11-11-2021, 05:13
Bentwood Vertical 63 este o rasnita pe care mi-am dorit sa o testez de mai mult timp insa e greu cand nu ai accesibilitate in Romania la un anume brand sa faci asta. Acum ca a venit Tesla in tara, nu se putea sa nu ajunga si Bentwood (bad joke alert), ocazie sa o pun pe blat langa EK43S si Bianca.
Trebuie sa spun ca inca de la inceputul anului asta sau poate mai devreme, am fost avertizat de "tartorul" care m-a indemnat spre EK (@CatalinH) ca se petrec lucruri tare interesante dincolo de zeita EK, in cazul sau chiar decazand din Olimp in favoarea Bentwood. Pe de alta parte am observat cam 5-6 useri care au facut si ei trecerea, deci era timpul sa vedem daca "noua suprema" se ridica la standardele Ek-ului. Imi pare rau ca voi folosi des compartia asta dar mie EK-ul mi se pare un reper si daca imi place o rasnita este pentru ca o egaleaza in gust, iar daca nu imi place este pentru ca e mult prea departe de claritatea aromelor binecunsocuta. Dar tineti cont ca aici vorbim de "supreme" cum le-am zis noi alta data in forum, deci si preturile sunt unele "supreme". Chiar faceam niste calcule de curiozitate, EK-ul s-a scumpit ca pret de lista si va fi de la anul cam 2800-2900E, un carrier Titus cam 300E, un set de SSP-uri cam 500E, deci imi este si frica sa pronunt totalul. Bentwood se afla cam in raza de 2700E in RO, poate mai putin cu vreun Black Friday. Sunt sume mari per total insa vin si cu satisfactii "supreme" sa zicem pentru cei care chiar asta isi doresc si isi permit.
Avem in fata asadar o rasnita italiana construita cu gandul la valul de home barista pretentiosi ce cauta arome cat mai puternice din cafele de specialitate, precizie in constructie, ansamblare si aliniere. Pe scurt Bentwood puncteaza la:
- feeder de boabe pentru camera cutitelor (poate cel mai important si rar lucru in lumea rasnitelor), adica acel ax melcat ce se termina in forma unui burr carrier (suportul unuia dintre cutite) ce aduce ordonat boabele la taiere, in opozitie cu modalitatea clasica de sosire a boabelor de-a valma si popcorn-ul din single dose.
- aliniere din fabrica si macinare de precizie de la espresso cu preinfuzie din cafele light pana la macinatura mare de brew la standarde inalte de distributie a particulelor
- relativa silentiozitate - la asta nu ma asteptam, desi am citit si am si fost avertizat de catre posesori asupra vibratiilor, mai mult decat decat asupra zgomotului rasnirii, dar nici acestea nu sunt prezente pe editia mai noua (inteleg ca la inceput se simteau mai tare)
- reglarea gradului de rasnire prin setarea manuala a unei distante micrometrice intre cutite, ceea ce faciliteaza schimbul de opinii despre diverse cafele si reglaje, evident daca lasam punctul zero pe..zero.
- retentie 0 - 0.1g, cu scoaterea rapida a unei placute de pe evacuare
- cutite asezate vertical, plate, de 63mm, fara suruburi pe suprafata de taiere, cu un profil de taiere atipic, ce ne vor demonstra ca marimea nu intotdeauna primeaza.
Dimensiuni, aspect si asezarea pe blat: Vertical 63 are 21kg vs 24.5 EK43s si am simtit diferenta in minus la ridicare. In schimb volumul ocupat pe masa este putintel mai mare daca ramanem in aceeasi comparatie, partea cilindrica (orizontala) fiind mai grosuta putin si cu 5cm mai lunga.
![[Image: 1OQwqH9.jpg]](https://i.imgur.com/1OQwqH9.jpg)
![[Image: mjjhOLE.jpg]](https://i.imgur.com/mjjhOLE.jpg)
![[Image: 5oPcT2w.jpg]](https://i.imgur.com/5oPcT2w.jpg)
Eu folosesc Ek-ul fara cos de boabe sau mai exact am incalzit putin baza cosului pana s-a desprins partea transparenta de baza aceea neagra, unde se afla si clapeta metalica ce tine boabele. Astfel incat ca workflow, las boabele cantarite pe tablita, pun cana de inox in clama, dau drumul motorului, trag clapa si cad boabele la macinare ajungand in cana de inox. Clampanesc putin de clama sa cada tot si gata, am undeva intre 0.5 si 0.1g care mai raman uneori, in functie de noroc, caci anumite spatii mai maricele in interior are EK-ul.
In cazul Bentwood mi-am imaginat cel mai eficient mod de abordare, adaptat la constructia sa, astfel ca nu m-am luat sa stric deja hopper-ul si l-am montat, punand la fel boabele cantarite in rasnita, pornind motorul, tragand clapa ce lasa boabele sa cada, iar aici intervenind o diferenta la final pentru ca nu mai ai o evacuare dotata cu clama (care reprezenta totusi si o sursa mici retentii) ci o tevusca groasa de inox la fel ca la rasnitele on demand. Aici sunt doua variante - ori tii portafiltrul sub aceasta evacuare cu ajutorul unui suport special handsfree (inclus) ori tii cu mana stanga acea canita de inox pe care o folosesti la cantarire (a noastra de acasa, neinclusa), pentru ca la final sa misti tevusca de evacuare (care este mobila, prinsa pe bilute), pentru a cadea toata retentia electrizata acolo. Astfel am constatat 0 sau 0.1g retentie. Dupa desfacere rasnita nu prezinta depozite de cafea, dupa cum veti vedea mai jos, deci e o retentie zero adevarata, ca la Honne sa zicem. Totusi, din fabrica vine cu o placuta antielectrizare ce se scoate usor, ca sa nu retina cafea pe traseu din cauza ei. Dupa scoaterea placutei vor urma cateva rasniri in care toata tevusca se umple de cafea apoi se disipa intr-un fel sau altul electrizarea aceea si raman 1-2g pe teava, trebuind doar sa apesi de doua ori pe teava cu degetul. Recomand WDT adica amestecarea macinaturii in portafiltru cu o teapa metalica gen scobitoare sau ceva mai profi de la Duomo sau Kazak, pentru ca e calea cea mai sigura pentru o curgere uniforma pe cat posibil
![[Image: PMI1MdH.jpg]](https://i.imgur.com/PMI1MdH.jpg)
![[Image: CwTwggY.jpg]](https://i.imgur.com/CwTwggY.jpg)
De mentionat aici si panoul frontal care nu mai este analogic ci electronic, cu butoane programabile si alte functii neexplorate de mine, pentru a lucra usor cu rasnita si in cazul in care vreti sa folositi boabe in hopper (on demand).
![[Image: gvtKD5n.jpg]](https://i.imgur.com/gvtKD5n.jpg)
Lateralele sunt gandite cu insertii din lemn iar placuta pe care cade cafeaua reziduala este si ea tot din lemn, pe un suport de metal magnetic astfel incat sa nu vibreze si sa ai un feeling mai deosebit cand o scoti si o montezi. Ca design iese putin zona industrial spre modern, desi marimea este putintel mai mare decat EK43S
![[Image: fgmgQ5T.jpg]](https://i.imgur.com/fgmgQ5T.jpg)
Hai sa detaliem functionalitatea si specificatiile
In ultimii ani au inceput sa iasa multe rasnite adaptate pretentiilor din ce in ce mai mari ale espressomanilor sau cum s-or numi ei din toata lumea, acestia folosind acasa din ce in ce mai des espressoare performante, peste medie ca specificatii si posibilitati de lucru, alaturi de cafele de specialitate din ce in ce mai impresionante. In toata aceasta evolutie fulminanta am vazut cutite mai bine lucrate, constructii mai solide ca inainte, clamari ale preciziei rasnirii dar foarte rar afirmarea impreuna a unui set de caracteristici care schimba jocul in single dose: cutite verticale (nu doar orizontale si rasnita oblica), feeder pentru aducerea boabelor ordonat la spargere, precizie in alinierea din fabrica a cutitelor, profil de taiere bine studiat inainte pentru o distributie a particulelor cat mai uniforma si convenabila atat in espresso cat si in brew, cutite cu toata suprafata de rasnire disponibila fara gauri de suruburi, prinderile fiind pe spate.
Separate sau cate doua, trei am mai intalnit dar toate la un loc nu imi dau seama si va rog sa ma corectati daca ma insel.
Vedere de sus cu feeder-ul, scala de reglaj micrometric si manerele de care tii roata de reglaj ca sa o misti precis:
![[Image: 06yNH60.jpg]](https://i.imgur.com/06yNH60.jpg)
Camera cutitelor verticale:
![[Image: GyOZVH4.jpg]](https://i.imgur.com/GyOZVH4.jpg)
Retentie absolut minimala si in interior la desfacere (poza e mai veche, a lui Catalin, acum carrier-ul e putin schimbat)
![[Image: e3QAFWJ.jpg]](https://i.imgur.com/e3QAFWJ.jpg)
Profil taiere cutit (sursa foto: home barista)
![[Image: zbha6J3.jpg]](https://i.imgur.com/zbha6J3.jpg)
Desigur ca imediat apar comparatiile cu EK43 si asta am facut si eu acasa pentru ca pana acum orice am mai tesat nu a depasit sau egalat EK-ul, Honne-ul pastrandu-l incontinuare pentru o variatie de gust atunci cand vreau mai mult corp dintr-o cafea si ceva echilibru ori cand cafelele folosite nu sunt top ori cand e sotia singura acasa, macinarea bimodala a Honne-ului fiind iertatoare si preferabila in anumite situatii, cu mai putina munca de WDT si pregatire.
Sa vedem si diagrama comparativa a distributiei de particule fata de EK43 (cutite originale), sursa fiind contul de insta @samosmrke. Ce observ eu si evident ca puteti sa interveniti in orice spun daca gresc sau nu sunteti de acord, ar fi ca pe fractia ultrafina stau cam la fel ambele, praful de cafea fiind intr-o cantitate extrem de mica. Mai departe eu deduc ca acea cocoasa albastra (EK) e mai lata deci macinatura mai diversificata in dimensiuni de particule, iar cocoasa rosie (Bentwood) mai ingusta deci mai restransa in multitudinea de dimensiuni si in cantitate mai mare. Cumva pare mai putin mai spre unimodalitate Bentwood, nu stiu de ce, adica mai multe particule fine sunt la ek si totusi mai multi boulders dar relativ constanti ca dimensiune, la Bentwood. Nu as judeca in termeni de bun sau rau caci fiecare va avea amprenta ei de gust, insa nu foarte diferita
Eu am constatat mare parte din toate astea inainte, apoi m-am uitat pe cifre si tabele, ca sa nu fiu influentat in vreun fel:
![[Image: S5Juhk6.png]](https://i.imgur.com/S5Juhk6.png)
Gustul: Nici nu se putea un teritoriu mai subiectiv de atat! Am plecat la drum fara sa imi creez asteptari, singurul bias din creier fiind precizarea unui espressoman ca nu a mai lucrat pe EK de un an, de cand are Bentwood, ceea ce nu e lucru mic dar mi-am pastrat calmul. Ce m-a surprins in prima zi si in primele 200g consumate pentru calibrari au fost asemanarile izbitoare de gust cu EK-ul (eu am cutite SSP High Uniformity si carrier Titus, totul aliniat de mine fara probleme) lucru care m-a facut sa verific un shot reusit si pe Honne care se tinea bine dar era clar din alta liga. In ciuda intrebarilor prietenilor espressomani care stiau ca am pe blat rasnita, nu m-am pronuntat imediat, nu numai pentru ca era ceva de munca dar si pentru ca asemanarile de gust erau izbitoare.
A doua zi am tras alta runda de shot-uri, alegand o cafea Ethiopia extrem de bine degazata pentru ca am vrut sa insist in profilare, acolo fiind un teritoriu cu nisipuri miscatoare dar destul de clarificant pentru ce poate o rasnita daca stapanesti situatia. Daca pe o cafea light corect prajita ai bitter intr-o profilare bine facuta, atunci ar trebui sa schimbi cutitele cu niste SSP-uri sau rasnita cu totul, depinde de situatie. Exact aici consider ca straluceste EK-ul, in profilare, pentru ca stationezi pe cafea mai mult si exact aici am fost impresionat de Bentwood pentru aceeasi claritate a aromelor, aceleasi note fructate evidentiate, aceleasi arome cand mirosi espresso-ul proaspat facut, incat legat la ochi daca iti face cineva un blind test nu stiu cat de usor ati putea ghici care-i una si care-i alta. Cu o deosebire - "codita", aftertaste-ul pe Bentwood avea dupa 3-4 secunde o nota subtila de roastiness as zice eu, ceva care parca as fi vrut sa lipseasca. Tot la capitolul diferente mici, mici cred ca as putea spune ca Bentwood are olecutica mai mult corp si dulceata decat EK. Aceste detalii de gust s-au repetat de la o tura la alta, deci sunt destul de sigur pe aceasta comparatie, asa subiectiva cum e ea. Dar nu ma opresc aici, vreau sa le vad mai clar si pe extractii normale de 25s pe o cafea buna, mai proaspata, in zilele urmatoare.
![[Image: pFZCfNA.jpg]](https://i.imgur.com/pFZCfNA.jpg)
Rapiditate in rasnire si zgomot: In mediul casnic nu urmarim rapiditatea si chiar nu conteaza daca o rasnire tine 3 sau 9 sau 15 secunde, atat timp cat rezultatul e cel asteptat. In testele mele, pe o rasnire fina pentru profilare Bentwood a avut nevoie de 6 secunde iar EK de 3 secunde, insa pe ambele ar fi bine sa folosim motorul mai multe secunde pentru a cadea toata cafeaua. Mi s-a spus de o metoda simpla pe Bentwood, programezi 20s un buton si acesea vor fi suficiente pentru ca aerul impins de cutite spre evacuare si vibratiile, plus apasatul pe teava sa duca la retentia 0-0.2g la finalul timpului programat, deci nu mai stai cu grija opririi rasnitei.
Acum intr-adevar, toata lumea si-ar dori o rasnita suprema ultrasilentioasa dar asta e imposibil. Cu toate acestea, nu sunetul de spargere a boabelor e deranjant de obicei pentru cineva preocupat de aspectul zgomotului, ci mai ales vibratiile. Genul acesta de rasnite au motoare performante de 600-800W, mari, al caror cuplu rapid ar putea sa para ca o mica smuncitura la pornire iar apoi in functie de asezarea pe blat / masa si de vasele ori obiectele inconjuratoare sa resimtiti o vibratie continua cat rasniti. Eu am fost avertizat ca Bentwood vibreaza si ea destul de puternic, la fel scriind un tip pe Home Barista. Cel mai probabil era vorba de modele mai incipiente caci acesta din prezent mi s-a parut supersilent pe langa EK, vibratia fiind aproape inexistenta iar spargerea boabelor auzindu-se infundat. Am inregistrat si un clip audio cu un recorder Tascam ca sa auziti mai bine, niste casti mai bune fiind de ajutor. Prima este Bentwood apoi EK:
Concluzii:
Greu de tras si poate prea devreme dar ce se poate vedea cu ochiul liber si simti la fel de usor daca ai putina experienta este ca Bentwood a intrat in cercul restrans al rasnitelor titan preferate de lumea home barista suferinda de upgradita
Insa cu motive intemeiate, punctate mai sus, ce tin de constructie, precizie si rezultat in ceasca. Mie unul mi se pare mare lucru fie doar sa egalezi cumva EK-ul, mai ales cu un diametru mai mic al cutitelor. Insa sunt in faza de cercetare sa aflu exact ce anume au facut acelui profil asa incat poate sa scoala gusturile clare si puternice in directia EK-ului, cu diametru de 63mm. Am vazut graficul acela, poate mai vedem si altele. De asemenea si voi posesorii sau cei care ati mai studiat-o puteti completa ce am scris eu, neavand pretentia ca dupa nici o saptamana cu Bentwood sa stiu totul sau macar jumatate. Raman sa o mai studiez si mai revin pe parcurs cu alte impresii. Cu aceasta ocazie mi-am intarit convingerea ca orice producator care vrea sa faca diferenta si sa se arunce la costuri de productie mari cu preturi de vanzare apoi si mai mari (zona 2-3000E) nu va putea acceasta nisa de prosumeri decat daca le bate pe cele doua sau macar sa le concureze, avand neaparat in dotare cutite verticale atent aliniate din fabrica si feeder de boabe pentru a putea folosi corespunzator rasnita in single dose.
Costul in Romania al Bentwood la data scrierii postarii este de aprox 13.500 lei pentru espressomani, cu garantie aici la Barshaker, de unde am si imprumutat rasnita. Pentru pret actualizat cu reducerea espressomanilor de 10% consultati sectiunea Barshaker de aici.
Stiu ca va fi intrebarea daca vand EK-ul
Momentan nu stiu ce sa zic, m-am obisnuit cu acest workflow, este clar un punct de cotitura testarea Bentwood, dar inca nu am luat o decizie. Ce-i drept cred ca voi ajunge ca la fiecare testare a unei scule misto sa imi doresc o schimbare deci cu atat mai greu va fi sa imi gestionez emotiile. Ma rog, nu sunt eu subiectul review-ului, doar am pus un disclaimer.
Astept si impresiile posesorilor, poate aflam lucruri noi.
Trebuie sa spun ca inca de la inceputul anului asta sau poate mai devreme, am fost avertizat de "tartorul" care m-a indemnat spre EK (@CatalinH) ca se petrec lucruri tare interesante dincolo de zeita EK, in cazul sau chiar decazand din Olimp in favoarea Bentwood. Pe de alta parte am observat cam 5-6 useri care au facut si ei trecerea, deci era timpul sa vedem daca "noua suprema" se ridica la standardele Ek-ului. Imi pare rau ca voi folosi des compartia asta dar mie EK-ul mi se pare un reper si daca imi place o rasnita este pentru ca o egaleaza in gust, iar daca nu imi place este pentru ca e mult prea departe de claritatea aromelor binecunsocuta. Dar tineti cont ca aici vorbim de "supreme" cum le-am zis noi alta data in forum, deci si preturile sunt unele "supreme". Chiar faceam niste calcule de curiozitate, EK-ul s-a scumpit ca pret de lista si va fi de la anul cam 2800-2900E, un carrier Titus cam 300E, un set de SSP-uri cam 500E, deci imi este si frica sa pronunt totalul. Bentwood se afla cam in raza de 2700E in RO, poate mai putin cu vreun Black Friday. Sunt sume mari per total insa vin si cu satisfactii "supreme" sa zicem pentru cei care chiar asta isi doresc si isi permit.
Avem in fata asadar o rasnita italiana construita cu gandul la valul de home barista pretentiosi ce cauta arome cat mai puternice din cafele de specialitate, precizie in constructie, ansamblare si aliniere. Pe scurt Bentwood puncteaza la:
- feeder de boabe pentru camera cutitelor (poate cel mai important si rar lucru in lumea rasnitelor), adica acel ax melcat ce se termina in forma unui burr carrier (suportul unuia dintre cutite) ce aduce ordonat boabele la taiere, in opozitie cu modalitatea clasica de sosire a boabelor de-a valma si popcorn-ul din single dose.
- aliniere din fabrica si macinare de precizie de la espresso cu preinfuzie din cafele light pana la macinatura mare de brew la standarde inalte de distributie a particulelor
- relativa silentiozitate - la asta nu ma asteptam, desi am citit si am si fost avertizat de catre posesori asupra vibratiilor, mai mult decat decat asupra zgomotului rasnirii, dar nici acestea nu sunt prezente pe editia mai noua (inteleg ca la inceput se simteau mai tare)
- reglarea gradului de rasnire prin setarea manuala a unei distante micrometrice intre cutite, ceea ce faciliteaza schimbul de opinii despre diverse cafele si reglaje, evident daca lasam punctul zero pe..zero.
- retentie 0 - 0.1g, cu scoaterea rapida a unei placute de pe evacuare
- cutite asezate vertical, plate, de 63mm, fara suruburi pe suprafata de taiere, cu un profil de taiere atipic, ce ne vor demonstra ca marimea nu intotdeauna primeaza.
Dimensiuni, aspect si asezarea pe blat: Vertical 63 are 21kg vs 24.5 EK43s si am simtit diferenta in minus la ridicare. In schimb volumul ocupat pe masa este putintel mai mare daca ramanem in aceeasi comparatie, partea cilindrica (orizontala) fiind mai grosuta putin si cu 5cm mai lunga.
![[Image: 1OQwqH9.jpg]](https://i.imgur.com/1OQwqH9.jpg)
![[Image: mjjhOLE.jpg]](https://i.imgur.com/mjjhOLE.jpg)
![[Image: 5oPcT2w.jpg]](https://i.imgur.com/5oPcT2w.jpg)
Eu folosesc Ek-ul fara cos de boabe sau mai exact am incalzit putin baza cosului pana s-a desprins partea transparenta de baza aceea neagra, unde se afla si clapeta metalica ce tine boabele. Astfel incat ca workflow, las boabele cantarite pe tablita, pun cana de inox in clama, dau drumul motorului, trag clapa si cad boabele la macinare ajungand in cana de inox. Clampanesc putin de clama sa cada tot si gata, am undeva intre 0.5 si 0.1g care mai raman uneori, in functie de noroc, caci anumite spatii mai maricele in interior are EK-ul.
In cazul Bentwood mi-am imaginat cel mai eficient mod de abordare, adaptat la constructia sa, astfel ca nu m-am luat sa stric deja hopper-ul si l-am montat, punand la fel boabele cantarite in rasnita, pornind motorul, tragand clapa ce lasa boabele sa cada, iar aici intervenind o diferenta la final pentru ca nu mai ai o evacuare dotata cu clama (care reprezenta totusi si o sursa mici retentii) ci o tevusca groasa de inox la fel ca la rasnitele on demand. Aici sunt doua variante - ori tii portafiltrul sub aceasta evacuare cu ajutorul unui suport special handsfree (inclus) ori tii cu mana stanga acea canita de inox pe care o folosesti la cantarire (a noastra de acasa, neinclusa), pentru ca la final sa misti tevusca de evacuare (care este mobila, prinsa pe bilute), pentru a cadea toata retentia electrizata acolo. Astfel am constatat 0 sau 0.1g retentie. Dupa desfacere rasnita nu prezinta depozite de cafea, dupa cum veti vedea mai jos, deci e o retentie zero adevarata, ca la Honne sa zicem. Totusi, din fabrica vine cu o placuta antielectrizare ce se scoate usor, ca sa nu retina cafea pe traseu din cauza ei. Dupa scoaterea placutei vor urma cateva rasniri in care toata tevusca se umple de cafea apoi se disipa intr-un fel sau altul electrizarea aceea si raman 1-2g pe teava, trebuind doar sa apesi de doua ori pe teava cu degetul. Recomand WDT adica amestecarea macinaturii in portafiltru cu o teapa metalica gen scobitoare sau ceva mai profi de la Duomo sau Kazak, pentru ca e calea cea mai sigura pentru o curgere uniforma pe cat posibil
![[Image: PMI1MdH.jpg]](https://i.imgur.com/PMI1MdH.jpg)
![[Image: CwTwggY.jpg]](https://i.imgur.com/CwTwggY.jpg)
De mentionat aici si panoul frontal care nu mai este analogic ci electronic, cu butoane programabile si alte functii neexplorate de mine, pentru a lucra usor cu rasnita si in cazul in care vreti sa folositi boabe in hopper (on demand).
![[Image: gvtKD5n.jpg]](https://i.imgur.com/gvtKD5n.jpg)
Lateralele sunt gandite cu insertii din lemn iar placuta pe care cade cafeaua reziduala este si ea tot din lemn, pe un suport de metal magnetic astfel incat sa nu vibreze si sa ai un feeling mai deosebit cand o scoti si o montezi. Ca design iese putin zona industrial spre modern, desi marimea este putintel mai mare decat EK43S
![[Image: fgmgQ5T.jpg]](https://i.imgur.com/fgmgQ5T.jpg)
Hai sa detaliem functionalitatea si specificatiile
In ultimii ani au inceput sa iasa multe rasnite adaptate pretentiilor din ce in ce mai mari ale espressomanilor sau cum s-or numi ei din toata lumea, acestia folosind acasa din ce in ce mai des espressoare performante, peste medie ca specificatii si posibilitati de lucru, alaturi de cafele de specialitate din ce in ce mai impresionante. In toata aceasta evolutie fulminanta am vazut cutite mai bine lucrate, constructii mai solide ca inainte, clamari ale preciziei rasnirii dar foarte rar afirmarea impreuna a unui set de caracteristici care schimba jocul in single dose: cutite verticale (nu doar orizontale si rasnita oblica), feeder pentru aducerea boabelor ordonat la spargere, precizie in alinierea din fabrica a cutitelor, profil de taiere bine studiat inainte pentru o distributie a particulelor cat mai uniforma si convenabila atat in espresso cat si in brew, cutite cu toata suprafata de rasnire disponibila fara gauri de suruburi, prinderile fiind pe spate.
Separate sau cate doua, trei am mai intalnit dar toate la un loc nu imi dau seama si va rog sa ma corectati daca ma insel.
Vedere de sus cu feeder-ul, scala de reglaj micrometric si manerele de care tii roata de reglaj ca sa o misti precis:
![[Image: 06yNH60.jpg]](https://i.imgur.com/06yNH60.jpg)
Camera cutitelor verticale:
![[Image: GyOZVH4.jpg]](https://i.imgur.com/GyOZVH4.jpg)
Retentie absolut minimala si in interior la desfacere (poza e mai veche, a lui Catalin, acum carrier-ul e putin schimbat)
![[Image: e3QAFWJ.jpg]](https://i.imgur.com/e3QAFWJ.jpg)
Profil taiere cutit (sursa foto: home barista)
![[Image: zbha6J3.jpg]](https://i.imgur.com/zbha6J3.jpg)
Desigur ca imediat apar comparatiile cu EK43 si asta am facut si eu acasa pentru ca pana acum orice am mai tesat nu a depasit sau egalat EK-ul, Honne-ul pastrandu-l incontinuare pentru o variatie de gust atunci cand vreau mai mult corp dintr-o cafea si ceva echilibru ori cand cafelele folosite nu sunt top ori cand e sotia singura acasa, macinarea bimodala a Honne-ului fiind iertatoare si preferabila in anumite situatii, cu mai putina munca de WDT si pregatire.
Sa vedem si diagrama comparativa a distributiei de particule fata de EK43 (cutite originale), sursa fiind contul de insta @samosmrke. Ce observ eu si evident ca puteti sa interveniti in orice spun daca gresc sau nu sunteti de acord, ar fi ca pe fractia ultrafina stau cam la fel ambele, praful de cafea fiind intr-o cantitate extrem de mica. Mai departe eu deduc ca acea cocoasa albastra (EK) e mai lata deci macinatura mai diversificata in dimensiuni de particule, iar cocoasa rosie (Bentwood) mai ingusta deci mai restransa in multitudinea de dimensiuni si in cantitate mai mare. Cumva pare mai putin mai spre unimodalitate Bentwood, nu stiu de ce, adica mai multe particule fine sunt la ek si totusi mai multi boulders dar relativ constanti ca dimensiune, la Bentwood. Nu as judeca in termeni de bun sau rau caci fiecare va avea amprenta ei de gust, insa nu foarte diferita

![[Image: S5Juhk6.png]](https://i.imgur.com/S5Juhk6.png)
Gustul: Nici nu se putea un teritoriu mai subiectiv de atat! Am plecat la drum fara sa imi creez asteptari, singurul bias din creier fiind precizarea unui espressoman ca nu a mai lucrat pe EK de un an, de cand are Bentwood, ceea ce nu e lucru mic dar mi-am pastrat calmul. Ce m-a surprins in prima zi si in primele 200g consumate pentru calibrari au fost asemanarile izbitoare de gust cu EK-ul (eu am cutite SSP High Uniformity si carrier Titus, totul aliniat de mine fara probleme) lucru care m-a facut sa verific un shot reusit si pe Honne care se tinea bine dar era clar din alta liga. In ciuda intrebarilor prietenilor espressomani care stiau ca am pe blat rasnita, nu m-am pronuntat imediat, nu numai pentru ca era ceva de munca dar si pentru ca asemanarile de gust erau izbitoare.
A doua zi am tras alta runda de shot-uri, alegand o cafea Ethiopia extrem de bine degazata pentru ca am vrut sa insist in profilare, acolo fiind un teritoriu cu nisipuri miscatoare dar destul de clarificant pentru ce poate o rasnita daca stapanesti situatia. Daca pe o cafea light corect prajita ai bitter intr-o profilare bine facuta, atunci ar trebui sa schimbi cutitele cu niste SSP-uri sau rasnita cu totul, depinde de situatie. Exact aici consider ca straluceste EK-ul, in profilare, pentru ca stationezi pe cafea mai mult si exact aici am fost impresionat de Bentwood pentru aceeasi claritate a aromelor, aceleasi note fructate evidentiate, aceleasi arome cand mirosi espresso-ul proaspat facut, incat legat la ochi daca iti face cineva un blind test nu stiu cat de usor ati putea ghici care-i una si care-i alta. Cu o deosebire - "codita", aftertaste-ul pe Bentwood avea dupa 3-4 secunde o nota subtila de roastiness as zice eu, ceva care parca as fi vrut sa lipseasca. Tot la capitolul diferente mici, mici cred ca as putea spune ca Bentwood are olecutica mai mult corp si dulceata decat EK. Aceste detalii de gust s-au repetat de la o tura la alta, deci sunt destul de sigur pe aceasta comparatie, asa subiectiva cum e ea. Dar nu ma opresc aici, vreau sa le vad mai clar si pe extractii normale de 25s pe o cafea buna, mai proaspata, in zilele urmatoare.
![[Image: pFZCfNA.jpg]](https://i.imgur.com/pFZCfNA.jpg)
Rapiditate in rasnire si zgomot: In mediul casnic nu urmarim rapiditatea si chiar nu conteaza daca o rasnire tine 3 sau 9 sau 15 secunde, atat timp cat rezultatul e cel asteptat. In testele mele, pe o rasnire fina pentru profilare Bentwood a avut nevoie de 6 secunde iar EK de 3 secunde, insa pe ambele ar fi bine sa folosim motorul mai multe secunde pentru a cadea toata cafeaua. Mi s-a spus de o metoda simpla pe Bentwood, programezi 20s un buton si acesea vor fi suficiente pentru ca aerul impins de cutite spre evacuare si vibratiile, plus apasatul pe teava sa duca la retentia 0-0.2g la finalul timpului programat, deci nu mai stai cu grija opririi rasnitei.
Acum intr-adevar, toata lumea si-ar dori o rasnita suprema ultrasilentioasa dar asta e imposibil. Cu toate acestea, nu sunetul de spargere a boabelor e deranjant de obicei pentru cineva preocupat de aspectul zgomotului, ci mai ales vibratiile. Genul acesta de rasnite au motoare performante de 600-800W, mari, al caror cuplu rapid ar putea sa para ca o mica smuncitura la pornire iar apoi in functie de asezarea pe blat / masa si de vasele ori obiectele inconjuratoare sa resimtiti o vibratie continua cat rasniti. Eu am fost avertizat ca Bentwood vibreaza si ea destul de puternic, la fel scriind un tip pe Home Barista. Cel mai probabil era vorba de modele mai incipiente caci acesta din prezent mi s-a parut supersilent pe langa EK, vibratia fiind aproape inexistenta iar spargerea boabelor auzindu-se infundat. Am inregistrat si un clip audio cu un recorder Tascam ca sa auziti mai bine, niste casti mai bune fiind de ajutor. Prima este Bentwood apoi EK:
Concluzii:
Greu de tras si poate prea devreme dar ce se poate vedea cu ochiul liber si simti la fel de usor daca ai putina experienta este ca Bentwood a intrat in cercul restrans al rasnitelor titan preferate de lumea home barista suferinda de upgradita

Costul in Romania al Bentwood la data scrierii postarii este de aprox 13.500 lei pentru espressomani, cu garantie aici la Barshaker, de unde am si imprumutat rasnita. Pentru pret actualizat cu reducerea espressomanilor de 10% consultati sectiunea Barshaker de aici.
Stiu ca va fi intrebarea daca vand EK-ul

Astept si impresiile posesorilor, poate aflam lucruri noi.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30
Past: #Expobar Brewtus IV #K30