Hello There, Guest! Login Register


Prima experiență cafea de specialitate

#1
Buna ziua dragi colegi,
Pentru o prima experienta cu cafeaua proaspat prajita, am luat 4 cafele de la un prajitor respectat pe site, si asta ar fi prima impresie.
Am luat columbia, guatemala, papua guinee si mexic. Am primit un sfat de la un proprietar de cafenea de specialitate sa incep cu cafele sud americane și din america centrală.
Toate sunt foarte bune la gust, plăcute, aromate, dar sincer toate imi par la fel. Acelasi gust fructat, spicy, într-o dimineață când am trecut de pe mexic pe Papua asa de similare mi-au parut, am crezut ca am rasnit tot mexicSmile
Am incercat pe toată plaja de temp de la 90 la 95 si in ratio de 1.2, 1.3, 1.1.5, si la 16,17,18g. La rasnita sufăr mult, nu pot jongla mai mult de 1,2 poziții pentru espresso.
Oare aici sa fie problema? La rasnita? Sau papilele mele gustative sunt prea basic?Smile
Tot ce am scris e o parere strict personală.
O zi faina,
Remus.
P.S. nu am stiut unde sa postez, din motivul acesta am facut un tipic nou.
PL41TEM; Xeoleo 
 
Reply
#2
Salut Remus și bine ai venit,

Rațiile de preparare pe care le-ai încercat sunt mult prea reduse. Încearcă între 1:2 și 1:2,3. Când cafelele sunt subextrase, tind să aibă acel gust similar, mai sărat, foarte intens și migdalat. Lipsa de libertate la reglajul râșniței reprezintă un obstacol, dar chiar și așa ar trebui să poți obține rezultate cel puțin decente.
Ce timp total de extracție ai?

PS: Îți recomand să păstrezi doza de cafea măcinată la 17g pentru sita originală a aparatului.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#3
Foloseste triunghiul de aur:
1.gramaj egal tot timpul(cântărește cafeaua și păstrează aceeași cantitate) 
2.ratia egala 1:2, 1gram cafea 2 grame extracție (nu ml) 

3.timpul  extractiei cca 30 sec
Prea rapid strânge cuțitele, prea târziu desfă cuțitele. 
Daca ai posibilitate sa reglezi temp devine pătratul de aur
Daca poți tampa egal tot timpul devine pentagramul de aur Smile
Ce rasnita ai în dotare? 
Timp extracție? 
Cantitatea extrasa?
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, BWT filter, ibric, nivelator mota, multa vointa!


 
 
Reply
#4
Păi depinde,
Cu 18g am insistat cel mai mult, si 36-38g out cam in 30-32 secunde. Asta am inteles eu prin 1.2 adică 18gx2= 36g in ceascaSmile
Cam spre ce timp de extracție ar trebui sa țintesc?
 
Reply
#5
E ok timpul, (cca 25-27 sec) dacă vrei mai acide cafelele scade temp și invers mai bitter creste temp, toata treaba e pana îți faci mana, iti recomand un portfiltru fără fund ca să vezi dacă distribui corect cafeaua în el, contează f mult sa ai extractia corecta fără channeling,sau sa ai porțiuni de supraextractie și subextractie, acestea duc la un gust dezechilibrat în ceașcă.
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, BWT filter, ibric, nivelator mota, multa vointa!


 
 
Reply
#6

(12-05-2019, 20:36)razvan.yume Wrote: Salut Remus și bine ai venit,

Rațiile de preparare pe care le-ai încercat sunt mult prea reduse. Încearcă între 1:2 și 1:2,3. Când cafelele sunt subextrase, tind să aibă acel gust similar, mai sărat, foarte intens și migdalat. Lipsa de libertate la reglajul râșniței reprezintă un obstacol, dar chiar și așa ar trebui să poți obține rezultate cel puțin decente.
Ce timp total de extracție ai?

PS: Îți recomand să păstrezi doza de cafea măcinată la 17g pentru sita originală a aparatului.
Sa incerc sa tintest mai sus de 36g in 30 de secunde? Sa incerc un raport de 1.2,5 ? Cam 45g ar veni asta nu?Smile
(12-05-2019, 20:54)orwo Wrote: Foloseste triunghiul de aur:
1.gramaj egal tot timpul(cântărește cafeaua și păstrează aceeași cantitate) 
2.ratia egala 1:2, 1gram cafea 2 grame extracție (nu ml) 

3.timpul  extractiei cca 30 sec
Prea rapid strânge cuțitele, prea târziu desfă cuțitele. 
Daca ai posibilitate sa reglezi temp devine pătratul de aur
Daca poți tampa egal tot timpul devine pentagramul de aur Smile
Ce rasnita ai în dotare? 
Timp extracție? 
Cantitatea extrasa?
Am schimbat doar o variabila pe rând,
rasnita xeoleoSad
Lelit pldPL41TEM 
cantitate extrasă 18g->36-38g in 30 32 sec
(12-05-2019, 21:14)orwo Wrote: E ok timpul, (cca 25-27 sec) dacă vrei mai acide cafelele scade temp și invers mai bitter creste temp, toata treaba e pana îți faci mana, iti recomand un portfiltru fără fund ca să vezi dacă distribui corect cafeaua în el, contează f mult sa ai extractia corecta fără channeling,sau sa ai porțiuni de supraextractie și subextractie, acestea duc la un gust dezechilibrat în ceașcă.
Cred ca de cand am sita ascaso am un pic de channeling, raman cateva grame in sita când scot pucul. Pucul e întreg fără bucățile rămase în sita.
PL41TEM; Xeoleo 
 
Reply
#7
intrun final, poti face un video cu pregatirea si extractia. cred ca va fi mai usor de identificat careva probleme (daca sunt, desigur).
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette.
 
Reply
#8
Cu rasnita "1-2 pozitii pt espresso" nu poti face treaba pt espresso. Treci pe kinu m47 sau sette 270 sh daca vrei electrica.. lasa-te de incerci pana nu rezolvi problema ca practic foloseti degeaba cafeaua..
strietman CT1, Kinu-M68;
 
Reply
#9
Xeoleo a fost luată ca si entry entry entry level, doar ca sa ma învăț cu ideea. Xeoleo e ok pentru cafele dark, dar total nepotrivită pentru light, se pare. Chiar dacă nu e greu deloc sa "pedalezi" cafeaua light, sau nu mi se pare mie.
Acum caut ceva mai potrivit, kinu, apollo / niche, eureka două 3 modele. Cam pe aici m-am oprit, dar asta e alta poveste.
PL41TEM; Xeoleo 
 
Reply
#10
Ce inseamna "cafea light"? De la ce prajitor e?
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#11
Trezit cu forte proaspete si plin de informații am reluat incercarileSmile
Papua Noua Guinee
90c -> 18 g-> 52g out-> 34 sec s-a simțit o diferenta mare in gust, un dulce fin fin neintalnit pana acum. Foarte ok

(13-05-2019, 08:37)dev Wrote: Ce inseamna "cafea light"? De la ce prajitor e?

Nu am vrut să menționez de la ce prajitor, nu cred ca era cel mai important lucru. Nu am vrut sa se perceapa postul meu ca un review la cafeaua/munca lor. Doar o relatare a primei experiente cu o cafea de acest gen.
Cafelele le-am luat de la Yume, mi-au inspirat cea mai mare încredereSmile rusine mie ca nu am mers pana la prajitorie după ele, fiind la o oră de cluj, dar seriozitatea lor au făcut comanda si livrarea foarte usoara. Pus comanda dimineață, a doua zi am primit coletul.
PL41TEM; Xeoleo 
 
Reply
#12
Ca sa poti percepe subtilitati de gust trebuie ceva mai multa experienta cu cafea prajita mai usor si un setup care sa permita niste "jonglerii".

Un SBDU si o rasnita conica, fie si una de calitate, au niste limite in a extrage anumite cafele.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#13
Cafeaua Light prăjită este foarte dura, poate din cauza asta rasnita ta nu face cât de cât fata, trebuie sa ai în vedere și acest aspect în momentul achiziționării unei rasnite, dacă îți plac cafele Light cauta ceva care sa le rasneasca bine.
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, BWT filter, ibric, nivelator mota, multa vointa!


 
 
Reply
#14
Conteaza atat de mult rasnita in aceasta ecuatie incat restul variabilelor par ca palesc in fata ei, inclusiv in acest caz. Espresso-ul il face rasnita nu espressorul Smile  In largo senso.

Cum deocamdata nu ai ce face, pugile trebuind a fi consumate, considera totul o joaca si incearca sa scoti ce se poate mai bun din ce ai. Cu limitele de rigoare.

Avand in vedere ca vii din sfera cafelei dark, cafeaua proaspata prajita (corect), mai ales originile care nu sunt duse spre caramelizari exagerate, iti vor crea impresia unei treceri bruste si spun asta din proprie experienta, privind inapoi acum 10 ani. Astfel ca as incerca in prima faza de fac aceasta trecere mai lina, cu o temperatura mai mare si cu sacrificarea aromelor mai subtile ce ar putea fi obtinute  dintr-o cafea ca cea precizata de tine.  Drept petru care, ridica temperatura la 97 de grade ca prima masura! Apoi fixeaza-te pe o doza si nu mai devia. Al tau aparat merge si cu 18g. Sau poti alege 17, dar nu mai devia ci ramai pe acea doza tot timpul. Din cele 18g, incearca sa vezi cum ti place mai mult o anumita origine, nu le mai amesteca, pana termini punga respectiva. As spune ratie de 1:2, adica 36g de in ceasca, dar incerca si 1:3. Timpul maxim de curgere l-as pastra la 35 de secunde. Deci, in speranta ca rasnita te ajuta, vezi ce gust obtii la 97 de grade, 18g in, 36 out, 30-35 de secunde (de la apasarea butonului).

Data vitoare nu-ti fie teama sa discuti direct cu prajitorii, oricare ar fi. Probabil daca suni si spui ca ai baut cafea italiana prajita intens, iar rasnita din dotare este una de nefolosit in espresso practic, ar trebui sa primesti  niste "blend-uri de conversie" care sa faca trecerea mai usoara.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#15
(13-05-2019, 11:02)Lyvyoo Wrote: Conteaza atat de mult rasnita in aceasta ecuatie incat restul variabilelor par ca palesc in fata ei, inclusiv in acest caz. Espresso-ul il face rasnita nu espressorul Smile  In largo senso.

Cum deocamdata nu ai ce face, pugile trebuind a fi consumate, considera totul o joaca si incearca sa scoti ce se poate mai bun din ce ai. Cu limitele de rigoare.

Avand in vedere ca vii din sfera cafelei dark, cafeaua proaspata prajita (corect), mai ales originile care nu sunt duse spre caramelizari exagerate, iti vor crea impresia unei treceri bruste si spun asta din proprie experienta, privind inapoi acum 10 ani. Astfel ca as incerca in prima faza de fac aceasta trecere mai lina, cu o temperatura mai mare si cu sacrificarea aromelor mai subtile ce ar putea fi obtinute  dintr-o cafea ca cea precizata de tine.  Drept petru care, ridica temperatura la 97 de grade ca prima masura! Apoi fixeaza-te pe o doza si nu mai devia. Al tau aparat merge si cu 18g. Sau poti alege 17, dar nu mai devia ci ramai pe acea doza tot timpul. Din cele 18g, incearca sa vezi cum ti place mai mult o anumita origine, nu le mai amesteca, pana termini punga respectiva. As spune ratie de 1:2, adica 36g de in ceasca, dar incerca si 1:3. Timpul maxim de curgere l-as pastra la 35 de secunde. Deci, in speranta ca rasnita te ajuta, vezi ce gust obtii la 97 de grade, 18g in, 36 out, 30-35 de secunde (de la apasarea butonului).

Data vitoare nu-ti fie teama sa discuti direct cu prajitorii, oricare ar fi. Probabil daca suni si spui ca ai baut cafea italiana prajita intens, iar rasnita din dotare este una de nefolosit in espresso practic, ar trebui sa primesti  niste "blend-uri de conversie" care sa faca trecerea mai usoara.

am incercat si cu 97 temp, am lasat aparatul vrei 2 ore la incalzitSmile
A iesit un lichid mai vascos, dar si cu un gust intens de amar, pe care nu l-am putut savura fără un pic de miere. Cred ca zona ok pentru papilele mele e 90-93 maxim.
1. 97c-> 18g->37g out-> 29sec 
2. 97c -> 18g -> 53g out-> 35 sec 
3. 93c -> 18g -> 35g out -> 29 sec
4. 90c -> 18 g -> 36g out -> 30 sec

Cam varianta 4 a fost cea mai bună pentru mine.
Am inceput căutările pentru rasnita,  caut ceva foarte silentios, jobul ma trezeste la 4 dimineataSmile ori kinu ori altceva electric super silentios dar nu stiu ce
p.s. cam raman fara cafeaSmile
PL41TEM; Xeoleo 
 
Reply
#16
din experienta proprie iti recomand ca fiind foarte silentioasa rasnita din semnatura mea....eu sunt f multumit de ea din toate punctele de vedere..vezi ca erau 2 sh pe forum vandute de barshaker

spor!
Bezzera Magica S MN/Eureka Specialita 16 CR/Motta Tools
 
Reply
#17
(14-05-2019, 14:26)ariany_78 Wrote: din experienta proprie iti recomand ca fiind foarte silentioasa rasnita din semnatura mea....eu sunt f multumit de ea ...

+1
ECM Classika PID & Eureka Mignon Specialita / Gaggia Classic 2015 & MDF
 
Reply
#18
Salut!

Dacă vrei o rasnita silentioasa, îți recomand cu încredere Rocket fausto (ca și performante am văzut ca se aseamănă cu mazzer sj). Nu pentru asta am cumpărat-o, dar am rămas impresionat de cât de silentioasa este. 

Spor!
Lelit PL41EM/ROCKET FAUSTO/Hario V60/AeroPress/Klarstein Kettle/Hario Skerton
 
Reply
#19
In afara de Honne care este mai galagioasa din cauza constructiei si a neacoperirii camerei de rasnire (si probabil in afara si de Sette care numai silent nu e), mai toate au cam acelasi nivel de zgomot, din cate am auzit cu urechile mele. Nu se vor trezi vecinii de la cativa db in plus si nici nu it vor face statuie in bloc pentru cativa in minus Smile  Fa-ti o lista obiectiva de modele si alege castigatoarea in functie de performante, review-uri, cutite, retentie etc.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)