Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Ei l-au prezentat... l-am omis eu...
Quote:Making its world debut at the San Diego Coffee Expo — find us at the Slow Pour Supply booth, #1235.
https://www.slowpoursupply.co/products/p...e-roasters
Craiova
Alta metoda Tetsu... care nu e 4:6
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Mi se pare ca cu cat te duci mai gros cu atât se îmbunătățește uniformitatea măcinăturii și totodată se mărește intervalul sweet spot-ului, însă trebuie crescut și timpul de contact.
Cu 4:6 am tras foarte mult cafele, mai ales microlot de 40g iar granulația pe Comandante a fost mereu 28 sau 29 clicks.
Chiar sunt curios pe aceeași cafea cum iese din 10 turnări.
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V
Espressoman infocat
Timisoara
https://roastaroma.com/blog/tetsu-kasuya...v60-recipe aici o descriere detaliata a acestei retete. Am mai utilizat o reteta asemanatoare, cu multe turnari pentru Deep27 (Aramse).
Espressoman in foc@
Iasi
youtube.com/@coffeechronicler
Nu-mi amintesc sa fi vazut pe forum vreun filmulet al lui; daca sunt, scuze.
Din cate am vazut, explica si pe intelesul tuturor dar si "chestii" mai tehnice.
## --
https://www.youtube.com/@coffeechronicler
# The Best Coffee to Water Ratio: How much coffee should you use?
https://www.youtube.com/watch?v=jRR8y7f3_Rg
# Hario V60 Technique: Osmotic Flow
https://www.youtube.com/watch?v=Az01iNS1xnQ
# 3 Pour Over Mistakes Beginners Make
https://www.youtube.com/watch?v=u6cu-qRYeoY
# It's so simple - How Baristas Actually Brew Hario V60
https://www.youtube.com/watch?v=k-PPpm6cLAE
■ ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■ ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■ Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■ Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
Craiova
16-06-2026, 10:20
(Edited 16-06-2026, 10:21 by renatoa.)
Da, este cunoscut, da un search si o sa gasesti mai multe cu el.
Intradevar e unul din tehnicienii care merita atentia... nu face reviewuri de reclama, dar continutul lui de top e pe bani... banii nostrii
Filtroman începător
Voluntari
18-06-2026, 09:02
(Edited 18-06-2026, 09:06 by Vlad Soare.)
Am încercat noua rețetă. Desigur, cu cafeaua pe care s-a întîmplat s-o am la momentul respectiv, și anume o Columbia de la Manufaktura, nimic spectaculos. Și nu pe Comandante, ci pe Sette, la setarea maximă posibilă, care-i 30. Nu știu cum se compară cu 40 de pe Comandante; mi-a fost lene să mă duc să caut Comandantele prin cutia unde l-am depozitat. Pentru un test rapid mi-am zis că merge și-așa.
Problema pe care o am cu toate rețetele de genul ăsta, cu multe turnări, este că se contrazic singure. Pe de o parte spun să torni la un interval fix de timp, dar pe de altă parte trebuie să torni abia după ce precedentul lot de apă s-a scurs. Or apa aia nu se scurge întotdeauna în timpul prescris. La primele turnări a mers, dar dup-aia a început să curgă din ce în ce mai greu. De altfel, chiar și el zice că spre sfîrșit începe să curgă mai greu. Și-atunci chestia asta: "Then pour 30g every 15 seconds, ten times. The goal is to never let water pool — each pour should drain through before the next", cum o faci dacă it doesn't drain in 15 seconds?
Eu am turnat la exact 15 secunde, ignorînd scurgerea. Ar fi trebuit să fac invers? Să aștept întîi să se scurgă tot, chiar dacă durează mai mult de 15 secunde, și dup-aia să torn?
Primul lucru care m-a izbit a fost mirosul. A ieșit foarte, foarte aromată, nu cu mirosul standard de cafea, cum îmi iese de obicei, ci cu o aromă florală, fructată, mai mare dragul.
La gust însă, față de cum o fac de obicei, a ieșit destul de subțirică, mai mult spre ceai decît spre cafea, deși nu chiar atît de ceai cum o fac specialiștii pe la festivaluri. Pentru cineva care e obișnuit cu ceaiul ăla diluat și acrișor, asta într-adevăr avea ceva corp și textură, și o aciditate mai redusă.
În orice caz, e interesantă ideea. O să mă mai joc cu ea.
Însă mai am o problemă. Cum faci mai mult de 300 de mililitri? Cum faci o porție pentru două persoane? Eu fac 500 ml dimineața, că sîntem doi băutori de cafea. Păstrez numărul de zece turnări și împart 500 la 10? Sau torn tot 30g de fiecare dată, dar de mai mult de zece ori? Pentru că dacă măresc cantitatea de apă la fiecare turnare, dar păstrînd intervalul de 15 secunde, atunci se micșorează pauzele dintre turnări. Ajung treptat spre o turnare cvasi-continuă. Sau torn cît e nevoie și abia dup-aia încep să cronometrez cele 15 secunde?
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
18-06-2026, 09:11
(Edited 18-06-2026, 09:18 by cristi5922.)
Din păcate nu orice lucru bun merge scalat.
Referitor la scurgere, te pot ajuta filtre mai rapide. Cu cafec abaca roșu nu am avut probleme de genul. Totodată fac și slow feed la râșniță, astfel încât să minimizez cantitatea de fines. Mi se pare că cele standard hario sunt și mai rapide, fiind gândite pentru utilizatorul obișnuit cu râșniță conică ce prezintă un risc real de a înfunda filtrul. E posibil ca și o apă cu TDS peste 90 să încurce.
Momentan sunt în proces de dial-in pe Varia la o Columbia mai răsărită
https://meron.ro/en/produs/colombia-bell...anaerobic/. Maine o s-o încerc și pe comandante la 40, respectiv 45 clicks. De regulă la 53 clicks fac cold brew de 24h.
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
18-06-2026, 11:21
(Edited 18-06-2026, 11:24 by cristi5922.)
update: nu m-am putut abtine (de parca s-ar putea abtine cineva sa faca teste) si am tras o doza de 15g pe Comandante la 40 clicks, turnand din ochi cate 17-18g pana am ajuns la 250g. Nu am avut probleme cu apa facandu-se "piscina", insa pentru o doza de 20g cu 30ml apa as vedea pe la ultimele turnari necesitatea unui fierbator cu flux mai mare de apa.
Pot sa zic ca e o idee mai corpolenta decat ce-am scos pe Varia la o granulatie echivalenta cu 21 clicks, insa ca gust si profil aromatic sunt atat de similare ca doar side by side as putea gasi nuante. Am regasit doar profilul specific conic, adica putin mai dulce si mai putin acida.
Ce ma bucura insa este ca am gasit o granulatie care e destul de universal valabila si astfel pot testa microloturi de 40g.
As reface reteta si pe un dripper cu fund plat, tot am un Varia Flo prin sertar.
Filtroman începător
Voluntari
Momentan am filtre Hario nr. 2. Nu știu cum se compară cu altele, pentru că numai din astea am folosit. Oare Cafec sînt mai rapide?
La Sette am cuțitul conic pentru brew, care zice că ar face mai puține fines. Și cam așa pare să fie, pentru că n-am avut niciodată probleme cu înfundarea filtrului, cu nici o cafea și cu nici o tehnică. Pe cînd cu Niche Zero îl înfundam întotdeauna. Poate o să mă mobilizez să caut Comandantele și să încerc și cu el.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
Espressoman infocat
Timisoara
Pentru mine asta-i reteta anului

inclusiv in conditii de scalare. Cafea uzuala de 84p, prajita omni a iesit peste asteptari.
Craiova
(15-06-2026, 21:01)lracu Wrote: youtube.com/@coffeechronicler
Nu-mi amintesc sa fi vazut pe forum vreun filmulet al lui; daca sunt, scuze.
Din cate am vazut, explica si pe intelesul tuturor dar si "chestii" mai tehnice.
## -- https://www.youtube.com/@coffeechronicler
...
La brew pare traditionalist, nici o surpriza...
Espressoman infocat
Constanța
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.
Craiova
Ti se taie maioneza cu asa ceva...
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
22-06-2026, 16:10
(Edited 22-06-2026, 16:10 by cristi5922.)
Am mai tras cateva zile cafeaua de la Meron, o zi cu Varia o zi cu Comandante pe reteta cu 10 turnari.
Degradarea profilului aromatic a fost cu mult mai putin evidenta pe macinatura grosiera.
Acum vreau sa gasesc echivalentul setarii 40 clicks pe Varia, dar cred ca este la dublul setarii pe care o folosesc uzual.
Craiova
V-am luat banii pe Neo, mai tragem o tura cu o ... frizura noua...
Espressoman infocat
Timisoara
25-06-2026, 18:49
(Edited 25-06-2026, 18:50 by edri.)
Impact minor asupra extractiei, impact mai mare asupra buzunarului, avand pret de 6-7 ori ori mai mare decat versiunea clasica. Se pare ca se merge pe aceeasi strategie ca a actualilor proprietari Aeropress, noi modele la preturi mult mai mari decat originalul, fara vreun impact semnificativ asupra rezultatului din ceasca.
Espressoman infocat
Timisoara
(21-06-2026, 18:29)renatoa Wrote: La brew pare traditionalist, nici o surpriza...
Am testat metoda de verificare cu 8grame switch, pe o cafea de 84p si as fi zis ca nu-i prea potrivita pentru filtru. In schimb, aceeasi cafea cu metoda 10 turnari a fost excelenta. Chiar daca din cand din cand mai apare cate o reteta care se zice ca poate inlocui cupping-ul clasic, nu mi se pare ca poate fi inlocuit.
Craiova
26-06-2026, 15:36
(Edited 26-06-2026, 15:36 by renatoa.)
(18-06-2026, 09:11)cristi5922 Wrote: Din păcate nu orice lucru bun merge scalat.
...fac și slow feed la râșniță, astfel încât să minimizez cantitatea de fines.
...
Momentan sunt în proces de dial-in pe Varia ... Maine o s-o încerc și pe comandante la 40, respectiv 45 clicks.
De regulă la 53 clicks fac cold brew de 24h.
Strict in contextul noi metode cu 10 turnari... de ce saracie sa ne mai precupe fines-urile, care la asemenea macinatura sunt ca inexistente?
Din contra... descopar doua noi mari avantaje ale acestei metode:
- scoate din ecuatie rasnita... macinatura din asta poti obtine acceptabila si cu hario mini de acum 20 ani... adio dispute pro si contra PO ultimate grinder
- cum nu se infunda filtrele, pot fi relativ usor clatite si reutilizate, ma refer la cafec Deep27, ce am eu... care precis au o insertie de plastic in materialul din care sunt facute, prea nu se destrama la spalare si pot fi manevrate fara grija in stare uda...
Cine se uita urat si maraie la ideea asta, poate a si varsat cafeaua pe tastatura...

sa se gandeasca putin la filtre de aeropress reutilizate si de 7x... doar asa, because we can... e un sport ca oricare altul.
Craiova
06-08-2026, 08:01
(Edited 06-08-2026, 08:02 by renatoa.)
https://www.kickstarter.com/projects/she...escription
...parca nu e destul de cald afara... mai au putin si scot conuri cu incalzire incorporata...