dar la mine cutitele de ating la zero.

Dupa mai multe incercari am constatat ca sfatul dat de "Gabi_M" este bun, la mine reglajul optim pentru espresso este 2,3 ture. In aceasta situatie care ar fi reglajul pentru V60 ?
La Pavoni Esperto Abile, Rancilio Silvia E,  PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)