Hello There, Guest! Login Register


Probleme extractie espresso - puc lipit de dus

#1
De jumatate de an va studiez, de 3 zile sunt in posesia unui Lelit PL41TEM a unei PL43MMI, a unui tamper tot de la lelit si de azi si in posesia a 250 gr. Columbia si a 250 gr Chocolat. (corectez au mai ramas numai 100 gr Columbia Smile )
Ca probleme intalnite pana acum:
O frumoasa domnisoara din ograda propie, a avut curiozitatea sa umble la rasnita si mi-a adus-o la 0.
Prin incercari  cu Columbia (cate 14 gr.) am reusit sa aduc nivelul de rasnire la o cota acceptabila pt a scoate 60 ml in 26 de secunde. Si de aici incep problemele, cafeaua este amara, fara guler (1mm nu se pune) si de multe ori imi ramane pucul lipit de dus desi o tampez cu 14-14,5 kg (masurate pe un cantar electronic). Presiunea de extragere este  intre 10,5 si 11, expresorul este incalzit, temperatura din timpul extragerii pleaca de la 94 de grade si ajunge spre 88-89. Am incercat o extragere si cu Chocolat si cam aceleasi rezultate am obtinut.
Nu inteleg unde gresesc.
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#2
Pe care dintre cele 3 site o folosesti? Lasi aparatul la incalzit minim 15 minute inainte de extractie?
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
#3
Pe cea mare, aparatul a stat pornit mai mult de 30 de minute pana am inceput sa fac probele
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#4
Fii sigur ca e cea de dublu si nu cea de cialde. Daca le pui una langa alta pe cele 3, e a doua ca inaltime. Cea mai inalta e cea de cialde. Vezi sa nu o ai pe aia
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
#5
Esti sigur? In manual arata ca cea mai mica este de cialde. Cea mare era bagata in portfiltru de fabricant. Si daca in asta mare cafeaua atinge dusul, in cea mijlocie incap 14 grame?
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#6
(06-12-2014, 19:53)nero Wrote: ...... si de multe ori imi ramane pucul lipit de dus desi o tampez cu 14-14,5 kg (masurate pe un cantar electronic). Presiunea de extragere este  intre 10,5 si 11, expresorul este incalzit, temperatura din timpul extragerii pleaca de la 94 de grade si ajunge spre 88-89. Am incercat o extragere si cu Chocolat si cam aceleasi rezultate am obtinut.
Nu inteleg unde gresesc.

Cantaresti cafeaua ? 
Faptul ca pucul ramane lipit de dus si presiunea este mare indica faptul ca umpli sita prea tare . 
Sunt motive pentru o extractie defectuoasa , cu crema putina si corp redus . 

Incearca 1-2 g in minus , iar daca ai o curgere prea rapida mai reduci gradul de macinare . 
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#7
Da, cafeaua o cantaresc. Ma duc sa fac proba cu 13 grame sau cu 12
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#8
Am incercat cu 13, 12,11 grame, pucul ramane lipit de dus. Presiunea a fost de10-10.5. Am masurat si distanta intre margine si dus, este de 4,8 mm, timpul de extragere pt 60 ml a fost de 24 si 23 sec, gustul mai putin amar. pucul din poze de pe dus si din farfurioara este cel de 11 grame. Aceiasi tasare de 14 -14,5 kg
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#9
(06-12-2014, 20:37)nero Wrote: Da, cafeaua o cantaresc. Ma duc sa fac proba cu 13 grame sau cu 12

13-12 g ! 
Ce sita de dublu este asta ? 
la Lelit parca se livreaza o sita pt cialde , una single 7-9 g si una dubla pentru 15-18 g .

Foloseste dubla cu incredere ! 
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#10
asta este sita de dubla, este in ultima poza
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#11
Si cate grame recomanzi Radu?
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
#12
uite aici sitele. practic, dupa tampare, marginea tamperului intra cu totul in sita (la 11si12 grame de cafea)
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#13
(06-12-2014, 21:33)nero Wrote: uite aici sitele. practic, dupa tampare, marginea tamperului intra cu totul in sita (la 11si12 grame de cafea)

Prima din stanga este sita dubla , cea din mijloc este pentru single si in dreapta cea pentru cialde .
Cu sita de single obtii rezultate cam cu 9 g de macinatura .
Cu cea dubla poti merge cu 17-18 grame . 
Din ce stiu eu , cu Lelit-ul de la birou , daca se folosesc 15-16 grame de macinatura , pucul iese cam moale . 
La birou nu cantarim . Umplem sita si nivelem la suprafata sitei , dupa care se tampeaza . Dozat la acest mod , intra in sita cam 18 g . 
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#14
Asa fac si eu doar ca, cantaresc 14 grame si puse in sita mare, nivelat este la suprafata sitei. Si nu este cantarul defect, 14 grame le-am verificat cu doua cantare. Or fi micsorat dimensiunea filtrului? Sau, poate cafeaua este macinata prea mare? Dar totusi, timpul de extragere este de 26 sec pt 60 ml.
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#15
Sigur ai cafea putina, rasnita prea fin. Se poate lipi pucul de dus si daca il ridica (fiind subtire) apa venita cu presiune sub el. Doar moneda spune daca este cafea multa. Eu in Lelit am mers (cu atingere) pana la 20 g. 9 si 18g cam asa trebuie incercat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#16
(06-12-2014, 22:01)nero Wrote: Asa fac si eu doar ca, cantaresc 14 grame si puse in sita mare, nivelat este la suprafata sitei. Si nu este cantarul defect, 14 grame le-am verificat cu doua cantare. Or fi micsorat dimensiunea filtrului? Sau, poate cafeaua este macinata prea mare? Dar totusi, timpul de extragere este de 26 sec pt 60 ml.

Cafeaua este mai "pufoasa" si umple sita . 
Macina mai grosier , mareste cantitatea si bate , usor , portfiltrul de masa ca sa se taseze putin cafeaua . Dupa asta tampeaza . 

Baloozzy , utilizator experimentat , are aceleasi concluzii .
Incearca si tu ! 
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#17
O sa incerc si varianta asta.

PS.
Asta a iesit cu 18 grame dupa recomandarea voastra. Am mutat cu 2 trepte spre mare ,rasnita. Timpul 26 secunde cu 60 ml.Multumesc. Ramane sa scap de amareala si sa fac spuma.
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#18
(06-12-2014, 20:26)nero Wrote: Esti sigur? In manual arata ca cea mai mica este de cialde. Cea mare era bagata in portfiltru de fabricant. Si daca in asta mare cafeaua atinge dusul, in cea mijlocie incap 14 grame?

Imi cer scuze, am gresit, cea dubla e cea mai mare. 18,5 gr au dat cel mai bun rezultat la testele pe care le-am facut in seara asta. La 16 gr mi-a iesit pucul apos si ramanea lipit de grup.
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
#19
si-n plus, nu toate cafele produc "guler". Am avut de-a face cu cateva care aratau ca si in imaginea ta ori produceau '''guler' aparent consistent, dar deloc rezistent, care se spulbera mult mai repede decat normal, la alte cafele.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#20
(06-12-2014, 22:22)nero Wrote: PS.
Ramane sa scap de amareala si sa fac spuma.

"Amareala " si "spuma " sunt caracteristici ale diferitelor soiuri de cafea . 
Columbia este o cafea moderata in aciditate si dulceata cu note mai apropiate de alune si de nuci prajite.
Daca este si prajita putin mai tare , spre full city , deja gustul unei extractii la o temperatura de 94 gc nu prea mai are note dulcege .
La fel si chocolat , are la baza cafele cu note ciocolatii si de nuci , deci gustul nu va fi prea dulceag . 

Ca sa mai scapi de amareala fa un flush scurt 2-3- sec inaite de extractie , si scapi de apa supraincalzita din grup , sau mai scazi cu 1,2,3 gc temperatura de extractie ( la Lelit cam scade singura pe durata curgrii ) , sau lasi primele 2-3 sec ale extractiei sa curga in tava si dupa aceea sa pui ceasca sub jet .

O alta varianta este sa imprastii uniform deasupra pucului , dupa ce l-ai pregatit , putin zahar ( 1/2 lingurita rasa ) si sa faci extractia in mod obisnuit sau , pur si simplu sa faci crema din lapte ( Lelit-ul e foarte bun la asta ) si sa bei espresso machiatto ( torni cam  2,3,4 lingutite de crema sau , in echivalent cafea , pana la 1/3 din cat espresso ai in cesca ) , cappuccino sau latte ( nu este nicio rusine si nu vei cobora in ochii prietenilor espressomani  Big Grin ) 

Va trebui sa-ti descoperi singur preferintele , iar asta se realizeaza in timp . 
Cafeaua iti va face mereu surprize si nu vei ajunge niciodata sa-i descoperi intregul potential . 
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#21
Pana termin cafeaua actuala, o sa support gustul asta. Cu atatea probe, azi am terminat Columbia(280 grame in 2 zile Smile ). Intru in faliment in ritmul asta, macar daca o sa reusesc sa scot ceva bun. Multumesc pt sprijin. O sa va mai sacai cu intrebari.
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#22
De cand mi-am luat rasnita 43MMI, mi se lipeste pucul de grup. Inainte foloseam Hario si nu aveam acesta problema. Folosesc aceeasi cantitate de cafea, aceeasi tampare, dar apare aceasta problema. Ce naiba sa ii fac?
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#23
(17-12-2014, 13:26)tacrita0 Wrote: De cand mi-am luat rasnita 43MMI, mi se lipeste pucul de grup. Inainte foloseam Hario si nu aveam acesta problema. Folosesc aceeasi cantitate de cafea, aceeasi tampare, dar apare aceasta problema. Ce naiba sa ii fac?

La mine s-a lipit o singura data (chiar diminteata asta) cand nu am tampat foarte apasat si parca si macinatura era cam mare. Am schimbat cafeaua si inca nu am apucat sa reglez rasnita.
Cred ca are legatura, dar mai multe nu stiu sa zic. Poate ne lamureste careva.
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Ascaso Precision Competition Filter 57mm + Tamper LELIT PL 100
 
Reply
#24
O posibila explicatie ar fi cantitate prea mica de cafea pentru acea sita (puc prea subtire aspirat la finalul exctractiei) Mai trage de cafea, macina mai gros, pluseaza la cantitate etc. si vezi rezultatele.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#25
La fel cred si eu. Pucul este dens (macinat fin, tampat puternic) si subtire (cafea putina).Apa vine cu presiune, nu-l "penetreaza" ci trece pe langa pereti, ajunge sub el si il ridica, lipindu-l de dus. Asta numai daca nu e cafea prea multa, fapt ce se poate observa cu moneda pe puc.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#26
m incercat cu 18gr si efectul a fost acelasi. Ceea ce zice baloozzy are logica, deoarece la 15g au curs 60ml in 25s, iar la 18g ai curs 60ml in 30s. Cred ca a curs pe landa pereti mai mult. Dimineata o sa macin mai gros si vad ce iese.
Multumesc de sfaturi
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#27
am rasnit mai gros, am pus 16 g si au curs 60ml in 26s -> pucul s-a lipit de dus. Parca vad ca o dureze ceva pana o sa gasesc "combinatia" castigatoare. Pacat de cafeaua asta din Panama...
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#28
Sotiei ii fac cafea in termos pentru la serviciu. Ca sa umplu termosul, pun mai putina cafea (14-15g) in sita de 18 si las sa curga ceva mai mult (40-50s). Rezulta o cafea ceva mai lunga peste care pun crema de lapte. La finalul extractiei espressorul suge apa din portafiltru si totodata suge si pucul lipindu-l de dus (pucul fiind foarte umed si uleios). Daca am o extractie normala de ~25s nu se intampla acest lucru, chiar daca pun 14-15 g in sita de 18.

Nu cunosc cum se comporta Lelit-ul dar cam asta ar fi fenomenul, incearca combinatii de cantitate/macinatura in asa fel incat pucul sa fie in final mai uscat.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#29
Schimba pentru un timp si cafeaua / prajitorul si vezi daca se repeta problema. Uneori de aici pleaca multe rezolvari.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#30
(18-12-2014, 08:14)tacrita0 Wrote: am rasnit mai gros, am pus 16 g si au curs 60ml in 26s -> pucul s-a lipit de dus. Parca vad ca o dureze ceva pana o sa gasesc "combinatia" castigatoare. Pacat de cafeaua asta din Panama...

Combinatia castigatoare cred ca e cea care a spus-o Liviu mai sus,eu asa am procedat.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)