(17-07-2021, 12:55)sirpet2001 Wrote: Am vazut un post de-al tau pe home barista unde masurai cu precizie de microni o distanta similara a unui angrenaj cu piese mobile si in care nu dadeai explicatiile astea detaliate si nici nu-i faceai habarnisti. Sper ca nu consideri ca cei de pe HB iti sunt cel mult egali in timp ce noi toti cei de aici iti suntem cel putin inferiori.
Nuantze de lingvistica si perceptie... plus clasicul sentiment de inferiorioritate al romanului... plus ca in alte limbi trebuie sa fii mai atent decat in romana ca sa nu sari linia...
(17-07-2021, 12:55)sirpet2001 Wrote: Aceste masuratori au fost facute de oameni foarte priceputi si experimentati (sugerez Google) inclusiv in comparatie cu EK43 si sunt considerate puncte de referinta si nu valori absolute determinate stiintific ca nr. lui Avogadro, de exemplu (6.0221x10 la puterea 23)...
Care masuratori ? la Iota? unde le pot vedea si eu ? Cea cu 10 microni gradatia chiar a masurat-o cineva, sau e dedusa prin impartirea pasului filetului la numarul de gradatii ?
Adica asa cum la Kinu o tura avand pasul de 0.5mm, daca o impartim la 50 gradatii ne da 10 microni per gradatie avans axial, care la o conica nu este totuna cu marimea granulei.
Despre asta era vorba pe HB, ca variatia marimii granulei nu este totuna cu pasul de reglaj.
Pasul asta de 10 microni la Kinu nu l-a masurat nimeni, dar este considerat fara nici o indoiala tocmai pentru ca rezulta dintr-un calcul, nu din observatie.
La plate nu am prea vazut discutii bazate pe astfel de certitudini... la conice manuale stim pasul surubului de regalj aproape la toate, la plate aproape la nici una... de unde atata certitudine atunci :s
(17-07-2021, 12:55)sirpet2001 Wrote: A avea insa diferente de zeci de microni in aceeasi macinatura ne spune practic ca nu poate exista consistenta si repetabilitate in home use. Daca insa ele exista in teorie si nu le putem sesiza in realitate atunci impactul lor asupra perceptiei umane este nul (precum undele radio).
Dincolo de cifre, exista evident o diferenta intre 5 si 5.1 sau 10. Cum propui sa o masuram?
Ar fi bine sa fie doar de zeci de microni. Diagramele de distributie ne arata ca o macinatura espresso pe EK43 are 68% din granule in intervalul 200-400 microni. Deci loc "de joaca" suficient ca zeci de microni sa nu conteze.
Asta voiam sa evidentiez in postul meu, ca discutii despre 10 microni sunt... discutii.
Cum ziceai cu perceptia, poate multi nu isi dau seama cat inseamna 10 microni. Este grosimea foliei acelea adezive de aluminiu, utilizata intr-una din metodele de aliniere a cutitelor plate. Asta ar insemna ca o singura gradatie ar trebui sa fie diferenta intre folie intacta si folie razuita... as zice ca in practica nu e chiar asa.
De masurat se masoara ca orice distanta, cu un ceas comparator micrometric.
Dar ce sens are, daca rasnita cum ziceai, da bine in ceasca ? Nu ne simtim bine daca nu ne confirma asta niste numere ?