Hello There, Guest! Login Register


Rasnita Bentwood Vertical 63

#1
Pe acest topic discutam aspecte tehnice despre rasnita Bentwood.
Discutiile despre reducerea de 10% , importator si alte aspecte comerciale se gasesc aici:

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ntwood-etc

--------------------------------

Bentwood Vertical 63 este o rasnita pe care mi-am dorit sa o testez de mai mult timp insa e greu cand nu ai accesibilitate in Romania la un anume brand sa faci asta. Acum ca a venit Tesla in tara, nu se putea sa nu ajunga si Bentwood (bad joke alert), ocazie sa o pun pe blat langa EK43S si Bianca. 

Trebuie sa spun ca inca de la inceputul anului asta sau poate mai devreme, am fost avertizat de "tartorul" care m-a indemnat spre EK (@CatalinH) ca se petrec lucruri tare interesante dincolo de zeita EK, in cazul sau chiar decazand din Olimp in favoarea Bentwood. Pe de alta parte am observat cam 5-6 useri care au facut si ei trecerea, deci era timpul sa vedem daca "noua suprema" se ridica la standardele Ek-ului. Imi pare rau ca voi folosi des compartia asta dar mie EK-ul mi se pare un reper si daca imi place o rasnita este pentru ca o egaleaza in gust, iar daca nu imi place este pentru ca e mult prea departe de claritatea aromelor binecunsocuta. Dar tineti cont ca aici vorbim de "supreme" cum le-am zis noi alta data in forum, deci si preturile sunt unele "supreme". Chiar faceam niste calcule de curiozitate, EK-ul s-a scumpit ca pret de lista si va fi de la anul cam 2800-2900E, un carrier Titus cam 300E, un set de SSP-uri cam 500E, deci imi este si frica sa pronunt totalul. Bentwood se afla cam in raza de 2700E in RO, poate mai putin cu vreun Black Friday. Sunt sume mari per total insa vin si cu satisfactii "supreme" sa zicem pentru cei care chiar asta isi doresc si isi permit.

Avem in fata asadar o rasnita italiana construita cu gandul la valul de home barista pretentiosi ce cauta arome cat mai puternice din cafele de specialitate, precizie in constructie, ansamblare si aliniere. Pe scurt Bentwood puncteaza la:

- feeder de boabe pentru camera cutitelor (poate cel mai important si rar lucru in lumea rasnitelor), adica acel ax melcat ce se termina in forma unui burr carrier (suportul unuia dintre cutite) ce aduce ordonat boabele la taiere, in opozitie cu modalitatea clasica de sosire a boabelor de-a valma si popcorn-ul din single dose. 
- aliniere din fabrica si macinare de precizie de la espresso cu preinfuzie din cafele light pana la macinatura mare de brew la standarde inalte de distributie a particulelor 
- relativa silentiozitate - la asta nu ma asteptam, desi am citit si am si fost avertizat de catre posesori asupra vibratiilor, mai mult decat decat asupra zgomotului rasnirii, dar nici acestea nu sunt prezente pe editia mai noua (inteleg ca la inceput se simteau mai tare)
- reglarea gradului de rasnire prin setarea manuala a unei distante micrometrice intre cutite, ceea ce faciliteaza schimbul de opinii despre diverse cafele si reglaje, evident daca lasam punctul zero pe..zero.
-  retentie 0 - 0.1g, cu scoaterea rapida a unei placute de pe evacuare 
- cutite asezate vertical, plate, de 63mm, fara suruburi pe suprafata de taiere, cu un profil de taiere atipic, ce ne vor demonstra ca marimea nu intotdeauna primeaza.

Dimensiuni, aspect si asezarea pe blat: Vertical 63 are 21kg vs 24.5 EK43s si am simtit diferenta in minus la ridicare. In schimb volumul ocupat pe masa este putintel mai mare daca ramanem in aceeasi comparatie, partea cilindrica (orizontala) fiind mai grosuta putin si cu 5cm mai lunga.

[Image: 1OQwqH9.jpg][Image: mjjhOLE.jpg][Image: 5oPcT2w.jpg]

Eu folosesc Ek-ul fara cos de boabe sau mai exact am incalzit putin baza cosului pana s-a desprins partea transparenta de baza aceea neagra, unde se afla si clapeta metalica ce tine boabele. Astfel incat ca workflow, las boabele cantarite pe tablita, pun cana de inox in clama, dau drumul motorului, trag clapa si cad boabele la macinare ajungand in cana de inox. Clampanesc putin de clama sa cada tot si gata, am undeva intre 0.5 si 0.1g care mai raman uneori, in functie de noroc, caci anumite spatii mai maricele in interior are EK-ul.
In cazul Bentwood mi-am imaginat cel mai eficient mod de abordare, adaptat la constructia sa, astfel ca nu m-am luat sa stric deja hopper-ul si l-am montat, punand la fel boabele cantarite in rasnita, pornind motorul, tragand clapa ce lasa boabele sa cada, iar aici intervenind o diferenta la final pentru ca nu mai ai o evacuare dotata cu clama (care reprezenta totusi si o sursa mici retentii) ci o tevusca groasa de inox la fel ca la rasnitele on demand. Aici sunt doua variante - ori tii portafiltrul sub aceasta evacuare cu ajutorul unui suport special handsfree (inclus) ori tii cu mana stanga acea canita de inox pe care o folosesti la cantarire (a noastra de acasa, neinclusa), pentru ca la final sa misti tevusca de evacuare (care este mobila, prinsa pe bilute), pentru a cadea toata retentia electrizata acolo. Astfel am constatat 0 sau 0.1g retentie. Dupa desfacere rasnita nu prezinta depozite de cafea, dupa cum veti vedea mai jos, deci e o retentie zero adevarata, ca la Honne sa zicem. Totusi, din fabrica vine cu o placuta antielectrizare ce se scoate usor, ca sa nu retina cafea pe traseu din cauza ei. Dupa scoaterea placutei vor urma cateva rasniri in care toata tevusca se umple de cafea apoi se disipa intr-un fel sau altul electrizarea aceea si raman 1-2g pe teava, trebuind doar sa apesi de doua ori pe teava cu degetul. Recomand WDT adica amestecarea macinaturii in portafiltru cu o teapa metalica gen scobitoare sau ceva mai profi de la Duomo sau Kazak, pentru ca e calea cea mai sigura pentru o curgere uniforma pe cat posibil



[Image: PMI1MdH.jpg][Image: CwTwggY.jpg]


De mentionat aici si panoul frontal care nu mai este analogic ci electronic, cu butoane programabile si alte functii neexplorate de mine, pentru a lucra usor cu rasnita si in cazul in care vreti sa folositi boabe in hopper (on demand).

[Image: gvtKD5n.jpg]

Lateralele sunt gandite cu insertii din lemn iar placuta pe care cade cafeaua reziduala este si ea tot din lemn, pe un suport de metal magnetic astfel incat sa nu vibreze si sa ai un feeling mai deosebit cand o scoti si o montezi. Ca design iese putin zona industrial spre modern, desi marimea este putintel mai mare decat EK43S

[Image: fgmgQ5T.jpg]

Hai sa detaliem functionalitatea si specificatiile

In ultimii ani au inceput sa iasa multe rasnite adaptate pretentiilor din ce in ce mai mari ale espressomanilor sau cum s-or numi ei din toata lumea, acestia folosind acasa din ce in ce mai des espressoare performante, peste medie ca specificatii si posibilitati de lucru, alaturi de cafele de specialitate din ce in ce mai impresionante. In toata aceasta evolutie fulminanta am vazut cutite mai bine lucrate, constructii mai solide ca inainte, clamari ale preciziei rasnirii dar foarte rar afirmarea impreuna a unui set de caracteristici care schimba jocul in single dose: cutite verticale (nu doar orizontale si rasnita oblica), feeder pentru aducerea boabelor ordonat la spargere, precizie in alinierea din fabrica a cutitelor, profil de taiere bine studiat inainte pentru o distributie a particulelor cat mai uniforma si convenabila atat in espresso cat si in brew, cutite cu toata suprafata de rasnire disponibila fara gauri de suruburi, prinderile fiind pe spate. 
Separate sau cate doua, trei am mai intalnit dar toate la un loc nu imi dau seama si va rog sa ma corectati daca ma insel.
Vedere de sus cu feeder-ul, scala de reglaj micrometric si manerele de care tii roata de reglaj ca sa o misti precis:
[Image: 06yNH60.jpg]
 
Camera cutitelor verticale:

[Image: GyOZVH4.jpg]

Retentie absolut minimala si in interior la desfacere (poza e mai veche, a lui Catalin, acum carrier-ul e putin schimbat)

[Image: e3QAFWJ.jpg]

Profil taiere cutit (sursa foto: home barista)

[Image: zbha6J3.jpg]

Desigur ca imediat apar comparatiile cu EK43 si asta am facut si eu acasa pentru ca pana acum orice am mai tesat nu a depasit sau egalat EK-ul, Honne-ul pastrandu-l incontinuare pentru o variatie de gust atunci cand vreau mai mult corp dintr-o cafea si ceva echilibru ori cand cafelele folosite nu sunt top ori cand e sotia singura acasa, macinarea bimodala a Honne-ului fiind iertatoare si preferabila in anumite situatii, cu mai putina munca de WDT si pregatire.

Sa vedem si diagrama comparativa a distributiei de particule fata de EK43 (cutite originale), sursa fiind contul de insta @samosmrke. Ce observ eu si evident ca puteti sa interveniti in orice spun daca gresc sau nu sunteti de acord, ar fi ca pe fractia ultrafina stau cam la fel ambele, praful de cafea fiind intr-o cantitate extrem de mica. Mai departe eu deduc ca acea cocoasa albastra (EK) e mai lata deci macinatura mai diversificata in dimensiuni de particule, iar cocoasa rosie (Bentwood) mai ingusta deci mai restransa in multitudinea de dimensiuni si in cantitate mai mare. Cumva pare mai putin mai spre unimodalitate Bentwood, nu stiu de ce, adica mai multe particule fine sunt la ek si totusi mai multi boulders dar relativ constanti ca dimensiune, la Bentwood. Nu as judeca in termeni de bun sau rau caci fiecare va avea amprenta ei de gust, insa nu foarte diferita Smile Eu am constatat mare parte din toate astea inainte, apoi m-am uitat pe cifre si tabele, ca sa nu fiu influentat in vreun fel:

[Image: S5Juhk6.png]

Gustul: Nici nu se putea un teritoriu mai subiectiv de atat! Am plecat la drum fara sa imi creez asteptari, singurul bias din creier fiind precizarea unui espressoman ca nu a mai lucrat pe EK de un an, de cand are Bentwood, ceea ce nu e lucru mic dar mi-am pastrat calmul. Ce m-a surprins in prima zi si in primele 200g consumate pentru calibrari au fost asemanarile izbitoare de gust cu EK-ul (eu am cutite SSP High Uniformity si carrier Titus, totul aliniat de mine fara probleme) lucru care m-a facut sa verific un shot reusit si pe Honne care se tinea bine dar era clar din alta liga. In ciuda intrebarilor prietenilor espressomani care stiau ca am pe blat rasnita, nu m-am pronuntat imediat, nu numai pentru ca era ceva de munca dar si pentru ca asemanarile de gust erau izbitoare.

A doua zi am tras alta runda de shot-uri, alegand o cafea Ethiopia extrem de bine degazata pentru ca am vrut sa insist in profilare, acolo fiind un teritoriu cu nisipuri miscatoare dar destul de clarificant pentru ce poate o rasnita daca stapanesti situatia. Daca pe o cafea light corect prajita ai bitter intr-o profilare bine facuta, atunci ar trebui sa schimbi cutitele cu niste SSP-uri sau rasnita cu totul, depinde de situatie. Exact aici consider ca straluceste EK-ul, in profilare, pentru ca stationezi pe cafea mai mult si exact aici am fost impresionat de Bentwood pentru aceeasi claritate a aromelor, aceleasi note fructate evidentiate, aceleasi arome cand mirosi espresso-ul proaspat facut, incat legat la ochi daca iti face cineva un blind test nu stiu cat de usor ati putea ghici care-i una si care-i alta. Cu o deosebire - "codita", aftertaste-ul pe Bentwood avea dupa 3-4 secunde o nota subtila de roastiness as zice eu, ceva care parca as fi vrut sa lipseasca. Tot la capitolul diferente mici, mici cred ca as putea spune ca Bentwood are olecutica mai mult corp si dulceata decat EK. Aceste detalii de gust s-au repetat de la o tura la alta, deci sunt destul de sigur pe aceasta comparatie, asa subiectiva cum e ea. Dar nu ma opresc aici, vreau sa le vad mai clar si pe extractii normale de 25s pe o cafea buna, mai proaspata, in zilele urmatoare.

[Image: pFZCfNA.jpg]

Rapiditate in rasnire si zgomot: In mediul casnic nu urmarim rapiditatea si chiar nu conteaza daca o rasnire tine 3 sau 9 sau 15 secunde, atat timp cat rezultatul e cel asteptat. In testele mele, pe o rasnire fina pentru profilare Bentwood a avut nevoie de 6 secunde iar EK de 3 secunde, insa pe ambele ar fi bine sa folosim motorul mai multe secunde pentru a cadea toata cafeaua. Mi s-a spus de o metoda simpla pe Bentwood, programezi 20s un buton si acesea vor fi suficiente pentru ca aerul impins de cutite spre evacuare si vibratiile, plus apasatul pe teava sa duca la retentia 0-0.2g la finalul timpului programat, deci nu mai stai cu grija opririi rasnitei.

Acum intr-adevar, toata lumea si-ar dori o rasnita suprema ultrasilentioasa dar asta e imposibil. Cu toate acestea, nu sunetul de spargere a boabelor e deranjant de obicei pentru cineva preocupat de aspectul zgomotului, ci mai ales vibratiile. Genul acesta de rasnite au motoare performante de 600-800W, mari, al caror cuplu rapid ar putea sa para ca o mica smuncitura la pornire iar apoi in functie de asezarea pe blat / masa si de vasele ori obiectele inconjuratoare sa resimtiti o vibratie continua cat rasniti. Eu am fost avertizat ca Bentwood vibreaza si ea destul de puternic, la fel scriind un tip pe Home Barista. Cel mai probabil era vorba de modele mai incipiente caci acesta din prezent mi s-a parut supersilent pe langa EK, vibratia fiind aproape inexistenta iar spargerea boabelor auzindu-se infundat. Am inregistrat si un clip audio cu un recorder Tascam ca sa auziti mai bine, niste casti mai bune fiind de ajutor. Prima este Bentwood apoi EK:



Concluzii:
Greu de tras si poate prea devreme dar ce se poate vedea cu ochiul liber si simti la fel de usor daca ai putina experienta este ca Bentwood a intrat in cercul restrans al rasnitelor titan preferate de lumea home barista suferinda de upgradita Smile Insa cu motive intemeiate, punctate mai sus, ce tin de constructie, precizie si rezultat in ceasca. Mie unul mi se pare mare lucru fie doar sa egalezi cumva EK-ul, mai ales cu un diametru mai mic al cutitelor. Insa sunt in faza de cercetare sa aflu exact ce anume au facut acelui profil asa incat poate sa scoala gusturile clare si puternice in directia EK-ului, cu diametru de 63mm. Am vazut graficul acela, poate mai vedem si altele. De asemenea si voi posesorii sau cei care ati mai studiat-o puteti completa ce am scris eu, neavand pretentia ca dupa  nici o saptamana cu Bentwood sa stiu totul sau macar jumatate. Raman sa o mai studiez si mai revin pe parcurs cu alte impresii.  Cu aceasta ocazie mi-am intarit convingerea ca orice producator care vrea sa faca diferenta si sa se arunce la costuri de productie mari cu preturi de vanzare apoi si mai mari (zona 2-3000E) nu va putea acceasta nisa de prosumeri decat daca le bate pe cele doua sau macar sa le concureze, avand neaparat in dotare cutite verticale atent aliniate din fabrica si feeder de boabe pentru a putea folosi corespunzator rasnita in single dose.

Costul in Romania al Bentwood la data scrierii postarii este de aprox 13.500 lei pentru espressomani, cu garantie aici la Barshaker, de unde am si imprumutat rasnita. Pentru pret actualizat cu reducerea espressomanilor de 10% consultati sectiunea Barshaker de aici.
Stiu ca va fi intrebarea daca vand EK-ul Smile Momentan nu stiu ce sa zic, m-am obisnuit cu acest workflow, este clar un punct de cotitura testarea Bentwood, dar inca nu am luat o decizie. Ce-i drept cred ca voi ajunge ca la fiecare testare a unei scule misto sa imi doresc o schimbare deci cu atat mai greu va fi sa imi gestionez emotiile. Ma rog, nu sunt eu subiectul review-ului, doar am pus un disclaimer.

Astept si impresiile posesorilor, poate aflam lucruri noi.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
Rasnita este made in Italy ansamblata chiar la fabrica Quamar de catre 1-2 angajati Bentwood. Quamar are o rasnita similara oarecum, cateva piese comune. Dar, mare dar, produsul (omul din spatele lui) afacerea, cat si de unde ti se raspunde si se factureaza este Elvetia, nu Italia. Au ales Italia pentru ca este mai ieftin de produs decat in Elvetia si pentru ca este in Europa, iar in caz de delay-uri din varii motive (pandemie, vapoare din China cu delay) ei au toate piesele facute si produse in Europa.

Cutitele sunt blind, fara gauri, cred ca merita mentionat din moment ce nici kafatek, nici nautilus, nici lagom p100 nu au asta. Cutitele sunt cam dublu in grosime fata de un cutit normal, cred ca merita mentionat si asta.

Cat despre profilare, poti sa o tragi pe dreapta ca este inutila. Reteta castigatoare in functie de cafea este urmatoarea:

intre 6-8 sec preinfuzie (eu prefer un debit mai mare aici, dar ca sa ajungi la presiune in 6-8 sec iti trebuie debit mai mare).
Bianca cu padela calibrata are 6.3g/s max  si la o sita ims de 18g cu o doza de 18g ai nevoie cam de 45 g de apa cu tot headspace, asa ca la padela maxim deschisa ai 7.1 sec de preinfuzie normala ca sa incepi sa urci in presiune. Deci te-ai prins, padela deschisa maxim in pi, pe orice cafea, chiar daca este tim wendelboe filter, sau Mabo care este mult mai prajit.

Dupa care, aici vine partea interesanta, care depinde un pic de mai multi factori, gen ce sita folosesti (VST-max 6 bar, IMS 8-9 bar, conica gen superfine/gaggia 14 g- 10-12 bar) e preferabil sa ajungi la un debit stabil in ceasca pentru maxim de extractie. adica, ca si cum ai seta padela la 2-2.2g/s si o lasi acolo pe toata durata shotului. Ar trebui sa urci la o anumita valoare de presiune dupa care sa scada normal fara sa te ating de padela. Nu ai ce cauta cu ratii lungi cu ea, ramai la 1-2.

Defalcat, un shot perfect ar arata cam 6-8 sec pi, si 20 sec extractie la ~ 2g/s media de debit in ceasca. 

Lu bentwoodila nu ii place preinfuzia, nu tine apa in puck pentru ca nu are fines (gustul ala de roast e defapt de la altceva nu fines) si daca ii dai shoturi cu preinfuzie de 20 sec defapt faci o muratura prin care nu o sa-ti curga uniform apa si o sa ai un gust nasol, de coaja de banana oparita.

Dupa ca te-ai prins de profilul castigator la shoturi, e timpul sa-ti ajustezi apa pentru maxim de gust, si cam asta e tot. Din pozele tale nu vad bplus nicaieri, cred ca e momentul sa-ti iei unu, diferenta este mare.


https://visualizer.coffee/shots/b3691442...c48e6fa963
 
Reply
#3
Liviu, cand termini de studiat cum e cu cutitele, as fi curios sa aud si eu o explicatie tehnica, de ce unul mai mare, cu aceeasi dantura, cu aceeasi turatie (unghiulara), ar trebui sa scoata altfel de macinatura decat unul mai mic... altfel decat cantitativ.

Si o remarca, toate rasnitele chinezesti verticale, care costa cat praful de sub un picior al celei din titlu, au feeder din start. Daca asta a ajuns sa fie un feature... si sa coste 500 el singur...
 
Reply
#4
Si eu as fi curios de ce e importanta grosimea cutitelor.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#5
(11-11-2021, 11:04)renatoa Wrote: Liviu, cand termini de studiat cum e cu cutitele, as fi curios sa aud si eu o explicatie tehnica, de ce unul mai mare, cu aceeasi dantura, cu aceeasi turatie (unghiulara), ar trebui sa scoata altfel de macinatura decat unul mai mic... altfel decat cantitativ.

Si o remarca, toate rasnitele chinezesti verticale, care costa cat praful de sub un picior al celei din titlu, au feeder din start. Daca asta a ajuns sa fie un feature... si sa coste 500 el singur...



1. Experiment, pentru inginerul din tine, ia o mana de bobite din alea de folosesti tu, rasneste-le la ce ai rasnita setata.
2.Acum ia aceasi mana de bobite, rasneste-le cu o rasnita la gradatie mare (ca sa stii ce e aia e un 45-50 pe comandante) si apoi rasneste-le pe gradatia ta daily cum ai facut la punctul 1.

Ce poti sa ne zici? ca macinatura de la punctul 2 este prea coarse pt cum era setat rasnita, brewerul pt punctul 1. Ca macinatura de la punctul 2 este mai uniforma decat cum era la punctul 1.

Ca macinatura de la punctul 2, a fost supusa un timp mai scurt unei forte de frecare (temperatura de macinare mai redusa) din cauza ca ai dozat boabe presparte.  Stii ce implica asta la gust? daca macinatura trece peste o anumita temperatura ori ba? in special in domeniul espresso, unde macini cam la 60-70 microni distance intre cutite cu o macinatura compusa din fractii multe sub 100 microni (30-50%) si un peak pe la 130-150 microni daca analizezi cu laser sau site.

Si ca sa fie tortul si mai delicios, cum ar fi sa-ti vezi de topicurile tale de mesterit, ca oricum nu iti iei tu rasnita asta, si nu prezinta un interes pentru tine. Deci decat bash la greu cu 5$ mai bine stai pe topicul de aliexpress.
 
Reply
#6
O am si eu de cateva zile si pot sa spun ca primele impresii sunt excelente:
Rasnita e tanc german, nu clipeste la rasnit, nu sar aschii inapoi (masina de tocat le impinge spre cutite si n-au unde), nu bate, nu troncane, nu se blocheaza cureaua, nu se descentreaza axul etc.
In sfarsit am reusit sa trag Gardelli pe espresso. Rezultatele au fost wow. Daca ati avut clipul cu baiatul acela care scapa ceasca din mana de bun ce e shot-ul, cam asa ma simt eu in fiecare zi Smile
Pt perfectionisti:
- butonul de power e in spate, cam peste mana
- vibreaza destul de tare, trebuie pusa pe ceva amortizor, eu am folosit padurile alea maro din Dedeman (le gasiti mentionate pe forum)
- la mine scoate greu ultimele gr de cafea (cam 30s dureaza sa scot toate cele 20 gr), cred ca trebuie sa ii demontez placuta aia si ar ajuta un puffer/bellow, dar nu am gasit ceva sa imi placa deocamdata
- mie unul imi place cum arata si calitatea materialelor de finisare este foarte buna
- ref la comparatia cu EK: dpdv gust nu ma pronunt ca am baut prea putine shot-uri pe EK si probabil nu era aliniata/Titus carrier/SSP. Dar ca pret e clar ca Bent e mai accesibila si poate fi folosita din cutie, fara sa mai consumi o gramada de timp si bani.
Din pacate nu am gasit un pret rezonabil local comparativ cu ce preturi am vazut pe alte forumuri din afara ca se pot obtine, asa ca am luat rasnita din alta tara.
Dar aud ca va fi o super promotie de BF asa ca spor la achizitii.
In incheiere: daca va permiteti rasnita, nu ezitati sa o cumparati!
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#7
(11-11-2021, 11:12)Darsidius Wrote: Ca macinatura de la punctul 2, a fost supusa un timp mai scurt unei forte de frecare (temperatura de macinare mai redusa) din cauza ca ai dozat boabe presparte.  Stii ce implica asta la gust? daca macinatura trece peste o anumita temperatura ori ba? in special in domeniul espresso, unde macini cam la 60-70 microni distance intre cutite cu o macinatura compusa din fractii multe sub 100 microni (30-50%) si un peak pe la 130-150 microni daca analizezi cu laser sau site.

Nu te-am intrebat pe tine, Denis, ca stiu la ce prostii sa ma astept, ci pe liviu.
Am precizat explicit ca cele doua cutite sa aiba aceasi dantura. Deci fara prespargeri si alte povesti cu crapai-ar boaba'n patru, cum a crapat... 
De asemenea, viteza unghiulara iti spune ceva ? Evident ca nu, de o dai in balarii cu timpi de trecere diferiti si temperatura, etc.
Te rog sa nu mai imi raspunzi pe subiecte din astea pana nu imi prezinti o patalama de cursare cu un sculer specializat in ascutit scule in mediul industrial. daca te aud aia de distante de 100 microni intre cutite se tavalesc pe jos de ras... oare pe unde mai iese particula de 300 microni la asa stransoare...

Si lamureste lumea de aici ca Denis nu este @dev, ca unii asa banuiesc, desi diferenta de clasa si limbaj ar trebui sa arate clar ca asa ceva nu e posibil.
 
Reply
#8
Ce sa-ti prezint?

Iti arat un video cu prespargerea, cutitele sunt la peste 10cm distanta de unde vezi ca intra boabele. Nu ma astept sa crezi ceva, cum de altfel nici macar nu esti dispus sa faci experimentul cu boabele presparte, sa vezi ce se schimba:

https://streamable.com/eo7kum

tu ce poti sa-mi areti sau sa-mi zici? Eventual sa-mi faci o cafea cand trec prin zona. 

Si ek43 cu carrierul schimbat are o functie de prespargere boabe, insa nu la fel de agresiva.
 
Reply
#9
Chiar daca mai apar unele intrebari ce pot fi considerate ciudate, fac apel ca intotdeauna la un discurs civilizat si la dialog fara calcari de acceleratie intre useri, asta ca sa nu incepem cu editari si alte alea.
Raspunsul concret se afla deja in graficele de distributie publicate de forumurile de afara. Cat despre diverse firme no name de pe aliexpress ce produc tot felul de rasnite fara vreo asumare a unei precizii ori calitati constante, a unei reprezentante unde sa te duci si sa te iei la tranta daca mint sau nu, fara un cap limpede european care sa-i coordoneze si sa le faca QC-ul, fara un istoric in comunitatile internationale de pasionati, mi se pare de prisos sa comentam. Dar daca are cineva si a facut niste teste cu anumite modele poate posta pe un topic nou oricand.

(11-11-2021, 11:08)Laddu Wrote: Si eu as fi curios de ce e importanta grosimea cutitelor.

Cred ca in acest caz particular erau obligati sa le faca mai groase pentru a avea "carne" in care sa prinda suruburile de carrier prin spate"
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
Nu sunt deloc acid, nu imi place felul lui de a pune problema. Se baga intr-o conversatie din care nu are nimic de castigat, din care nu pune utiliatorii acestui produs intr-o situatie placuta, ba mai degraba vrea sa-i umileasca ca au dat banii pe prostii, sau pe potentialii cumparatori. 

Sunt multe aspecte care nu se cunosc si de care de exemplu o persoana ca Renatoa nu ar fi interesata, cum ar fi ca bentwood are CE mondial pe bune, si poate fi folosita oriunde, in orice cafenea. Nu pot sa spun acelasi lucru despre Lagom p100,Weber EG1, levercraft ultra (care s-a inchis), sau kafatek max, sau nautilus. Au si ele ceva certificari dar nu alea comerciale. De asta vezi tot mai multe bentwood in cafenele de specialitate.  Si de 1 luna este lansata si in US cu certficare pe bune.

Exista Lagom p100, eg1, ultra, max in cafenele, un exemplu este Friedhats coffee shop unde au eg1 (ma rog aveau) acu au bentwood, sau alte cafenele unde au p100, insa luate asa, pe incredere, nu au certificat.
Cum nici  decent espresso nu are certificat comercial.
 
Reply
#11
Cu asta sunt de acord ca si-a cautat-o, dar tot insist ca pe orice topic sa pastram mereu niste limite.

Merci pt explicatiile initiale, le voi mesteca in perioada urmatoare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
Nu exista CE mondial, este o declaratie de conformitate la nivel european.
https://europa.eu/youreurope/business/pr...dex_en.htm
Am aplicat pentru asa ceva pentru o firma chinezeasca si este o simpla declaratie pe proprie raspundere, nu presupune nici un fel de teste sau dovezi... pana cand nu esti reclamat.
 
Quote:CE MARK CERTIFICATION VS. SELF-DECLARATION
CE marking does not provide any specific information to the consumer. It is not a quality assurance declaration, it does not show evidence of third-party testing, and it should not be confused with any independent certification mark of the type issued by international or European notified test bodies.
Certain directives include an option for the responsible organization to provide a declaration of conformity stating that a product fulfills the requirements of the applicable directives. However, if challenged, the appropriate evidence must be supplied to support the self-declaration claim. Other directives, particularly those pertaining to products affecting health and/or safety, such as pressure vessels, will require a specific certificate from a notified body.


Nu m-am referit la calitatea produselor chinezesti, ci doar ca feeder-ul este ceva banal, prezent la toate, cu calitatea care o fi, dar este acolo.
Daca voi vreti sa il folositi ca pe un criteriu de esquisite, e treaba voastra, dar poate ca e bine sa o stiti.
 
Reply
#13
Atat? deci daca eu fac un produs (o rasnita) declar pe propria raspundere ca e okay, platest si imi iau certificatul? esti absolut convins de treaba asta?

Daca un produs este vandut pe intreg globul prin dealer (nu la persoane fizice direct) ci prin dealer, asta inseamna ca evident, are CE si in America si in Europa si in Asia si in Australia. Poate fi numit atunci CE mondial, sau ce termen ai folosi? vreau si eu sa invat, de dragul contrazisului.

Daca era asa usor sa obtii o certificare, atunci producatorul nu ar fi trebui sa aiba delay 2 luni+ pt US din cauza unor materiale de pe ea, cu privire la temperatura maxima la care rezista in caz de incendiu.
Dar banuiesc ca iar gresesc, si banuiesc ca tot ce trebuia sa faca este sa declare pe propria raspundere ca e okay si sa vanda, nu?

Daca este totul asa simplu, si se rezolva printr-o simpla declaratie pe propria raspundere, de ce nu faci o rasnita, un espressor sau un prajitor de 200 euro? ca sa nu mai fim prosti sa platim mii de euro pe produse umflate la pret.


Legat de feeder, incerc sa-ti raspund cat mai civilizat pe cat pot. Feederul sau ceea ce numesti tu apertura aia de tras boabe intre cutite, e tot un pre-breaker pentru cutite, e prezent si la conice si la plate fara doar si poate. Dar, mare dar, de unde stii tu ce viteza de rotatie este buna pentru cutitul X sau cutitul Y, si de unde stii daca acea apertura,  este buna daca bagi o Pacamara Pacas sau daca bagi o Ethiopia, Brazilia cu bob mic.
Daca acele cutite trag prea rapid in ele boabele, macinatura o sa fie impinsa afara mai rapid, iar daca trag boabele prea incet, macinatura o sa petreaca intre cutite cateva sute de rotatii in plus ~23 rotatii pe secunda la rasnite plate in medie, moment in care macinatura poate sa fie incalzita mai mult, iar tu o sa fie nevoie sa dai rasnita mai fin ca sa obtii rezistenta potrivita la puck.

O macinatura la temperatura mai mare necesita o rasnire mai fina. Incalzeste niste boabe cu foenul si vezi, sau in microunde si apoi rasneste.
Boabele congelate necesita o macinatura mai grosiera.

Multe arome se pierd la o temperatura mare, sunt rasnite care merg la multe rotatii, care nu au pre-breaker detasat de cutite, care mai au si coating pe cutite (drag mai mare, cough SSP red speed) si care incazlesc foarte tare macinatura in zona espresso, pune mana pe macinatura dupa ce o rasnesti la un ssp, eu zic ca trece de 28-30C.

Ca defapt, asta tot au incercat cu rasnitele din ultimii ani cu reglajul de rotatii rasnite cu cutite plate, sa te joci cu rpm ca sa obtii altceva, ce anume, nu stii, te duci in blind, dupa gust.

La conice e altceva mai ales ca majoritatea merg la turatii foarte mici, aici vorbim despre plate.

Un alt avantaj daca vreti pentru Bentwood, este faptul ca un set de cutite este sub 100 euro la producator. 
Un set de cutite la ek43 ssp costa 450-500 euro.
 
Reply
#14
Eu nu discut pe vaicarelile fabricantului, ci pe ce am facut.
Stiu cum se face si in US in domeniile acoperite de FCC, ca am consiliat si acolo, dar nu am aplicat personal, doar am ajutat la completarea formularelor. Da, acolo la FCC e cu teste, in laboratoare omologate, platite. 
In alte tari in afara US si CE nu comentez, dar ma indoiesc ca se cheama tot CE in vreo tara sudamericana sau asiatica. Asta pPentru ca CE este in franceza... Conformite Europeenne
Sau pur si simplu alte tari au aranjamente comerciale cu CE, ca tot ce e bun pentru noi sa fie bun si pentru ei.
Citatul pe care ti l-am dat cu declaratia pe propria raspundere ar fi trebuit sa fie suficient de clar, ca da, e chiar asa de simplu, daca te stii cu lectiile facute. Si nu e echipament de uz medical.

Personal nu ma impresioneaza prea mult vaicarelile fabricantilor cate greutati intampina ei ca sa faca una sau alta, sunt si astea tactici de marketing ca sa justifice de ce ti-a umflat pretul cu de 10x valoarea cat l-a costat pe el sa adauge un feature. Ar insemna sa fac crize de nervi in topicul de Arco, unde avem deja 6 luni de intarziere...
 
Reply
#15
Nu te intereseaza asta, nu te intereseaza aialalta, pacat. Pe mine ma intereseaza si poate si pe altii.

Faptul ca ala s-a zbatut si a obtinut aprobarile oficiale, si ca si daca face cineva plangere nu vin maschatii peste el imi spune ca e serios si prefer sa-mi risc banii cu unul serios, nu cu unul care vinde pe sub mana.


Legat de faptul ca ies particule de 300 microni printr-un spatiu de 100 microni, no comment, ca si cum particulele au doar 1 lungime, au doar o axa pe X ies toate.

98mm ssp HU aliniat mai bine decat se poate in Ek43 in ultra.
Rasnita setata espresso, undeva la 2 pe scala (ceea ce inseamna 80 microni distanta intre cutite) avem acest minunat grafic.
Sa luam definitia fines ce inseamna fines? orice particula care are dimensiunea sub 100 microni este fines. Din grafic ai mai multe particule fines in compozitie decat tot ce este peste 100 microni.

Acu sa-mi zici si tu mie de unde sunt particulele alea mai mari de peste 200-300 microni? daca acele cutite sunt la 80 microni distanta intre ele.


[Image: IBJtHh7.jpg]

Ca sa raman pe subiect, in fabrica la bentwood, fiecare rasnita este testata cu cafea, asa cum este si normal, se preia o proba si e trecuta prin analiza laser pt un buletin de analiza pt fiecare rasnita.

Ele vin calibrate din fabrica asltfel incat ceea ce vezi pe indicatorul de granulometrie in sa corespunda aproximativ cu maximul varfului de pe analiza laser a particulelor.

Daca macini la 180 microni pe espresso cu ea stock asa cum a venit din fabrica, peak-ull o sa fie in jurul valorii de 180 microni.

Daca faci brew la 600 microni cu ea, peak-ul o sa fie la 600 microni, sper ca se intelege.

[Image: 3iv6e02.jpg]Sunt putine poze online in special pentru a putea compara cu alte aparate dimensiunea. Asa ca o sa las aici niste poze de la mine cu rasnita, strict pentru a intelege marimea.


[Image: S4rlGdp.jpg][Image: 1ndLN4W.jpg][Image: k9IvVHs.jpg][Image: fnfXm3C.jpg][Image: rPiJFMw.jpg]
 
Reply
#16
Denis in trecut parca ai avut MK Guatemala apoi ai trecut la ek43 si acum sa inteleg ca Bentwood este noua ta favorita?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
#17
Din motive evidente nu voi raspunde intrebarilor ce tin de subectivism, ce imi place mie nu are legatura cu alt user. Tot ce vezi in poze imi apartine sau apartinut, sunt mai multe dar am pus doar poze cu BW ca despre asta e topicul.
 
Reply
#18
Desi ma mir sa o vad pe acea masa, as putea pune pariu ca G-iota aia cu SSP-uri nu s-a facut de rusine deloc
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#19
@Lyvyoo cat de usoara e trecerea de la setare de espresso la brew? Si cat de precisa e rasnita dupa ce o aduci inapoi la setarea de espresso?
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#20
Are defectele ei, citirea selectiva...

 
Quote: 
Ele vin calibrate din fabrica asltfel incat ceea ce vezi pe indicatorul de granulometrie sa corespunda aproximativ cu maximul varfului de pe analiza laser a particulelor.

Daca macini la 180 microni pe espresso cu ea stock asa cum a venit din fabrica, peak-ull o sa fie in jurul valorii de 180 microni.

Daca faci brew la 600 microni cu ea, peak-ul o sa fie la 600 microni, sper ca se intelege.
 
Reply
#21
Nu am testat pe brew dar e ceva gen joaca de copii, invarti de roata.
Nu cred ca pot exista imprecizii la asemenea nivel dar nefacand aceste teste o sa-i las pe alti colegi posesori sa se exprime.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#22
Îmi permit sa iti răspund, deoarece o utilizez deja de ceva timp.
Trecerea este foarte ușor de făcut și repetabilitatea este de 100%.
Daca ai o cafea ce merge pe espresso pe la 60 și faci un V60 la 650, când vei face espresso și aduci rasnita înapoi, vei obține aceeași extracție.
Este foarte ușor de utilizat și manevrat. Tot ce trebuie sa faci este sa reglezi rasnita cu motorul pornit când dai de la mare la mic.
(11-11-2021, 22:07)flipu2k Wrote: @Lyvyoo cat de usoara e trecerea de la setare de espresso la brew? Si cat de precisa e rasnita dupa ce o aduci inapoi la setarea de espresso?
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa BWT & Zepter
 
 
Reply
#23
Merci @Elian_CT. E nevoie sa mai treci niste boabe prin rasnita dupa reglaj, sau nu are macinatura reziduala?
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#24
(11-11-2021, 22:07)flipu2k Wrote: @Lyvyoo cat de usoara e trecerea de la setare de espresso la brew? Si cat de precisa e rasnita dupa ce o aduci inapoi la setarea de espresso?

Folosesc rasnita de aproape un an atat in espresso cat si in brew zilnic. Trec de la espresso la setarea de brew fara probleme.

Folosec RDT si am construit un bellows care rezolva retentia ce ramane sub axul melcat, ma refer la particulele ce raman sub ax mici care nu pot fi antrenate de acesta.

Trecerea de la mare la mic e ca si cum ai ai conduce un bentley cu scaunul dat la maxim in spate. Precizie imensa, cu mare usurinta pentru ca vorbim de un "volan" de barca mare pe un filet imens (250mm) astfel incat pot sa te opresti la micron daca vrei.



Si bellows pt rasnita, pe care il fac si vand:
[Image: sSkPbY2.jpg][Image: xTsmpl9.jpg]
 
Reply
#25
De brew nu prea a mentionat nimeni nimic, vad ca. 

Rasnite performeaza foarte bine si la capitolul brew. Este folosita chiar in competitii de brewing, alaturi de evident ek43.

O mica mentiune la adresa cutitelor ssp dedicate ek43. Ele sunt de foarte multe feluri:
98mm ssp high uniformity- recomandate pentru espresso, poti face brew cu ele cum poti face cu orice rasnita, insa gustul este inferior
98mm ssp low uniformity- hibride, merg si espresso si brew, insa nu cele mai bune
98mm ssp pre-2015 clone- merg pe brew
98mm ssp brew burrs - astea sunt cica cele mai bune in brew si sunt varza la espresso

Cutite din ek43 inainte de 2015 sunt considerate un punct de reper pt cel mai bun brew din cafea light, fructata. Din pacate nu se mai produs din 2015 incoace, sunt rare si extrem de scumpe, un set sh costa mai multa decat SSP noi.

Bentwood scoate foarte fructat, cu o claritate incredibila, insotita de ceea ce lipseste in ssp si ek43, mouthfeel/textura/coating. 

Cu alte cuvinte, bentwood din cutie, face si espresso foarte bine, dar si brew foarte bine. Nu pot sa spun asta despre multe rasnite, inclusiv daca iti iei un Lagom p100 sau un Nautilus sau un Ek43 cu titus mods, o sa fie foarte bun intr-o directie in functie de ce cutite pui pe el, si bun spre mediu intr-o alta directie. De exemplu un Lagom cu ssp hu e bun pe espresso dar nu prea bun pe brew, iar un lagom cu brew burrs e bun pe brew dar nu pe espresso. O rasnita echipata cu ssp unimodal burrs este super proasta pentru medium to dark roasts, deci nu ai ce sa faci cu ea daca cineva vrea un blend cu lapte, supraextrage masiv notele arse si amare din cafea. Cu Bentwood pot sa trag italian napoletan blends fara probleme fara nici o amareala, in acelasi timp pot sa trag Tim Wendelboe, Nomad, Friedhats, Wide Awake si alti prajitori nordici.

Eu cred ca in urmatorii ani, va fi rasnita de competitie de la eveniment (deja este, la campionatele de aeropress, si inclusiv la campionatul mondial de brew, rasnita de preparare a castigatorului Matt Winton a fost Bentwood, in finala rasnind blendul cu kinu) asta inseamna marketing dar si rezultate bune si consistente din partea producatorului, care sa zicem ca are pedigree a la Mahlkonig, ca doar de acolo vine Smile.

Nu va lasati pacalit de postarile mele, asta nu e singura rasnita buna, sunt multe. Si nici sa nu aveti impresia asa cum am avut si eu, si altii cand mi-am luat produse, ca daca le cumpar o sa fac espresso sau brew bun din a doua secunda. Nici vorba, oricate echipamente ai avea tot depinde de cel care le utilizeaza ce rezultate obtine. Sunt multi care cad in plasa marketingului, si a hype-ului online, in care isi cumpara produse super scumpe (Vezi Decent espresso) si au impresia ca la apasarea unui buton pe un profil presetat vor otbine rezultate superbe. Din pacate acele persoane sunt mult in spate ca experienta iar rezultatele sunt de multe ori frustrante.

Un caz recent in comunitatea decent espresso cand cineva a cumparat decent si a folosit cafea luata din capsule pentru ca nu avea rasnita. Deci go figure ce fel de oameni exista si cum gandesc, sau ce asteptari au de la un produs.
Recomandarea mea este daca aveti ocazia sa probati inainte sa cumparati, daca aveti interese reale, vorbiti cu cineva care are rasnita, sau cu dealerul, si poate se rezolva ceva. Spor
 
Reply
#26
Darsidius ai avut cumva Monolith Max? As fi curios cum se compara cu Bentwood pt espresso.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
#27
(11-11-2021, 23:14)Darsidius Wrote:
(11-11-2021, 22:07)flipu2k Wrote: @Lyvyoo cat de usoara e trecerea de la setare de espresso la brew? Si cat de precisa e rasnita dupa ce o aduci inapoi la setarea de espresso?

Folosesc rasnita de aproape un an atat in espresso cat si in brew zilnic. Trec de la espresso la setarea de brew fara probleme.

Folosec RDT si am construit un bellows care rezolva retentia ce ramane sub axul melcat, ma refer la particulele ce raman sub ax mici care nu pot fi antrenate de acesta.

Trecerea de la mare la mic e ca si cum ai ai conduce un bentley cu scaunul dat la maxim in spate. Precizie imensa, cu mare usurinta pentru ca vorbim de un "volan" de barca mare pe un filet imens (250mm) astfel incat pot sa te opresti la micron daca vrei.



Si bellows pt rasnita, pe care il fac si vand:
[Image: sSkPbY2.jpg][Image: xTsmpl9.jpg]

Salut. Urmează să primesc rasnita in 2- 3 saptamani de la Barshaker . Ma intereseaza si burduful acela ,Darsidius ai un pm de la mine . As avea o intrebare referitoare la acest bellows , am citit ca la anumite râșnițe nu e indicat, antrenând particulele fine spre motor . Nu stiu daca este asa si in cazul Bentwood, cutitele fiind verticale si motorul nu este sub cutite....
Bugster by Hedone # custom ACS VOSTOK 2 grups#Bentwood vertical 63# Bravo tools # Kinu m47 simplicity # acaia pearl # Kaleido m10 pro roaster
 
Reply
#28
la cata liniste e aici, pare ca inca nu au ajuns rasnitele  Smile
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#29
(09-12-2021, 16:18)vladdooo Wrote: la cata liniste e aici, pare ca inca nu au ajuns rasnitele  Smile

Smile) La fix ai scris.
Am trimis camion dupa rasnite, si acum a ajuns inapoi in Ro.. Abia am terminat de descarcat Smile
Sper sa avem useri foarte foarte happy de maine  Wink
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#30
Ma bucur  Smile
Abia astept sa schimbam impresii!
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)