Hello There, Guest! Login Register


Profitec Pro 300

#1
Deschid acest thread dedicat Profitec 300, întrucât recent am realizat un upgrade.
Sper să ajute la alegere şi altora.
Voi face pe alocuri comparaţie cu Lelit PL91T Victoria, respectiv gama VIP, întrucât acela e aparatul anterior.
Să nu uităm, că e totuşi un upgrade, astfel că probabil voi avea cuvinte de laudă; însă asta nu înseamnă că Lelit Victoria nu e bun. Vorbim de o comparaţie între mere şi pere.
Ţinta era un dual boiler cu grup E61. Dar  o precondiţie, care a devenit obligatorie, era să se încălzească repede. Astfel că am limitat mult aria. Opţiunie ar mai fi fost upgrade la Lelit PL92T Elizabetha - având caracteristici asemănătoare cu ceea ce căutam şi de altfel asemănptor cu Victoria, cu care eram mulţumit şi obişnuit.

Consturcţie şi dimensiuni: foarte bună. E mult mai greu decât Lelit Victoria, cred că dublu ca greutate, astfel că stă mai bine, se poate lucra cu o fermitate mai mare. Este mai mare, respectiv mult mai adânc şi doar puţin mai lat. Astfel că dă o suprafaţă pentru căni mai mare, cam dublă (6 ceşti de cappucino şi ar mai intra câteva de espresso). Acea suprafaţă se încălzeşte mult mai tare şi mult mai repede.

Finisaj: Îmi plăcea mai mult inoxul mat de la Lelit. Acesta e lucios, dar cu o tentă e lucrat un pic mai bine, dar puţin şi asta se observă doar în unele locuri. Mi se pare însă absurd la Profitec să pui pe butonul de extracţie notaţia "ON/OFF", iar la cel de pornire al aparatului creculeţul cu o linie verticală. Ambele semne sunt general valabile, dar indică acelaşi lucru. M-aş fi aşteptat la un semn cu o căniţă/cafea sua ceva de genul.

Tăviţa de apă: se ancorează magnetic. Nu e un "must" dar e o chestie de fineţe. Victoria avea un suport special pentru cănile de espresso/cappucino şi se îndepărta pentru căni mai mari. Cu toate astea, cănile chiar mari nu încăpeau. Nu aş putea să zic că îi simt lipsa.

Rezervor apă: Capacul de la rezervor, cel de inox se îndepărtează şi rezervorul în sine nu are capac, chiar mai mult este complet deschis, fără a avea o gură. Astfel suprafaţa de umplere este mare. La Lelit, era o gaură de ca. 4 cm şi foloseam o pâlnie. Astfel mutarea aparatului cu rezervorul plin, e riscantă. Pe de altă parte uşurează umplerea.

Portafiltru: Îmi lipseşte cel de la lelit. Era mai simpatic, mai frumos şi avea un unghi. încât aşezat pe blat/masă stătea drept. Mai mult, Profitec 300 are un portafiltru destul de tăios la scurgere. Tampez pe tamping matt, dar protafiltrul lelit nu a lăsat niciodată urme. În două zile a recuperat portafltrul de la Profofitec.

Manometre: Profitec are doar pentru abur. Lelit avea doar pentru presiunea de la extracţie ( de unde anume citea presiunea, boiler sau grup, nu ştiu).

PID: La Profitec are o sensibilitate mult mai mare. După o extracţie scade automat temperatură şi acest lucru e indicat pe PID. La Lelit nu indica nicio schimbare; îmi e greu să cred că prin aportul de apă proaspătă nu scădea temperatura în boiler. Desigur revenirea la temperatura setată, chiar în lipsa afişării, putem estima că nu durează mult.La ambele aparate se poate seta temperatura din boiler.
Profitec Pro 300 nu are preinfuzie.
Timer au ambele şi acesta mi-ar fi lipsit.
Dacă e să ne uităm la Lelit Elizabetha (care e tot DB), acolo se poate seta temperatura pe ambele boilere. Aici boilerul de abur e cu presostat, dar are manometru, ceea ce la Lelit Elizabetha e doar pe partea de extracţie.

Stea wand:  Profitec are un steam wand mai mic, scurt din păcate. Problema e personală cred: mă obişnuisem cu cel lung de la Lelit şi era comod. Acum trebuie să mă acomodez. Să vorbim de putere nu e cazul: aburul la Lelit Victoria vine din boilerul dedicat extracţiei de 350 ml (dacă nu greşesc dimensiunea), iar la Profitec 300 e dublu ca şi volum şi dedicat pentru abur. Duza are 2 găuri.
Recunosc a fost foarte greu să mă acomodez cu noul steam wand. Am aruncat cel puţin 2L de lapte şi multa apă cu detergent. Un lucru ce ţin să menţionez referitor la frotare ( indicaţie ce am scris-o şi pe topicul dedicat spumării) este faptul că am uitat la un moment dat să pun detergent de vase şi am "spumat" doar cu apă. M-am enervat desigur, dar a fost momentul în care am realizat cum suflă duzele aburul, sub ce unghiuri şi cum se formează vârtejul. Astfel am putut să adaptez tehnica mult, mult mai uşor. Poziţia steam wandului la Profitec este pe partea stângă. Mie ca dreptaci, mi se pare mai comodă această poziţie, dar poate mai ales că aparatul stă pe blat în colţ fiind rotit spre dreapta.
Robinetul de pornire al aburului are poziţie frontală şi e mai uşor de utilizat aşa. Mai mult, se roteşte parcă mai ferm, mai precis decât la Lelit Victoria. Construcţia la Elizabeth e aceeaşi ca la Victoria, şi astfel plec de la premisa că şi acolo e la fel. Dar menţionez că nu am văzut un aparat Lelit Elisabetha decât în poze.

Timpul de încălzire: chiar dacă e dual boiler, se încălzeşte mai repede. Cel puţin aşa am avut impresia zilele acestea.

La general sunt încântat de upgrade şi mulţumit de ce oferă. E un alt level. Chiar dacă Lelit mi-a fost la suflet ca prim espressor, personal nu regret că am ales Profitec 300 în locul DB de la Lelit, Elizabetha.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#2
Se pare că ce am citit pe forumuri străine e adevărat: Profitec Pro 300 vine cu presiunea setată pe 10 bar.


[Image: 8agEabT.jpg]


Cât despre „No Burn” Steam Wand - e no burn de lapte, dar nu de degete, respectiv se înfierbântă, dar laptele nu rămâne prins. La degete nu e chiar plăcut, dar nu arde cum pățeam la Lelit.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#3
(27-08-2018, 09:46)N3cks Wrote: La Lelit nu indica nicio schimbare; îmi e greu să cred că prin aportul de apă proaspătă nu scădea temperatura în boiler. 

Noile PIDuri Lelit indica by default temperatura setata, de-asta nu se modifica. Am inteles ca se poate schimba din meniul secret sa arate temperatura citita pe senzor minus offset, ca la restul PIDurilor.
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#4
(31-08-2018, 00:33)Mesmer Wrote:
(27-08-2018, 09:46)N3cks Wrote: La Lelit nu indica nicio schimbare; îmi e greu să cred că prin aportul de apă proaspătă nu scădea temperatura în boiler. 

Noile PIDuri Lelit indica by default temperatura setata, de-asta nu se modifica. Am inteles ca se poate schimba din meniul secret sa arate temperatura citita pe senzor minus offset, ca la restul PIDurilor.  

Mă bucur că ai scris.. cred că ai dreptate. Din păcate nu mai am "exemplarul" să încerc.
Dar aşa era, că arăta temperatura dorită. Are o "bară" ce creşte proporţional cu temperatura, iar la final scrie "ok".

Îmi asum şi îmi cer scuze pentru informaţia eronată.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#5
Update: uitasem să menționez că e mai puțin gălăgios decât Lelit Victoria. (simțitor)
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#6
@Honoriu, din ce am citit eu pe grup, cand s-a discutat daca ring-group-urile pot fi considerate grupuri saturate, retinusem ca, pentru a se incadra in categoria de grup saturat, una din cerinte este ca grupul sa fie cat mai integrat in boiler, asa cum scrie razvanMB aici: 

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...n-Saturate

"Saturated group heads are essentially surrounded by an extended section of the boiler. This means they warm up much faster than E61 group heads and hold a specified temperature more precisely."

Profitec-ul Pro 300 este un espressor foarte fain si cred ca se incalzeste repede, cu limitarile unui ring group despre care s-a mai vorbit (ai link mai jos), dar nu as folosi expresia grup saturat, ci mai degraba grup integrat.

Daca ai timp sa citesti niste speculatii despre clustere de temperatura, desi majoritatea au fost de parere ca nu sunt relevante, in pofida opiniilor mele fixiste, zic ca mai bine e sa ai cunostinta de ceva ce poate fi gresit decat sa nu iti pui problema deloc Smile

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ring+group
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#7
(24-09-2018, 10:06)cradun Wrote: @Honoriu, din ce am citit eu pe grup, cand s-a discutat daca ring-group-urile pot fi considerate grupuri saturate, retinusem ca, pentru a se incadra in categoria de grup saturat, una din cerinte este ca grupul sa fie cat mai integrat in boiler, asa cum scrie razvanMB aici: 

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...n-Saturate

"Saturated group heads are essentially surrounded by an extended section of the boiler. This means they warm up much faster than E61 group heads and hold a specified temperature more precisely."

Profitec-ul Pro 300 este un espressor foarte fain si cred ca se incalzeste repede, cu limitarile unui ring group despre care s-a mai vorbit (ai link mai jos), dar nu as folosi expresia grup saturat, ci mai degraba grup integrat.

Daca ai timp sa citesti niste speculatii despre clustere de temperatura, desi majoritatea au fost de parere ca nu sunt relevante, in pofida opiniilor mele fixiste, zic ca mai bine e sa ai cunostinta de ceva ce poate fi gresit decat sa nu iti pui problema deloc Smile

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ring+group


Mulțumesc de hint! Am să verific ce înseamnă integrat și care
„integrare” face să fie saturat.

Ca încălzire, adevărat, merge fenomenal de repede.
Și pentru uz casnic mi se pare un feature ideal.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#8
Update pentru actuali şi viitori posesori: am efectuat aseara decalcifierea boilerelor. În manual scrie că e indicat ca măsură de prevenţie, dar nu pentru aparate deja calcifiate. În cea de a doua ipoteză se pot desprinde bucăţi mai mari care să se blocheze pe traseu (coturi, pompă etc). Cum am utilizat doar Bucovina nu mi-am făcut griji.
Descrierea din manual este clară şi nu există dubiu în paşii ce trebuiesc urmaţi (cel puţin în varianta germană, dar mă gândesc că traducerea în altă limbă nu e deficitară).
Boilerul de cafea, fiind deasupra grupului se poate limpezi mai usor/mai sigur. Cel de abur, necesita mai multe spălări, limpeziri. Dar cele 5 spălări indicate în manual au fost suficiente ca ambele să elimine apă curată.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)