Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Kinu M47 Classic (ex. prototip Che) - impresii in utilizare

(26-12-2017, 09:05)vidax Wrote:
(20-12-2017, 18:29)Gabi_M Wrote: Avind in vedere faptul ca probabil filetul de reglaj are pasul de 0.5 mm iar la 0 cutitele nu se ating, probabil vei gasi reglajul optim pe la 2 - 2,2 ture.
Eu reglez la 3,2 - 3,3 ture dar la mine cutitele de ating la zero.

Dupa mai multe incercari am constatat ca sfatul dat de "Gabi_M" este bun, la mine reglajul optim pentru espresso este 2,3 ture. In aceasta situatie care ar fi reglajul pentru V60 ?

Considerabil mai mare. 3.5-4 ture. Experimentează, căci altă variantă nu prea există.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
@vidax, cu alte cuvinte ai "nimerit" una mai defecta sau "reglata" mai pe întuneric. Eu as trimite-o înapoi fiindca nu e normal reglajul la versiunea ta de râșniță.

@rdumitrescu: in ce plaja lucrezi pentru espresso cu modelul nou?

Reply
(26-12-2017, 10:31)dev Wrote: @vidax, cu alte cuvinte ai "nimerit" una mai defecta sau "reglata" mai pe întuneric. Eu as trimite-o înapoi fiindca nu e normal reglajul la versiunea ta de râșniță.

@rdumitrescu: in ce plaja lucrezi pentru espresso cu modelul nou?

Ce legătură are offsetul cu precizia râșniței?
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Nu se poate ca eu sa rasnesc la 1.5 ture iar altcineva sa rasneasca la 2.5 ture fara sa fie afectata calitatea macinaturii. Nu exista nicio garantie ca cutitul fix e impins mai sus sau mai jos perfect concentric si de aici sa apara diferentele de reglaj. 

Am mai spus-o si alta data: toata discutia despre precizie, reglaj micrometric si alte bla-bla-uri de marketing sunt apa de ploaie daca reglajul de precizie se face "la ochi". 

Nu sunt inginer mecanic dar intreb: era atat de greu sa se stabilieasca din partea de prelucrare mecanica o pozitie fixa pentru cutitul fix?

Reply
(26-12-2017, 11:28)dev Wrote: Nu se poate ca eu sa rasnesc la 1.5 ture iar altcineva sa rasneasca la 2.5 ture fara sa fie afectata calitatea macinaturii. Nu exista nicio garantie ca cutitul fix e impins mai sus sau mai jos perfect concentric si de aici sa apara diferentele de reglaj. 

Am mai spus-o si alta data: toata discutia despre precizie, reglaj micrometric si alte bla-bla-uri de marketing sunt apa de ploaie daca reglajul de precizie se face "la ochi". 

Nu sunt inginer mecanic dar intreb: era atat de greu sa se stabilieasca din partea de prelucrare mecanica o pozitie fixa pentru cutitul fix?

1. dacă zici că nu te pricepi, de ce ești așa de convins că ai dreptate? preferai să coste 50€ în plus, dar să fie toate reglate la același punct? crezi că aveai vreun beneficiu?

2. cum îți dai seama că sunt dezaliniate cuțitele dacă nu te uiți la ele?

3. ele pot fi perfect aliniate (concentrice și cu axe paralele) chiar dacă se întâlnesc în alt punct pe reglajul axului.

4. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Machine_taper

E ca și cum ai spune că e roata desumflată pentru că are altă culoare vopseaua mașinii.

Reply
(22-12-2017, 22:36)rdumitrescu Wrote: ...Asta pentru că fiecare pereche de cuțite este rectificată ("luată la pilă") să se încadreze în abaterea maximă acceptată de ei.

Precizia este diferențiatorul lor. Cum ar fi să ignore fix acest detaliu?
...

Am mari dubii asupra acestui aspect, in sensul ca s-ar mai atinge de cutite, asa cum sunt ele venite din italia... :s Huh
Precizia se refera la sistemul de montarea, siguranta ca sunt concentrice, de cutite are responsabilitate fabricantul.

Reply
(26-12-2017, 11:43)renatoa Wrote:
(22-12-2017, 22:36)rdumitrescu Wrote: ...Asta pentru că fiecare pereche de cuțite este rectificată ("luată la pilă") să se încadreze în abaterea maximă acceptată de ei.

Precizia este diferențiatorul lor. Cum ar fi să ignore fix acest detaliu?
...

Am mari dubii asupra acestui aspect, in sensul ca s-ar mai atinge de cutite, asa cum sunt ele venite din italia... :s Huh
Precizia se refera la sistemul de montarea, siguranta ca sunt concentrice, de cutite are responsabilitate fabricantul.

Îți poate confirma Liviu, că el a fost în fabrică.

Sau / și poți citi aici: https://dailycoffeenews.com/2016/12/28/k...ers-hands/

Reply
In concluzie: avem niste cutite de duzina, "rectificate" cat e posibil si apoi o rasnita reglata cat de mult permit cutitele. E corect? 

In cazul asta putem vorbi de precizie si repetabilitate daca nicio rasnita nu seamana cu alta? Cu alte cuvinte nu vom avea niciodata doua macinaturi similare folosind doua rasnite diferite.

Reply
Mi se pare ca sunt irelevante discutiile despre x ture daca se folosesc cafele diferite, cantitati diferite, aparate diferite. My 2c :)
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Nu am folosit niciodata mai mult de 3 subgradatii de tura intre cafele extrem de diferite adica intre 1.2 minim si 1.5 ture maxim. Cantitatea nu are nicio legatura.

Reply
(26-12-2017, 11:56)dev Wrote: In concluzie: avem niste cutite de duzina, "rectificate" cat e posibil si apoi o rasnita reglata cat de mult permit cutitele. E corect? 

In cazul asta putem vorbi de precizie si repetabilitate daca nicio rasnita nu seamana cu alta? Cu alte cuvinte nu vom avea niciodata doua macinaturi similare folosind doua rasnite diferite.

Nu vei avea măcinături similare CU ACELEAȘI SETĂRI. Adică două râșnițe nu vor fi la fel dacă le pui pe ambele la 1.2, să zicem.

Dacă le pui pe fiecare să aibă aceeași deschidere a cuțitelor, atunci vei avea “măcinături similare”. Cu toate râșnițele, nu doar cu două. Doar cifrele de pe rotița aia diferă.

Sunt niște cuțite bune Italmill, nu “de duzină”, dar nu sunt la precizia pe care Kinu vrea să o obțină prin aliniere. Deci prelucrează cuțitele astfel încât să obțină rezultatul pe care îl caută.

S-au mai discutat toate lucrurile astea aici și nu văd de ce e greu de citit în urmă. Nu e un proces greu de înțeles, dar cu toate astea ne cramponăm în detalii.

Alinierea cuțitelor e una, distanța dintre ele pe care o obții din filet este alta. Toate sunt aliniate, dar au punctul de plecare diferit. Asta nu influențează cu nimic calitatea măcinăturii.

Nici la K30 nu ai puctul de plecare identic între exemplare!

Reply
(26-12-2017, 12:03)dev Wrote: Nu am folosit niciodata mai mult de 3 subgradatii de tura intre cafele extrem de diferite adica intre 1.2 minim si 1.5 ture maxim. Cantitatea nu are nicio legatura.

La mine variaza intre 1.8 si 3.5, in functie de boabe, cantitate, vechime. In plus pentru aceeasi cafea si cantitate pe un Lelit foloseam o setare, pe Bezzera Magica alta destul de diferita.
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Nu vorbeam de reglaj identic pe rasnita ci de valoarea necesara pentru espresso. 

Nu are cum sa nu influenteze calitatea macinaturii daca la un exemplar se freaca cutitele iar la altul nu. In fine, discutia devine sterila fiindca se ajunge la ignorarea unor aspecte fiindca "e cutitele de vina".

Reply
E mult prea mare plaja, anormala... nu poti scoate espresso si la 1.8 si la 3.5, cu orice boabe ai baga... tu acolo ai macinaturi de french press la peste 3.

Reply
(26-12-2017, 12:12)flipu2k Wrote:
(26-12-2017, 12:03)dev Wrote: Nu am folosit niciodata mai mult de 3 subgradatii de tura intre cafele extrem de diferite adica intre 1.2 minim si 1.5 ture maxim. Cantitatea nu are nicio legatura.

La mine variaza intre 1.8 si 3.5, in functie de boabe, cantitate, vechime. In plus pentru aceeasi cafea si cantitate pe un Lelit foloseam o setare, pe Bezzera Magica alta destul de diferita. 

Imi vine greu sa cred ca folosesti 3.5 ture pentru espresso.

Reply
La mine,  2,3 ture este reglajul bun pentru sita dubla de la DeLonghi , iese shotul ca la carte.
Acum pentru ca mi-a adus Mos Craciun un Rancilio Silva acest reglaj nu mai e bun, trebuie mai fin. Sunt in faza de acomodare cu el, nu am ajuns inca la reglajul optim, o sa scad de la 2,3 ture in jos pina gasesc granulatia optima.
Nu am nici un motiv sa o trimit inapoi pentru ca cel putin vizual este centrata perfect si nu ma deranjeaza faptul ca nu exista aceeasi referinta la toate masinile, in definitiv eu lucrez numai cu a mea.
Dupa ultimele cercetari s-a stabilit ca cele care au reglajul in jurul valorii 2,3 pentru espresso sunt cele reglate corect iar cele cu reglajul in jurul valorii de 1,5 sunt defecte si vor fi chemate in service pentru remedieri!
Rancilio Silvia E,  PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.

Reply
(26-12-2017, 12:17)dev Wrote:
(26-12-2017, 12:12)flipu2k Wrote:

Imi vine greu sa cred ca folosesti 3.5 ture pentru espresso.

Probabil avem versiuni diferite...

Reply
(26-12-2017, 12:22)vidax Wrote: La mine,  2,3 ture este reglajul bun pentru sita dubla de la DeLonghi , iese shotul ca la carte.
Acum pentru ca mi-a adus Mos Craciun un Rancilio Silva acest reglaj nu mai e bun, trebuie mai fin. Sunt in faza de acomodare cu el, nu am ajuns inca la reglajul optim, o sa scad de la 2,3 ture in jos pina gasesc granulatia optima.
Nu am nici un motiv sa o trimit inapoi pentru ca cel putin vizual este centrata perfect si nu ma deranjeaza faptul ca nu exista aceeasi referinta la toate masinile, in definitiv eu lucrez numai cu a mea.
Dupa ultimele cercetari s-a stabilit ca cele care au reglajul in jurul valorii 2,3 pentru espresso sunt cele reglate corect iar cele cu reglajul in jurul valorii de 1,5 sunt defecte si vor fi chemate in service pentru remedieri!

Ce am scris cu rosu a fost o gluma legata de comicul situatiei in care ne punem singuri, fara motiv.
Rancilio Silvia E,  PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.

Reply
(26-12-2017, 12:22)flipu2k Wrote:
(26-12-2017, 12:17)dev Wrote: Imi vine greu sa cred ca folosesti 3.5 ture pentru espresso.

Probabil avem versiuni diferite...

Nu are treaba cu versiunea, chiar la cea cu pasul de 0.5, trei ture juma ar insemna un avans al cutitului de 1.75mm, ceeace duce la distanta (interna, perpendiculara pe muchii) intre cutite de 0.7mm care este clar domeniu de brew, e dubla decat granula standard de espresso, de 0.3mm
Atentie, 0.7mm intre cutite inseamna ca pot trece chiar si fulgi de cativa mm dimensiuni, dar cu grosimea de 0.7mm !

Reply
(26-12-2017, 12:45)vidax Wrote:
(26-12-2017, 12:22)vidax Wrote: La mine,  2,3 ture este reglajul bun pentru sita dubla de la DeLonghi , iese shotul ca la carte.

Ce am scris cu rosu a fost o gluma legata de comicul situatiei in care ne punem singuri, fara motiv. 

Avand in vedere termenii contradictorii care se folosesc in aceeasi pagina e mai mult haz de necaz. Incep sa-i dau dreptate lui radudani...

Reply
Poate folosim terminologii diferite, nu folosesc 3 ture (rotatii) complete, ci de la punctul de 0 (unde se blocheaza reglajul, dar nu se ating cutitele), merg la gradatia 3.x. Pentru Burtukaana de atat am nevoie ca sa scot aprox 40ml din 20 grame cafea, in aprox 35 secunde. Repetabil la fiecare extractie. Pentru o brazilianca prajita in casa, ceva mai tare, trebuie sa merg mai fin...

Reply
(26-12-2017, 13:22)dev Wrote:
(26-12-2017, 12:45)vidax Wrote:

Avand in vedere termenii contradictorii care se folosesc in aceeasi pagina e mai mult haz de necaz. Incep sa-i dau dreptate lui radudani...

Eu tot nu pricep ce e atât de complicat. Sunt niște cuțite aliniate (concentrice și în planuri paralele) care, de la exemplar la exemplar, pleacă de la depărtări diferite unul față de celălalt.

Cu toate aceste râșnițe, chiar dacă punctul zero al lor diferă, poți ajunge la aceeași măcinătură pentru espresso.

Exact același fenomen se întâmplă și la râșnițe de 2-3000€.

Ce este atât de complicat?

Reply
Adica 0.35, in terminologia uzuala. Iar alt coleg merge cu 2.5. Acum inteleg de ce s-au ferit colegii mai experimentati sa-si dea cu parerea despre exemplarele care nu au fost atent "selectionate".

Reply
[Image: Captain-Picard-Facepalm.jpg]

Reply
E cu totul altceva !
Asta imi suna ca la tine zero-ul este in jur de o tura, cu Che beta, care avea zero fix la atingere ma jucam intre 2 si 3, dupa ce dadeam o tira ! pentru pavoni. iar cu M38 cam in jur de 1.6, adica o tura si apoi mers in jurul gradatiei 6.

(26-12-2017, 13:25)flipu2k Wrote: Poate folosim terminologii diferite, nu folosesc 3 ture (rotatii) complete, ci de la punctul de 0 (unde se blocheaza reglajul, dar nu se ating cutitele), merg la gradatia 3.x. Pentru Burtukaana de atat am nevoie ca sa scot aprox 40ml din 20 grame cafea, in aprox 35 secunde. Repetabil la fiecare extractie. Pentru o brazilianca prajita in casa, ceva mai tare, trebuie sa merg mai fin...

Reply
Eu cred ca ar trebui sa lasi partea avocateasca pentru cei de meserie. :)

Iti mai zic eu o data ceea ce te faci ca nu intelegi: calitatea cutitelor, chiar si rectificate, face ca variatia intre exemplare sa fie foarte mare. De aici si calitatea macinaturii va fi foarte "variabila". Asta ar trebui sa fie un aspect cunoscut apriori de catre toti potentialii cumparatori.

Reply
(26-12-2017, 13:54)dev Wrote: Eu cred ca ar trebui sa lasi partea avocateasca pentru cei de meserie. Smile

Iti mai zic eu o data ceea ce te faci ca nu intelegi: calitatea cutitelor, chiar si rectificate, face ca variatia intre exemplare sa fie foarte mare. De aici si calitatea macinaturii va fi foarte "variabila". Asta ar trebui sa fie un aspect cunoscut apriori de catre toti potentialii cumparatori.

Poate ar trebui să vii cu argumente care să susțină ce zici, în cazul ăsta.

Înainte de a trage concluzii.

Eu nu îmi pot imagina, cu datele pe care le poți avea, cum ai ajuns la concluzia asta. Dar poate ai tu 10 râșnițe acasă și ai văzut diferențele dintre cuțite, ai făcut distribuții de particule, etc.

Reply
Ai doua variabile care influențează destul de mult măcinatura : calitatea cuțitelor și poziția cuțitului fix. Înțeleg ca ție ți se par nesemnificative dar e posibil sa conteze pentru alții.

Reply
(26-12-2017, 14:45)dev Wrote: Ai doua variabile care influențează destul de mult măcinatura : calitatea cuțitelor și poziția cuțitului fix. Înțeleg ca ție ți se par nesemnificative dar e posibil sa conteze pentru alții.

Cum poate poziția cuțitului fix să influențeze "destul de mult măcinătura" atâta timp cât tu reglezi distanța dintre cele două?

Nu contează distanța dintre ele când indicatorul e pe "zero", pentru că tu oricum le depărtezi până ajungi în zona de espresso. La una dai 1 tură, la alta dai 2 ture, dar tot acolo ajungi. EXACT același fenomen este la râșnițe de 2-3000 de euro. Și alea sunt făcute pe genunchi?

Parcă vorbim limbi diferite...

Reply
Din moment ce concentricitatea se stabilește "la mână" prin baterea cuțitului fix , cum sa nu conteze distanta dintre cuțite din moment ce foarte posibil sa nu fie egala?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)