Welcome Back Log In Create Account

Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE)

(offtopic - superb Vesuvius-ul ala  Smile )
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
(17-12-2021, 09:45)Darsidius Wrote: Tot praful ala ajunge in shotul din urmatoarea zi.

Problema nu e ca ajunge in shot-ul din urmatoarea zi, asta se rezolva cu burduful, problema e ca nu ajunge in shot-ul din ziua macinarii - macinatura e saracita de fines intr-un mod necontrolat. Dar cine mai sta sa se gandeasca la managementul fines-urilor cand poti sa pui SSP-uri...
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Pai nu se rezolva cu burduful, altfel nu le gaseai a doua zi in evacuare, asta incerc sa-ti spun.

Ca bagi o ethiopia astazi si maine la primul shot de Kenya iti vine praf de Ethiopia peste. In espresso treaca mearga, dar in brew, e crucial. 

0.1-0.2g de praf schimba un brew. 

Teoria ta cu fines nu tine, pentru ca defapt in orice extractie fie ca vorbim imersie,drip sau espresso sub presiune nu faci altceva decat sa extragi solide cu o solutie de apa in ceasca.

Daca bautura este prea slaba, extragi mai mult din total (din fines din mediu si grosier, nu doar din fines). Teoria ta se poate aplica daca nu poti sa extragi si iti trebuie fines sa extragi mai mult, ca sa ai dulceata si corp intr-o bautura.

Daca poti sa extragi mai mult prin diverse metode nu o sa simti lipsa acestor asa numite fines.

SSP produce extractii mult mai mari intr-un timp mult mai scurt, deoarece pucul este compus mult din fines (contrat credintei poporului si a tot ce recita Jimmy Hoffman ca nu fac fines SSP asa cum stie el de la discipolii lui de pe discord). Defapt ssp produc o macinatura mai uniforma, si o macinatura mai uniforma te lasa sa rasnesti mai fin ca sa obtii o rezistenta a pucului necesara extractiei.

Orice rasnita cand o dai mai fin indiferent ce cutite are in ea, produce mai multa pulbere/fines.

Deci, experiment, ai nevoie de mai multa dulceata intr-un espresso? Nici o problema, scoate o sita mai mica de 16g dozeaza 16-17g si extrage, o sa ai nevoie de o macinatura mai fina decat o sita de 20g si o sa ai un puck cu mai mult fines.

Prin definitie fines sunt intre 0 si 100 microni,  o sita de espresso ims sau vst are gaurile de 300-400 microni diametru.  Acele particule de fines o sa fie spalate in extractie, o sa migreze in partea de jos a pucului si o mare parte din ele o sa ajunga in lichidul din ceasca sub forma de TDS (total disolved solids) ceea ce si poti masura cu un refractometru. Pentru cei care inca nu cred ca fines migreaza, faceti un Aeropress si vedeti ce se aduna in partea de jos spre filtru.

Sau taiat un puc in doua si faceti zoom si vedeti ce e in el, sau observati zonele negre de la fundul pucului dupa o extractie.

Daca iei o rasnita cu ssp aliniata si o alta fara ssp, rasnita cu ssp o sa aiba o extractie mai mare, dar la filtrare cu filtre pentru refractometru extractia o sa scada mai mult, pentru ca dai afara acele 0-100 microni din ceasca.

Asta e si motivul pentru care multi sunt sub vraja ssp, pentru ca extrage mult rapid, si daca nu esti antrenat cu mirosul si gustul te loveste un damf instant de fructe cu un gust concentrat. Adica sunt pentru cei care disting greu arome si note. Eu nu le suport pentru ca acopera complexitatea unei bauturi, nu mai are layere bautura ci are esenta de 1-2 fructe maxim.

Dar deja exista multe alternative la cutitele ssp: gorilla gear burrs 64mm/98mm, 

Baietii astia ce fac cutite pentru producatori cunoscuti, inclusiv LW:

https://www.instagram.com/coffeegrinderburr/

Nemtii astia:
https://mahlscheiben24.de/

Si multi altii. 

Dupa cum vezi eu nu mai detin de ceva timp rasnite cu SSP, nu zic ca nu sunt bune, dar sunt orientate spre un anumit tip de extractie.

Reply
(17-12-2021, 11:08)Darsidius Wrote: Daca bautura este prea slaba, extragi mai mult din total (din fines din mediu si grosier, nu doar din fines). Teoria ta se poate aplica daca nu poti sa extragi si iti trebuie fines sa extragi mai mult, ca sa ai dulceata si corp intr-o bautura.

Daca poti sa extragi mai mult prin diverse metode nu o sa simti lipsa acestor asa numite fines.

E plauzibil ce spui, insa macinarea mai fina antreneaza efecte asupra gustului pe care eu personal nu le-am agreat. Lungirea shot-ului la fel. Teoretic, da, poti compensa.

Reply
Macinatura mai fina iti produce channeling mai usor, ai sanse mai mari sa extragi o parte mai mult decat alta, rezultand intr-un gust foarte prost, sau de supraextractie cu gust dry si aftertaste masiv de apa in care ai fiert un ziar. Dar deja intram in ce stie sa faca userul si ce stie sa faca aparatura ca sa-l ajute sa ajunga unde vrea.

Da, o doza mai mare este mai simplu si usor de extras. Daca o dai in celuloza cu doze mici si nu vrei doze mari ai multe chestii pe care le pot face:
-scazi ppm la apa-
-scazi temp-
-scazi ratia-
-scazi timpul de extractie- chiar si la 20sec total
-adaugi un filtru de hartie sub-

Reply
Da, ideea pe care voiam sa o subliniez era ca SSP-urile nu sunt un silver bullet, cel putin din experienta mea care trebuie sa recunosc ca este limitata nu numai pentru ca nu prajesc, ci pentru ca de ceva timp am disponibilitate redusa la incercari si experimente. Insa da, asa mi se pare, ca am ajuns cu totii sa consideram ca daca pui SSP-uri, gata, ai gasit solutia pentru perfectiune si nu cred ca e asa. Ca au reusit cei de la SSP sa induca ideea asta si ca producatorii G-Iota s-au folosit de chestia asta, asta e un trick de marketing minunat, dar aici sper ca putem vedea dincolo de aceste abilitati de vanzator priceput.

Reply
Don't feed the trolls!!!

Un principiu pe care mi l-am asumat si respectat destul de mult de-a lungul postarilor mele pe diferite forumuri. Dar astazi este vineri si suntem in luna cadourilor si mi-am zis "Let's feed the trolls', pe cei care isi trag energia din flame-uri, pe cei care fac afirmatii pseudostiintifice in aceeasi fraza in care recunosc ca nu au decat o experienta limitata dar le place sa-si exprime parerea, pe cei care habar nu au despre ce vorbesc dar isi exprima frustrarea ignorantei repetand sau achiesand neconditionat ceea ce afirma unul care pare "foarte priceput"...

Domnu' cu demolarea - ce iti pasa dumitale cum e facuta rasnita asta, din ce materiale, de ce extractii e capabila, etc. daca nici nu o ai si nici nu intentionezi sa o cumperi? Ai cochetat putin cu achizitia, te-ai razgandit, ai facut pe acest topic discutii (off topic) despre alte rasnite pe care nici macar nu le-ai ales intr-un final si ai sfarsit prin a alege o rasnita dubla la pret care face un espresso bun si daca e folosita de un copil de 7 ani. Felicitari, dar ce mai ai cu aceasta rasnita (DF64), ce vrei sa ne convingi despre ea, ce-ti pasa daca noi am cumparat-o si suntem multumiti de ce obtinem? Singura explicatie plauzibila pentru mine este ca nelinistea ta vine din indoiala care te macina: am facut bine? puteam sa am rezultate foarte bune cu echivalentul unui salariu minim pe economie? Fa un topic deaspre Niche si exprima-ti acolo multumirile si satisfactia despre rasnita si nu frustrarile si lipsa de satisfactie pentru rasnitele ...altora? LOL

Domnu' cu fines-urile - Este o discutie on going despre fines, volumul lor, rolul lor, faptul ca nu exista extractii cu si fara fines, exista masuratori stiintifice neconcludente despre comportamentul lor (vezi J Gagne) si brusc avem aici, in acest topic, si expunerea si deznodamantul. Felicitari, domnilor, mergeti si publicati concluziile voastre si pe forumuri/site-uri de specialitate si mai luminati si pe altii!

Domnu' autointitulat godfather - Care este pana la urma sugestia ta (desi suna mai mult a porunca) cu privire la DF64? Sa le vindem, sa nu le mai folosim, sa nu le mai imbunatatim, ca totul e inutil? Cred ca te enerveaza si pe tine ca o rasnita atat de ieftina are rezultate cu mult peste clasa ei (vezi pretul) si este comparata cu rasnite de 10 ori mai scumpe. Este vreun streamer, campion WBC care sa nu o aiba pe blat, care sa nu o testeze, care sa nu o foloseasca continuu (fie macar ca un second choice)? A ajuns vreunul la concluzia ta? Unul macar? Sunt toti niste ingalati, nepriceputi, manati de marketing si castiguri oneroase? Interesanta parere despre sine.
Ma asteptam de la tine care ai experienta la niste discutii mai elevate, gen, din cele 7 retete de apa prezentate de tine, una singura iese in evidenta prin unicitate, restul sunt variatii ale unei abordari comune. Merita dezvoltata treaba asta! Ma asteptam la discutii despre rasnite cu cutite de diferite marimi. Era o parere generala ca cu cat mai mari cu atat mai bune. Se demonstreaza acum ca geometria rasnitei este mai importanta decat dimensiunea, vezi Ditting 804 SL, SSP-urile si acum ...Bentwood (o rasnita excelenta cu cutite de "doar" 64mm...) Dar dumneata te-ai marginit la a compara o rasnita de 400 USD cu una de 1500+ referindu-te nu la calitatea macinaturii ci la feeling, finisaje, etc. Da-mi 1500 USD si iti fac DF54 mai eleganta decat Lagom. Dar nu imi pasa despre asta! Tie de ce iti pasa? Nu e pacat de atata experienta sa o irosesti pe denigrarea nejustificata a unui produs a carui valoare nu depaseste o masa la Coliba Haiducilor? 

Pentru colegii care detin rasnita: folositi-o cu incredere, puneti SSP-uri daca va intereseaza next level la aceasta rasnita (desi ItalMill-urile sunt foarte bune pentru espresso), am peste 2500 de shoturi extrase cu ea, nu gafaie, nu stranuta, nu m-a dezamagit niciodata! 
Restul e can can!

Extractii reusite tuturor, indiferent de rasnita pe care ati ales-o!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser

Reply
(17-12-2021, 14:39)sirpet2001 Wrote: Domnu' cu demolarea

Domnu' cu fines-urile -

Domnu' autointitulat godfather -

Sunt toti niste ingalati, nepriceputi, manati de marketing si castiguri oneroase?

Interesanta parere despre sine.

Din nou credinta ca daca folosim cuvinte puternice, devenim persuasivi.

Probabil ca, in virtutea relatiei apropiate pe care o ai cu @Lyvyoo, va permite acest limbaj pe forum. Din nou.

Reply
(17-12-2021, 14:39)sirpet2001 Wrote: pe cei care fac afirmatii pseudostiintifice in aceeasi fraza in care recunosc ca nu au decat o experienta limitata dar le place sa-si exprime parerea

Nu cred ca aici ai folosit corect cuvantul "pseudostiintific", pentru ca nu a facut nimeni nici o afirmatie legata de ceva ce ar avea legatura cu stiinta, e vorba doar de afirmatii subiective, aspect semnalat in mod repetat, aproape in fiecare post.

Reply
Avem multe de invatat, informatiile despre fines despre migrare sunt publice deja, trebuie doar sa cauti. Am postat si rasdiscutat despre asta si pe forumuri si pe discord.

Daca ti-am jignit rasnita,sa ma ierti, eu doar am prezentat punctele ce le-am gasit foarte negative la aceasta rasnita, si doresc sa le expun astfel ca potentialii cumparatori sa stie de ele.

Iti dau un mic exemplu, ca tot vine Craciunul. Oamenii isi mai iau cate o cafea speciala din cand in cand cu cate o ocazie, o geisha, un microlot.

Acu ce ar fi daca in rasnita iti ramane praful de la o brazilia si vine peste o Geisha de 150 lei/200g, o fi bine, o fi rau, sau daca in ziua doi ai putin praf vechi din ziua anterioara. Cine nu crede, sa mearga la rasnita folosita cu 6-12 ore in urma, sa aplice 3-5 lovituri puternice de burduf, si sa ne arate ce a cules in palma, o sa ai o palma pudrata cu cacao. Cand faci RDT aceasta pudra nu este prezenta, dar dupa ce se usca apa, este.

Vad ca iti place sa te informezi dar si sa generalizezi. Daca vrei sa stii de ce e asa reusit bentwood, nu e pentru ca are geometrie speciala la cutite, ci pentru ca are un ax melcat ca la masina de tocat carne lung de 8-10cm care sparge boabele in fragmente mari si cutitele le toaca mai departe, asa ca nu este nevoie de o suprafata mare la cutite pentru rasni, de asta se descurca bine chiar si la 1400rpm cu 63mm la cutite, nu 64 nu 65, numele rasnitei este bentwood vertical c63 (63mm) nu se potrivesc cutite de 64mm in ea.

Retetele de apa le-am postat sa ajut, va ca am deranjat, ca nu sunt bine facute?  :D

Daca tu nu observi o diferenta de gust intre 188 ppm  (tww water) si 135 ppm (hendon water) atunci poate un cupping te ajuta sa deosebesti una langa alta impactul apei.

Reply
Personal, consider salutar atat acest ultim post al colegului @sirpet2001, precum mai toata contributia lui la aportul unui continut informational bogat pe acest forum.

Nu doresc sa intru in nici un fel de polemici, discutii detaliate, si nici in descrieri laborioase, nu am nici timp si nici un real talent.
Dar pot afirma sus si tare ca jucarioara asta de rasnita mi-a adus in ultimele 8luni de zile, cele mai bune rezultate in ceasca. Iar acum sta mandra pe blat langa Honne, si in ruptul capului nu o voi lasa sa plece ( decat cine stie, daca voi descoperii vreodata o adevarata "suprema"). Iar daca va intrebati, da, o folosesc stoc, exact asa cum am scos-o din cutie.
Spun asta ca fost detinator/utiliztor de multiple rasnite,  inclusiv industriale, cu cutite de 75 si 84mm, bautor inrait de cafea de peste 30 de ani si de espresso de 12. 

Nu este nici intr-un caz rasnita perfecta ( daca o fi existand in prezent una, ca eu unul n-am gasit-o), dar pretul vs. calitatea macinaturii face din ea o optiune , parerea mea, de neegalat in momentul de fata.

p.s.: mi-am expus aceata opinie, aparent neintrebat, pt ca pimesc periodic solicitari in PM de a-mi da cu parerea despre G-iota vs restul rasnitelor detinute.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
distrugatorul Wrote: @sirpet2001 cu mine ce ai? Esti suparat azi?:))) Nu am voie sa ma exprim apreciativ cu privire la o parere exprimata pe forum care mi se pare ok? Te pomenesti ca trebuie sa iti cer voie tie ca,ai tu rasnita :))

Bineinteles ca ai voie. Si nu e nevoie sa adaugi zambete atunci cand vrei sa-mi dai vreo replica. Cred ca folosesti in mod confuz cuvantul "apreciativ". Dar chiar si o parere "dispretuitoare" trebuie sa fie acceptata pe un forum daca face parte din experienta utilizatorului. Care este experienta ta cu DF6?
Intr-o declaratie cu valoare de exemplu, as spune asa:
"Niche este o rasnita facuta in China, o alta chinezarie cu pretentii de High QC, care se chinuie sa macine light roast, si care scoate din orice shot, un gust bunicel, dar comun, fara varfuri de gust sau arome". 
Nu-mi trebuie argumente, nici sa o am spre utilizare doar asa ca nu-mi place mie Niche, care si pentru unii mai experimentati decat mine si care isi prezinta parerea "apreciativa", arata ca un "storcator de fructe" ...

Deci, nu , nu trebuie sa-mi ceri mie voie ca sa postezi. 
Noi ceilalti cerem voie bunului simt, apreciem plusvaloarea pe care o aduce postul nostru si ne exprimam din experienta acumulata de-a lungul timpului.
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser

Reply
(17-12-2021, 15:28)Darsidius Wrote: Daca vrei sa stii de ce e asa reusit bentwood, nu e pentru ca are geometrie speciala la cutite, ci pentru ca are un ax melcat ca la masina de tocat carne lung de 8-10cm care sparge boabele in fragmente mari si cutitele le toaca mai departe

Crezi ca o contributie mare la calitatea rasnirii la Bentwood o are racirea macinaturii?

Intreb pentru ca, dincolo de materiale/aliniere/feeder/lipsa gaurilor pt suruburi, racirea macinaturii (de fapt, cred ca e vorba de racirea cutitelor) e ceva din alta zona, nu mai e prezent decat pe Mythos, nu am mai intalnit-o la alte rasnite si sunt curios daca crezi ca e utila numai pentru shot-uri multiple (gen utilizare de cafenea) sau daca are sens si in rasnirea single dose acasa, cand poti lasa rasnita sa se raceasca niste minute intre shot-uri (adica fara sa aiba nevoie si de racire dedicata).

Reply
(17-12-2021, 15:34)sirpet2001 Wrote:
distrugatorul Wrote: @sirpet2001 cu mine ce ai? Esti suparat azi?:))) Nu am voie sa ma exprim apreciativ cu privire la o parere exprimata pe forum care mi se pare ok? Te pomenesti ca trebuie sa iti cer voie tie ca,ai tu rasnita :))

Bineinteles ca ai voie. Si nu e nevoie sa adaugi zambete atunci cand vrei sa-mi dai vreo replica. Cred ca folosesti in mod confuz cuvantul "apreciativ". Dar chiar si o parere "dispretuitoare" trebuie sa fie acceptata pe un forum daca face parte din experienta utilizatorului. Care este experienta ta cu DF6?
Intr-o declaratie cu valoare de exemplu, as spune asa:
"Niche este o rasnita facuta in China, o alta chinezarie cu pretentii de High QC, care se chinuie sa macine light roast, si care scoate din orice shot, un gust bunicel, dar comun, fara varfuri de gust sau arome". 
Nu-mi trebuie argumente, nici sa o am spre utilizare doar asa ca nu-mi place mie Niche, care si pentru unii mai experimentati decat mine si care isi prezinta parerea "apreciativa", arata ca un "storcator de fructe" ...

Deci, nu , nu trebuie sa-mi ceri mie voie ca sa postezi. 
Noi ceilalti cerem voie bunului simt, apreciem plusvaloarea pe care o aduce postul nostru si ne exprimam din experienta acumulata de-a lungul timpului.

Bahahaha, sa tot citesti forumuri.

Ia fa o vacanta la Gardelli in Forli si iti da niste single origin light roast pe niche si LM leva, vezi daca sunt gusturile banale in shot, o sa fie cel mai bun espresso baut de tine.

Niche este o rasnita superba, dar are nevoie de alti parametri de extractie, diferiti de rasnitele normale.

eu sunt dispus la comparatii oricand cu oricine, eu cu Niche si voi cu ce rasnita vreti voi, facem cafea pe ce boabe doriti, de la zmoala neagra la nordic light roast.

Reply
(17-12-2021, 15:11)cradun Wrote:
(17-12-2021, 14:39)sirpet2001 Wrote: Domnu' cu demolarea

Domnu' cu fines-urile -

Domnu' autointitulat godfather -

Sunt toti niste ingalati, nepriceputi, manati de marketing si castiguri oneroase?

Interesanta parere despre sine.

Din nou credinta ca daca folosim cuvinte puternice, devenim persuasivi.

Probabil ca, in virtutea relatiei apropiate pe care o ai cu @Lyvyoo, va permite acest limbaj pe forum. Din nou.

Iar cu atacurile la persoana, domnu'... Chiar nu poti sa ataci/dezbati ideea din mesaj? C e treaba are Liviu si presupusa relatie cu el? Daca te referi la administratorul Liviu, acesta poate sa ia masurile care se impun in cazul in care am jignit o persoana, m-am exprimat vulgar sau mai stiu eu ce. Apropo, sirpet2001 vine de la Sir Peter si e mai degraba un mod de comportament pe care mi-l impun, decat vreun titlu nobiliar ...

Aia cu "manati de marketing si castiguri oneroase" se refera la cei care au analizat rasnita si si-au expus parerea despre ea. Sunt toti necinstiti? Doar eu sunt cinstit? 
Am explicat deoarece mi-am dat seama ca am fost prea subtil anterior...
Dar colegii care sunt aici pe forum, peste 8000, nu merita sa fie respectati? Nu-i considerati suficient de inteligenti incat sa ii respectati prin posturile voastre, prin ton, prin informatiile pe care le transmiteti? Caci ar fi o mare greseala sa apreciati ca, daca cineva e incepator in aceasta calatorie a home espresso, este un om mai putin inteligent decat voi.
Si atunci ajungem din nou la calitatea posturilor...
Si ce anume ar trebui sa "pedepseasca" Liviu din limbajul postului meu?

Reply
(17-12-2021, 14:39)sirpet2001 Wrote: pe cei care habar nu au despre ce vorbesc dar isi exprima frustrarea ignorantei repetand sau achiesand neconditionat ceea ce afirma unul care pare "foarte priceput"...

Eu nu am o problema cu o exprimare mai acida sau hiperbolica, e ok, nu ne ofilim repede.

Totusi, te-as ruga sa abandonezi practica argumentelor ad hominem, nu cred ca e nevoie sa explic de ce acest fel de comunicare este indezirabil, cel putin din cum a descris Lyvyoo felul cum ar fi ideal sa vorbim aici pe forum: "ca si cum am fi toti la o cafea si schimbam impresii."

Sigur, imi asum ca e iritant ca cineva sa tot repete ca nu ii place rasnita pe care o folosesti, dar pentru mine ar fi de preferat sa imi critici ideile sau argumentele si sa nu scrii ca imi exprim "frustrarea ignorantei", pe langa altele.

Reply
(17-12-2021, 15:40)Darsidius Wrote: Niche este o rasnita superba, dar are nevoie de alti parametri de extractie, diferiti de rasnitele normale.

Oh, man ...Si tu Brutus?
Mai omule, observa, te rog, cand ai timp..., ca am bolduit si subliniat valoarea de exemplu a ceea ce urma sa spun mai jos, respectiv o colectie de concluzii a unora, care fara argumente, fara a detine rasnita Niche sau fara a se pricepe in general, emit judecati de valoare referitor la una alta. 
Nu inseamna ca asta e parerea mea fata de rasnita ...lmoa

Dar sa vedem lucrul pozitiv din asta: am reusit sa cadem de acord asupra unui lucru - sa tot stai si sa citesti forumuri!

Reply
(17-12-2021, 15:51)sirpet2001 Wrote: Chiar nu poti sa ataci/dezbati ideea din mesaj?

Ideea din mesaj este ca ne-ai spus mai multora ca suntem trolli, mi-ai spus mie ca imi exprim frustrarea ignorantei, ca am experienta limitata dar ca imi place sa imi exprim parerea (ceea ce e adevarat) si ai transmis colegilor sa foloseasca rasnita cu incredere pentru ca ai tu peste 2500 de shot-uri cu ea si esti multumit.

Nu gasesc vreo idee in mesaj: 95% din mesaj contine atacuri ad hominem si 5% reprezinta recomandarea - cumparati linistiti, o folosesc eu si sunt multumit.

Nu pot sa dezbat preferinte personale.

Reply
distrugatorul Wrote: E clar acum? Mesajul meu contine o apreciere a opiniei lui @ darsidius

distrugatorul Wrote:Nu am voie sa ma exprim apreciativ cu privire la o parere exprimata pe forum care mi se pare ok

Din formularea și punctuația folosite mai sus eu am înțeles că pretinzi a te fi exprimat apreciativ cu privire la părerea lui sirpet, pe un forum care ți se pare OK. Sorry. Acum am înțeles că tu apreciai de fapt părerea lui Denis S.

Părerea mea este că unii critică râșnița asta nu ca și cum ar costa 1900 de lei ci prin comparații cu Lagom and so on. Segmentul căreia i se adresează este sărăkiilor ăstora de teapa mea, care "vrea decât" o cafea bună de două ori pe zi fără să cheltuiască salariul p-o lună pe un Monolith. Iar din acest punct de vedere se pare că DF64 face o treabă al naibii de bună.

Later edit: sigur că este absolut OK să-i punctăm dezavantajele într-un mod elegant. Ideea este, însă, să o privim din perspectiva cuiva care acum intră-n lumea cafelei și are de ales între Mignon și DF64, ambele noi.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
(17-12-2021, 16:29)TVTVTV Wrote: Segmentul căreia i se adresează este sărăkiilor ăstora de teapa mea, care "vrea decât" o cafea bună de două ori pe zi, fără să cheltuiască salariul p-o lună pe un Monolith.

Dc valoarea lui Monolith reprezinta salariul tau pe o singura luna, as zice ca nu te incadrezi in categoria mentionata de tine mai sus (https://www.kafatek.com/index.php/monolith/)

Reply
(17-12-2021, 16:29)TVTVTV Wrote: Părerea mea este că unii critică râșnița asta nu ca și cum ar costa 1900 de lei ci prin comparații cu Lagom and so on

Iti multumesc pentru o concluzie atat de simpla si pe care, din pacate, eu nu am reusit sa o explic suficient in mult mai multe cuvinte.

Reply
Fratilor, deja discutia cu DF64 s-a dus inspre comparatii cu EK43 / Bentwood, spunandu-se ca ar echivalente intre DF64 cu SSP-uri si EK43... ma indoiesc dar nu asta e important ci faptul ca ne infierbantam pe comparatii ale G-iotta cu rasnite de zece ori mai scumpe. Cred ca zona de pret unde trebuie sa ne uitam daca e mai buna sau mai rea, daca e mai bine sau mai rau construita e 1500 - 4000 lei, tinand cont de SSP-urile atasate. A duce discutia spre EK / Bentwood pur si simplu nu are sens. Espressomanii au cautat cu aceasta rasnita sa obtina performante pentru categoria ei de pret, nu sa darame mitul EK-ului.

Altfel, imi mentin invitatia la discutii calme, ca si cum am sta la o cafea. Inevitabil pe un forum de specialitate apar si vor aparea disensiuni, dar daca le punem anumite limite care se pot incadra in remarci colegiale, vom avea cu totii de invatat din acest ping-pong.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(17-12-2021, 16:02)cradun Wrote: Eu nu am o problema cu o exprimare mai acida sau hiperbolica, e ok, nu ne ofilim repede.

Esti sigur? Ai dat si 3 reply uri la acelasi post. Nu stiu ce sa zic ...
(17-12-2021, 16:13)cradun Wrote: Nu gasesc vreo idee in mesaj: 95% din mesaj contine atacuri ad hominem si 5% reprezinta recomandarea - cumparati linistiti, o folosesc eu si sunt multumit

Sa-mi arati si mie unde am scris "cumparati". "Folositi" poate, dar nu cumparati. Ai prin educatie si vreun sertar care sa-ti permita sa-ti ceri scuze cand inlocuiesti cuvintele oamenilor cu ceea ce crezi tu ca au vrut sa spuna?
(17-12-2021, 16:13)cradun Wrote: Nu pot sa dezbat preferinte personale

Preferintele tale sunt obiective? Ai si vreun argument in privinta asta?

Reply
(17-12-2021, 15:28)Darsidius Wrote: Retetele de apa le-am postat sa ajut, va ca am deranjat, ca nu sunt bine facute?  :D

Daca tu nu observi o diferenta de gust intre 188 ppm  (tww water) si 135 ppm (hendon water) atunci poate un cupping te ajuta sa deosebesti una langa alta impactul apei

Eu respect experienta pe care ai acumulat-o. As aprecia sa nu mai faci remarci de genul "nu intelegi diferenta intre tww si hendon" ...

Singura reteta, din cele exprimate acolo (si din altele de asemenea), care iese in evidenta este rPavlis. Toate celelalte propun mai mult Ca sau Mg si variatiuni pe tema. Teoria doctorului rPavlis este ca in boabele de cafea se afla foarte mult K astfel incat prin adaugarea bicarbonatului de K in apa demineralizata s-ar obtine pe langa 0 hardness si o apa care nu ar altera gustul boabelor. Il citez de pe home-barista.com:
"One can take distilled or pure reverse osmosis water and deliberately add things to it in a very controlled manner. The thing one really wants in water other than water is bicarbonate ion to keep it a bit alkaline. There are massive concentrations of potassium in coffee beans, about 50% of coffee ash, about 2% of the dry weight of coffee beans! Thus one can add potassium bicarbonate to water and thus not add alien things to the mix. The potassium in added potassium bicarbonate is truly negligible relative to the huge concentration of potassium in the beans. The great thing about doing this is that one can have complete control over the water. Hard water keeps precipitating calcium carbonate, so its bicarbonate and carbonate concentrations constantly change. With potassium for the bicarbonate counterion, the bicarbonate does not change during the brew. It really does not make sense to me to add calcium or Mg because there is so much of them already in the beans, though not as much as potassium. In my area of ridiculously polluted tap water I simply buy jugs of distilled water from the grocery stores and add potassium bicarbonate to it like brewers do to their beer and wine. With medium light roast I would recommend 100mg/litre. If roasted into the second crack I would recommend less, perhaps 50mg/litre or less. The thing is one can adjust to taste. You can adjust amount up and down. No scale will ever form. Some people add other things, but it certainly never makes sense to add chlorides! (This is not a solution for "plumbed in" systems.)"

Asta ma asteptam sa discutam in comparatie cu ce obtinem din celelalte retete, o discutie complexa, bazata pe experimente proprii nu remarci fara sens...
Si in nici un caz pe topicul asta!
Va doresc extractii si experiente interesante tuturor!

Reply
(17-12-2021, 17:20)sirpet2001 Wrote:
(17-12-2021, 16:02)cradun Wrote: Eu nu am o problema cu o exprimare mai acida sau hiperbolica, e ok, nu ne ofilim repede.

Esti sigur? Ai dat si 3 reply uri la acelasi post. Nu stiu ce sa zic ...
(17-12-2021, 16:13)cradun Wrote: Nu gasesc vreo idee in mesaj: 95% din mesaj contine atacuri ad hominem si 5% reprezinta recomandarea - cumparati linistiti, o folosesc eu si sunt multumit

Sa-mi arati si mie unde am scris "cumparati". "Folositi" poate, dar nu cumparati. Ai prin educatie si vreun sertar care sa-ti permita sa-ti ceri scuze cand inlocuiesti cuvintele oamenilor cu ceea ce crezi tu ca au vrut sa spuna?
(17-12-2021, 16:13)cradun Wrote: Nu pot sa dezbat preferinte personale

Preferintele tale sunt obiective? Ai si vreun argument in privinta asta?

Ce inteleg eu de aici e ca:

1. nu iti asumi in nici un fel limbajul folosit (nu mai dau citat, textul e in randurile de mai sus). Din contra, ti se pare normal si justificat.

2. dreptul de exprimare pe forum are un grad de libertate destul de mare si i-am cerut in mod inadecvat interventia lui Liviu. E drept, putine postari am vazut sa fie cenzurate si probabil ca, in anumite limite, e normal sa putem sa gestionam singuri aceste mici altercatii, fara interventia lui Liviu.

3. nu putem gasi un limbaj comun, diferentele de perspectiva intre noi sunt prea mari. In aceasta situatie eu ma retrag din aceasta discutie.

Reply
Am încercat ce a spus Darsidius mai sus cu praful în rasnita. La mai bine de 12 ore de când am făcut cafea nu a ieșit nimic din rasnita, am apăsat consistent pe burduf.

Reply
Și eu am desfacut-o chiar de curiozitate. Nimic înăuntru. Or fi ale noastre ,,cu defect bun". Recunosc că am abuzat puțin siliconul ,,pentru a-i mări evacuarea". Eu bag 12.5 grame fără RDT și ies 12.4-12.6 grame. O folosesc acum mai des cu un Pavoni, de aceea cantitatea aceasta de cafea. I-am luat și ,,aplecătoare" să nu se mai atașeze așa de tare de măcinătură și arată că un clown încălțat dar ce mai este design-ul astăzi la râșnițe? Măcar asta este funny. In plus livrează mult mai mult decât orice altă variantă in gama ei de preț. Ce sa mai spun despre alinierea cuțitelor...[emoji846]
[Image: 1a54bb9c70007331d91111d438998869.jpg]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
(17-12-2021, 17:09)Lyvyoo Wrote: Fratilor, deja discutia cu DF64 s-a dus inspre comparatii cu EK43 / Bentwood, spunandu-se ca ar echivalente intre DF64 cu SSP-uri si EK43... ma indoiesc dar nu asta e important ci faptul ca ne infierbantam pe comparatii ale G-iotta cu rasnite de zece ori mai scumpe.

Sa nu te superi dar chiar tu ai deschis cutia Pandorei când ai comparat-o cu EK-ul tău. Nu te-am crezut dar am văzut alte comparații în care uni vorbesc despre o apropiere 80-90% de ceea ce obții pe EK43 iar acei utilizatori/creatori de conținut au ceva notorietate pe YouTube/forumuri. Am achizitionat-o de BF gandindu-ma că o pot da rapid cu o mică pierdere dacă nu este ceea ce trebuie. Acum că o fi doar publicitate și ceea ce simțim noi utilizatorii o fi doar placebo, cine știe? Eu o consider surprinzătoare chiar și în varianta standard iar vânzarea ei nu mai intră în calcul. De comapat cu EK-ul nu o pot compara pentru că nu l-am avut niciodată pe blat dar claritatea cafelelor de la cafenea nu este încă acolo în combinația cuțite standard/Bianca. Acum cât intră cuțitele/espressorul/apa în această ecuație nu am idee dar cred că SPP-urile pot reduce ceva din diferențe. După ce le pun mai vedem. Băgăm apă remineralizata in Bianca și folosim o cafea light premium. Să vedem până atunci cum rezistă la testul exploatării zilnice și dacă merită cuțite premium.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
(17-12-2021, 23:08)mihneasusan Wrote: arată că un clown încălțat dar ce mai este design-ul astăzi la râșnițe? Măcar asta este funny.

https://www.reddit.com/r/espresso/commen...something/
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
[emoji1787][emoji1787][emoji1787]. Bună. Mă gândesc că am exagerat puțin cu albul dar am vopsea spray neagră și cred că o să o folosesc curând. Sau o fac pe toată gold ca să îi dau valoare [emoji6]

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)