Welcome Back Log In Create Account

Proprietar cafenea

Aici e marea problema...
Pe de o parte ai niste cheltuieli pe care trebuie sa le recuperezi.
Pe de alta parte, depinzi de clienti daca sunt sau nu dispusi sa dea acei bani pe produsul tau.
Iar aici vorbim de zona (undeva la tara unde se bea la 1 leu de la automat n-ai nicio sansa), vorbim de vad (la 10 cafele pe zi ai costuri mult mai mari ca la 1000), vorbim de educatie...
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Am fost si eu la Cuba si am baut un Kimbo. Sincer, nu o fi cafea proaspat prajita, dar am mai baut Kimbo acasa facut pe prastia mea din plastic si a fost de 10 ori mai bun. Cel mai probabil nu curatau espressorul,am ramas cu un gust infect inca 30min pana am baut ceva apa.
Deci o fi si zona si chiria,dar daca asa era mereu,a doua oara nu te mai întorci, ma intreb daca avea si mucegai pe undeva aparatul
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
(02-09-2019, 13:03)Tiranator Wrote: M-am gândit la Brazilia de la guido, îmi iese cu reducere de espressomani 30 lei/ 250g, eu folosesc la un espresso dublu 18g, deci cam dintr-o punga pot face cam 13 espresso dublu, 13*6=78 de lei, teoretic ar trebui sa ies pe plus, le-am dat la mai multe persoane sa guste flatwhite și espresso dublu și reacția a fost foarte pozitivă, m-am gândit la cămin sa fac raport de 1:2.5, acasă îl fac la 1:2 dar daca nu ești obișnuit cu așa ceva e ani complicat

Ma bag ca musca in lapte, ca nu am contextul threadului, dar daca nu stiati - Guido (si presupun ca majoritatea prajitoriilor) au program de HORECA si pentru anumite volume poti obtine preturi mult mai bune. M-as astepta sincer sa scoti o Brazilia clasica pe la 80-90 de lei pe kilogram.

Legat de restul thread-ului, ca studiu de caz am si eu un exemplu de cafenea langa birou pentru care am avut ceva sperante dar a esuat ca franciza de 5togo. Erau niste baieti care nu le aveau prea tare cu cafeaua, dar au lucrat 1-2 luni de la deschidere cu dropshot si erau decente cafelele.

Mult sub ce ne facem noi acasa, si am incercat constant sa-i conving pe cei doi proprietari barista sa incerce si alte prajitorii si sa faca niste cursuri serioase de barista, pentru ca ei tot incercau sa mearga pe ideea de franciza. Nu i-am convins, pentru ca probabil erau chititi pe un mic business si cautau un pachet serios cu cafea, espressor etc.

Long story short - si-au pierdut clientii initiali care veneau pentru cafeaua mai buna ca la starbucks, dar brandul 5togo le-a crescut mult numarul de clienti, acum e cineva in cafenea mai mereu.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)

Reply
Daca imi este permis, mi-as da si eu cu parerea. Nu sunt vreun cunoscator in ale afacerilor, dar sincer nu cred ca DOAR cafeneaua este sustenabila. Nu cred ca poti supravietui (si sa faci si profit) doar din vanzarea cafelelor. Sa luam Italia ca exemplu (patria espresso-ului): am petrecut peste un an prin Italia (delegatii & concedii), am fost in multe locatii, dar nicaieri nu am vazut doar cafenele. In orice local unde mergeam sa beau cafeluta, erau si dulciuri, inghetata, in unele chiar gustarici. La 1-1,5 euro cafeaua nu prea au cum sa supravietuiasca doar din cafele (si vorbim de Italia, unde toata lumea bea cafeaua in acest tip de localuri).
Deci cred ca ar trebui sa luati in considerare aceste aspecte cand va ganditi la a deschide o cafenea: mai bagati si altceva langa.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Reply
Salutare,

O sa intru si eu putin in discutie cu experienta proprie.
Pentru ca nu am gasit un spatiu care sa imi fie potrivit (a se citi pe plac si accesibil) pentru ceea ce aveam eu in minte...si pentru ca usor usor, gandul de a avea si a lucra intr-o cafenea se indeparta am facut pasul spre a prelua o cafenea/bistro. (deschisa din 2013)
Problema cea mai mare a fost timingul. Am preluat in 8 Februarie iar in 15 martie a trebuit sa inchid.Eu si ceilalti 3 baieti suntem in somaj tehnic.

Ce am reusit intr-o luna a fost sa schimb espressorul si cafeaua. Am dus un Cimbali M100 HD si o rasnita DIP iar cafea avem de la un prajitor local (Brasov). Comandasem si cesti la Logo Cups; dar nu au mai apucat sa intre in productie.

Toata nebunia asta cu virusul ne-a prins in timp ce lucram la meniu, mai faceam probe, degustari iar acum blocat in casa imi e cam greu sa lucrez la asta.

In momentul in care am preluat cafeneaua nu avea nimic deosebit (poate locatia, fiind pe Republicii) in rest prin meniu si produse era cat se poate de banal, ce gasesti si mai sus si mai jos; carciuma tipic romaneasca unde gasesti de toate...cafea, sucuri, alcool, bere la draft, burgeri, salate, paste.

Acum recunosc ca sunt putin blocat la treaba cu meniu si am nevoie de putin ajutor (pentru ca e foarte usor ca ceea ce imi place mie sa nu placa la 95% din persoane).

Ceea ce a spus kum este perfect adevarat; din toti cunoscutii mei proprietari de cafenele de specialitate si nu numai, absolut toti au fost nevoiti pe langa cafea sa bage in meniu si ceva patiserie, o bere artizanala, un vin, limonade, fresh-uri si alte chestii de genul.

O zi faina,

Reply
Inteleg ca pentru multi pasionati a detine o cafenea si a vinde peste 80 pe zi este deja visul suprem, dar in finalul zilei este doar un vis, iar sansele sa devina o realitate sunt infime. Degeaba esti optimist si visator, daca nu ai o doza de realism sa iti arate cum stau lucrurile defapt si sa te tina ancorat de pamant.

Am observat ca pentru multi doritori de a detine o cafenea, pe langa echipament si calitatea cafelei, locatia reprezinta polul terminus al asa-zisului research in ceea ce priveste industria in orasul respectiv. Am incercat alaturi de o cunostiinta cu un fel de 5togo acum 1 an si a tinut maxim 3 luni. Am intrat in industrie alaturi de una din rudele apropiate din pura pasiune pentru cafea si fara niciun fel de teme facute la bord... Din experienta proprie, degeaba ai locatie foarte buna, daca nu te ajuta clientela. Poti sa ai cea mai profitabila locatie din oras, tot nu vinzi nimic daca demografia e 40-50% pensionari si restul beau de la tonomate sau din localuri fast-food.

Am vazut ca nu face aproape nimeni genul acesta de research. Multi sunteti prea ocupati sa va faceti scenarii in cap sau pe hartie cu "cat imi iese daca vand atatea cafele cu atat pe kg" in loc sa vedeti ce fel de persoane sunt in orasul respectiv. Pana la "Cat sa dau pe kilogram?", mai intai sa trecem prin "Care e demografia orasului? Ce fel de oameni sunt activi in oras? Cati beau la cafenea? Cati beau la tonomat? Cam cat e cafeaua medie?" etc. Daca tu nu cunosti clientul, din start afacerea e compromisa si vei aduce din ce in ce mai des bani de acasa. De aceea multi recomanda sa te angajezi ca barista undeva, pentru ca in modul asta nu obtii doar experienta.

Odata ce inveti ce vrea clientul-average, lucrurile merg liniar. Chiar nu e greu de observat. De aia unii dau ca mitraliera cafele de 20-30 lei/kg in timp ce altii care au bagat milionu' in cafea si o gramada de bani in echipament vand maxim 20-30 pe zi, desi sunt in locatii asemanatoare. Cu cat cunosti clientela mai bine, cu atat mai mult te poti adapta cerintelor. 

Un exemplu simplu este in Suceava, unde s-a deschis recent Starbucks, iar oamenii aia de acolo daca au, in caz fericit 10-15 clienti pe ora, desi sunt pozitionati exact la intrare in mall. In centru este "Camera cu cafea" pe Stefan cel Mare, intre parcul central si esplanada si pana si aia pierd clienti in orele de varf pentru ca multa lume se inghesuie dimineata si in pauzele dintre ore la B-Caffe-ul de peste drum care da cafele cu aprox 1 leu mai ieftina. 

Stiu ca visele sunt frumoase, dar in finalul zilei realitatea vorbeste si daca ramai prea mult in bula aia a ta plina de vise si aspiratii, vei da faliment inainte sa clipesti moment in care te vei intreba cu ce ai gresit. La fel cum a spus si dev, pana sa avem o cultura a cafelei ca masa mare de oameni, in asemenea conditii, calitatea nu trebuie sa fie intotdeauna pe locul 1..

Toate cele bune!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)