Welcome Back Log In Create Account

Proprietar cafenea

Infiintare SRL: e maxim 1000 ron cu comision apoi sunt autorizatiile necesare, fiecare necesita un dosar de acte care se obtin cu bani, cea mai scumpa autorizatie e cea de la primarie, inteleg ca e 3000 de ron, restul sunt intre 300-500 ron. Durata poate fi intre o luna si 3 luni.

Autorizaţia sanitaro-veterinară pentru funcţionarea unei cafenele; Avizul de mediu; Autorizaţia PSI (Prevenirea şi Stingerea Incendiilor); Autorizaţie de funcţionare de la Protecţia Muncii pentru respectarea disciplinei în muncă; Avizul de funcţionare din partea Primăriei unde se vă desfășura activitatea cafenelei; Contract de furnizare servicii de salubritare cu o firmă care activează în acest domeniu; Avizele necesare pentru difuzarea de muzică şi amplasarea unei reclame luminoase.

Am facut si o simulare la 100 cafele/zi:

cheltuieli lunare:
chiria :1250
curent: 500
cafea: 2000 ron (1kg/zi Luni -Vineri)
lapte: 20l/zi x 20=1600 (100 bauturi cu lapte/zi)
pahare=0.2 ron x 2000= 400 ron
marketing=500 ron
salariu=3000 ron (posibil sa tai cheltuiala asta daca stau eu ca barista, sau o putem adauga la profit)
Total=9250 ron

Vanzari:100/zi Luni-vineri)x5 (zile) x 4=2000 bauturi pe luna x pret mediu 6 ron=12 000,  profit:2850 ron. Deci de la 75 bauturi pe zi sunt pe 0. Racuperare investitie:(8500e) 14 luni.

Varianta ultraoptimista:
Vanzari:200/zi Luni-vineri)x5 (zile) x 4=2000 bauturi pe luna x pret mediu 6 ron=24 000 RON,  profit:14750 ron.
Recuperare investitie(8500e)= 3 luni.
Lelit PL91T & MahlkonigVario Grinder.

Reply
1kg/zi la 100 de cafele inseamna 10g la o cafea. Vrei sa imparti o dubla de fiecare data?

Intr-o zona mai "defavorizata" e posibil ca 75 de produse pe zi sa fie cam la limita. Exista scoli, universitati, institutii prin apropiere?

Reply
Ma gandesc la un shot din 7-8 grame, bine, e asa din avion simularea. Mai adaugam cateva kg de cafea eventual.

Exista un flow de oameni care merg spre metrou, si din cate vad o scoala.

https://goo.gl/maps/TMnPmCKHXbv

Reply
Dupa ce o sa faci cursul ala, vei vedea de ce calculul cu 7-8 grame pe shot nu e bun.
Pe de alta parte, in zona aia mai exista si Piscot cafe, ce vinde un espresso cu 4 lei si un latte cu 5 lei. Astia de la Xcraft au incercat cu 3 lei espresso si 7 lei latte. Cine vinde acum?
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
(27-03-2019, 15:11)chitsro Wrote: Infiintare SRL: e maxim 1000 ron cu comision apoi sunt autorizatiile necesare, fiecare necesita un dosar de acte care se obtin cu bani, cea mai scumpa autorizatie e cea de la primarie, inteleg ca e 3000 de ron, restul sunt intre 300-500 ron. Durata poate fi intre o luna si 3 luni.

Autorizaţia sanitaro-veterinară pentru funcţionarea unei cafenele; Avizul de mediu; Autorizaţia PSI (Prevenirea şi Stingerea Incendiilor); Autorizaţie de funcţionare de la Protecţia Muncii pentru respectarea disciplinei în muncă; Avizul de funcţionare din partea Primăriei unde se vă desfășura activitatea cafenelei; Contract de furnizare servicii de salubritare cu o firmă care activează în acest domeniu; Avizele necesare pentru difuzarea de muzică şi amplasarea unei reclame luminoase.

Am facut si o simulare la 100 cafele/zi:

cheltuieli lunare:
chiria :1250
curent: 500
cafea: 2000 ron (1kg/zi Luni -Vineri)
lapte: 20l/zi x 20=1600 (100 bauturi cu lapte/zi)
pahare=0.2 ron x 2000= 400 ron
marketing=500 ron
salariu=3000 ron (posibil sa tai cheltuiala asta daca stau eu ca barista, sau o putem adauga la profit)
Total=9250 ron

Vanzari:100/zi Luni-vineri)x5 (zile) x 4=2000 bauturi pe luna x pret mediu 6 ron=12 000,  profit:2850 ron. Deci de la 75 bauturi pe zi sunt pe 0. Racuperare investitie:(8500e) 14 luni.

Varianta ultraoptimista:
Vanzari:200/zi Luni-vineri)x5 (zile) x 4=2000 bauturi pe luna x pret mediu 6 ron=24 000 RON,  profit:14750 ron.
Recuperare investitie(8500e)= 3 luni.

Ai pus f puțin pt marketing și chiar dacă te gândești ca trece lumea pe acolo și ia cafea, totuși e bine sa te diferențiezi pt ca sunt ff multe de genul asta de cafea și treb sa atragi atenția cumva. Marketingul e vital mai ales la început când nu ești cunoscut.

Si sa iei în calcul și taxele și plata contabilului.

Părerea mea e sa faci un mic studiu și ca locație, sa vezi dacă e buna asta care te scutește de un efort de a cauta, sau poate ar fi mai buna alta locație

Si dacă totuși vrei sa o cumperi, negociază la sânge pt ca mi se pare mult. Fa un calcul pertinent cu toate cheltuielile de deschidere firma, autorizare și amenajare a spatiului și prezintă-i acest calcul detaliat.
Apoi spune-i ca nu vezi ce oferă în afara de timp economisit, spune-i ca ai o pers care poate alerga după acte și autorizări (firmele de conta chiar fac asta pe niște taxe chiar ok), asa ca nu e mare probl pt tine deschiderea de la zero.

Eu zic ca are el mai multa nevoie de tine decât tu de el, sa își recupereze niște bani pierduți. Sa îl întrebi și sa TE întrebi și tu pe tine de ce vinde, de ce nu a functionat? Poate ca nu e buna locația, poate e altceva.

Nu știu dacă ai experienta de business, eu m-am lovit de multe costuri nebanuite și mi-am dat seama ca e o mare diferență între a scoate un ban ocazional și a avea o afacere care produce constant.

Îmi amintesc când eram pusti și mâncam shaorma de 15 lei și făceam cu amicii calcul și ziceam 'pe asta îl costa 3 lei ca să facă shaorma, ce mai e chiria și salariul și sa vezi ce se umple de bani, am putea face si noi! Da, dar nu vedeam și multe alte costuri și taxe, și cele mai importante cele cu achiziția clientului, ca poate îți intra in magazin doar 10-20 pers pe zi, dar cheltuielile curg luna de luna.

Nu vreau sa te descurajez, chiar apreciez mult spiritul antreprenorial, doar sa fii conștient ca o afacere înseamnă în primul rand sa stii/sa înveți business marketing și vânzări și abia apoi sa știi sa faci o cafea /shaorma bună :) I learned that the hard way

Deci părerea mea (avizata într-o anumita măsură, dpdv al dificultăților prin care am trecut, într-un domeniu de servicii unde nu aveam costurile tale și mi-a mers binișor dar pe termen scurt) e sa mai adresezi întrebări de genul asta și pe forumuri de business, sa te duci la întâlniri de business networking (îți trimit pe privat dacă vrei) unde sa vb cu antreprenori mai experimentati și sa îți dai seama dacă si cât de mult merita, cum sa începi etc.
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Sa inteleg ca este intre Obor si Lizeanu ?
Daca este asa , cui vinzi tu acolo 100 de cafele pe zi ?
Cati oameni trec pe acolo , care este probabilitatea sa intre in pravalie ?
Ai vazut ca in rondul de la Obor ( unde este creditbank ) se VAND spatii comerciale , nu se inchiriaza , oare de ce ?
Gandeste bine , chiria si cheltuielile le plateste clientul , decat sa ai o chirie de 100 euro si sa nu ai un client mai bine platesti 1000 si ai full .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
Da, este intre Obor si Lizeanu, m-as baza pe fluxul de oameni care se duc spre metrou, totusi nu cred  ca este o locatie prea buna. Am mai vorbit cu un tip care are cafenele to go si imi spunea ca zona Obor este ciudata si ca nu prea ar merge. Nu sunt cladiri de birouri, scoli sau alte firme mari in zona.. 

M-am intalnit ieri cu propietarul si am vizitat cafeneaua, arata ok, cafeaua nu este rea. Propietarul spune ca avut pe cineva care se ocupa 100% dar care a renuntat dupa 2 luni si ca de atunci a incercat sa se ocupe el cand avea timp.
In business/antrepreonoriat nu am experienta, doar o pasiune pentru cafea si multa perseverenta.  As lua in calcul si sa incerc o franciza Okfea, parca sunt ceva mai prietenosi si sunt in plina dezvoltare.

Oricum ar fi  cred ca variabila cea mai importanta este locatia, apoi vine cafeaua, iar in cazul de fata (Xcraft) nu este o locatie prea grozava.

Reply
Gandeste un lucru , daca o afacere merge de ce ar renunta la ea ?
Vrajeala cu plec din tara sau ma retrag la tara , am obosit , etc sunt povesti de adormit copiii
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
Da, corect! Multumesc pentru parere domnu' Honciuc. Nu este o afacere dezvoltata, as putea gasi un spatiu mult mai bun, chiar daca o iau de la zero.

Reply
Salutare,

Calatoria in deschiderea unui coffee shop continua:

1.
Am mai gasit o cafenea la "cheie". Este situata pe langa Mcdonald Romana,o strada perpendiculara pe Magheru, pretul este 8000 euro si chiria 1100euro/luna. Problema e ca nu prea are vanzare, face 30-40 cafele/zi -150-200 ron, deschisa de 6 luni si nu pot sustine prea mult chiria respectiva daca nu fac vanzare. Espresorul si rasnita sunt in custodie, deci as cumpara doar amenajarea si firma. Trafic este in zona dar nu vinde, mai este si o alta cafenea la 5 m langa

https://www.olx.ro/oferta/afacere-la-che...cigXU.html

aici este locatia: https://goo.gl/maps/qKjSazDiohcSMGRH9

2. Alta varianta ar fi in centrul vechi, un spatiu deja amenajat si folosit ca spatiu de cowork (inchiriere birouri cu ora/ziua pentru freelanceri) -exista deja o cafenea dar e folosita mai mult de cei care vin sa lucreze acolo. Aici ar trebui sa ma asociez cu propietarul existent, totusi in centrul vechi nu vad foarte mult trafic in timpul zilei, ci seara si in weekend e mai aglomerat. Sa nu mai zic ca nu imi surade ideea de asociere...

Mi-am mai dat seama ca doar cafea nu este de ajuns, trebuie si fresh, smoothie-uri, cornuri si eventual sandwich-uri la grill, daca ma bazez doar pe cafa nu e ok.

Am fost si la un targ de antreprenori romani si produse romanesti, am gasit un prajitor nou de cafea si am mai povestit cu el, imi spunea ca e destul de  greu inceputul... Ma bate gandul sa lucrez cu el in cazul in care voi deschide ceva. Mi-a placut cafeaua lui  si cred ca as incuraja acest domeniu daca as folosi un prajitor nou pe piata. Mai sunt si alte variante dar peste bugetul meu, in paralel caut si spatiu pe langa cladiri de birou + trafic pietonal si am gasit chiar si joburi ca barista  la Steam si Origo, totusi sunt mult mai prost platite fata de domeniul meu actual si am ceva ezitari... vedem.

Am vorbit si cu un francizor dar mi-a pus o serie de conditii in precontract cu care nu m-as impaca, in plus nu stiam de la inceput toate conditiile si limitarile din contract, erau confidentiale....

Pareri despre locatii? aa era sa uit, am gasit si o oferta tentanta de espresor si rasnita sh:

https://www.olx.ro/oferta/vand-expresor-...bH1Td.html

Reply
Cam in orice business te-ai baga, exista un risc destul de mare daca nu ai experienta de afaceri si de aceea e recomandat sa vezi daca merge INAINTE sa investești.

In Lean Start-up (carte, caut-o) se vb de minimum viable product  adică sa faci un produs imperfect cu un capital minim (poate max cateva sute de euro) pe care sa il testezi chiar și fara sa faci firma, si dacă ai feedback bun, adica cumparatori gata da socata bani, abia atunci merita sa investesti.

In cazul tau produsul nu e cafeaua, ci cafeneaua în sine, cu gustari etc, in zona respectiva. Deci eu m-as angaja 1 luna sau doua la câteva cafenele de acest gen, as vedea _din interior_  cum merg in diferite zone, ce face diferența - pun pariu ca nu e cafeaua buna, ci locatia si alți factori pe care nu ii vedem din afara.

Apoi as incerca cu un partener, poate sa administrez, fara sa dau 10.000de euro si contract pe spatiu pe 1 an. Dacă atunci fac bani  înseamnă ca merita si pot sa investesc stiind in ce ma bag
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
(24-04-2019, 10:05)chitsro Wrote: Am fost si la un targ de antreprenori romani si produse romanesti, am gasit un prajitor nou de cafea si am mai povestit cu el, imi spunea ca e destul de  greu inceputul... Ma bate gandul sa lucrez cu el in cazul in care voi deschide ceva. Mi-a placut cafeaua lui  si cred ca as incuraja acest domeniu daca as folosi un prajitor nou pe piata. Mai sunt si alte variante dar peste bugetul meu, in paralel caut si spatiu pe langa cladiri de birou + trafic pietonal si am gasit chiar si joburi ca barista  la Steam si Origo, totusi sunt mult mai prost platite fata de domeniul meu actual si am ceva ezitari... vedem.

Ai acest forum unde ai acumulat deja x postari, deci ar trebui sa fi pe faza cu ce se intampla pe piata.

Nu o sa fie grea sa gasesti un prajitor, insa ca sa gasesti una buna acolo e o alta treaba...
Pana cand sustii "productia locala" nu vad de ce ar merita sa te duci cu cineva nou, daca primesti de la un prajitor:
- notorietate, consistenta, pret ok.  - nu vad de ce.
De ex. eu cand ma duc la o locatie noua in orice oras si vad o cafea de la Yume, sau Claro de stiu ( macar un variabil este chiar foarte ok ) ca nu o sa am probleme cu cafea.
Daca la cafea faci economie, atunci doar autogoluri dai.

Este pe net ceva calculatii de la papajaque cu deschiderea de cafenele si cumpararea echipamentelor.. merita citit, plus vorbit cu cei care lucreaza in "bar".
--Only God Can Judge Me--

Reply
Eu m-as duce cateva zile si as vedea cum e traficul in zona aia si cam cati oameni intra in cele doua locatii. Stiu cafeneaua, cand am trecut pe langa ea era inchisa dar m-a atras cumva designul. 
Din ce vad, astia ce activeaza acum se bat in pret cu ceilalti. Dar locatiile nu se compara ca si suprafata si ca design, ceilalti fiind practic doar un geam.
Daca pretul continea si dotarile si nu doar comodatul lor, 8000 era o suma buna. Sunt sigur ca fara echipamente, poti scoate un pret mai bun si il lasi pe vechiul proprietar sa se descurce cu vechii furnizori. Din pacate, chiria aia e imensa, daca nu o poti reduce, slabe sanse sa poti sustine curand din vanazari acea suma.
" imi spunea ca e destul de  greu inceputul" - orice inceput este greu, chiar si pentru cei ce au deja mai multe afaceri. Doar ca unii mai ofera si alte chestii pe langa cafeaua aia, trebuie sa calculezi tot pachetul.
"pun pariu ca nu e cafeaua buna, ci locatia si alți factori pe care nu ii vedem din afara. " - SERIOS ?!?!
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
Poate fi si cafeaua buna motivul pt care cumpără lumea, bineinteles! Ar fi ideal asa. 

De multe ori o afacere nu merge doar pt ca e produsul bun, am văzut de ex o cofetărie mica extraordinar de buna deschisă lângă altele mai vechi si nu a rezistat pt ca celelalte erau mai cunoscute si mulți nici nu intrau in cea noua. 

Sau poate ca in cazul cafenelei clientii chiar ar alege cafeaua mai buna de la colegul nostru de forum, dar fiind mare chiria si neavând experienta, plus zona, plus alte cheltuieli neprevazute, nu ar reuși sa aduca destule venit pt a se susține.

Adică doar calitatea produsului principal nu iti garanteaza succesul afacerii. Ar fi multi care ar lauda-o, eu eram innebunit după acea cofetarie (zona Floreasca)  era si ieftina si dadea des sa degusti, adica avea si servicii bune, am recomandat la altii, dar nu a rezistat.

Exemple mai sunt: in Buc, in Dorobanți e un colt de strada vis-a-vis de liceul Caragiale unde s-au perindat in cativa ani multe afaceri, unele f cunoscute, si fiecare a rezistat max 1 an: un supermarket mic, Deemers Teehaus (care e in Universitate de mult timp si rezista, lângă Arhitectura), Ecco Shoes (au in fiecare mall), degeaba. Acum e Berezka si vad ca rezista de peste doi ani(magazin cu produse rusești printre care si icre negre, care se potrivesc cartierului:) Deci fiecare aveau produse bune, vad e la greu (liceu, oameni cu bani etc), dar poate nu s-au potrivit cu ce cumpara lumea acolo.

Reply
Sunt de acord, pe termen scurt doar cafeaua buna nu este de ajuns, afacerea nu poate supravietui daca nu are si o pozitie foarte buna cu un flux de oameni in zona, in trecere sau chiar cladiri de birouri.

Pe termen lung, cred ca ar atrage cafeaua buna chiar si intr-o locatie mai izolata. Avem exemplu Origo si Coftale, Origo in centru vechi, nu este o locatie grozava dar in weekend e foarte greu sa gasesti loc, la fel si la Coftale, chiar se fac rezervari in ultima perioada. Cu publicitate, marketing si evenimente cred ca poti creste vanzarile si intr-o pozitie mai proasta. Bine, ambele cafenele de mai sus au inceput intr-o perioada in care cafenele de specialitate nu erau asa multe in Bucuruesti, au avut timp sa creasca din 2013.

Mai ramane decizia si daca sa fac o locatie foarte mica doar to go- aici am avantaj ca fiecare client vine, cumpara si pleaca, in 2-3 minute ai scapat de el, asta inseamna ca intr-o locatie f buna poti vinde chiar si 30-40 de cafele pe ora. Intr-o locatie cu mese, clientul o sa stea mai mult, chiar si o ora pe o cafea, asta nu ma avantajeaza. Ideal cred ca ar fi ceva mic, + 2-3 mese daca vrea cineva sa stea jos, noi (Romanii) nu avem inca o "cultura" a cafelei, unde bei un espreso in picioare si ai plecat in 2 minute.. (cum am vazut in Italia)

Reply
... de ce as numi cultura ritualul asta cu 2 minute ?  Confused Huh e mai curand administrarea unei injectii... :)

Reply
(25-04-2019, 10:46)renatoa Wrote: ... de ce as numi cultura ritualul asta cu 2 minute ?  Confused Huh e mai curand administrarea unei injectii... Smile

... este espressovaccin ... :D ... si mai repede , ca mai asteapta si altii la rand ... Tongue ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(25-04-2019, 10:22)chitsro Wrote: Sunt de acord, pe termen scurt doar cafeaua buna nu este de ajuns, afacerea nu poate supravietui daca nu are si o pozitie foarte buna cu un flux de oameni in zona, in trecere sau chiar cladiri de birouri.

Pe termen lung, cred ca ar atrage cafeaua buna chiar si intr-o locatie mai izolata. Avem exemplu Origo si Coftale, Origo in centru vechi, nu este o locatie grozava dar in weekend e foarte greu sa gasesti loc, la fel si la Coftale, chiar se fac rezervari in ultima perioada. Cu publicitate, marketing si evenimente cred ca poti creste vanzarile si intr-o pozitie mai proasta. Bine, ambele cafenele de mai sus au inceput intr-o perioada in care cafenele de specialitate nu erau asa multe in Bucuruesti, au avut timp sa creasca din 2013.

Mai ramane decizia si daca sa fac o locatie foarte mica doar to go- aici am avantaj ca fiecare client vine, cumpara si pleaca, in 2-3 minute ai scapat de el, asta inseamna ca intr-o locatie f buna poti vinde chiar si 30-40 de cafele pe ora. Intr-o locatie cu mese, clientul o sa stea mai mult, chiar si o ora pe o cafea, asta nu ma avantajeaza. Ideal cred ca ar fi ceva mic, + 2-3 mese daca vrea cineva sa stea jos, noi (Romanii) nu avem inca o "cultura" a cafelei, unde bei un espreso in picioare si ai plecat in 2 minute.. (cum am vazut in Italia)

Corect, ceva pe termen lung daca e de calitate prinde, doar sa rezisti cu chiria - sa ai pe cineva cu un spatiu pe care ti-l da extrem de ieftin.

Unde lucrez eu in Pipera sunt 2 locatii to go, una dintr-o mașinuța, alta intr-un chiosc (sunt aceiasi proprietari) si tin deschis doar de dimineața pana la pranz-max după amiaza.

Dimineața se face coada mare, vind la foc automat, cafeaua e mediocra (lavazza cu multa robusta si extrasa prea rapid - cam 15-20 sec), dar băieții fac frumos spuma de lapte si pun siropele la un pret mult mai mic ca orice găsești in zona (2,5 lei espresso scurt, si 5-8 lei alte băuturi cu lapte) si cred ca le merge binisor ca volum, iar chiria n-o fi asa mult pt o masina parcata permanent si un chiosc cat cel de bilete.

Aa, si cel cu masinuta are vânzare mult mai mare dimineața, doar pt ca e pe partea cu metroul, fix între metrou si parcurile de business, pe unde trec zilnic zeci de mii de oameni. Cat de importanta e locatia, chiar daca esti intr-o zona buna, daca esti pe partea cealalta a străzii poate sa insemne o mare diferență in rezultate

Reply
Salut din nou, aventura continua:

Intre timp am facut si cursul Barista foundation cu Sebastian Farcas si s-au mai asezat cunostintele. Am avut noroc sa fim doar 2 oameni la curs si am am exersat foarte mult pe un espresor profesional, am si acreditare SCA acum . Smile 
Problema spatiului ramane, nu gasesc nici un spatiu sa-mi placa si sa fie pozitionat ok. Ma batea sa iau spatiul de la Unirii unde era Teto dar nu este prea grozav, este relativ ascuns, chiria e cam 500 euro si spatiul este deja amenajat.

https://goo.gl/maps/xzzwa93zf3Wo9xUn9

Vanzari faceau cam 400-500 ron  pe zi, nici bine nici foarte rau, au tinut deschis cam 4 luni. Ma tenteaza un pic, posibil sa mai creasca spre 1000 ron in timp.

Regret un pic ca nu am luat spatiul de la Romana, era un trafic foarte  mare in zona, m-a speriat chiria de 1200 euro...am trecut in weekend pe acolo, se numeste acum Cuba Caffe si parea chiar animat...

Am mai discutat si cu cativa propietari de cafenele, mi-am facut o idee dupa ce sa ma orientez:
-trafic pietonal mare
-firme/companii/cladiri de birouri  in zona
-apropiat de institutii/spitale/licee.
-sa nu fie foarte multe cafenele in zona.
Mai cautam.

Reply
Si ce motive au avut cei de la teto ca sa inchida?

Reply
Nu au vandut cat sa iasa pe profit, cu 2 angajati + chirie 500 euro trebuie sa faci minim 800-1000 ron pe zi.

Reply
Si ei vor sa preiei tu locul sau cum? Ca imi vine greu sa cred ca proprietarul sptiului ii lasa sa plece asa repede.

Reply
Eu preluam spatiul, da. Intre timp s-a dat.. deci a picat.

Reply
Salut! Pentru o cafenea mai micuța ( 20 de locuri +/- terasa ) m-as putea descurca cu un la marzocco gs3?
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply
Dincolo chestiile astea cu pana in 5 oameni nu se fac cu angajati, care trebuie sa le dai salarii care omoara tot profitul de care ai nevoie la inceput ca sa capeti cheag.
Ori sunt afaceri de familie, ori un grup de prieteni, dar oricum, care pleaca la drum ca o familie, "la bine si la greu".
In Austria au preturile alea nebune la pensiuni pentru ca o familie de 3 polonezi duc in spinare o pensiune intreaga de 20 camere ! Si voi vreti sa angajati om la 20 mese...

Reply
Salut, Oricum as fi stat doar eu in primele luni, apoi mi-as fi angajat un om ca backup. Asa e, un angajat te costa 3500 ron la un salariu net de 2000 ron, mai adaugi si chirie, utilitati, servicii gunoi, taxa muzica, etc.. te duci rapid intr-o suma destul de mare.

Tiranator @ de preferat ar fi sa ai 2 grupuri, nu e obligatoriu dar ce faci daca vin 4 oameni deodata? dureaza multicel pana faci cafelele. Pe termen scurt te-ai descurca dar in timp vei simti nevoia de al doilea grup.

Reply
Salut,

Revin cu noutati, Ma bate gandul sa cumpar o cafenea, Mia Cafe se numeste, este la metrou Iancului:

https://goo.gl/maps/gco6FX9YRQ8errbB7

Chiria este destul de mare, 1100 euro pentru 48 mp. 1 Angajat si (3500 ron cost) + 1 credit in derulare de 730 ron inca 24 luni. Espresorul si rasnita de la Kimbo
Incasari nu sta prea bine, pe vara 300-400 ron, in tipul scolii ajungea pe la 700 in zilele din saptamana.

Pretul ar fi 3000-euro + preluare credit 3500 euro in total.=6500 euro.

Problema este ca Iancului este destul de aglomerata cu cafenele, ar fi concurenta destul de mare. Avem The Coffee CUP, the Coffee SHOP + Coffee 2 go si 5to go langa protv + inca vreo 2 mici la care nu am retinut numele.

Pareri? sunt nebun daca vreau s-o iau? ma gandesc ca dupa 1-15 Septembrie ar incepe sa mai miste ceva si sa creasca vanzarile.

Reply
Locația e buna, mulți liceeni.

Eu nu m-as baga sa preiau creditul altuia.

Nu prea ai cum sa stii daca merge sau nu si e foarte riscant sa afli pe banii tai.
Principiul Lean Start-up (cauta cartea cu acelasi nume) spune că înainte să bagi bani într-o afacere e bine sa testezi mai întâi. De ex, daca vrei sa vinzi tricouri speciale de alergare, în loc sa cumperi magazinul spatiul de chirie etc, mai intai incearca sa vinzi cateva si vezi daca se cumpără. Poate nu se vând si atunci esti linistit ca nu ai investit, sau daca ai multe cereri, stii ca e sansa mare sa ai succes, deci merita investit.

În cazul asta, ori m-as angaja o perioadă scurtă la ei sa vad cu ochii mei cum merge si sa incerc sa vad daca pot sa îmbunătățesc vânzările, ori as sta cumblva in magazin o lună macar si eventual as ajuta gratis făcând o promoție specială pt liceeni pt a-i convinge să aleagă cafeneaua in detrimentul concurenței sau ceva de genul.

Si ai pierdut doar timp, nu prea mult, dar daca il cumperi si nu merge vei pierde timp si mai mult, bani munciti in ani întregi, nervi, și poate bani pe care nu ii ai si ii vei datora la bancă.

A avea afacerea ta e un vis frumos in ziua de azi si multi oameni se arunca pt a avea această mândrie și apoi pierd tot pt ca nu s-au informat,nu au testat etc. Sau merge acceptabil o vreme, iar cand incepe declinul intra in negare pt ca afacerea a devenit 'copilul lor'. Stiu din experienta:)

Trebuie privit mai pragmatic, iar o sansa sa nu iasa o afacere e mult mai mare decat sa iasa - Nu e pesimism, astea sunt statisticile
Asta nu inseamna ca nu merita sa încerci, de fapt e o chestie f tare sa ai curajul, dar sa nu te arunci doar pt ca 'ti se pare ca va vinde '

Reply
Întrebarea este dacă vrea să vândă și cafea sau doar Kimbo?

Că dacă are de gând să facă ceva bun (deci extra investiții în echipament), s-ar putea să n-aibă nici cea mai mică legătură între ce ar vinde acum și ce ar vinde după ce chiar vinde o cafea bună. Caz în care nu știu dacă are cum să testeze ceva înainte.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
@dragos- stiu teoria, dar e mai greu de aplicat.
@rdumitrescu- cafeaua e nasoala de la Kimbo, e clar. As trece pe cafea proaspat prajita, trebuie si espresor + rasnita :D

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)